Home Articole Discutii importante pentru apararea si securitatea Romaniei

Discutii importante pentru apararea si securitatea Romaniei

1453
0

Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a avut, miercuri, o întrevedere cu omologul său american, James Mattis, în contextul reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO, care are loc la Bruxelles miercuri şi joi, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Cei doi oficiali au discutat pe tema priorităţilor strategice ale cooperării dintre România şi Statele Unite ale Americii (SUA) în domeniul securităţii şi apărării, evoluţiilor situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, precum şi a implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia privind întărirea posturii de descurajare şi apărare a NATO, continuând astfel dialogul iniţiat în luna septembrie la Washington.

În ceea ce priveşte Parteneriatul strategic cu SUA, ministrul Apărării din România şi secretarul american al Apărării au discutat despre oportunităţile de întărire a cooperării bilaterale în scopul consolidării prezenţei înaintate a Alianţei pe flancul estic şi al unei abordări unitare a acesteia, cu accent pe participarea SUA la iniţiativele din regiunea Mării Negre.

‘Reiterând faptul că România rămâne un partener solid, predictibil şi de încredere al SUA, Mihai Fifor a subliniat semnificaţia angajamentului SUA în regiune şi importanţa contribuţiei sale la implementarea prezenţei aliate adaptate la Marea Neagră’, se precizează în comunicatul MApN.

De asemenea, un subiect important pe agenda discuţiilor a fost cooperarea dintre forţele armate ale României şi SUA în Afganistan, în cadrul misiunii NATO ‘Resolute Support’. Ministrul Fifor a arătat că România îşi respectă angajamentul de a continua participarea semnificativă la această misiune şi de a contribui, astfel, la securitatea şi stabilitatea Afganistanului.

Mihai Fifor a subliniat că întâlnirea cu omologul său american ‘este o dovadă clară a excelentelor relaţii de colaborare pe care am reuşit să le intensificăm în acest an cu SUA’.

‘Am transmis cu această ocazie că România îşi menţine angajamentele asumate în cadrul NATO şi rămâne un aliat credibil şi stabil în regiunea Mării Negre. De asemenea, am avut deosebita plăcere de a adresa secretarului apărării invitaţia oficială de a participa la reuniunea Bucharest 9 (B9), eveniment ce va avea loc anul viitor în România. Participarea SUA la întâlnirea în acest format va aduce cu siguranţă consistenţă discuţiilor în vederea pregătirii Summitului NATO din iulie 2018’, a precizat ministrul Apărării.

Leave a Reply