Atacuri cibernetice în SUA, implicare în conflictul din Ucraina sau otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal: acuzaţiile curg gârlă de câţiva ani împotriva GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, considerat eficient şi foarte secret, scrie miercuri într-un comentariu France Presse.
Creat de bolşevici în 1918 şi considerat drept structura rivală a KGB în perioada sovietică, Direcţia generală de informaţii de pe lângă Statul Major al forţelor armate (GRU, redenumit oficial GU în 2010) are reputaţia de a fi cea mai puternică şi cea mai îndrăzneaţă agenţie de spionaj rusă, fiind puţin cunoscută publicului larg.
Condusă din 2016 de către Igor Korobov, care figurează pe lista cu sancţiuni a administraţiei SUA, GRU dispune de o vastă reţea de agenţi în străinătate, dar de asemenea de unităţi militare de elită, ‘Speţnaz’.
‘GRU a fost dintotdeauna o organizaţie puternică, dar ea a apărut în partea din faţă a scenei datorită reformei KGB-ului’ după căderea Uniunii Sovietice, explică pentru AFP expertul militar rus Pavel Felghengauer.
Premierul britanic Theresa May a atribuit miercuri GRU responsabilitatea pentru otrăvirea cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic, a fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, la 4 martie în Marea Britanie. Mandate de arestare au fost emise împotriva a doi presupuşi agenţi ai GRU.
Serghei Skripal, el însuşi fost colonel GRU, fusese arestat şi condamnat în 2006 la Moscova pentru ‘înaltă trădare’ în beneficiul Londrei, iar în 2010 a fost eliberat şi a ajuns să trăiască în Regatul Unit în urma unui schimb de spioni între SUA şi Rusia.
Preşedintele rus Vladimir Putin asigurase în 2010 că serviciile secrete ruse ‘nu se ocupă’ de eliminarea trădătorilor, adăugând că ‘trădătorii oricum vor da ortul popii’.
Dar GRU a fost deja implicat în operaţiuni în străinătate. În 2004, doi presupuşi agenţi ai acestei organizaţii au fost condamnaţi în Qatar pentru organizarea asasinării unui responsabil separatist cecen. Ei au fost ulterior trimişi discret la Moscova.
În SUA, GRU a fost acuzat de piratarea calculatoarelor Partidului Democrat, înaintea scandalului privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016. În acest caz, 12 ruşi presupuşi agenţi GRU au fost inculpaţi în luna iulie.
Cei 12 agenţi sunt acuzaţi că au accesat calculatoarele unor voluntari şi responsabili democraţi pentru a subtiliza documente interne, care ulterior au fost făcute publice pe Internet în cadrul unei operaţiuni complexe destinate să încurce pistele.
Tototdată, GRU este acuzat că se află în spatele grupului de hackeri APT28, cunoscut mai mult sub numele ‘Fancy Bears’. Îi sunt atribuite sute de atacuri vizând canalul de televiziune francez TV5 Monde, instituţii germane, site-ul preşedintelui francez Emmanuel Macron şi Agenţia Mondială Antidopaj.
Prezenţa ‘consilierilor’ GRU a fost semnalată de numeroşi observatori nu doar acţionând în sprijinul forţelor preşedintelui Bashar al-Assad în Siria, ci şi de partea separatiştilor proruşi în estul Ucrainei. Cu toate că Moscova neagă orice implicare în acest din urmă conflict.
De altfel, GRU a jucat un rol crucial în anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014, în urma intervenţiei unor forţe speciale şi a unui referendum, care nu a fost recunoscut de către Kiev şi Occident.
Înainte, Moscova a recurs la agenţi şi trupe GRU în cele două războaie din Cecenia (1994-1996 şi 1999-2009), în conflictul din Georgia (august 2008) şi în războiul dezastruos al sovieticilor din Afganistan (1979-1989).
Societatea militară privată Wagner, opacă şi puternică, a cărei prezenţă a fost semnalată în Siria, iar recent şi în Republica Centrafricană, a fost creată de un fost ofiţer GRU, Dmitri Utkin, care a fost decorat de către Vladimir Putin, scrie Agerpres.
Şefa departamentului de operaţiuni al Facebook, Sheryl Sandberg, a recunoscut miercuri că reţeaua de socializare a reacţionat prea lent la amestecul Rusiei în alegerile din 2016 din SUA şi a promis că grupul îşi va intensifica eforturile pentru o opri orice interferenţă din afară, în timp ce şeful Twitter, Jack Dorsey, a mărturisit la rândul său că reţeaua de socializare pe care o conduce nu a fost pregătită pentru a face faţă campaniilor de manipulare din ultimii ani, conform unor audieri în Congresul american, relatează dpa şi AFP.
‘Am fost prea lenţi în a identifica asta şi în a acţiona. Ne asumăm. Acest amestec (străin – n.r.) a fost complet inacceptabil. A încălcat valorile companiei noastre şi ale ţării la care ţinem’, a spus ea în cadrul audierilor la o comisie din Senat, adăugând că situaţia este ‘o cursă a înarmărilor’.
‘Ameninţarea cu care ne confruntăm nu este nouă. America s-a confruntat mereu cu atacuri din partea oponenţilor care vor să ne submineze democraţia. Noi sunt doar tacticile pe care ei le folosesc’, a mai afirmat ea.
Sheryl Sandberg a declarat de asemenea că ‘securitatea este o sarcină care nu se încheie niciodată’, adăugând că Facebook a dublat numărul persoanelor care se ocupă de siguranţă şi securitate, în plus faţă de inteligenţa artificială.
Compania a luat măsuri împotriva ‘ştirilor false’, inclusiv prin etichetarea ca atare a conţinutului dubios şi prin forţarea multor conturi să îşi confirme identitatea.
În acelaşi timp, şeful Twitter, Jack Dorsey, a recunoscut la rândul său că reţeaua de socializare pe care o conduce nu a fost pregătită şi a fost prost echipată pentru a face faţă campaniilor de manipulare de pe reţelele de socializare din ultimii ani.
Twitter a fost creată pentru a funcţiona ca o ‘piaţă publică’, şi nu pentru a lupta împotriva ‘abuzurilor, hărţuirilor, armatelor de trolli şi propagandei programelor de tip ‘bot’ (conturi automate)’ care au fost folosite pentru a ‘deturna atenţia populaţiei şi a o diviza’, a explicat Dorsey în faţa comisiei din Senat care analizează ingerinţele străine pe reţelele de socializare.
Dorsey a spus totodată că Twitter nu ia decizii determinate de vreo ‘ideologie politică’, în contextul în care reţelele de socializare sunt acuzate, inclusiv de către preşedintele american Donald Trump, că ar fi părtinitoare, acţionând în detrimentul conservatorilor.
‘Twitter nu foloseşte ideologia politică pentru a-şi lua deciziile, indiferent dacă sunt legate de clasificarea conţinutului serviciului nostru sau de modul în care ne aplicăm regulamentul’, a afirmat el.
Arată ca și cum Puțin ar fi spălat KGB-ul, si pe el însuși ca ex-șef al serviciului, de petele cele mai rezistente, pur și simplu, băgând secția asasinate și alte operațiuni “speciale” sub preșul armatei regulate. Ca de obicei, occidentalilor le-au trebuit 20 de ani sa-și dea seama ca nu mai lucrează cu omologii ruși ai lui James Bond—- toți niște fanatici ai comunismului, cu operele lui Lenin la piept și tatuați cu secera și ciocanul prin locurile ascunse ale corpului—-ci cu o specie de cameleoni care iau culoarea “ambientului” de nu se mai deosebește om de pom. Omuletii verzi din Donbas, , in uniforme lor care imita uniformele militare cunoscute dar nu poarta grade, insigne și nici armele din dotarea forțelor pe care le “imita”, ba chiar devin invizibili, la nevoie, luând infatisarea pestriță a Web-ului, cam ăștia ar fi “omologii” de astăzi ai venerabilelor MI6, CIA, etc. Sa vedem cine se trezește mai întâi pe frontul de Vest sa riposteze la aceasta invazie; eu, una, pariez pe un eventual MI7(8-9-10) de care nici măcar MI6 sa nu aibă habar, și care sa-și recruteze membrii de unde nu se așteaptă nimeni (ca la Războiul 2, printre artiști, scriitori, filosofi, matematicieni, etc).—altfel ne vom trezi ca vorbim rusește fără s-o știm, pe cel puțin o jumătate de Mapamond. Cu “serviciile” americane m-am lămurit—dacă FBI a fost in stare s-o “prelucreze ” pe Kovesi , nu-i nici o îndoiala cu privire la competenta colegilor lor de la secția externe (CIA, pentru prieteni) care vor fi format și lansat cadrele din serviciile aliate corespunzătoare: tot niște prosti vor fi luat ca discipoli, și ei, ca și FBI-ul și vai și-amar de pielea celui care se bazează pe asemenea specimene in activitatea de Intelligence. Deci, aștept sa se reactiveze Bletchley Park, ar fi un bun început; ca n-o sa creadă nimeni intr-o fabrica de spioni funcționând exact pe locul vechii fabrici cu aceleași produse la capătul liniei de fabricație.
Cine, CIA care vedea arme de distrugere in masa in Irak si un iminent atac irakian?:))))))
Sau care habar n-a avut de 9/11?
Tare. Noroc ca aparut FB ca altfel cadeau rau
@Dan Roua
Trădătorul Pacepa a scris că, pe vremea Cortinei de Fier, exista un consorțiu, o înțelegere, între statele comuniste să se ajute în privința armelor balistice, de tip nuclear non-nuclear, în cazul în care se afla de dezvoltarea acestora.
Pacepa a scris, din perspectiva României, că i se spunea Sarindar. To el afirmă că, înainte să vină americanii peste Hussein, acesta din urmă a fost vizitat de mai multe ori de niște oameni și „componente” asociate cu serviciul secret extern rus (cred că i se zice SVR) și cel GRU să scape de utilajele/mecanismele/aparatele de crearea armelor de distrugere în masă. Pe urmă, au venit americanii și n-au găsit nimic. Despre toxicitatea și radiațiile care se aflau în anumite porturi și ape internaționale nu s-a mai spus nimic…
Cât despre 9/11, aici greșești. CIA le-a comunicat că va veni un atac dar a fost alegerea conducerii de atunci să ignore avertizările, crezând că sunt alte gogoși false.
Teoretic, n-ai cum sa-i acuzi. Din tot ce spui au facut ceva spre binele (ca ne place sau nu) statului care ii patroneaza.
Problema e ce fac ceilalti ca GRU sa nu aiba succes.
Adica daca contrapui pe sefa Facebook contra societatii Wagner, tu ca sicietate esti cam pierduta.
Totdeauna democratiile si societatile pasnice in care deciziile se iau lent, oricat de largi ar fi fost, nu au avut nicio sansa in fata unei minoritati violente, dar determinate si organizate. As vrea ca nu doar rusii sa fi invatat asta din istorie si oresupun / sper ca si in vest exista un “GRU” care face asta contra lor.
Nu-mi dau seama daca insa e eficient si invizibil sau doar pur si simplu nu exista, din moment ce toate stirile suntdoar despre cel ruses.
RT, pareerea ta care e, exista si contraorganizatii vestice care sa contracareze eficient gru?
exista destule
eu intrebam daca sunt eficiente:)
Stuxnet, black water, etc … Toata lumea face la fel.
Nu, numai unii sunt rai. Restul sunt buni:))
Ți se zbate limbricul xenofil/rusofil…
Mai toate tarile au asemenea colaborari cu alta identitate. De ce ar avea doar rusia si amarlica, nu? Sa fim seriosi, toti se rafuiesc in public dar niciunii nu recunosc actiunile!
nu va mai fi nevoie sa se chinuie GRU, sunt unii care deja se predau (ca intotdeauna, as zice):
Macron’s BLOW to NATO amid plans to ‘team up’ with Russia’s defence
https://www.express.co.uk/news/world/1010863/macron-nato-france-russia-defence-europe?utm_source=traffic.outbrain&utm_medium=traffic.outbrain&utm_term=traffic.outbrain&utm_content=traffic.outbrain&utm_campaign=traffic.outbrain
Cele mai puternice atacuri GRU au fost in Romania si anume in arhivele Securitatii. Arhivele Securitatii au fost curatate ani de zile dupa 1989 inclusiv dupa 1996 pentru ca toate serviciile secrete romanesti erau in legaturi directe cu…GRU inclusiv si dupa 1996 …Asa a disparut o arhiva intreaga si anume arhiva pe sectorul yugoslav incepand de la confruntari la secret si pana dosarele cartitelor din guvernul lui Tito….sau dosare cucrime de razboi pe securistii yugoslavi implicati in executii etnice…si tot asa. tot, o arhiva intreaga a fost rasa la propiu inclusiv dosarele pe o retea de ofiteri din care tatal meu a facut parte si a arhivat ani de zile dosare pe furturile sovieticilor….
Daca vrei sa stii loviturile GRU-ului in Romania intreaba sefii Securitatii care mai traiesc ca asa bajbaiti in elucrubratiile lui Marius Oprea si a retelei Soros. Cea mai grea lovitura data GRU-ului a fost data de tatal meu prin secretizarea retelelor de spionaj pentru care ai avut evenimentul din Orsova 1955 cand un consilier sovietic se agata la disperare de un fisier plin de dosare- o valiza din acest fisier a fost ,,salvata ” si adusa in Constanta . Ce spui dumneata e sub semnul corectitudinii politice liberale si atata. Adica gargara.
„Ce spui dumneata e sub semnul corectitudinii politice liberale si atata. Adica gargara.”
Xenofilii ca tine sunt problema României. Nici nu-ți aparține afirmația asta dar, deh, să ne dăm mari că tata mare al tău a făcut nu știu ce…