Directorul SRI Eduard Hellvig a declarant intr-un interviu acordat ziarului Adevarul :

<<Din păcate, nu suntem feriţi de potenţiale atacuri teroriste. De altfel, aţi putut constata că, de la începutul acestui an, la propunerea SRI, nu s-a permis intrarea în ţară pentru 246 de persoane despre care noi am obţinut date că erau conectate la fenomenul terrorist şi prezentau riscuri în acest domeniu. Mai mult, au fost declarate indezirabile şi expulzate de pe teritoriul naţional alte 9 persoane, din aceleaşi considerente. O altă cifră relevantă este cea de 9.000 de persoane, pe care le avem în bazele noastre de date ca fiind persoane care nu pot intra pe teritoriul României. Sunt persoane date în consemn la frontieră, ca să folosesc o expresie uzuală. În ceea ce priveşte profilul acestor persoane, ţin să subliniez faptul că aproximativ 70% din acestea sunt în conexiune sau au derulat activităţi în sprijinul reţelei teroriste Daesh (n.r. – Statul Islamic, ISIS). Aceşti indivizi provin în special din Iran, Irak, Siria şi Pakistan. Le cunoaştem trecutul şi intenţiile, iar această cunoaştere se datorează muncii informativ-operative a SRI şi parteneriatelor pe care noi le avem, atât cu serviciile româneşti, cât şi cu cele din străinătate. Toate aceste acţiuni ale SRI se încadrează în principala menire a acestei instituţii – prevenţia. Referitor la Sistemul Naţional de Alertă Teroristă, acesta a fost menţinut  la nivelul albastru-precaut tocmai datorită eforturilor conjugate ale tuturor instituţiilor din Sistemul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului (SNPCT), de a preveni orice acţiune care ar fi pus în pericol securitatea cetăţenilor români. Vă rog să reţineţi că, în actualul context european de securitate, Serviciul şi-a intensificat eforturile de culegere de informaţii relevante pentru prevenirea oricăror acţiuni care pot afecta climatul de siguranţă a României şi a aliaţilor săi. De asemenea, SRI şi-a accelerat  schimbul de informaţii în cadrul cooperării atât cu partenerii naţionali din SNPCT, cât şi cu serviciile partenere.  Colegii noştri de la Antitero lucrează la foc continuu încă de dinainte de atentatele de la Paris. Este un efort imens, la nivel personal şi instituţional, care contribuie la acest „albastru precaut”. În spatele normalităţii, vă asigur că există multă muncă şi, adesea, riscuri asumate atât de ofiţerii noştri, cât şi de colaboratorii noştri instituţionali.

(…)

Ceea ce se întâmplă astăzi la nivel global în materie de terorism nu are cum să treacă pe langă noi. Ca să vorbim strict de problematica terorismului, aceasta a cunoscut în ultima perioadă o dinamică atipică. Astăzi vorbim de un terorism global, extins la un terorism de stradă, dacă vreţi. Ne confruntăm cu persoane care aderă la grupări teroriste de la distanţă, pe internet, vorbim de radicalizare şi autoradicalizare online, de acţiuni teroriste greu predictibile. Ţintele teroriştilor nu mai sunt doar statele, ca entităţi compacte, ci direct cetăţenii, ca entităţi individuale. Cu toţii încercăm să ne adaptăm exigenţelor unei lumi în continuă schimbare şi tot mai competitive, dar care adesea generează impredictibilitate şi insecuritate. Nu de puţine ori, riscăm să constatăm unele schimbări structurale abia după ce acestea îşi produc efectele. Din aceste considerente, nu văd deloc exagerate măsurile de prevenire ale oricăror acţiuni care ar putea pune în pericol securitatea naţională. Principalele noastre arme sunt informaţia şi legea. Însă atunci când viaţa unui singur cetăţean riscă să fie pusă în pericol, acţionăm cu duritate. Structura noastră de prevenire şi combatere a terorismului este una dintre cele mai bine pregătite din această regiune a lumii, iar acest lucru ni-l confirmă constant partenerii noştri internaţionali cu care avem protocoale de lucru şi parteneriate. Doar printr-o cooperare strânsă în comunitatea internaţională de informaţii, prin alianţe politice şi militare putem face faţă unui fenomen precum terorismul global. Ceea ce s-a întâmplat recent în Europa ne obligă la analize şi măsuri adecvate pentru a preveni situaţii similare pe viitor.>>

 

18 COMMENTS

 1. Dupa modesta mea parere, dl Hellvig incearca sa impuna ideea ca SRI, spre deosebire de Securitatea comunista, apara poporul de dusmanul venit din “afara” (teroristii veniti din Irak, Siria, etc). Nu stiu cum se leaga aceasta atributie a organului condus de d-sa cu atributiile SIE (poate ne explica dl senator Savu vreodata la TV) dar daca SRI e concentrat tot pe frontul extern, ca si fratane-sau, inseamna ca “justitia” actioneaza de capul ei, adica e cu adevarat independenta, iar excesele DNA-ului nu depind de nimic altceva decat de incompetenta si/sau reaua vointa a sefilor acesteia.Ori, asta e cum vrei s-o iei: ori SRI vrea sa scape de ceva represalii care-i asteapta pe calaii parchetelor si-si trage castanele din foc “preventiv”, ori dimpotriva: se da la fund ca sa lucreze si mai intens in “campul tactic” adica impotriva dusmanului din interior/coruptii nationali. Iar ultima ipoteza ne aduce inapoi la definitia Securitatii comuniste pe care tinerii, frumosi sau urati, n-o inteleg si nici n-au nevoie s-o inteleaga daca e sa ramana “liberi”.Oricum, la bilantul primului an de “domnie” al lui Johannis se poate adauga renasterea SRI-ului, dl Hellvig nu face decat sa puncteze momentul.

   • Atata timp cat majoritatea sefilor si sefutilor din SRI au activat si-n Securitate nu are nici o relevanta ca tara noastra-i Membra Nato.

     • In 2008, Maior avea nevoie de experienta, dar cine poate sa bage mana-n foc daca cifra nu-i mai mare.

      “Din punct de vedere al resurselor umane, George Maior, directorul SRI, a anuntat ca in interiorul Serviciului isi mai desfasoara activitatea foarte putini ofiteri care provin din fosta Securitate. “Sunt in jur de 120 de persoane, nesemnificativ in raport cu efectivele serviciului. Din acest punct de vedere cred ca partea morala a reformei a fost consumata deja, ma refer aici la predarea arhivei si eu, personal, am sa folosesc fiecare profesionist in informatii, chiar daca este vorba de dinainte de 1989, evident, doar daca acestia nu au adus prejudicii drepturilor omului in fosta lor activitate. Ma intereseaza mai mult profesionalismul si experienta lor si cred ca este normal sa fie asa. Vreau sa subliniez ca media de varsta a serviciului este de 34 de ani, este foarte tanara si acest lucru ar trebui sa ne preocupe intr-un fel. Nu intotdeauna tineretea poate compensa experienta”, a spus Maior.”

     • Bagatelizati informatia data, cei 120 sunt sefi si sefuti de compartimente, nu simple capete de organe ce executa ordinele primite.

     • Domnule Tudor, daca din aia 120, vreo 60 sint sefi de directii, servicii si birouri, treaba e ca si rezolvata! Si probabil chiar sint, fiindca daca la revolutie aveau 25 – 30 de ani, acum au 50 – 55. si la virsta asta, de obicei nu esti palmas sau circas, ci mai mult sau mai putin sef!
      (Asta presupunind ca 120 e numarul corect, si ca, desigur, SRI are tot interesul sa ne informeze corect. Sa fim seriosi, cine poate verifica asa ceva?)

   • Radu Tudor, ce treaba are justitia comunista, cu procuratura ei si, evident, cu procurorii comunisti, cu justitia dintr-o tara NATO? De Monica Macovei ai auzit?
    Si in aceeasi alta ordine de idei, am inteles ca Virgil Magureanu, sau cum l-o fi chemind, e in continuare suficient de vioi. Desigur, in haine noi! Adica, la vremuri noi, tot … ei.
    De unul, Lazar Comanescu ai auzit cumva? Stii cam cu ce se ocupa intre 1973 si 1989?
    De marea speranta a Uniunii Tinerilor Comunisti (si destul de liberi:)) MRU ai auzit, cumva?
    Ca sa nu mai vorbim de basescu traian.
    Si mai sint exemple pina miine. Hai sa ne jucam de-a fetele mari!

 2. Cu asemenea parlamentari ce aruncă precipitaţii ajungem de rîpă!
  Tovarăşa învăţătoare:
  – Te-a atins cu ceva?
  – Te-a lovit producîndu-ţi leziuni?
  – Te-a violat cumva şi camerele de luat vederi erau blocate?
  – Te-au jicnit cu ceva sau dezonorat mai mult decît o faci tu cu propria-ţi persoană?
  – Ţi-a rupt gîtul cumva?
  Doar pentru că a rupt nişte hîrtii fără valoare sau cu valoarea celei pe care le arăta urlînd ca o trompetă”hormonica”, nici nu trebuie să deranjeze omul respectiv mai ales că nu a comis nicio infracţiune! Sau ea urmează linia lui băsescu: nu-i vinovat dar trebuie pedepsit omul ! ”sikkktir fă tovarăşa învăţătoare” ai făcut destul circ prin şi din spitale!
  – Ce-i cu comportamentul ăsta de milog al TOVARĂŞEI ÎNVĂŢĂTOARE: pe el, pe mama lui, deşi omul e nevinovat! ”Meritai cel puţin scuipată-n gură mahalagioaico”!
  ”Cristiana Anghel îl acuză de ULTRAJ pe ciobanul care i-a rupt foile. Senatoarea a cerut informaţii despre el de la MAI şi SRI”
  http://www.antena3.ro/politica/cristiana-anghel-il-acuza-de-ultraj-pe-ciobanul-care-i-a-rupt-foile-senatoarea-a-cerut-informatii-330957.html
  Apropo de spusele lui Hellvig: voi nu trebuie să acceptaţi asemenea indivizi pe acest teritoriu indiferent de interese româneşti, străine sau financiare!
  **hai fă, tovarăşă învăţătoare, cere-ţi ca miloaga apărarea demnităţii de instituţia MAHALA SCANDALAGII în care ai profesat şi te menţii, cum se practică de ceva timp** Meriţi tovarăşa învăţătoare, o mică recompensă de la locuitorii din Ghetouri şi chiar din Ferentari ? Nu meriţi tu, tovarăşa învăţătoare, respectul celor din Ghetouri sau din Ferentari !
  Securitatea şi internele să n-o bage-n seamă pe tovarăşa învăţătoare mahalagioaica cu vechime în profesia orală de scandaluri şi circ !

 3. Nu sîntem?
  – Dar ţara asta de 26 de ani de zile funcţionează pe bază de ”legi mafiote”!
  – Cum mama naibii să ceri în ultima zi sau în urma unui incident grav produs din cauza inconştienţei şi cu concursul angajaţilor statului privind acordarea avizului ISU, unui singur om fie el şi fondatorul SMURD ?
  – Voi sînteţi conştienţi de vorbele aruncate fără nicio bază?
  – Atacaţi un om în loc să trageţi la răspundere perindaţii în funcţii şi scaune în cei 26 ani de zile?
  – Voi ”tinerii frumoşi şi deştepţi” nu vedeţi că perindaţii celor 26 ani de zile nu ţin cont de problemele ţării ? Voi nu vedeţi că perindaţii celor 26 ani de zile îşi votează venituri şi pensii pentru chiul şi somn pentru a-şi asigura viitorul, în loc să se ocupe de ţară şi popor ?
  – Voi nu vreţi să vedeţi că de 26 ani de zile minciuna şi manipularea e program politic pentru aproape orice politician sau partid?
  – Voi nu vedeţi sau nu simţiţi că nimic din ceea ce se numeşte ”mită-şpagă” nu s-a stopat? Voi nu observaţi pe micile ecrane materialele de la ştiri în care se dovedesc minciunile perindaţilor de 26 ani de zile cît şi averile plus conturile lor grase?
  – Voi nu vedeţi că în afara paradei prin faţa camerelor de luat vederi şi confiscarea averii cu arestarea fizică a lui Voiculescu, nu se vede nimic pe micile ecrane fie şi online?
  – Voi nu vedeţi că toţi sînt devoalaţi şi toţi rămîn cu averile şi conturile sfidînd orice om de bună credinţă ?
  – Voi nu vedeţi că tot foştii sînt prezenţi pe micile ecrane dînd sfaturi şi spunîndu-şi părerea ? Doar ei şi numai ei !
  Sfat pentru toţi:
  – NU VĂ MAI LĂSAŢI PĂCĂLIŢI ŞI MINŢIŢI ORI MANIPULAŢI PENTRU CEVA FINANŢE !
  – DACĂ SE CONTINUĂ ÎN ACEST SENS: NU SE VA SCHIMBA NIMIC ÎN ROMÂNIA !
  (nu sînt în măsură să dau sfaturi dar poate că se vor deschide ochii larg pentru a vedea realitatea)

 4. Bă ăia tineri ”frumoşi şi deştepţi” sînteţi deacord cu pensiile speciale ale primarilor ?
  Cum mama dracului să le dea pensii hoţilor care au furat 26 ani de zile şi care acum sînt dovediţi infractori şi ”porcii” ăştia de perindaţi îi bonusează?
  Cum pădurea spînzuraţilor, omului cinstit care a muncit o viaţă şi cei care muncesc ca scalavii nu li se dau drepturi meritate şi hoţilor infractorii politic dovediţi: DA ?
  Voi sînteţi pe drumul greciei sau vreţi să ne băgaţi în pămînt pe toţi ? Bă criminalilor şi hoţilor, escroci numai bun de plasat în cartea recordurilor prin acceptarea: PENSII SPECIALE PENTRU INFRACTORII POLITICI !
  – OARE NU VĂ E SCÎRBĂ DE VOI ?
  La fel şi ”ciufa” tovarăşa învăţătoare care e demnitar şi călare pe closet dar niciodată sau nicicînd onorabilă. Cum tati, s-a trezit tovarăşa ”hormonica” să iasă în locul ministrului agriculturii sau premierului să vorbească cu oierii-ciobanii, în ce calitate sau pe cine reprezenta tovarăşa în faţa mulţimii? Hai să gîndim obiectiv: cadru didactic, medic, primar, demnitar, eşti doar în biroul la care bat la uşă pentru audienţă sau informaţii! Cum să te foloseşti de funcţie în orice loc şi-n orice scop ?
  Personal i-am coborît pe mulţi cu picioarele pe pămînt privind confuzarea funcţiei cu civilia ! De ce nu ar fi toţi la fel ?
  Rugaţi-vă să nu daţi ochii cu mine voi tovarăşele şi tovarăşii ‘demnitari’ care cereţi respect onorabil şi demnitate pe care nu sînteţi în stare să oferiţi !

 5. Domnule Tudor, stiu ca nu are legatura cu tema, dar indraznesc sa intreb si poate lamuriti acum la ora asta, 18,55…cum vine chestia cu pensiile imbuibatilor locali. Aud in cadrul emisiunii ca se vorbeste de cuantumuri diferentiate, functie de importanta localiatatii si de numarul mandatelor. Ce nu se spune sau s-a spus si nu am foast eu pe faza, ar fi cazurile in care alesii au condamnari. Sunt curios sa stiu daca un primar cum ar fi de ex. Pendiuc, cu mai mult de 3 mandate dar condamnat, mai primeste pensie speciala?

 6. In primul rand sa luam exemplul statului Israel: o mana de oameni – angajatii Shin Bet – pot supraveghea o tara aflata in stare permanenta de conflict armat. Sa mai luam un exemplu: DAP, micul serviciu de informatii interne al Elvetiei protejeaza tara intr-un mod uluitor si Elvetia nu a mai fost amenintata de peste 70 de ani. Sa mai analizam un exemplu: Coreea de Sud cu NIS (probabil, 60000 angajati in toate serviciile), chiar daca este sprijinita de americani, consuma in total circa 600 mil. USD anual.
  Concluzia: intr-un serviciu de informatii interne, baza activitatii o reprezinta informatiile, corelarea acestora, continuitatea, experienta analitica / predictiva si, mai ales, inalta pregatire a personalului. (Banii multi inseamna mult diletantism – fala goala, traista-n bat si tupeu nemasurat – si avaritie bazata pe amenintare, disuasiune, inselaciune si altele la fel.)

 7. Domnule Tudor,
  Unele dintre comentariile mele au inceput sa fie cenzurate. Numai la acest text am postat cel putin 2 comentarii care nu au aparut.
  Avind in vedere ca exprimarea mea se mentine constant in limitele decentei (n-am facut pe nimeni “bolsevic”, “stalinist”, “kgb-ist”, “arici pogonici” samd), concluzia ce se impune e ca motivul cenzurii este diferenta de opinie fata de proprietarul blogului. Lucru bizar, avind in vedere ca libertatea cuvintului este (sau ar trebui sa fie), pentru orice jurnalist, un dat fundamental, una dintre valorile supreme (sa ne reamintim: “Voi lupta pana la ultima mea picatura de sange, ca sa ai dreptul sa nu fi de acord cu mine”)
  E drept, nu stiu daca meseria de jurnalist este prima dintre meserii, dar presupun ca scrii pe blog in aceasta calitate. Si atunci?
  22.12.2015 ora 19:02

Leave a Reply