Preşedintele rus Vladimir Putin pare să fi renunţat la o schimbare de regim la Kiev în cadrul obiectivelor războiului său din Ucraina, a declarat luni preşedintele finlandez Sauli Niinisto într-un interviu pentru CNN, preluat de AFP.

Sauli Niinisto, interlocutor frecvent al preşedintelui rus Vladimir Putin, a discutat din nou vineri cu liderul de la Kremlin, în cadrul eforturilor europene de a menţine deschis canalul diplomatic.

“Putin are lista sa, o ştie toată lumea”, a afirmat preşedintele Finlandei, conform unui extras din interviu difuzat de CNN International.

“Însă pare că schimbarea guvernului din Ucraina nu mai este pe listă”, a afirmat el.

Ucraina a spus vineri că se teme de o încercuire a Kievului şi a promis că va apăra cu orice preţ capitala în faţa forţelor ruse. Regimul condus de preşedintele Volodimir Zelenski a rezistat până acum.

Întrebat despre planurile lui Putin de a instala la Kiev un regim vasal faţă de Moscova, preşedintele finlandez a făcut referire la discuţia sa de vineri cu preşedintele rus.

“El a fost foarte clar când l-am întrebat dacă a renunţat la această cerinţă: ‘Nu am cerut niciodată asta'”, a relatat Niinisto.

Obiectivele reale ale lui Putin în acest război rămân una din marile necunoscute ale discuţiilor diplomatice.

Alături de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele finlandez a fost unul dintre puţinii interlocutori europeni ai lui Putin în ultimele zile.

Finlanda, care se învecinează cu Rusia, are în mod tradiţional un rol de intermediar între Occident şi Moscova. Vineri, Niinisto a discutat de asemenea şi cu Zelenski, scrie Agerpres.

 

Leave a Reply