Poliţia federală americană FBI este preocupată de posibilitatea comiterii unui atac organizat în SUA similar celui soldat cu zeci de morţi luna trecută la o sală de concerte din Rusia, relatează joi agenţia Reuters, citând declaraţii pregătite de directorul agenţiei, Christopher Wray, pentru o audiere în Camera Reprezentanţilor.

“Privind în urmă în cariera mea în menţinerea ordinii, cu greu îmi vine în minte alt moment când au existat atâtea ameninţări grave simultan la adresa siguranţei noastre publice şi a securităţii naţionale”, afirmă Wray.

Cel puţin 144 de oameni au fost ucişi în atacul din 22 martie de la Crocus City Hall de la periferia Moscovei, cel mai grav atentat din Rusia din ultimii 20 de ani. Atacul a fost revendicat de o grupare afiliată la organizaţia Stat Islamic, dar preşedintele rus Vladimir Putin a încercat, fără a aduce dovezi, să dea vina pe Ucraina, notează Reuters.

Oficialii americani sunt preocupaţi de posibilitatea unui atac executat de un militant sau de o mică grupare, inspirat de războiul dintre Israel şi mişcarea Hamas din Fâşia Gaza. FBI este însă din ce în ce mai îngrijorată în privinţa unui atac cu un nivel crescut de coordonare, după masacrul din Rusia, potrivit lui Wray.

O preocupare tot mai mare o reprezintă “potenţialul unui atac coordonat pe teritoriul SUA, similar atacului de la sala de concerte din Rusia de acum câteva săptămâni”, subliniază el.

Directorul FBI intenţionează de asemenea să le ceară legislatorilor să prelungească un program de supraveghere ce urmează să expire luna aceasta şi despre care afirmă că este un instrument indispensabil împotriva adversarilor SUA.

O tentativă de a revizui şi prelungi acest program a fost blocată miercuri în Camera Reprezentanţilor, aleşi din ambele partide exprimându-şi preocuparea că el permite guvernului puteri prea mari de a-şi spiona cetăţenii, scrie Agerpres.

 

Leave a Reply