Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o întrevedere cu secretarul de stat american, Michael Pompeo, în marja reuniunii şefilor diplomaţiilor din ţările NATO, desfăşurată la Bruxelles.
Cei doi înalţi oficiali au trecut în revistă agenda reuniunii ministeriale NATO şi au evidenţiat importanţa avansării procesului de adaptare a Alianţei, în pas cu evoluţiile din contextul de securitate din spaţiul euro-atlantic.
‘În acest context, ministrul român a subliniat importanţa implementării pachetului privind Marea Neagră, adoptat de miniştrii de Externe aliaţi în luna aprilie a acestui an, la Washington. În acest cadru, a menţionat importanţa creşterii participării aliate la Brigada Multinaţională din România, precum şi sporirea prezenţei navale aliate în Marea Neagră, respectiv a patrulărilor aeriene’, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe transmis AGERPRES.
Aurescu a apreciat ‘sprijinul constant al SUA pentru consolidarea posturii NATO de apărare şi descurajare pe flancul estic şi a argumentat necesitatea creşterii prezenţei militare americane în România, în contextul volatil de securitate din regiunea Mării Negre’.
Totodată, subliniază sursa citată, el ‘a reiterat angajamentul ferm al noului Guvern de la Bucureşti pentru partajarea echitabilă a responsabilităţilor, confirmând continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare şi participarea României la misiuni militare externe, aspect apreciat în mod deosebit de secretarul de stat Pompeo’.
Ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări cu privire la prioritatea acordată de noul Guvern operaţionalizării celor două memorandumuri de înţelegere semnate recent de România şi SUA în materie de cooperare în domeniul nuclear civil şi infrastructură 5G.
Ministrul român de Externe a făcut, de asemenea, o prezentare sintetică a situaţiei politice din Republica Moldova şi a subliniat importanţa dosarului transnistrean pentru securitatea României şi a NATO.
Şeful diplomaţiei române ‘a argumentat, totodată, în favoarea accederii României, partener strategic şi aliat dedicat al SUA, în programul Visa Waiver’.
Ministrul Aurescu a avut, în marja reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles, si o întrevedere bilaterală cu ministrul francez pentru Europa şi Afaceri Externe, Jean-Yves Le Drian.
Cei doi oficiali au discutat despre impactul declaraţiilor recente ale preşedintelui Macron privind NATO, ministrul Aurescu arătând că, din perspectiva României, ‘Alianţa nu este în criză, fiind necesară continuarea procesului de adaptare’, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.
În acelaşi timp, arată sursa citată, ministrul a opinat că ‘un proces de reflecţie asupra viitorului NATO în noul context global de securitate poate fi util, acesta putând fi conectat cu o viitoare dezbatere privind un nou concept strategic al Alianţei, care să îl înlocuiască pe cel precedent, adoptat în 2010 la summitul aliat de la Lisabona’.
Bogdan Aurescu a evocat Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic semnată în 2018 de către preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, care a relansat relaţia bilaterală şi a propus finalizarea în perioada următoare a Foii de parcurs în aplicarea acesteia, care să fie pregătită pentru semnare de către premierii celor două ţări cu ocazia unei prime întâlniri la acest nivel. Foaia de parcurs actualizată a Parteneriatului Strategic este menită să stabilească un nivel superior de cooperare bilaterală, europeană şi la nivel internaţional, a precizat MAE.
De asemenea, Aurescu a propus activarea şi reunirea formatului 2+2 (miniştrii de Externe şi ai Apărării) în cadrul Parteneriatului Strategic, propunere primită cu deschidere de omologul francez.
Potrivit sursei citate, ministrul Aurescu a reiterat, în cadrul discuţiei, obiectivul prioritar al României de aderare la spaţiul Schengen, arătând că ţara noastră se bazează pe susţinerea Franţei în acest sens.
Menţionând Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene din prima parte a acestui an şi buna cooperare cu Franţa pe durata acestui mandat, Bogdan Aurescu a evocat potenţialul de cooperare bilaterală inclusiv la nivelul UE, exprimând interesul pentru un dialog aprofundat pe teme de actualitate ale agendei europene.
Oficialul român a abordat şi politica de securitate, propunând ca Franţa să examineze posibilitatea unei prezenţe militare crescute în sudul flancului estic, în România, în cadrul Brigăzii multinaţionale.