COMUNICAT DNA

05 iunie 2015
Nr. 1026/VIII/3

COMUNICAT

În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 494/VIII/3 din 13 martie 2015, privind presupuse acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari în legătură cu încheierea unor contracte de asistență juridică, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

1.Procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni)
complicitate la evaziune fiscală în formă continuată
spălarea banilor

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională.

La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Șova și Asociații, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.
În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat următoarea stare de fapt:

La data de 30.08.2007, între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenție s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.
Prin act adițional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.
Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.
Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.
Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați.
Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înțeles cu Șova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.
Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați.
Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008.
Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte.
Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București.
În perioada 11.11.2008 – iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați.
Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel.

Suspectului Ponta Victor-Viorel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile anterior descrise, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

2.În aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru al României, având în vedere că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Șova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.
Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei și 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenții fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosință al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziționat de SCA „Șova și Asociații” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul și alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei.

Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al DNA inițiază procedura de sesizare a Camerei Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârșit infracțiunile de conflict de interese a îndeplinit funcția de prim-ministru.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

23 COMMENTS

 1. Cu permisiunea domnului Radu Tudor, repet ce am scris la primul articol (“Ponta la DNA”):
  .
  SE ÎNTORC FASCIȘTII LA PUTERE!!!
  .
  Nazistul Iohannis are nevoie de PDL, partidul său de închizători de spitale și tăietor de salarii și pensii, ca să-și facă “guvernul lui” și fix în ziua în care același PDL depune moțiune de cenzură împotriva lui Ponta, Ponta e chemat la (și acum urmărit penal de) independenta și profesionista DNA, în timp ce închizătorii de spitale și tăietorii de salarii și pensii din PDL sunt bine-mersi!
  .
  Coincindențe, așa-i, popor român?
  .
  Ah, am uitat, e sfârșit de săptămână. Mai scrieți inepții și mai dați “like” la tâmpenii pe Facebook, eventual de pe “smartphone”-uri – vorba lui Boc, ca tot românul – și la mici și bere cu voi! Păi nu?!

 2. Pai il urmaresc ca a fost prost si a smenuit 2000 de euro acum un secol, trebuia sa fure milioane de euro ca penelistii si scapa.

 3. DE ASTAZI PANA LA DEMISIILE: KOVESI, STANCIU, COLDEA, IOHANNIS … voi sta in strada !!!….
  o sa ajunga sri-dna-iccj sa ne zica cat respiram, cat platim pentru protectie, ce trebuie sa facem ca ei sa faca basaul mare …
  suspectii blaga, predoiu, basescu, nu-i cheama nimeni pentru a clarifica macar suspiciunile …
  blaga apare in 3 denunturi … DNA nimic, nici o reactie
  PENTRU klause werner joshannis un mare HHHHHHHHHHHHHHHHUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO …
  si mai am ceva de zis pentru klause
  hhhhhhhhhhhhhhhhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuooooooooooooooooo … asta era in germana
  pot spune si-n engleza HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUOOOOOOOOO
  si pot continua pana la demisia acestui ______, n-am cuvinte potrivite pentru un iohannist cu fata de basist si cu mintea de _______ …..
  si sa nu uit HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

  • Stati linistit in strada, ei merg pe principiul “cainii latra ursul trece”.
   Cu o singura conditie astia se sperie. Daca se iese masiv in strada si cu ceva in maini.
   DNA acasta politie politica aservita va face si alte nazbatii.

 4. Asa presedinte am ales, asa ne trebuie! O tara de retardati mintal si de slugi proaste, mi-e rusine ca sunt roman. Acum urmeaza a doua lovitura de stat, dupa care ne putem muta toti in Burkina Fasso, va fi mai multa democratie acolo. Daca mai mult de 15 romani pot accepta si dori mafiotii murdari care au jefuit Romania in intregime, nu mai am ce spune.

 5. Apogeul dictaturii DNA! Sasaul e fericit, va avea guvernul lui, parlamentul lui ca sa exploateze 100% tara luaat inapoi. Bravo romani! Aveti ce v-ati dorit. Cand va veti trezi din cretinismul si lasitatea de sluga proasta in care va balaciti ,va fi tarziu. Va va salta DNA la cel mai mic guitat contra puterii.

  Suntem in plina dictatura!

 6. dna asta a inebunit!
  Nu mai sunt fan Ponta dar vad acest joc murdar al DNA+servicii+ Iohanis.
  Cum isi permite Kovesi culmea pusa de Ponta sa doboare imaginea unui prim ministru in urma unui vot masiv al poporului???!!!
  Imaginea stricata si stiriile astea nu vac rau numai lui Ponta si noua pentru ca imaginea stricata pe plan international va face mult rau Romaniei!

 7. Ce treaba are DNA-ul cu un contract de asistenta intre doua firme particulare,respectiv fostele firme ale lui Ponta si Sova? Daca de Sova s-au luat ca,vezi drace,a incheiat contract “ilegal” cu complexul Rovinari (de ce drac “ilegal”, nu au avut niciun argument sa convinga pe nimeni si de aceea nu au trimis nici in instanta dosarul lui Sova) ce legatura avea Ponta,pe domeniu lui de drept penal, cu treaba complexului respectiv cu care el nu avea niciun contract?Chestiile astea se stiau de mult,mai ales de Basescu si daca ar fi fost ceva infractional le folosea ala de mult.Dar se pare ca infractorul imobiliar Iohannis si Peneleaua bolsevica sunt disperati si nu mai pot,vazand ca nu au alta sansa de a ajunge la guvernare si la sacul cu bani de la buget,iar foamea lor este uriasa si flacaii au ramas fara bani,mai ales acum ca veni vara si nu au bani de plimbari in tari exotice.Si atunci,pe baza de facaturi,s-au pus de o lovitura de stat.mascata sub vrajeli “juridice”.

 8. “Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste”” Suna familiar, ca la doctorat !

  • Normal ca trebuia sa sune familiar, plus aia cu apatamentele “de lux”,ca sa sune, asa, mai a infierare proletara, ca sa-i prosteasca si mai bine pe prostii precum esti si tu.

 9. Destabilizare controlată pînă la haos! Vă amntiţi ce a făcut băsescu cu Arafat? Se pare că vor fi pe bandă rulantă agăţările fabricate la cerere!

 10. Coincidenţă!!! Nu se mai aude nimic de clanurile B şi nici de Udrea! Doar Ritzi mai cere cîte ceva în rest sunt evitaţi sau ocoliţi intenţionat! Şi americanii laudă reformele în justiţie! Ce reforme? Care reforme? Pe bănuială şi catalogare de rea credinţă utilizată pentru orice individ fie şi nevinovat???

 11. În declaraţia de asăzi a dnei Kovesi, în viteză, s-a strecurat o idee interesantă. Întrebată dacă este o coincidenţă între chemarea lui DNA şi ziua moţiunii de cenzură, aceasta a declarat: “Nu, nu este nici o coincidență. Procurorii își văd de treabă”. Apoi bla, bla, bla şi din nou “Deci nu este nici un fel de coincidență. Pur și simplu, procurorii își fac treaba” – See more at: http://www.dcnews.ro/laura-codru-a-kovesi-prima-declara-ie-despre-chemarea-lui-victor-ponta-la-dna

 12. bai fratilor,jocurile sunt facute de mult.vor puterea pana in 2016 cand papusa de paie de la cotroceni isi va da demisia ptr.alegeri anticipate ptr. presedinte[pana atunci se va modifica mandatul prezidential la 4 ani].bineinteles va pune conditii drastice[privilegii de fost presedinte cu mandat plin,etc]apoi cu fraudarea votului prin corespondenta din diaspora si cu ajutorul manipularilor tip facebook o vor impinge pe luluta kovesi pe scaunul prezitential.asa ca dupa 2 ani de conducere a unui etnic german va urma o conducere luuuunga a unei minoritare maghiare.in curand vom avea ca imn ceardasul ca de desteptat nu avem de gand prea curand.desi nu mai sunt tanar cred ca o sa il ascult pe basitul de base si o sa plec din tara:in coreea de nord ca acolo e mai multa libertate decat va fi in romania in 2-3 ani.

 13. Domnul Tariceanu a luat pozitie publica in cazul Rarinca dar domnul Ponta a considerat ca este mai intelept sa taca cand avea tot dreptul si chiar si obligatia sa “vorbeasca”.
  Pacat ca atunci nu a inteles ca orice abuz din partea procurorilor trebuie cercetat si pedepsit.
  Acum va simti pe propria piele abuzurile procurorilor…

Leave a Reply