Incepand de azi, voi publica o serie de analize si documente ale serviciilor secrete despre Romania si conducatorii ei trecuti si prezenti. E un demers care va starni destule valuri, aici, la noi. Multumesc acelor colaboratori de peste Ocean care ma sprijina in acest demers pentru aflarea adevarului.

CIA este depozitarul a mii de pagini despre Romania. Continutul acestora e foarte valoros din perspectiva evenimentelor importante petrecute de-a lungul timpului. Relevanta lor este foarte mare si in prezent. Despre relatiile dintre Bucuresti si Washington, despre pozitia lui Nicolae Ceausescu fata de Moscova sau marile jocuri din Orientul Mijlociu vom afla detalii spectaculoase.

Voi incepe azi cu un Intelligence Memorandum elaborat de CIA in 1972 si destinat unor decidenti americani. 

In document sunt dezvaluite informatii de top despre cooperarea economica SUA-Romania, despre deciziile lui Nicolae Ceausescu de achizitionare masiva de tehnologie americana pentru a dezvolta diversele sectoare ale industriei romanesti.

Am facut o selectie a zecilor de pagini, cu mentiunea ca o parte din informatiile desecretizate de CIA au o relevanta serioasa si azi.

1972. Vicepremierul Manea Manescu era primit de presedintele SUA Richard Nixon.

CIA : Romania comunista a primit finantari masive din Occident

 

Punctul 34 al evaluarii CIA despre Romania. Probabil cel mai interesant pasaj din acest document. Referinte concrete despre modul in care diverse licente occidentale erau aduse in Romania comunista. Si companiile prin care statul american facea afaceri cu statul comunist roman : ROMANDA, ICE TERRA.


20 COMMENTS

 1. Util ar fi să ne concentrăm pe prezent și pe viitor. Istoria recentă sau mai puțin recentă lăsați-o în seama lui Cristoiu! Nu ne țin de cald și foame tonele de hârtii măzgălite de servicii.

 2. Documente foarte interesante despre anumite perioade din “istorie” am citit in Anglia, la un mare prieten al romanilor, englez de felul sau, foarte scolit (in domeniu!) si citit.
  Din pacate acele documente nu prea puteau fi “scoase” din biblioteca in care se aflau, dar cred (si este foarte probabil) ca ele pot fi consultate (mie mi-a fost permis) in scop … documentar. Trebuie doar ca persoana interesata sa aibe timpul disponibil, interes, obiectivitate, curiozitatea … si multe altele.

 3. Pentru cei ce deplang comunismul e o lovitura de maciuca. Au blamat occidentul dar pe de alta parte au importat tehnologie si know-how de la “capitalistii cei rai”. Ce ipocrizie! Mor cand aud pe unii cat de tari, destepti, etc, sunt romanii si cum ne fura occidentul, dar habar n-au ca mare parte din tehnologia de varf a fost adusa, culmea, din occident. Foart bun demersul lui Radu Tudor de a scoate la lumina documente ce prezinta o alftel de Romanie.

  • Tehnologie si nu numai! La ce ajuta aceasta tehnologie daca nu functioneaza aza conform standardeolor!? Doar pentru urmarot si ascultat cetateanul!? Vezi cat stai la rand sa primesti o favtura sau adeverinta?! A ajuns tara asta containerul globului pamsntesc prin ce se importa si din aproape toate tarile! Candava,toate stricaciunile ce tin de tehnologie,erau plasate si posibil distruse in africa. Ce sa vezi,se importa pana si deseuri “nucleare” vezi nava de acum cativa ani care era directionata in romanica,vezi bidoanele de plastic,si sunt destule! Nu contest scrierile din arhiva,dar,reticenta ma cam obliga sa cred in totalitate,vezi transmisiunile in scris false, care fac la ora actuala numai rau acestei tari si natiuni! Inca ai aven de trait si nu stiu cum ne vom descurca in viitor.

 4. Felicitări pentru demers! Politica externa a SUA trebuie înțeleasă, intotdeauna, ca o “afacere”; Trump o spune pe fatza, predecesorii lui evitau termenul, ce s-a schimbat e retorica iar nu viziunea care sta la baza acestei politici. Și, încet-încet, Europa se lasă sedusa de viziunea americană, a se vedea cazul Macron: vreau sa vând “arme” in România, trebuie sa-mi susțin omologul in toate privintele, mai precis, sa-i cultiv obsesia “penalilor” arătându-ma “îngrijorat” de “mutilarea” legilor justiției, oricare ar fi politica domestică a Franței in privința subordonării procuraturii, de exemplu. Zis și făcut, si la anul plantez stejari cu liderii din “teritoriu” ca sa salvez justiția “poetica”, concept francez, încă la preț, in cercurile intelectuale interne și externe. Ceea ce, desigur, deosebește politica franceza de cea americană dar nu in “punctele esențiale”—Aviz nostalgicilor “clanței” de pe la ambasade!

 5. Interesante informatii.
  Revenind in actualitate: Unde a lucrat d na Dancila pe vremea lu’ Ceausescu ?
  Nu gasesc nicaieri…

 6. Sunt unii care afirma ca trebuie sa ne concentram pe prezent si viitor, ca istoria nu tine de foame! Oare chiar atat de superficiali(folosind o exprimare eufemistica) sa fie aceia, chiar atat de putin inteleg? In primul rand, ziua de azi, maine va fi istorie. Dar ceea ce fac/nu fac eu azi are implicatii asupra zilei de maine.Apoi istoria inseamna cunoastrere. Nu, nu doar a ceea ce a fost ci a ceea ce ar putea urma.Cunoscand istoria si intelegand motivele(reale) si scopul unor actiuni pot intelege,pot anticipa ceea ce ar putea urma. As putea compara istoria cu un joc de sah: privesc la mutarile facute pana acum, imi calculez mutarile pentru urmatoarele 4 runde. Asta daca vreau sa am o sansa sa insemn ceva, sa am relevanta , ca stat. Sau, pot lasa pe altii sa faca toate mutarile, sa astept sa vad ce se va alege de mine , daca eventual, maine (care poate fi oricand)tara asta va mai exista, daca va mai insemna ceva!

  • Studiind sutele de ani de colonialism ale granzilor din UE pot anticipa cum va arăta colonia românica peste 10 ani. Jale mare!
   Dacă tot o ardem cu istoria și criminalii să-l amintim, așa în treacăt, pe nambăr 4 (după Mao, Stalin și Hitler) al tuturor timpurilor, belgianul bruxellez Leopold al doilea.

 7. Este confirmarea ca nimic nu este intamplator si explica de ce toti cei care candideaza la o functie mare in stat cu impact international, fug iute la Washington pentru impartasanie. Inca o data se vede clar ca de cel putin 100 de ani Romania este tara paradoxurilor. Documentele prezinta paradoxul din perioada ceausescu.

  • DLE apreciez faptul ca va implicati in problema pensiilor militare , va rog sa le spuneti celor care va sant telespectatori ca pensii militare mai sant si urmasii militarilor , sant pensii de urmasi de 500 ,care au rama inghetate cu ajutorul actualilor guvernanti. si in special din cauza acelei olguta vasilescu care se baga unde nu ii fierbe olala , De asemenea appreciez acest blog

 8. Noi astia care nu stim limbi straine si nu suntem nici prea destepti dar vrem sa stim,am putea avea si o traducere ?

Leave a Reply