Vad ca nu se inghesuie nici un membru al Guvernului sa ofere adevarata explicatie pentru mentinerea unor companii sub control national, fara a fi descentralizate.
Exemplul cel mai elocvent este al Administratiei Porturilor Maritime Constanta. Primarul din Constanta Radu Mazare si presedintele Consiliului Judetean Nicusor Constantinescu au insistat foarte mult in ultimii ani pentru a fi transferate actiunile majoritare catre autoritatile locale. Au sperat ca prin descentralizarea coordonata de bunul lor prieten Liviu Dragnea vor obtine asta. Si cu toate astea, nu s-a intamplat. Pentru ca observ la vicepremierul Dragnea o eschivare de la raspunsul concret, lasind gresit sa se inteleaga ca ministrul liberal al Transporturilor Ramona Manescu n-ar fi fost de acord, trebuie spus adevarul.
Entitatea de stat care s-a opus cu succes transferului pachetului majoritar de actiuni ale Portului Constanta catre autoritatile locale a fost Serviciul Roman de Informatii. Principala autoritate in domeniul securitatii nationale a intocmit numeroase note si rapoarte, dar a si argumentat verbal prin interventia conducatorilor sai ca Portul Constanta este unitate strategica, de interes national, ce nu poate fi lasata pe mina “baronilor implicati in afaceri de tot felul, unele aflate in vizorul magistratilor”. In discutiile purtate la cel mai inalt nivel de liderii politici ai Romaniei impreuna cu reprezentantii SRI, Radu Mazare a fost calificat in fel si chip. N-are rost sa reproduc eu aici calificativele, fara sa existe vreo hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila impotriva primarului din Constanta. Tot SRI s-a aflat si la originea retinerii de catre DNA a fostului secretar de stat la Transporturi Valentin Preda, “omul lui Mazare”.
Procesul descentralizarii a reconfirmat inca o data – daca mai era nevoie – influenta majora pe care SRI o are in deciziile administratiei centrale.
sa transfere Portul si lui Mitica Dragomir / daca Politia, Parchetul, Fiscul si SRI-ul isi deschid birouri oficiale chiar in dane si pe chei si isi cos toate buzunarele, nu mai au ce sa faca alde Mazare etc.
D.le Radu Tudor, eu nu nu mai inteleg nimic din articol .. Pai cine/ce are influenta asupra administratiei? Oamenii din SRI si interesele lor personale, sau rapoartele oficiale, intocmite in baza atributiunilor de serviciu, inaintate diverselor autoritati abilitate? Mi se pare tendentios titlul articolului, inducand ideaa influentei “serviciilor”, dar aia negativa, in sensul rau.
Nu este normal ca autoritatile beneficiare ale informarilor SRI sa tina cont de aceastea? Este vreo “influenta oculta” faptul presedintele/premierul/un ministru tine cont in decizii de datele furnizate de SRI? Pai care este roul acestui serviciu atunci?
PS. Prefer sa cred ca eu nu am inteles bine, iar titlul si fraza de incheiere sunt de buna credinta si nu au nici cea mai mica urma de tendentiozitate. Cu respect!
cu siguranta n-ati inteles nimic din neutralitatea textului si a titlului
Pai, si nu e bine, macar in cazul asta/
ce sa fie bine, ca Portul e al banditilor din SRI si nu al banditilor lui Mazare? maaaare castig pentru noi, bre :((
E de bine? e de rau ?
Tradare, tradare, dar sa stim si noi
Si ? Eu zic ca este foarte bine pana cand exista un serviciu de informatii care colecteaza toate informatiile necesare dar si pertinente si le sintetizeaza prntru uzul organelor de stat abilitate si sa cunoasca realitatea si sa ia masurile care eventual se impun. Ca SRI ne asculta este un rau necesar. Doar ca despre acest lucru trebuie sa aflam doar si numai cand pe baza informatiilor culese se si iau masurile care se impun. Fie preventiv , fie rezolutiv.
Pai atunci daca in acest caz SRI este forul superior al Romaniei atunci sa faca schimb cu parlamentul, caz in care SRI(salariatii institutiei sa fie”alesi” prin vot) sa aiba o “comisie de control al parlamentului”(sau poate ca are si acum) si astfel daca inversam totul cu fundul in jos ,poate vor merge bine lucrurile in Romania.Un singur lucru nu inteleg cum baronii unui partid pot avea asa de mare influenta incat seful partidului trebuie sa asculte de ei si nu…invers.
Uiti reactia de anul trecut a lui Mazare si Nicusor Constantin? Ministrul Voinea nu vroia sa aloce bani pentru plata datoriilor autoritatilor locale datorita accesarii proiectelor neprevazute in bugetele locale. Un lucru foarte corect. Dar nu s-a realizat, ba mai mult ministrul este fericit ca si-a pastrat postul.
Cat timp campaniile electorale sunt finantate cu fonduri “atrase” de baronii locali, niciun sefut de la centru nu va avea curaj sa ii deranjeze. Ei sunt “talpa” partidului, ei fac rost de afise, de lipitori de afise, de autobuze, galeti, umbrele, pelerine, faina, etc .. Cum sa-i deranjezi? De ce niciun partid/guvern nu incepe lupta cu coruptia decat la nivel declaratic? Pentru ca toti banii aia de care am vorbit vin din evaziune si ajung in visteriile partidelor via baronii locali. Capisci?
o sa fie mare dezastru cu decentralizarea lor, birocratia o sa creasca, la fel, numarul functionarilor, coruptia va mai avea inca un “nivel”
De explicat clar ce si cum o sa functioneze acea decentralizare, n-am vazut inca pe nimeni
Cum va functiona? Pai nu va functiona. Sa luam exemplu descentralizarea educatiei. Inspectoratele scolare judetene vor trece cu totul in subordinea autoritatilor locale. Dar ministerul elaboreaza programele scolare, tematica si modul de desfasurare a examenelor de capacitate si bacalaureat. Cine va verifica lucrul acesta in teritoriu? Tot statul, dar prin alte structuri teritoriale care inca nu exista! Deci? Am redus ceva? Am simplificat ceva?
“Noroc” cu Ponta ca ne-a luminat azi, afirmand ca “basistii” care se opun proiectului ii cred prosti si incapabili pe alesii locali!!! Ca asta ar fi motivatia opunerii fata de lege….Nimeni nu a spus asta niciodata. Toti opozantii au criticat cu argumente tehnice proiectul premierului. Dar a-i cere lui Victor Viorel sa aiba o replica sustinuta cu argumente tehnice este ca si cum i-am cere lui Iliescu sa se poata exprima si altfel decat prin celebrul limbaj de lemn.
Dupa parerea mea, descentralizarea lui Ponta e o mare lovitura adusa statului national unitar roman dar si a combaterii coruptiei in frumoasa noastra tara. Pacat ca-i locuita !
Descentralizarea e o idee buna dar nu era acum momentul potrivit pentru asta. Probabil peste vreo 20 de ani…
Cand un presedinte de CJ intra ca la el acasa intr-un spital si ameninta pe toata lumea, sa iasa probele de alcoolemie ”cum trebuie”, cand altul la Galati, numeste pe cine vrea muschii lui, simtindu-se stapanul absolut al teritoriului, fara o sustinere legala, iata ca de azi, ”baronii locali” pot face orice in teritoriul lor fara a mai da socoteala.Politie( si ma bucur ca nu au toata politia). sanatate, mediu, invatamant( minoritar sau nu), etc., toata puterea si mai ales Controlul se muta la ei acasa.
Banii vin si de la centru iar ei ii vor manipula cum vor dori, ”conform legii”.
Nici nu va inchipuiti ce ne asteapta, cel putin din punct de vedere ‘legal” !
Buna ziua Dle. Radu Tudor.Va urmaresc emisiunile cu mult interes,in special cind Il aveti invitat pe Dl.Acd.Giurascu.
Cu permisiune Dvs.va rog sa agreati o intrebare.
Cunosteti ca Romania era in 1990 a patra putere in domeniul Imbunatatirilor Funciare din Europa si in prezent acest sector economic-agrar practic nu mai exista,find erodat de permanent de institutii le statului ,respectiv MADR,prin reprezentantii legali,aceiasi de 23 ani.Interesant dar nu este o coincidenta.fiecre ministru inclusiv Dl.D.Constantin ia mentinut SEFI pe acest sector.
Considerati ca SRI a inaintat note in acest sens catre MADR si Guvern ?
Daca DA atunci care este explicatia ca aceste persone rezista de 23 ani in MADR.?..Mai mult Corpul de control al MADR din 2005 pina in prezent prin rapoartele intocmite,precizeaza erorile manageriale si persoanele nominal,fara nici un efect.Fac precizarea ca in anul 2009 s-a constituit o Comisie parlamentara la Camera Deputatilor,din care am facut parte ca expert,care s-a finalizat cu un RAPORT,aprobat de plenul Cam deputatilor prin Hotarirea nr.9/14.04.2010.In acest document se precizeaza la art.2″Camera Deputatilor solicita Curtii de Conturi a Romaniei,Min.Finantelor Publice,D.N.A.,MADR, si Guvernului Romaniei sa analizeze concluziile si propunerile formulate de comisia de ancheta si ia masurile care se impun,potrivit competentelor ca le revin”
Iar la art 4(1) “In termen de 30 zile de la data adoptarii prezentei Hotariri,Guvernul Romaniei si celelalte autoritati sesizate,cu Hotarirea Camerei Deputatilor si cu raportul comisiei parlamentare de ancheta vor informaBiroul Permanent Al Camerei Deputatilor cu privire la masurile adoptate”
Suntem in anul noiembrie 2013,cu toate semnalele date de mass-media scrisa si TV pina la aceasta data nu cunosc sa se fi luat vreo masura si/sau sa se cumunice public masurile instutiilor mentionate.
Ca un foarte bun analist Ve-ti concluziona.
As fi incintat daca v-as cunoaste punctul de vedere.
Cu deosebita Stima.
P.S.Am convingerea ca nu Ve-ti acorda atentie acestei probleme,care priveste TOATA Romania.
din cite stiu eu, citiva sefi ai SNIF au fost cercetati de procurori pt distrugerea sistemului si coruptie
Comisia anuntata de Ponta nu cred ca-l va cerceta pe Basescu in legatura cu imprumutul fiicei , ci legat de telefonul dat ministrului finantelor pentru a-i cere sa-l pastreze in functie pe seful CEC .
Ce sa faca?!?! Comisia aia, care de fapt “este” doua, nu poate face ce o taie capul. Au anuntat ca o cheama pe Ioana Basescu la audieri si au renuntat cand cineva le-a “deschis” mintea ca nu se poate.
Comisia poate face un singur lucru. Sa cerceteze, sa analizeze, iar rezultatele (daca sunt fapte de natura penala) sa le inainteze Parchetului de pe langa ICCJ. Atat.
Dar totul este doar un mare fas, si cand spun asta ma bazez pe faptul ca au chemat la audieri pe ministrul finantelor si pe managerul CEC tocmai in 9 decembrie. De ce asa tarziu cand pana acum s-au miscat cu mare viteza? (cred ca faza cu dezbaterea bugetului nu o crede nimeni)
Ma refeream la comisia anuntata de Ponta , adica la cea de-a doua , aceasta fiind comuna celor doua camere , prima fiind o subcomisie . Ce vrei sa spui prin ,,atat,, ?! Pai , nu-i suficient sa sesizeze Parchetul ICCJ ?! Si o va face cu dovezi , nelasand la ,,bunavointa,, procurorilor administrarea probelor , acestea fiind atasate in urma verificarilor comisiei , plus ca vor fi facute publice , sa nu mai poate spune parchetul sa ,,taca,, . Ti-as mai aminti ca PICCJ nu-i DNA-ul lui Satana ( macar primul-procuror ) ! Haaai , pa !
*Scuze , am vrut sa spun ,,sa nu mai ,,taca,, parchetul,, , nu aiureala care mi-a iesit !
adica SRI pe vremurile care de curand trecura, SRI pe vremurile de acum cand e cu USL-ul. Teroia mea cu partidul unic si cu ganditorii cu ochi albastri din spate inca se confirma. Sunt multe teorii pe aici, unul dintre noi o sa aiba dreptate.
Domnule Radu Tudor
“….influenta SRI in…”este cea mai grava problema pentru aceasta tara!!!In ani ’70 securitatea a incercat sa-si creasca influenta in zona decizionala si sa obtina privilegii la nivelul KGB-ului sau STASI!!!Nu au reusit si frustrarea a crescut enorm in anii’80 cand securitatea facea “treaba murdara” si partidul culegea roadele!!!La festivalul din decembrie ’89 securitatea a preluat intreaga putere si o pastreaza si azi prin servicii si Basescu!!!Aceasta etapa se caracterizeaza prin neutralizarea justitiei in primul rand si acapararea fortei economice prin orice mijloace posibile,instalarea coruptiei si nepotismului peste tot,distrugerea capacitatii de reactie al societatii civile!!!Aceste zile pe care le traim azi sunt varful carierei securitatii salvgardate in SRI si serviciile secrete!!!Basismul si securismul nu dispar odata cu Basescu!!!Descentralizarea va marii influenta si puterea serviciilor,coruptia si furtul se va amplifica!!!Securismul si basismul se vor amplifica datorita decentralizarii in mod stupid,penibil si absurd!!!!
de acord,dar cu un mic amendament .clanuri de securisti,simpli gainari dezorganizati sau adunati pe neamuri,, ce or fi ei..dobitocii astia
n au acaparat forta economica ci au desfiintatocomplet.
de prosti si hoti ce sunt
au desfiintat chiar tara,populatia,tot!
nu i credita cu inteligenta si planuri elaborate sau vreo schema ce o respecta pe etape.
is neste porci burtosi*gasti_neamuri*familii etc,
invatati cu banu gros ce fac manarii de capul lor sau a grupului in care sunt
hotii mai mult sau mai putin intelighente din functiile ce le permit sa faca asta.
dar fratili retard a lu besau
hitleru ala tembel nu e reprezentantul basirii in port?…..holograma retardata a lui beasau la totantzaaa
sau SRI,curosii,sunt reprezentantii basirii si manuitorii furtunului cu bani?ca pomperii
SRI este condus de Liviu Maior, fost PSD-ist, actual nas de cununie al premierului. Ba mai mult, Maior, Rus, Dancu, Guse, Puscas, adica “grupul de la Cluj”, l-au adus, impus si sustinut pe Ponta in PSD.
Cum naiba conduce Basescu SRI-ul?!?! Daca il conduce, inseamna ca il conduce alaturi de Ponta, iar cearta zilnica oferita este praf in ochi.
da.e sserparie nene iar besau rulez iti zic eu,poa sa fie ala si tata lui ponta basirea e in tot si toate indiferent de partid!
parca george maior il cheama pe ala
daa ,ascunse sunt caile basirii dle draga si meandrele betonului basit, ce crezi tu daca sefu sri e psdist si nas cu mikymaus basirea nu e acolo si nu trage itele?justitia si institutiile de forta nene astea sunt armata lui besescu preluata de la mafiiia ticalosita nastaseasca si imbunatatita cum stie basau smenaru mai bine,
astea au fost primele necesare pt control jaf lin si fara perdea precum si pt tinerea de rat a baronilor si a oricariu ameninta basirea cea de taina.
poate concubineaza basirea cu mazarirea pesedire in port asa cum nu au reusit usleul cufurit cu besaul in persoana.
va dati seama ca e fiecare vrea tortul intreg nu vrea sa imparta cu altul,da vad ca s au inteles pana acum,nici o megaescrocherie ce se desfasoara in portul totantzaa nu a fost devoalata…de cine dracu sa fie devoalate daca justitia e chiar molozul basit si pesedist si care ia kkt!!!
cum il cheama peala..nicusor?si e ditatamai porcu cu 6guse 8cefe ..de 2palme e latime la ceagfa…9burti..samd///ii dai cu lopata pa spinare deabia ciuleste urechili…ala e buuun tare,,,\\uite asa specialisti avem noi la carma tarii!
Dupa ultimii 15-18 ani, informatia asta este de natura sa ma linisteasca!… 🙂
Totuşi, cine conduce această ţară?,din cîte ştiu, au fost alegeri pentru toate neamurile politice(PSD, PNL, UDMR, PNG, UNPR,plus resturile politice), din cîte îmi amintesc, nu erau cei de la SRI candidaţi politic pe liste(…),sau cei de la UE,oficialii de la Bruxelles, Jose Manuel Barroso ori alţii. Nu pot spune cert că a fost implicat SRI-ul, dar e cert că : http://www.antena3.ro/romania/guvernul-si-a-asumat-raspunderea-pentru-proiectul-descentralizarii-235254.html, nu văd ce imbunătăţire aduce ţării şi poporului acest,,proiect”, dar ştiu prin intuiţie că va fi vai şi amar de viaţa noastră(politicienii vor fi mereu cu osul în mîini şi gură, deja işi proiectează beneficiile pentru anii următori acesti politicieni hapsîni, habotnici). Ştiţi cum face ciinele,,se gudură pe lîngă străin şi latră sau muşcă stăpînul”,exact aşa fac şi politicienii ţării, privind comportamentul faţă de noi şi alţii -materialul in care este un interviu cu un elveţian adevărat :
http://www.cotidianul.ro/luzi-stamm-lider-svp-mai-multa-centralizare-la-bruxelles-e-o-cale-gresita-226726/
citeva pasaje despre care nimănui nu i-a trecut prin minte cînd a fost vorba de aderarea la UE şi BRUXELLES :
,,democraţia directă nu este posibilă în UE, pentru că regulile sunt dictate de la Bruxelles.
…din afara UE -, nu se vede o îmbunătăţire a standardelor de viaţă în ţările central şi est-europene care au aderat la eurozonă. Moneda euro a fost o greşeală evidentă şi – dacă luăm Grecia ca exemplu – a fost contraproductivă. Bunăstarea populaţiei este în continuă scădere.
…că oficialii de la Bruxelles au libertatea de a face ceea ce cred de cuviinţă.
…Dar noi ne opunem din răsputeri aderării pentru că – în cazul Elveţiei – acesta ar fi un uriaş pas înapoi.
…Uniunea Europeană pentru că aceasta îşi trasează politicile într-un fel anume şi pentru că dictează de la Bruxelles care sunt regulile valide, imperative, pentru cele 28 de state membre.UE are un sistem bazat pe trei idei principale: aceeaşi lege, aceiaşi bani şi libertatea de mişcare a persoanelor.
…la evoluţia Europei din ultimii ani, care arată că a mers înapoi, şi nu înainte. Şi acest lucru este foarte înspăimântător.”
ESTE INCREDIBIL! ACEST INTERVIU, ESTE REAL ÎN TOTALITATE CIND E VORBA DE ELVEŢIA, DAR ŞI GÎNDIREA CELOR CARE CONDUC UE. DE CE NU AR LUA EXEMPLU ELVEŢIEI POLITICIENII ŢĂRII NOASTRE ??? recomand oricui să citească şi să analizeze la rece, dar cu mare atenţie şi obiectivitate acest interviu real 100%(exact realitatea din Elveţia).,,Scîrbavilii noştrii au fost in excursii şi nu au băgat nimic în căpăţîni”.
e foarte dur,dar real.
Domnu’ Tudor,
Ce ii va impiedica pe “baroni” (ce cuvant scabros pt. secolul 21!) sa devina autocrati?
Acuma, procurorii, magistratii etc. vor avea acum 42 DE ‘SECTOARE’ de analizat.
Cine o sa-l opreasca pe primar, pe viceprimar, pe seful sectiei de politie locale si patronii locali de firme daca se gandesc sa se lege la maini impreuna??? Iar daca cineva arata si dovedeste acte de coruptie ale “baronilor”, cine/ce o sa-i opreasca sa-l omoare p-ala?
Dupa cum vad eu, descentralizarea va oferi mai multa protectie nenorocitilor. Autocratie locala!
Explicati-mi si mie, va rog!
Cind a fost vorba de vaccinul AH1N1 şi de vaccinul pentru col uterin(este realitate,am trecut prin asta,pînă nu se umblă in interiorul colului uterin, nu se poate face rană, văd ca se continuă afacerile franţei,care anterior, după maxim 3 săptămîni de la aflarea adevărului a fost scoasă din guvernul franţei,aceea ministresă), am comentat şi am motivat clar, acum, dacă s-a luat măsura cu medicamentele periculoase, s-au dat nume de societaţi, nicidecum, nume de pastile ca să stim exact ce să nu inghiţim(sunt prea mulţi implicaţi in aceste afaceri cu medicamente şi, intenţia va fi de a le vinde indiferent de consecinţe(fie si sub alt nume de firmă, că ei nu pierd niciodată, noi ne avînd cum să stim compoziţia pină nu cumpărăm tratamentul să citim prospectul, şi,pierdem banii). Care sunt denumirile acestor tratamente, cum se numesc fiecare dintre ele ? Poate mai luăm informaţii de la medicii din afară ,avînd denumirea tratamentului. Şi încă ceva, de ce nu işi asumă guvernul riscul tratamentelor introduse pe piaţă, că a dat liber la intrarea prin importuri necontrolate, fără cercetare, doar prin publicitate şi riscul fiecărui bolnav !
http://www.antena3.ro/romania/pastile-periculoase-interzise-de-la-vanzare-in-romania-decizia-luata-de-comisia-europeana-235230.html.
Republica Securista Romania – care e noutatea?
Dl. Radu Tudor,esti constantean si cunosti bine mafia lui “pastaie”stii bine cine lucreaza la primarie si consiliu judetean:toti analfabeti care au dat spaga lui Baluta(vice PSD)au terminat la F.F – U.M.C-ul(vezi ex lui Georgescu Daniel director la ACN dar si consilier municipal,sau seful pietelor din C-ta).descentralizarea asta este cadoul electoral,nu mai aveau ce sa fure dupa anii catastrofali ai PDL-ului si acum si-au zis ca distrugerea judetelor e cea mai rapida posibilitate de a recupera banii pierduti in cei 8 ani de”foamete”basista in care nu si-au putut face ei invartelile cum doreau.SRI-ul conduce tara din 1989,problema este ca:cei care conduc tara din cadrul SRI sunt si cei care trimit note informative catre”Lyublianka” sau catre “Langley”(altfel cum poti interpreta greseala de exprimare a lui Rus”cand era ministru-la referendum”..citez:nu vreau sa fiu “INVOLVAT!!!!in asa ceva…”in momentul respectiv el facea o traducere Live…asa ca noi romanii de rand cum sa luptam cand “cainii pusi de porc au ajuns sa pazeasca ferma”…el imi vine cu PREDATOR si eu ma duc cu prastia…
De ce crezi ca Agela Merkel a vizitat Romania cu 4 luni inainte de izbugnirea revoltelor in Asia mica si in Nordul Africii…ca sa-i spuna lui Base..sa aiba grija cui vinde arme..sa nu faca greseala sa le dea taberei adverse..de ce crezi ca au sarit ca arsi..cand l-am suspendat…pt ca ei aveau un “deal”..SRI avea instructiuni exacte,Rom arm avea instructiuni exacte…Pleca Base,aparea veriga slaba( e de incredere?!?!,nu e de incredere?!?!..asta nou pe care-l vrea tara)…si te intrebi de ce nu a dat portul,pai americanului nu-i convine sa dea rapaorte unia ca “porcu” :de ce aduce echipament militar si de ce tranziteaza dana 116 din portul Agigea(constanta -sud)(dana lui Mircea Base)..el are omul lui si gata…
Articolul dumneavoastra omite cateva aspecte de substrat legate de portul din Constanta printre care faptul ca portul are valoare strategica la nivelul NATO in contextul retragerii americanilor din Afganistan via Romania, apoi portul este punctul principal de intrare in tara pentru narcotice si mai ales este probabil punctul cel mai important in termeni de venituri ilicite din contrabanda.
Cat despre descentralizare problema e ca nu simplifica birocratia si sistemul administrativ ci o mareste semnificativ si, mult mai grav, sporeste puterile unei administratii locale care tinde sa devina o structura mafiota in toata regula.
Daca pana acum sistemul de control si influenta la nivel local al mafiotilor – pardon alesilor – locali trebuia sa treaca si hopul controlului de la centru de acum va fi un dezastru total. Se discuta de politizarea si nepotismul aparatului birocratic? Pai din secunda in care se face descentralizarea (asa cum este ea acum gandita) capacitatea parvenitilor locali de a abuza si incalca grosolan (cum deja fac) drepturile si libertatile individului va fi aproape totala. Vor exista zone ale tarii in care pur si simplu nu vei mai putea locui daca nu vei fi redus la stadiul de sclav modern al potentatilor locali.
nu omite nimic, am pomenit de valoarea strategica. evident nu se refera la importul de jucarii chinezesti
Intamplator, de aceasta data SRI-ul, daca asa stau lucrurile, a facut bine. Cu totul si cu totul altele sunt problemele descentralizarii, nu preluarea portului Constanta. Aici e vorba doar despre un joc de putere fara legatura cu ceea ce ar trebui sa fie reforma administrativa care sa aduca problemele de interes local la nivelul administrativ corespunzator. Si asa sunt foarte sceptic in legatura cu consecintele benefice ale descentralizarii pe anumite domenii (si nu ma refer la cinematografele aduse permanent ca argument).
Ristea Priboi. Fost colonel de securitate. Cadru activ al UM 0199, subdiviziune a serviciului de spionaj care se ocupa de spaţiul european. Din mai 1988, a fost transferat la UM 0225, altă subdiviziune a spionajului, angajată în infiltrarea emigraţiei române din Europa şi în combaterea posturilor de radio străine care emiteau în limba română. Foşti ofiţeri de securitate afirmă că, înainte de 1989, l-a pregătit pe Adrian Năstase, actualul prim ministru al României, pentru a-l plasa sub acoperire în Occident. Operaţiunea urma să se desfăşoare în 1990, însă revoluţia din decembrie 1989 a condus la anularea proiectului. Ulterior, Ristea Priboi a devenit consilier al lui Adrian Năstase şi se afirmă că l-ar avea cu ceva la mână pe prim ministru. După alegerile din noiembrie 2000, Ristea Priboi a devenit deputat şi, la formarea noului Parlament, Adrian Năstase a încercat să-l impună ca şef al comisiei parlamentare care controlează activităţile Serviciului de Informaţii Externe. Afacerea a eşuat, ca urmare a intervenţiei în forţă a presei, care reuşise să afle câte ceva despre trecutul lui Ristea Priboi, şi acesta a rămas consilier al lui Adrian Năstase, poziţie din care facilitează pătrunderea altor foşti ofiţeri de securitate în structura
partidului de guvernământ şi, implicit, în aparatul de stat. În decembrie 2000, Ristea Priboi a fost impus ca membru al consiliului de administraţie al SIF Oltenia, ceea ce îi permite să controleze activităţile economice ale unui important district al ţării, în colaborare cu un alt fost ofiţer de securitate, Dinuţ Staicu. Recent, un grup de foşti ofiţeri de securitate a înaintat redacţiilor presei centrale, unor partide şi instituţii o scrisoare din care rezultă că Ristea Priboi este detestat şi de foştii săi camarazi de arme. În această scrisoare, personajul este apelat cu tovărăşescul “Porcule!” Câte ceva despre cum îi lucrează Ristea Proboi pe adversarii politici ai actualului prim ministru mai ştim şi noi. Exte inexplicabil cum un om cult, cu studii făcute normal, cu masterate şi doctorate, călătorit în străinătatea occidentală şi vorbitor a mai multe limbi străine poate suporta în apropierea sa un asemenea consilier.
Dumitru Prichici. Fost ofiţer în departamentele tehnice ale Departamentului Securităţii Statului. După decembrie 1989, ca asociat al firmei Zenith Trading Consult, a fabricat şi comercializat clandestin instalaţii pentru ascultarea convorbirilor telefonice. În aceste activităţi l-a atras şi pe fiul său Codruţ Prichici. În toamna lui 1997, după ce s-a exhibat la un post de televiziune, a fost trimis în judecată, pentru încălcarea Legii Siguranţei Naţionale.
Florin Radu. Fost ofiţer de securitate, recuperat de SRI sub grad de maior. După trecerea în rezervă, s-a lansat în afaceri. În 1997 era anchetat pentru neachitarea unor credite bancare. În 1998, Partidul Democrat l-a propus pentru funcţia de şef al Gărzii Financiare din Buzău.
Nicolae Radu. Fost ofiţer de securitate. Cooptat în SRI, sub gradul de colonel, a condus secţia din Galaţi. În primăvara lui 1994 a fost ttransferat la Bucureşti şi avansat în funcţie şi grad.
Niculae Radu. Fost ofiţer de securitate, reciclat în SRI şi numit şef al serviciului de contraspionaj al secţiei SRI Botoşani. Destituit din serviciu pentru implicare în afacerile unor firme dubioase de pe raza judeţului respectiv.
Ion Raita. Fost maior de securitate, recuperat de SRI şi numit, la începutul lui 1990, şef al biroului SRI din Sinaia. A fost trecut în rezervă în urma protestelor celor anchetaţi de el anterior momentului decembrie 1989. În 1992 a candidat ca independent pentru funcţia de primar al Sinaiei.
Ştefan Ramfu. Fost colonel de securitate, încadrat în Serviciul Independent de Dezinformare. Între altele, lansa în străinătate versiuni fabricate, conform cărora unii disidenţi care nu mai puteau fi reţinuţi în ţară ar fi fost agenţi al Securităţii. Unul dintre cei ce au suportat acest tratament ignobil a fost matematicianul Mihai Botez. În prezent, predă cursuri de specialitate la Institutul Naţional de Informaţii.
Gheorghe Raţiu. Fost colonel de securitate, fost şef al Direcţiei I de informaţii interne a Securităţii în 1986-1989. Imediat după revoluţie, a dispărut din România în Germania Occidentală şi a revenit în ţară din… China, după ce s-au mai liniştit lucrurile. În prezent, este unul dintre principalii consilieri ai omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
Marian Rizea. Fost ofiţer de securitate. Ulterior, a fost cooptat în structurile SRI şi a condus secţia SRI din judeţul Dâmboviţa.
Aurel Rogojanu. Fost colonel de securitate, fost şef de cabinet al generalului Iulian Vlad, şeful Direcţiei Securităţii Statului. După ce a ieşit la pensie din SRI a publicat o carte care justifică acţiunile fostei Securităţi. În prezent, este consilier al lui Radu Timofte, directorul SRI.
Viorel Roş. Fost ofiţer de securitate, absolvent al şcolii de ofiţeri activi a Ministerului de Interne de la Băneasa. Încadrat în UM 0279, specializată în informaţii externe. Din 1979, după ce a trecut în trezervă, a lucrat în justiţie. În 1993 a fost numit preşedinte al Tribunalului Municipiului Bucureşti.
Constantin Rotaru. Fost colonel de securitate, în prezent general, adjunct al directorului Serviciului de Informaţii Externe. Înainte de decembrie 1989 a fost director adjunct al ICE Dunărea, funcţie în care s-a menţinut şi în primii ani ’90. Ieşind tempoorar din sistem, a condus trustul de presă Intact, colaborând şi în prezent foarte strîns cu omul de afaceri Dan Voiculescu, fost girant al societăţii Crescent, altă întreprindere a Securităţii, cu sediul în Cipru. Practic, conform celor semnalate de presă, prin generalul Constantin Rotaru, SIE administrează şi acordă protecţie unei părţi a firmelor lui Dan Voiculescu.
Cornel Rudăreanu. Fost colonel de Securitate. În prezent consilier al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
Valer Rus. Fost şef al Securităţii din Turda, specialist în probleme de iredentism. Preluat în structurile SRI, sub gradul de colonel, ca specialist în problemele minorităţilor. În 1998 era şeful structurii SPP din Transilvania.
Rusan. Fost ofiţer superior de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. Înainte de decembrie 1989 a lucrat mână în mână cu generalul Vasile Lupu, care l-a tras după el. La mijolocul anilor ’90, colonelul Rusan a fost numit şef al Diviziunii de filaj.
Ion Rusu. Alias Ion Prigoreanu. Fost maior de securitate, profesor de franceză la Şcoala de ofiţeri activi a Ministerului de Interne de la Băneasa. În anii anteriori momentului decembrie 1989 lucra sub acoperire, ca salariat al agenţiei Agerpres. Imediat după decembrie 1989, a devenit secretar general al revistei Zig-Zag (seria Ion Cristoiu). În prezent, este profesor de franceză la un liceu bucureştean, după ce şi-a trecut doctoratul cu articole scrise de alţii.
Vasile Rusu. Fost ofiţer superior în serviciul de spionaj al Securităţii. După decembrie 1989 şi-a continuat activitatea în cadrul SIE. În martie 1998, după ce a fost înaintat la gradul de general de brigadă, a fost trecut în reztervă.
Ion Savonea. Fost locotenent major de securitate în Sinaia. În primele luni ale lui 1990 a fost implicat în violarea sigiliilor arhivei Securităţii locale.
Ion Săbăreanu. Fost ofiţer de securitate. În SRI a devenit adjunct al şefului Brigăzii Antiteroriste, sub gradul de locotenent colonel. Acuzat de trafic de influenţă.
Cornel Sătmăreanu. Fost ofiţer în direcţiile de contraspionaj şi de contrainformaţii militare (III şi, respectiv IV) ale Securităţii. Trecut în rezervă în 1991. Dar menţinut în structuri paralele celor active. În 1999, a fost propulsat ca martor al apărării în procesul intentat de preşedintele Emil Constantinescu lui Andrei Zeno, care îl acuzase pe şeful statului că ar fi fost agent al unei puteri străine.
Vasile Secăreş. Conform afirmaţiilor lui Mircea Răceanu, recent decorat de preşedintele Ion Iliescu, înainte de 1989 a fost ofiţer acoperit de securitate. Fost cadru didactic la Academia “Ştefan Gheorghiu”. După revoluţie, a devenit un membru marcant al grupului novator Un viitor pentru România. În prezent, este rector al Academiei de ştiinţe politice şi administrative, tot un fel de “Ştefan Gheorghiu”, cu altă pălărie.
Constantin Silinescu. Fost colonel de securitate, ofiţer operativ în străinătate în perioada 1974-1984 şi şef de direcţie în serviciul de spionaj comunist. După decembrie 1989 a fost menţinut în sistem, fiind înaintat la gradul de general şi promovat drept adjunct al directorului Serviciului de Informaţii Externe. A colaborat cu generalul Florentin Popa în operaţiuni de trafic de armament. În urma unui conflict cu generalul Ioan Talpeş, directorul SIE, a fost trecut în rezervă. După alegerile din noiembrie 2000, a devenit consilier al lui Adrian Năstase, poziţie în care se menţine şi astăzi.
Ion Tomiţă Sima. Fost ofiţer de securitate. Colonel dr. ing. în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. La 30 noiembrie 1999 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.
Tiberiu Simon. Fost ofiţer de securitate. În prezent locotenent colonel, şef al secţiei SRI din Bacău.
Ovidiu Soare. Fost ofiţer de securitate, în cadrul Direcţiei a V-a, menită să asigure paza şi protecţia vârfurilor ierarhiei comuniste. A asigurat protecţia şi paza lui Nicu Ceauşescu şi, apoi, a Alexandrinei Găinuşe. Pe parcursul evenimentelor din decembrie 1989 s-a ascuns la Circa 1 Miliţie. În prezent, este şeful Diviziunii A din SRI.
Vlad Soare. Fost ofiţer acoperit de securitate în cadrul Băncii Române de Comerţ Exterior, la devalizarea căreia a contribuit după decembrie 1989. În prezent, preşedinte al Grupului financiar Gelsor, proprietatea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
Sobolu. Fost ofiţer în Direcţia a IV-a a Securităţii. În prezent, colonel, şef de secţie în Direcţia Generală de Informaţii a Armatei.
George Sotir. Fost ofiţer în Direcţia a IV-a a Securităţii. În prezent, colonel, şeful serviciului forţe aeriene din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei.
Ilie Suba. Fost ofiţer al Securităţii Municipiului Bucureşti, profilat în problemele tineretului şi studenţilor. După evenimentele din decembrie 1989 s-a dat la fund, revenind la suprafaţă în aprilie 1990, ca ofiţer SRI. A condus brigada antiteroristă şi a fost consilier al comisiei parlamentare a lui Sergiu Nicolaescu, pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989. În 1997 a trecut în rezervă. Ulterior, a devenit şeful Departamentzului protocol şi protecţie personal de la World Trade Center.
Dinel Staicu. Fost ofiţer de securitate în inspectoratul de resort din judeţul Dolj. După decembrie 1989, spre a i se pierde urma, a dezvoltat diverse afaceri nu prea curate în judeţul Hunedoara, profitând de statutul acestuia de zonă defavorizată. Când apele s-au mai liniştit, a revenit la Craiova. A avut o contribuţie importantă la falimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor. În prezent, controlează prin interpuşi Societatea de Investiţii Financiare Oltenia. Este strâns legat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu şi de Ristea Priboi, consilierul lui Adrian Năstase..
Laurenţiu Stamatescu. Fost maior de securitate în serviciul de contrainformaţii din judeţul Covasna. În timpul evenimentelor din decembrie 1989, a fost implicat în împuşcarea mortală a subinginerului Gheorghe Şuiu. Ulterior, cooptat în Serviciul Român de Informaţii, a ajuns la gradul de colonel şi la funcţia de şef al secţiei SRI din Covasna.
Gelu Stan. Fost ofiţer de securitate, în probleme de culte. În 1998 era secretarul organizaţiei din Cluj a Partidului Naţional Român, prezidat de Virgil Măgureanu.
Mihai Stan. Fost colonel de securitate în cadrul Serviciului Independent de Dezinformare. După decembrie 1989 a devenit adjunct al directorului SRI Virgil Măgureanu, fiind înaintat la gradul de general. Înlăturat din funcţie în urma afacerii Berevoieşti, constând în proasta gestionare a transportului unor documente ale fostei Securităţi, a fost numit şef al Direcţiei Relaţii Internaţionale din Fondul Proprietăţii Private Curând, a devenit şeful Centrului de Documentare Operativă al Serviciului de Potecţie şi Pază. A fost din nou înlăturat din serviciu, pe fondul scandalului provocat de operaţiunea de contrabandă de stat “Ţigareta II”. În prezent, nici mai mult şi nici mai puţin, este director general al… Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România.
Ion Stănescu. Fost ofiţer de securitate, în prezent locotenent colonel, şeful secţiei SRI din Ploieşti.
Ion Stoica. Fost colonel de securitate. Înainte de 1989, a lucrat în cadrul Securităţii Municipiului Bucureşti. După 1989, a fost reintegrat în SRI şi, pentru a i se pierde urma, a fost transferat în în funcţia de şef al secţiei SRI din judeţul Dâmboviţa. După ce s-au mai liniştit lucrurile, a fost rechemat la Bucureşti şi, odată cu înlocuirea lui Virgil Măgureanu, s-a pensionat. A fost imediat angajat drept consilier al lui Adrian Năstase, al cărui partid se afla atunci în opoziţie. După alegerile din noiembrie 2000 a rămas în aceeaşi poziţie. În paralel, a fost şef al serviciului de protecţie internă al Băncii Internaţionale a Religiilor, falimentată de o bandă de foşti ofiţeri de securitate. După ce Adrian Năstase a fost numit prim ministru, a fost onorat cu funcţia de director general adjunct al vămilor româneşti.
Ion Şandru. Fost colonel de securitate, cooptat după 1989 în Serviciul Român de Informaţii, şi trecut în 1997 în rezervă. Contează ca om al lui Mircea Gheordunescu, unul dintre adjuncţii SRI. După trecerea în rezervă, a devenit şeful oficiului juridic al Băncii Internaţionale a Religiilor, înfiinţată şi prezidată de un alt fost colonel de securitate, Ion Popescu. Economiile depunătorilor au fost irosite şi, în 2000, BIR a dat faliment. Ulterior, în numele lui Mircea Gheordunescu, s-a implicat în privatizarea Hotelului Bucureşti, defavorizând numeroşi investitori corecţi în avantajul unei veritabile mafii de escroci financiari. Ulterior, a devenit consilier juridic şi secretar AGA la SC Bucureşti-Turism SA.
Constantin Şerban. Fost ofiţer de securitate, provenit de la UM 0110, preluat apoi în structurile SRI. Fost şef al secţiei din Târgu Mureş, până în primăvara lui 1998, când a fost trecut în rezervă, sub gradul de colonel. Reactivat în iulie 1998, a fost numit şef al secţiei SRI din Cluj.
Bebe Şerbănescu. Fost ofiţer de securitate, reîncadrat în SRI. Finul lui Dinel Staicu. După ce a renunţat la serviciu, a adus din străinătate echipamente de ascultare şi înregistrare, folosite în combinaţiile dubioase ale naşului său din Craiova.
Ion Şerbănoiu. Fost ofiţer superior de securitate, general, şef al Inspectoratului de securitate din Cluj. După evenimentele din decembrie 1989, a condus sistemul de protecţie şi pază al Băncii Dacia Felix, care a fost în scurtă vreme prăbuşită în faliment.
Alexandru Şomlea. Fost ofiţer de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. După trecerea în rezervă a devenit copatronul unei firme din Centrul Civic.
Marian Ştefan. Fost ofiţer de securitate. În prezent, colonel, şef al secţiei SRI din Timişoara.
Ion Manole Ştefănuţ. Fost ofiţer de securitate, recuperat de SRI. La 30 noiembrie 1999 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.
Ion Ştirbu. Fost ofiţer de securitate. Înainte de decembrie 1989, s-a numărat printre cei ce asigurau paza lui Nicolae Ceauşescu. Trecut în rezervă cu gradul de locotenent colonel, a devenit director adjunct al vămii din Galaţi. În primăvara lui 1994 a fost rechemat din rezervă, pentru a fi încadrat în funcţia de şef al secţiei SRI din Galaţi.
Tudor Tănase. În 1976-1978 a fost ofiţer în cadrul Direcţiei de Informaţii Externe. În perioada 1978-1989, a lucrat în cadrul Unităţii Speciale “R”, din Departamentul Securităţii Statului. În 1993 a fost recuperat de guvernul lui Nicolae Văcăroiu şi reîncadrat în Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. S-a implicat în numeroase afaceri particulare, bazate pe fonduri obscure, împreună cu fostul general de securitate Stelian Pintilie. În mai 2001, deşi participările sale la firme cu profil similar nu erau lichidate, a fost numit şef al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, cu gradul de general. Actualul guvern nu a luat în consideraţie semnalele de alarmă ale presei.
Alexandru Tănăsescu. General de securitate, trecut în rezervă în 1999. Cadru activ al fostei Direcţii de Informaţii Externe, pentru care a îndeplinit mai multe misiuni în străinătate, cu precădere în SUA. După decembrie 1989, a rămas încadrat în Serviciul de Informaţii Externe, parvenind până la funcţia de prim adjunct al directorului acestuia. Obiect al unor frecvente campanii de presă, a fost îndepărtat din serviciul de spionaj în cursul anului 2000. Ulterior, a devenit consilier al directorului trustului de construcţii Aedificia Carpaţi. Acest trust construise actualul sediu al SIE de la Băneasa şi directorul lui, Petre Badea, era îndatorat lui Alexandru Tănăsescu, fiind favorizat de acesta la licitaţie. Remarcăm faptul că trustul de construcţii Aedificia Carpaţi, prin intermediul unor alţi ofiţeri din fosta Securitate, a beneficiat şi beneficiază de comenzi importante din partea statului: Biblioteca Naţională, consolidarea Palatului Telefoanelor, sediul Sistemului de Telecomunicaţii Speciale, refacerea Palatului Regal etc. etc. Toţi au supt de la Petre Badea, până când l-au adus în pragul falimentului.
Ion Tănăsoiu. Fost ofiţer acoperit de securitate, care a acţionat cu prioritate în spaţiul Benelux. Prin odraslele sale, Oana şi Nineta, a fost implicat în afacerile dubioase ale firmei SC Macons & Co SA, înregistrată în Belgia.
Razvan Temesan. Fost ofiter acoperit de securitate în cadrul Bancii Române de Comert Exterior. Dupa decembrie 1989, a devenit directorul ei, functie în care s-a mentinut pâna când a falimentat-o. Desi a fost chemat în justitie, fiind si retinut preventiv, a reusit sa scape cu fata relativ curata. În prezent, se constata ca e implicat profund în afacerile lui Sorin Ovidiu Vântu, în calitate de consilier al contestatei Banci Roimâne de Scont. Recent, a fost propus pentru functia de director al Bancii Comerciale Române. E de sperat ca nu o va aduce si pe aceasta la faliment, ca s-o privatizam pe un euro.
Teodor. Fost ofiter în cadrul Directiei a IV-a a Securitatii. În prezent, colonel, loctiitor de sef de sectie în cadrul Directiei Generale de Informatii a Armatei.
Aurel Teodorescu. Fost ofiter de securitate din Bucuresti. Dupa decembrie 1989, a devenit comisar în Garda Financiara, sef de departament la Primaria Capuitalei, apoi director adjunct al Directiei Generale a Vamilor. A fost remarcat de presa deoarece favoriza importuri dubioase de tigari.
Teslovan. Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. În 1998 lucra în cadrul sectiei SRI din Harghita.
Tinca. Fost ofiter superior de securitate. Recuperat de SRI, a condus Centrul Operativ Zonal de la Oradea.
Tinca. Fost ofiter inferior de securitate, recuperat de SRI în Diviziunea de filaj. Cazut în capcana cu prilejul afacerii Terasei Anda.
Gheorghe Tinca. Conform afirmatiilor lui Mircea Raceanu, recent decorat de presedintele Ion Iliescu, a fost ofiter de securitate care a lucrat sub acoperirea Ministerului de Externe. La începutul anilor ’80, i-a fost refuzata viza de intrare în SUA. În 1994 a fost desemnat ministru al apararii. Ulterior s-a înscris în ApR, formatiunea politica falimentara a lui Teodor Melescanu. În prezent este ambasador la Praga.
Radu Tinu. Fost maior de securitate, adjunct al Securitatii judetului Timis, responsabil al compartimentelor de contraspionaj si dezinformare. Arestat în decembrie 1989 si anchetat în lotul Timisoara. Dupa doi ani si ceva, a fost eliberat din detentie, din lipsa de probe. Împreuna cu Valentin Ciuca, a fondat societatea Tival Impex SRL, care a prosperat în timpul embargoului impus Iugoslaviei. Desi a declarat ca nu ar dori revenirea la comunism, toate interventiile lui publicistice exceleaza în elogiul fostei Securitati.
Maria Tiriboi. Fost ofiter de securitate, care avea în supraveghere Institutul de Cercetari si Proiectari Tehnologice în Transporturi. În 1992, a reaparut în institutie, de data aceasta ca ofiter SRI.
Gheorghe Toader. Fost ofiter în serviciul de spionaj al Securitatii. Sub directoratul lui Ioan Talpes, a fost adjunct al sefului SIE. În decembrie 1994 a fost înaintat la gradul de general de brigada. Trecut în rezerva la 3 aprilie 2000.
Constantin Toma. Fost ofiter superior de securitate. Recuperat de SRI, a fost adjunct al sefului sectiei din Bacau, apoi seful ei provizoriu, numit ca atare în ianuarie 1998.
Alexandru Tonescu. Fost ofiter superior de securitate. În prezent, general, membru în conducerea centrala a SRI.
Ioan Trifu. Fost ofiter de securitate. Pâna în ianuarie 2002 a condus sectia SRI Bistrita-Nasaud.
Alin Vivian Tudose. Fost colonel de securitate în Directia a II-a de contrainformatii economice. Nu a fost semnalata reciclarea lui în SRI, dar în toamna lui 1999 a iesit în presa cu informatia ca Radu Câmpeanu ar fi lucrat pentru Securitate. Dezinformarile de aceasta natura nu sunt propulsate în public la întâmplare, ci în cadru organizat.si în functie de interesele de moment ale conducerii securiste a SRI.
Ronmica Turcanu. Fost ofiter de securitate. Imediat dupa evenimentelor din decembrie 1989, recuperat de SRI sub gradul de colonel, a fost numit sef al sectiei SRI din Botosani. Destituit din serviciu ca urmare a implicarii sale în jocul piramidal Caritas.
Olimpian Ungherea. Fost ofiter de securitate, încadrat initial în inspectoratul de la Craiova. Transferat la Bucuresti, a condus revista Pentru Patrie a Ministerului de Interne. Autor de romane politiste. Dupa decembrie 1989, a devenit consilier de presa al PDSR si vicepresedinte al organizatiei din sectorul 3 Bucuresti. În 1997, la un semn din culise, si-a înaintat zgomotos demisia, scriind si o carte în care Ion Iliescu era batjocorit copios..
Marian Ureche. Fost colonel de securitate, fost adjunct al sefului Directiei I de informatii interne. Implicat în combaterea posturilor de radio care emiteau în limba româna. Dupa ce a iesit la pensie din SRI, a scris în colaborare o carte în care erau exaltate virtutile fostei Securitati. Dupa alegerile din noiembrie 2000, a fost numit director al Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie din Ministerul Justitiei.
Gavrila Valean. Fost ofiter în Directia de Informatii Externe a Securitatii. În prezent, face parte din conducerea SC Alliancecoop. În 1995-1996 a fost contactat de Directia Înzestrarii Armatei, în vederea facilitarii unor exporturi dubioase de armament.
Constantin Vâlceanu. Fost ofiter de securitate, specializat în exporturi de arnmament. În 1997 a devenit adjunct al lui Mircea Gheordunescu la conducerea Agentiei Nationale de Control al Exporturilor Strategice si de Interzicere a Armamentului Chimic (ANCESIAC). Ulterior a devenit director general al firmei Pro Romania Consult.
Victor Veliscu. Ofiter de securitate trecut în rezerva dupa decembrie 1989. În prezent este principalul consilier al sefului SRI, Radu Timofte, fost ofiter de graniceri, fara nici o pricepere în domeniul informatiilor. În numele lui, Victor Veliscu leaga si dezleaga totul în SRI, favorizându-i permanent pe fostii ofiteri de securitate, în detrimentul absolventilor Institutului National de Informatii. Victor Veliscu este cunoscut si pentru relatiile sale deosebit de strânse cu Sorin Ovidiu Vântu, om de afaceri specializat în operatiuni frauduloase, cu tentacule întinse în întregul sistem financiar si bancar românesc. A si lucrat pentru acesta, timp de câtiva ani buni.
Gheorghe Vicol. Fost ofiter de securitate. În 1998 era seful biroului SRI din Onesti, judetul Bacau.
Mihai Vidican. Fost ofiter de securitate. Dupa decembrie 1989, a fost încadrat în SRI, la sectia din Timisoara. Dupa un scandal privind strângerea unor semnaturi în favoarea candidaturii lui Viorel Salagean la Presedintie, corvoada la care au contribuit si sectiile SRI din Ardeal, s-a pensionat.
Florin Viisoreanu. Fost ofiter de securitate la Giurgiu. Dupa evenimentele din decembrie 1939, a fost transferat la sectia SRI din Alexandria. Exte un exemplu tipic pentru permutarile operate la nivelul personalului din fosta Securitate, pentru a se pierde urma unor ofiteri implicati în fapte detestabile.
Tanase Vizitiu. Fost ofiter de securitatre. Dupa evenimentele din decembrie 1989, a fost cooptat în Brigada antiterorista a SRI, în efectivele ei dizlocate la Aeroportul International Otopeni. În 1992 s-a constatat ca livra informatii de serviciu revistei Europa, editata de Ilie Neacsu, pâna mai ieri deputat al PRM, sarit ulterior în barca PSD.
Dan Vladu. Fost ofiter de securitate. În SRI a devenit seful sectorului contraspionaj din cadrul sectiei din Constanta. În primavara lui 2000 a fost remarcat filând stafful PDSR, aflat în vizita în localitate.
Teodor Vlaicu. Fost ofiter superior de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. Înainte de decembrie 1989 a condus sectorul de contrainformatii din Cluj. Aceeiasi misiune i-a revenit si dupa înfiintarea SRI, la scara întregii Transilvanii. Fiul sau a fost încadrat în sectia SRI Cluj, desi nu avea pregatirea necesara.
Ioan Vladut. Fost ofiter de securitate. Sub gradul de locotenent colonel, a fost unul dintre primii sefi ai Centrului Operativ Zonal Oltenia al SRI.
Ilie Vrânceanu. Fost ofiter de securitate si fost sef al filialei Fondului National de Investitii din judetul Bistrita. Fondul a fost falimentat de Sorin Ovidiu Vântu, care si-a însusit fraudulos cea mai mare parte din banii a 300000 deponenti.
Ion Zahiu. Fost ofiter de securitate. Dupa evenimentele din decembrie 1989, a fost cooptat în structurile SRI, fiind înaintat la gradul de colonel si avansat în functia de sef al sectiei SRI din Buzau. Dupa trecerea în rezerva, a devenit director în filiala din România a companiei DHL.
Dumitru Zamfir. Fost colonel de securitate, în prezent general SRI, sef al serviciului care asigura si interceptarile convorbirilor telefonice. La 30 noiembrie 1999 a fost înaintat la gradul de general de brigada. Cei care îl cunosc afirma ca s-ar fi îmbogatit prin deturnari de fonduri din bugetul SRI.
Grigorie Zagarin. Fost ofiter de securitate. Preluat în structurile SRI a fost înaintat la gradul de colonel si, apoi, de general de brigada. S-a pensionat recent, din functia de sef al Diviziunii de contraspionaj.
Andrei Zeno. Fost ofiter de securitate. Dupa decembrie 1989 a fost trecut în rezerva. Sub presedintia lui Emil Constantinescu l-a acuzat pe seful statului ca ar fi fost agent al unei puteri straine. Declaratiile sale au fost administrate de PRM astfel încât sa genereze un scandal cât mai rasunator. Condamnat cu suspendare, Andrei Zeno a devenit deputat PRM. Decedat.
Etc. etc. etc.
Semnalat de: Starea Presei
BINE CA AM SCAPAT DE UN SECURIST IMPUTIT DIN CAUZA LOR SI A CLANURILOR CU CARE SAU INRUDIT NU VIN TURISTI STRAINI SI ROMANI PE LITORAL SI SE DUC LA BULGAR
POATE FBI CIA NE SCAPA DE SRI CA NEA IMPUTIT TARA DIN CAUZA LOR SI A CLANURILOR CU CARE S-AU INRUDIT NU VIN TURISTI STRAINI SI ROMANI PE LITORAL SI SE DUC LA BULGAR
Două hoteluri de protocol, unul de cinci stele la Olăneşti şi altul de două stele la Covasna, au fost cedate de RA-APPS Serviciului Român de Informaţii, respectiv Bisericii Ortodoxe Române, pentru Episcopia Harghitei şi Covasnei, printr-o ordonanţă de urgenţă ţinută secretă de Guvern la momentul adoptării. Prin acelaşi act normativ, publicat în Monitorul Oficial pe 24 decembrie, vila Covasna, în care preşedintele Traian Băsescu obişnuieşte să-şi petreacă vacanţele de vară şi unde a făcut anul trecut Revelionul, a fost scoasă din lista imobilelor de protocol la care au acces demnitarii pentru a fi trecută la Ministerul Apărării Naţionale, condus de Mircea Duşa.
Citeşte şi ALL INCLUSIVE pentru demnitari. Ponta a ales PERLELE COROANEI pentru recreerea primilor oameni din stat: 3 palate, 20 de vile, un complex în Deltă şi un elicopter. EXCLUSIV
Toate cele trei transferuri care se vor oficializa în 30 de zile au fost făcute printr-o ordonanţă adoptată în şedinţa din 18 decembrie, cea „acoperită” de criza din USL pentru numirea şefului TVR. OUG 114/2013 nu a fost menţionată în niciun document public: nici în proiectul ordinii de zi anunţate înaintea şedinţei, nici între cele 5 ordonanţe de urgenţă comunicate ca fiind singurele aprobate.
Cadoul pentru SRI, BOR şi MApN a ajuns direct în Monitorul Oficial, în Ajunul Crăciunului. Guvernul justifică şi „urgenţa”: “o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”.
Palatul cu saună şi cinematograf al lui Ceauşescu a ajuns la SRI pentru “activităţi specifice”
De departe, cel mai valoros a fost cedat SRI. Este vorba de Complexul Palat Olăneşti din staţiunea balneară cu acelaşi nume, de pe Aleea Salcâmilor, nr. 2, a cărui valoare de inventar a fost stabilită la 45,2 milioane de lei.
Palatului Olăneşti este unul dintre complexurile de protocol incluse în aprilie de Guvernul Ponta pe lista celor 20 vile, trei palate şi un complex în Delta Dunării, rezervate exclusiv demnitarilor după decizia de a vinde cele mai multe dintre activele RA-APPS. Oficial, a ajuns la SRI din “necesitatea luării unor măsuri necesare pentru asigurarea desfăşurării în condiţii optime a activităţilor specifice ale serviciului”.
Are 107.000 de metri pătraţi, cabană, heliport şi parc în care s-au investit recent 80.000 de euro pentru grădina cu nuferi, chiar dacă demnitarii nu au trecut decât întâmplător pe acolo. La Olăneşti, Traian Băsescu a stat o singură dată, numai câteva ore, iar Emil Boc a avut două opriri: o dată a făcut o întâlnire cu prefecţii, a doua oară a rămas o noapte. În palatul construit în 1989, nici măcar Nicolae Ceauşescu nu a apucat să îşi petreacă vacanţa de Revelion îndelung planificată în acel an. Chiar dacă nu se numără printre destinaţiile favorite ale demnitarilor şi a fost închis accesului public după 2006, Palatul Olăneşti are în permanenţă în jur de 20 de angajaţi şi a fost pregătit frecvent, ca şi alte vile similare, pentru vizite la nivel înalt fără ca acestea să mai aibă loc.
Palatul Olăneşti. Sursa foto: a 1
Aşa-numitul corp vechi, construit de Ceauşescu, are 3 apartamente, piscină, saună, club, cinematograf şi casă de oaspeţi, cu obiecte de mobilier unicat, covoare lucrate manual şi o mini-fântână arteziană de porţelan în interior. Acesta a fost extins şi modernizat de RA-APPS în 2010.
Potrivit ordonanţei, Palatul Olăneşti este preluat de SRI cu tot cu bunurile mobile care fac parte din patrimoniului cultural naţional.
Biserica Ortodoxă primeşte încă un SPA de la stat
Prin acelaşi act normativ, Complexul hotelier „Bradul” din Covasna ajunge la Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru Episcopia Ortodoxă a Harghitei şi Covasnei cu tot cu personal.
Al doilea ca valoare din lista celor trei mari transferuri dinspre RA-APPS, Complexul Hotelier “Bradul” are o suprafaţă totală de 22.763 de metri pătraţi, cu restaurant, terasă, corpuri de cazare, mofetă, bază de tratament, spălătorie, rampă, teren de sport, parc amenajat şi păşune şi casă izvor apă mineral. Valoarea sa de inventar ajunge la 10,45 milioane de lei.
Complexul Hotelier Bradul din Covasna. Sursa foto: RA-APPS
Hotelul de două stele folosit de RA-APPS pentru a aduce fonduri proprii în bugetul Regiei are 186 de locuri de cazare (87 de camere duble, 2 single şi 5 apartamente) şi o bază de tratament pentru băi calde cu ape carbogazoase, mofete, cură internă cu ape minerale – buvete, aerosoli şi inhalaţii, electroterapie, fizioterapie şi hidroterapie şi masaje.
În acest caz, Guvernul a invocat, ca justificare, “imperativul sprijinirii activităţii Bisericii Ortodoxe Române, instituţie fundamentală a statului român, cu un rol esenţial în apărarea identităţii naţionale”.
Duşa îi suflă vila lui Băsescu de la Covasna
Ordonanţa din penultima şedinţă de Guvern din an îl lasă şi pe Băsescu fără vila de la Covasna în care şi-a petrecut anul trecut Revelionul împreună cu familia Udrea-Cocoş.
Vila Covasna, fosta vilă de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu, imobil cu subsol, parter şi etaj, aflată în Covasna, pe str. Zânelor, nr.10, având o suprafaţă construită de 1.274 de metri patrati şi teren de 17.107 de metri pătraţi, cu o valoare totală de inventar 5,3 milioane de lei, a fost transferată de RA-APPS la Ministerul Apărării Naţionale, condus de Mircea Duşa, care este şi lider al PSD Harghita.
Explicaţia oficială: “necesitatea stringentă a identificării şi transmiterii în administrarea MApN a unui imobil care să corespundă exigenţelor speciale ale cooperării internaţionale în domeniul militar”.
Vila este una dintre puţinele pentru care Traian Băsescu a făcut o solicitare expresă Guvernului Tăriceanu de a nu fi inclusă pe lista imobilelor scoase la vânzare de Regia de Protocol, lucru care nu s-a întâmplat de aaltfel nici sub guvernările Boc sau Ponta.
Embed:
Destainuiri socante ies la iveala despre calvarul prin care a trecut politista din Olt, care si-a injunghiat fostul sef anul trecut, in a doua zi de Craciun.
La o luna si jumatate de la izbucnirea scandalului sexual, femeia de 27 de ani inca se straduieste sa isi faca dreptate, in timp ce colegii ei neaga categoric toate acuzatiile lansate de ea.
Povestea Melaniei Renghea a inceput in toamna anului 2011, cand era in pericol sa isi piarda slujba, odata cu disponibilizarile din Ministerul de Interne. Comisarul-sef Gheorghe Barbu a abordat-o atunci si – spune ea – i-ar fi oferit postul de secretara la sectia Bals. Increzatoare, Melania nu a stiut cum avea sa plateasca favorul facut. Cand s-a anuntat concursul pentru un post la sectie, in biroul femeii a venit chiar comisarul-sef Barbu, care si-a cerut plata.
Cu sufletul greu, Melania recunoaste ca nu i-a putut spune nimic sotului. Rusinea era prea mare si in plus, ii era teama de amenintarile sefului. Teroarea avea sa continue, de data aceasta in biroul sefului sectiei Bals, Ion Sotea, sustine femeia.
De-a lungul timpului, Melania spune ca a fost folosita de comisarul Barbu ca moneda de schimb pentru favorurile pe care acesta le obtinea de la alti politisti,SRI,SPP,STS,politicieni sau magistrati. Au urmat – sustine ea – un ofiter de la cadre, cinci colegi de la sectia Bals, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Bals si alte trei persoane care i-au fost prezentate ca procurori. Toti cei vizati au negat apoi orice legatura cu politista.
Procurorii Parchetului Curtii de Apel Craiova instrumenteaza acest dosar si incearca sa lamureasca cat adevar este in acest scandalul sexual.
Si asta este mizilic, influenta este mai mare, mult mai mare decat putem noi banui! Problema mea nu este asta, este normal sa poata influenta pe baza unei analize pentru binele Romaniei, anumite lucruri, problema mea este informatia ajunsa la diversi, baronei care este mai apoi transformata in averi sau eludari ale justitiei!