Razele de soare care intră în contact cu pielea în timpul desfăşurării activităţilor de zi cu zi pot oferi protecţie contra cancerului de colon, conform unui studiu efectuat recent în Statele Unite ale Americii, citat de UPI.

Razele de soare stimulează producţia de vitamina D, iar persoanele incluse în studiu cu un nivel optim al acestei vitamine aveau un risc cu 22% mai mic de a dezvolta cancer de colon, a indicat cercetătoarea Marjorie McCullough, specialistă în epidemiologie şi director ştiinţific în cadrul Societăţii Americane pentru Cancer.

Acest risc pare că se diminuează pe măsură ce creşte nivelul de vitamina D, deşi studiul nu a dovedit în mod direct faptul că lumina solară cauzează o scădere a riscului de cancer de colon, precizează sursa citată.

Riscul de a dezvolta cancer de colon a fost cu circa 19% mai mic în cazul femeilor şi cu 7% la bărbaţi pentru fiecare creştere graduală a nivelurilor de vitamina D, au descoperit cercetătorii.

Cancerul de colon este a treia cea mai comună cauză de cancer şi a treia cauză principală de deces asociat cancerului, atât la bărbaţii cât şi la femeile din SUA, pentru 2018 fiind estimate circa 140.250 de cazuri noi şi 50.630 de decese, au notat cercetătorii. Circa una din fiecare 24 de femei şi unul din douăzeci şi doi de bărbaţi va dezvolta cancer de colon, au adăugat ei.

“Mult timp s-a postulat că deficienţa de vitamina D poate cauza şi alte probleme pe lângă osteoporoză şi tulburări ale sistemului imunitar”, a declarat doctor Len Horovitz, internist la Spitalul Lenox Hill din New York City care nu a fost implicat în acest studiu.

“Supoziţia conform căreia deficienţa de vitamina D ar putea fi responsabilă de apariţia cancerului este coroborată în acest studiu care prezintă o asociere între deficienţa de vitamina D şi cancerul colorectal”, a mai spus Horovitz.

Însă, doar 7% din populaţia Statelor Unite prezintă o deficienţă a vitaminei D care le pune pe aceste persoane în pericol de a dezvolta cancer de colon, a precizat McCullough.

“Nu recomandăm oamenilor să caute să se expună la soare pentru a-şi creşte nivelul de vitamina D deoarece radiaţiile ultraviolete reprezintă un factor de risc pentru cancer de piele”, a avertizat ea adăugând că majoritatea persoanelor obţin o cantitate suficientă de vitamina D în timpul desfăşurării activităţilor de zi cu zi în mediul exterior.

McCullough şi colegii săi au coroborat date de la 17 studii diferite în care au fost implicate 5.706 persoane diagnosticate cu cancer de colon şi 7.107 participanţi sănătoşi din SUA, Europa şi Asia. Potrivit concluziilor, vitamina D pare să ofere într-adevăr protecţie împotriva cancerului de colon, în special în cazul femeilor.

Nu se cunoaşte exact cauza pentru care vitamina D oferă această protecţie, însă cercetătorii bănuiesc faptul că aceasta joacă un rol important în controlarea dezvoltării şi evoluţiei celulelor, a mai spus McCullough.

“Cancerul apare în cazul unei creşteri necontrolate şi a răspândirii celulelor anormale. Studiile experimentale au dovedit că vitamina D poate ajuta la limitarea proliferării celulelor anormale”, a adăugat specialista.

Studiul a fost publicat în Journal of the National Cancer Institute, scrie AGERPRES.

 

2 COMMENTS

  1. daca ar fi adevarat atunci asta ar fi regasita in procente si la populatia care locuieste in zone unde se practica turismul balnear cu tratament de prajire la soare. Poate este doar o invitatie la bai de soare si comert cu inghetata. Mazare si nuti il invita pe base cu inghetata

  2. Abia nu mai trebuie vaccinuri! Stati fetelor si femeilor la sorel sa nu mai fiti obligate la vaccinuri contra cancerului de colon! aduc astia si fac la baieti,ca in romanica baietilor le-a crescut col uterin din perioada basista!

Leave a Reply