România nu a ieșit din criză, ci se află într-o perioadă de tranziție în care înregistrează cea mai mare viteză de creștere din Uniunea Europeană, dar pe o bază care nu este la fel de bună, susține Adrian Vasilescu, consilier strategie în cadrul Băncii Naționale a României (BNR), citat de Agerpres.

“Este cert, criza a început cu o recesiune, dar din 2011 avem creștere economică, iar aceasta s-a grăbit tot mai mult și, dacă în 2015 viteza de creștere economică a fost pe locul șase în UE, acum, în 2016, suntem prima țară ca viteză din UE. Gonim cu viteza cea mai mare în UE, dar din păcate avem o povară istorică cumplită pe care o ducem în spate, și dacă viteza este bună, baza nu mai e la fel de bună”, a explicat miercuri Vasilescu, în cadrul unei dezbateri cu privire la evoluția României în cei zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

El a reamintit, în acest context, faptul că România se află pe locul șase în UE după criteriul populației, pe locul 17 după dimensiunea produsului intern brut și pe locul 27 din 28 (în fața Bulgariei) în funcție de PIB pe locuitor la paritatea standard a puterii de cumpărare, indicator care arată forța de consum a acestei populații și forța de consum a țări.

“Criza nu cred că s-a încheiat, dar se întâmplă ceva inedit în istorie. Ciclurile economice nu mai sunt așa cum știam din teorie, și anume o fază de avânt, urmată de una de declin, după care vine iar avântul. Faza de declin s-a cam încheiat, dar nu începe o nouă fază de avânt ci trecem din nou printr-o fază de tranziție. Așa ne este dat nouă, să tot trecem prin tranziție”, a subliniat Vasilescu.

El a reamintit faptul că bazele aderării României la UE au fost puse în anul 2000 în timpul guvernării Isărescu, când premierul de la acea vreme l-a convins pe președintele CE, Romano Prodi, cu privire la necesitatea ca România să adere la UE la 1 ianuarie 2007.

Ulterior a fost elaborată strategia dezvoltării economiei pe termen mediu. “Acesta a fost, în toți acești 26 de ani, primul program de dezvoltare a țării la care au lucrat trei guverne, respectiv Isărescu, Năstase și Tăriceanu care a avut și șansa de a bea șampanie cu Romano Prodi la cumpăna anilor 2006-2007. Cam asta este istoria. Astăzi văd că sunt unii care vor să o falsifice, vor să îi pună lui Mugur Isărescu în spate faptul că a înfundat țara pe un drum aiurea. Dacă intrarea în UE înseamnă pentru acești oameni că țara a fost înfundată este treaba lor, eu sper că cei care urmează (în conferință — n.r.) vor veni cu cifre cu care să demonstreze ce imens avantaj a avut România intrând la 1 ianuarie 2007 în UE”, a mai spus reprezentantul BNR.

9 COMMENTS

  1. Sa depopulam tara de specialisti si munca inalt calificata si corporatii sa se zvarcoleasca psd istii si oamenii care i voteaza.

  2. Masonii sunt multinationali,nicidecum nationali !! A mai venit si FMI sa ne citeasca prohodul intr un articol citit in alt ziar !!

  3. Oare ce ne mai pregatesc nemernicii astia ? Este mai mult decat clar ca ceva ni se pregateste.
    “Gonim cu viteza cea mai mare în UE … “. De unde minciunile astea gogonate ? Poate dl. Vasilescu crede ca se adreseaza unei sali pline de tembeli sau unora care nu stiu pe ce lume traiesc ? De ce nu spune clar care sunt ramurile economice sau prin ce se manifesta “goana” asta nebuna, punctual ? Sa ne lase, inca in tara asta mai suntem multi care am facut o scoala, ne mai uitam in jur citim si alte analize altele decta cele servite de ei. Mai bine dl. Vasilescu sa aiba grija de dl. Isarescu ca lupul tanar Isar a pus ochii pe scaunul “guvernatorial”.

  4. La naiba cu ”starea reala a economiei romanesti” clamată de BNR!
    Bă, voi ”LACOMILOR” de la BNR, dar de starea nivelului de trai al românilor pe care i-aţi sărăcit pas cu pas NIMIC, NIMIC?

  5. Bursa ” Nu ştiu dacă putem vorbi despre criza economică la trecut. Desigur, criza nu mai are puterea de la început, nu mai are urgia cu care a lovit ţara noastră şi mediul de afaceri. În anii 2007-2008 am avut ceea ce ar putea echivala cu o supra încălzire a economiei, exprimată prin creşterea furibundă a deficitului de cont curent. A deficitului extern. De atunci, tot se strânge cureaua şi acest deficit a scăzut de la circa 13% la aproape 0%, în unii ani. Acest lucru înseamnă că toată ţara a strâns cureaua, dar în primul rând mediul de afaceri, fapt care s-a văzut în şomaj, în rezultatele slabe ale foarte multor companii – 40% din companiile româneşti aveau datorii mai mari decât întreaga lor avere în unii ani – în profiturile foarte mici – circa jumătate din firme nu aveau profit.
    Domnul Vasilescu ne-a spus că, dacă privim “la cum aleargă PIB-ul”, ar trebui să fim bucuroşi, “pentru că avem un PIB care aleargă cel mai rapid din UE”. “Dar ne uităm acolo unde este expresia adevărată a lui – puterea de cumpărare a ţării – şi observăm că nu ne-am mişcat de pe penultimul loc din Europa; am rămas înţepeniţi aici, avându-i în spate doar pe bulgari”, ne-a spus Adrian Vasilescu.
    Domnia sa consideră că trebuie să facem ceva la nivelul economiei româneşti, al capacităţii forţei de muncă, pentru a ne mişca de pe acest loc. “Ne dorim de la mediul de afaceri să-şi mişte motoarele, să le tureze puternic, pentru a mării calitatea şi viteza mersului”, a conchis Adrian Vasilescu. ”
    Biz : ” Daca vechiul ciclu s-a sfarsit, in sensul ca a fost oprit declinul, iar un nou ciclu, cu o faza certa de avant, nu a plecat la drum, in­seamna ca avem parte de o a treia faza: tranzitia.
    “Sa grabim reformele structurale. Optiuni nu prea avem. ”
    ZF Opinii: “De 26 de ani, România face întruna reforme structurale. Dar oare ce măsurăm noi: timpul sau faptele? Ce importanţă are câţi ani au trecut?! ”
    Da, pai cum , “ce importanta are cati ani au trecut ?!” de ce romanii s-au saturat sa fie cobai si sa aiba o viata proasta, chiar asa!? 26 de ani de reforme in fapt de jaf al tarii. Romania in vesnica criza!.
    Si stati asa! nu e doar in criza. Din criza in tranzitie si apoi hopa iar criza si dupa aia iar tranzitie….. minunat, nu? Adica ce dracu’ conteaza 26 -27 ani irositi …..din viata romanilor?
    Probabil romanii au aflat secretul nemuririi !
    Si exact asta era -visul oricarui roman de cand se naste si pana moare : reforme -criza- tranzitie si dupa aia punct si de la capat, sa nu-si iasa cumva din ritm!
    Adrian Vasilescu : “Răspunderea e la guvern, la autorităţi în general. Vorbim despre politici economice. ”
    Desigur…., care raspundere si care guvern? sa o tii langa cu reformele 26 ani (rezultatul azi se vede!) si tot in criza sa fi, din care nu iesi si apoi tranzitie, ce fel de GUVERN (guverne sunt alea)? ce fel de tara e asta?
    Spuneti-le americanilor ca de 26 de ani America face intruna reforme structurale, ca dupa criza urmeaza tranzitia = reforme ….. si tot asa si ei sa fie in situatia noastra. Oare ei cum ar reactiona dupa 26 de ani de mizerii pe pielea lor?
    Dar ce fraier de american ar lasa sa treaca peste el 26!!! de ani de experiment economic ESUAT, de JAF al tarii si toate nenorocirile …? No way!

Leave a Reply