Gânduri pentru ţară

Acad Dinu C Giurescu

Continuitatea românilor are ca temei limba, legătura indisolubilă cu pământul, rezistenţa, răbdarea şi simţul măsurii în faţa marilor încercări, creaţia în artă şi cultură.

Limba, cu temeiul în latina populară, a îngăduit înaintaşilor noştri să-şi păstreze individualitatea în lunga etapă a migraţilor şi a aşezării popoarelor din jurul său (secolele IV-XIII). Româna s-a impus ca limbă de cancelarie şi cult, ca expresie a creaţiei literare.

Astăzi se vorbeşte o limbă stâlcită presărată cu cuvinte împrumutate de-a valma.

Legătura organică cu pământul şi cu pădurea ne-a dat mijloacele de a vieţui an de an, de a cultiva şi culege hrana cea de toate zilele, de a practica păstoritul şi creşterea vitelor, de a construi o adevărată civilizaţie a lemnului, de a scoate sare, aur şi alte minereuri şi petrolul. Această viaţă materială a îngăduit poporului român să-şi aşeze şi raporturile sale cu feluriţii stăpâni politici ai vremurilor. Cerealele au fost mereu prezente în exporturile ţării de pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Astăzi, România ar putea fi un important producător de hrană, dar deocamdată cu tot pământul ei roditor, ţara este în situaţia de a importa o parte din hrana necesară.

După constituirea lor, Ţara Românească şi Moldova şi-au păstrat, în felurite modalităţi, continuitatea ca state, în timp ce stăpâniri din jur n-au rezistat. Această continuitate politică a fost dobândită prin răbdare, prin cântărirea repetată a împrejurărilor, la nevoie cu arma în mână.

Constituirea României ca stat modern prin Unirea Principatelor şi împlinirea unităţii naţionale în 1918 – ambele ţeluri primordiale ale societăţii vremii – au fost dobândite printr-o susţinută acţiune diplomatică şi cu participarea armatei române.

La 95 de ani de la Marea Unire, ne închinăm cu respect şi recunoştinţă în faţa militarilor români, care la dobândirea independenţei (1877-1878) în primul şi în al doilea război mondial (1916-1919, 1941-1945) cu bravură şi eroism, cu mari sacrificii, au asigurat independenţa, dăinuirea şi afirmarea statului şi naţiunii române.

La această aniversare gândul ni se îndreaptă cu respect spre regii noştri Carol I Întemeietorul, Ferdinand I Întregitorul şi Mihai I Restauratorul hotarului de vest. Gândul ni se îndreaptă către toţi bărbaţii de stat, indiferent de orientările lor politice, care au urmărit cu stăruinţă şi pricepere apărarea şi continuitatea statului român.

Acum în 2013, la 95 de ani de la Marea Unire, continuitatea României se află la răscruce.

În ultimii 24 de ani ţara a rămas fără industrie proprie, aproape fără un sistem bancar al său şi întâmpină reale dificultăţi în agricultură, cu pădurile tăiate sălbatic, fără noimă, cu rezervele minerale pândite de competitori dornici de câştig.

Autoritatea statului însuşi se află la cel mai scăzut nivel începând cu 2005 mai ales. Sistemul educaţional formează tineri fără identitate naţională. Sistemul sanitar se află în destrămare lentă. Populaţia scade cu fiecare an şi îmbătrâneşte. Peste 2.500.000 de cetăţeni români muncesc în alte ţări fiindcă acasă nu au de lucru. Ne pleacă medici, personal sanitar, specialişti, matematicieni… În viaţa socială şi politică predomină dihonia şi vrajba. Statul este supus periodic unui mecanism de control şi verificare al instituţiilor europene. România se aseamănă cu un delicvent eliberat pe cauţiune şi cu brăţară de control.

Pe cale de consecinţă obiectivul prioritar este reconstrucţia României, refacerea suveranităţii ei, reafirmarea ca participant activ la viaţa internaţională.

Reconstrucţia este un lucru posibil, dar nu e sigur, în felul cum funcţionează în prezent statul şi societatea.

Cu faţa la cetăţean, cu deschiderea reală a vieţii politice spre el, cu folosirea celor capabili, cu abandonarea promovărilor pe criterii politice, de rudenie sau de gaşcă, cu sprijinirea efectivă a capitalurilor şi întreprinzătorilor români, cu mai puţină supunere la exigenţele – fie economice, fie de altă natură – venite din afară, este în stare actuala clasă politică să îndeplinească această fundamentală schimbare? Dacă da va bine pentru noi toţi.

Vom întâmpina oare peste 5 ani centenarul Marii Uniri urcând treptele refacerii, ale speranţei, ale credinţei în Dumnezeu?

Răspunsul îl vom afla curând.

Acad. Dinu C. Giurescu – 1 Decembrie 2013

18 COMMENTS

 1. Noi românii/

  Ne-nflacaram si spunem cu ardoare:/
  “Frumoasa-i tara noastra ca o floare!”/
  Caci, în vîrtejul vietii personale /
  Uitam ca îi lipseste din petale./

  @(DE >TRAIAN ASANAT<)@

  De aceea eu urez: Cat de curand Romania MARE!!! La multi ani Romania intreaga!!! La multi ani dragi romani de pretutindeni!!!

  • Republica Moldova nu este pregatita sa se uneasca cu Romania si prefera sa se integreze in Uniunea Europeana, a declarat vineri, pentru agentia rusa RIA Novosti, premierul moldovean Iurie Leanca, care a participat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
   Iurie Leanca nu vrea Romania Mare. Deci ce credeti ca se va intampla ? Va fi “anexata” Basarabia ? Declaratia acestui politruc de extrema dreapta m-a revoltat foarte tare. Adica pe el l-a interesat doar cum sa poata intra mai repede in U.E., acolo unde s-ar putea umple de bani, ceea ce n-are absolut nicio legatura cu marele tel romanesc, unirea.

 2. Admir patriotismul d-lui academician dar din pacate astzi tinerii nu mai stiu ce inseamna sa fii patriot , ba mai mult in strainatate fiind ascund ca sunt romani , e o rusine si cunosc tineri care si-au facut cetatenie maghiara ca da mai bine in strainatate, deci la ce sa ne mai asteptam?

 3. Acest mare patriot,in persoana academicianului Dinu Giurescu, este un om cu multa intelepciune si moderatie(acest om ar merita cu prisosinta sa fie presedinte…ce pacat ca unii oameni intelepti ca si regele MIHAI sunt.. in varsta.Constat insa ca in afara de promovarea de catre dvs, este mai putin promovat la alte emisiuni si televiziuni si cred deasemeni ca si in politica,dansul se simte putin stingher, fiindca ideile sale se mai regasesc,partial, doar la PNL si PC iar la PSD …deloc(dimpotriva).Dealtfel in PSD foamea unor baroni(aratati frecvent la ANTENA 3 cum reusesc ei sa fure din bugetul statului)cat si dorinta lor de a revenii in forta si de a depasi chiar pe pedelisti la capitolul …AVERE/BANI/VACA KOBE, va duce, mai devreme sau mai tarziu,catre discreditarea USL, singura speranta politica a romanilor de a repune tara pe picioare.Imaginati-va,un pic, ca daca n-ar fi fost/nu va fi USL, ce DEZASTRU s-ar putea intampla in aceasta tara, cand foarte multi oameni ii critica pe toti politicienii,pe cei care au fost la putere,in cei 23 ani si ar trebui sa alegem,doamne fereste, din astia “virginii” de la PPDD,Forta Civica si Miscarea POPULARA.Mi-e teama de o noua tradare a PSD (ca in 2009) ca prea ,in ultimul timp,se tin lant atacurile(nefondate , dar parca …programate…iar RoTV incepe ziua cu critica liberalilor si o tin tot asa pana la sfarsitul programului) la ANTONESCU si liberali.Dar ce-si face omul cu mana lui(pact cooanitare si altele) poate duce uneori si la …regrete tarzii dae … iremediabile.

 4. Il iubim mult pe dl. Profesor va rog sa-l invitati cat de des puteti in emisiunile dvs.Felicitari pt. emisiunea de aseara, superba.
  In alta ordine de idei, apropos de Cosma si ai lui, va invitam la Ploiesti sa vedeti cat de urat e decorat orasul si ce tiganie au facut in centru, unde au impodobit un brad de plastic daca nu au idei de ce nu fura de la Iohanis????

 5. Iata documentul care il ingroapa pe Mircia Vlasa (facsimil)http:
  – //www.vrn.ro/chevron-si-jandarmeria-au-pornit-in-toiul-noptii-un-nou-asalt-la-pungesti
  http://www.vrn.ro/vlasa-are-probleme-cu-pamantu.
  – ( posibil ca si base cu udrea si altii sa aiba posesie tot din 2004-2005),DIN 2004 SE FABRICA ACTE PE BANDA RULANTA LA PERIFERII SI NU ITI MAI POTI CISTIGA DREPTURILE PRIN JUSTITIE. ACESTA ESTE UNUL DIN MULTELE EXEMPLE DE,, TRADITIE “SI ,,FRUMUSETE” PENTRU ,,CONTINUITATE “SI BATAIE DE JOC LA ADRESA ,,PERSONALITATII” OMILUI A ROMANILOR

 6. ABIA ACUM ÎNCEP SĂ IASĂ LA SUPRAFAŢĂ TOATE MĂGĂRIILE FĂCUTE CU TERENURI, IMOBILE ALE OAMENILOR, PROPRIETĂŢILE OAMENILOR ŞI ALE STATULUI. ÎNCĂ DIN 2004 S-AU FABRICAT DESTULE ACTE, APARENT ILEGALE, DAR, CHIAR ÎN JUSTIŢIE DACĂ DEMONSTREZI CU ACTE CĂ AI DREPTUL, JUSTIŢIA TE CONSIDERĂ,,INFRACTOR”, CĂ EŞTI DE REA CREDINŢĂ DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE ŞI ÎŢI PIERZI TOATE DREPTURILE. CE FEL DE LEGISLAŢIE ESTE ÎN ŢARA ASTA ? ATÎTA TIMP CÎT AI DREPTUL? ÎNCOTRO SE ÎNDREAPTĂ ACEASTĂ NAŢIE, ACEASTĂ ŢARĂ? AJUNGEM SĂ NU MAI FIM CETĂŢENI ROMÂNI CU DREPTURI, CI, DOAR CU OBLIGAŢII ŞI TOTODATĂ, INFRACTORI PRIN LEGE DECLARAŢI ÎN SCRIS, DEŞI NU AI COMIS NICIO INFRACŢIUNE !!!!
  … AŞA DA CONTINUITATE !!! …!!!(de asta nu au votat oamenii continuitatea, cu siguranţă), NIMIC NU MAI PREZINTĂ GARANŢIE PENTRU…CONTINUITATE !

 7. Doi localnici, luaţi cu Salvarea la Pungeşti. Protestatarii reclamă intervenţia în forţă a jandarmilor. Au început lucrările în zona unde va fi amplasată sonda de explorare a gazelor de şist
  Sursa: Antena 3
  HA HA. Ce e “ba” (ca asa se vorbeste la coada vacii) , va ocupa altii ? Foarte bine va fac. Oricum va place statutul de popor ocupat de toata lumea… La “bug” cu voi !!!

  • Cum era: “Sa vina americanii !!!!” sau : nu stiu cat p.m. “i-am asteptat pe americani”… Acum au venit… Nu va convine ? Afara ! Asa a zis Basalau votat de voi (de doua ori…).

 8. Admirabile cuvintele academicianului Dinu Giurescu.

  Binecuvintat sa fie pentru umanitatea, sensibilitatea, intelepciunea, si simplitatea, tipica persoanelor erudite, cu care ne explica si se explica.
  Pacat sa il regasim intre atitea “bovine” “ovine” si “porcine” prezente in forumul expresiei maxime de democratie, Parlamentul.
  Apropo de continuitate vazuta si in sensul reintregirii neamului cu Republica Moldova as avea citeva perplexitati sau nelinisti daca vreti:
  1- Sintem cu adeverat constienti si realisti in ce priveste costurile umane, economice, politico-strategice pe care le implica o astfel de operatie? Elanul sufletesc si simtirea comuna de a se uni cu fratii de peste Prut sint suficiente? Nu ne “mastrafoxam” si noi opinia publica gindind ca e suficient un idealism miop pentru a ne angaja intr-un proces complex cum ar fi acesta?
  Paritatea saracie/bogatie este 4/1 in raportul cu R.M.
  Germania lui Kohl avea puse deoparte o mie de miliarde de D.M. suport si cost pentru reunificare.
  Sa-mi spuna cineva cit avem noi! Consilierul I. Fota, ieri afirma ca reunificarile Romanii le-au facut in trecut si pe un fond precar, de saracie, afirmatia se comenteaza de la sine.
  Ma mai gandesc si la alceva: In fata unei astfel de initiative prezentata ipotetic la UE, nu se vor trezi si altii revendicind de exemplu “reintregirea” cu Transilvania (vezi Ungaria).
  Sint sceptica in acest sens pentru ca ma gindesc cu groaza la extensia cerebrala a multor alesi.

 9. Domnule Radu Tudor,
  Felicitari sincere de ZIUA TUTUROR ROMANILOR.
  Domnule Radu Tudor,am o mare nelamurire,in legatura cu limba romana,pe care daca este posibil sa o supuneti parerilor cititorilor dvs.,sau,chiar spre studiu si clarificare Parlamantului Romaniei si UDMR. Anume:
  Daca cetatenii altor state, care solicita CETATENIA ROMANA,sunt obligati sa CUNOASCA SCRIS SI VORBIT sa se exprime in LIMBA ROMANA, in plus sa STIE IMNUL DE STAT AL ROMANIEI,de ce cetatenii ROMANI DE ETNIE MAGHIARA, nu sunt obligati sa faca la fel? Ba ma mult de ce UDMR INSTAURAREA LIMBII MAGHIARE CA LIMBA OFICIALA REGIONALA ,INCLUSIV IN ADMINISTRATIA LOCALA A STATULUI ROMAN?
  Imi cer scuze daca supar pe cineva,dar pentru mine asta este o intrebare la care nu gasesc raspuns si poate ilbaflu de la cineva.
  Cu respdct ,va doresc multa sanatate.

 10. Unde sunt ceilalti membri a Academiei Romane, care este pozitia lor.Au ca si basescu, dragoste de popor, de ii inghite toate urzelile,smecheriile , grosonaliile si comportamentul abject de maidanez.

Leave a Reply