In dezbaterea de la Bucharest Forum, organizata de Aspen Institute Romania si Black Sea Trust German Marshall Fund, am avut placerea sa moderez panelul ce l-a avut invitat special pe Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova. Ministrul a semnalat o problema extrem de serioasa : Republica Moldova are nevoie de niste bani imprumut, nu multi, pentru a cumpara gaz din Ucraina, sa treaca iarna. Altfel, iar vor sta la mana Moscovei. Am ridicat subiectul, am facut apel la oficialitatile guvernamentale sa auda acest mesaj important. Pana azi n-a reactionat nimeni. Ministrul al energiei nu avem, ministrul de finante e putin ocupat cu gafele in fata ziaristelor, premierul Viorica Dancila e ocupata sa-l creada pe mincinosul de Cuc si sa isi faca o campanie lesinata la prezidentiale. Nici presedintele Klaus Iohannis nu e preocupat de salvarea Republicii Moldova, pentru ca e certat cu premierul Dancila si nu o poate ruga nimic. Pana vine Orban, trece iarna si peste Prut din nou, rusii.

——————–

Multumesc colegei din presa Iulia Popovici pentru aceasta postare pe Facebook :

Că România n-are guvern votat are implicații globale: îi lasă pe oamenii din Republica Moldova cam fără gaze la iarnă. O zice aproape pe față ministrul de Externe al Rep. Moldova.

Mă rog, a zis-o ieri, la Forumul Institutului Aspen, al cărui live stream are fix 7 like-uri. Cam între min. -2:28 și -2:25, Nicu Popescu zice așa: Gazoductul Transgaz pînă la Chișinău e gata în febr.-martie, pînă atunci, Moldova trebuie să cumpere gaz de la bulgaro-ruși. Pt asta are nevoie de bani, negociase cu România un împrumut (ca să cumpere acum, că pe urmă se dublează prețul și devine și mai greu), dar fix cînd să semneze contractul, a căzut Guvernul Dăncilă.

Deci Moldova n-are împrumut, deci n-are bani, deci n-are cu ce cumpăra gaz pentru nov./decembrie-februarie, pînă se votează guvern la București crește prețul gazului, deci moldovenii or să trebuiască să găsească naiba știe ce soluții. Eventual, cu Moscova, că e frig rău iarna peste Prut.

PS: Pare că în afară de moderatorul Radu Tudor, n-a fost nici un jurnalist să prindă știrea asta, iar Radu Tudor o ține pentru cînd i-o fi guvernului Ro mai greu…

Costi, nush de ce, da-ți dau legătura.

1 COMMENT

  1. ,,Noi” fiind cine? De cand ne stim noi salvam republica si ei nu vor. Eu nu am auzit de imprumuturi doar de nerambursabili. Ma gandeam la cei care isi tin damigenele cu vin pe la ei ca ar face niste sponsorizari sa nu le inghete vinul la iarna sau pun o pila la gaze. Daca o luam batraneste republica are 2500000 de locuitori( daca pentru ei se solicita incalzirea si nu teritoriul) Din ei se declara alte natii 500000. Pe la interviuri tv putini din republica vorbesc romaneste . Statistica altor tari spune ca romani sunt cam 800000 (chiar statul in statistica nu ii declara romani) Din populatia republicii putini romani locuiesc in orase si putini sunt utilizatori de gaze. Poate min de externe nu stie ca romanii se incalzesc in sate cu resturi vegetale si nici nu se gandesc la gaze Pai ,,Noi” pe cine sa ajutam sa nu dardaie? Romanii din romania sunt in alte tari cam 3000000 adica de trei ori mai multi decat in republica si la ei nimeni nu se gandeste sa le dea ajutor de incalzire. ba ii impoziteaza de le sar capacele. La Bucuresti firea cu psd au inceput un razboi impotriva romanilor saraci si ii bombardeaza cu taxe de tot felul. Ba taxa pe oxigenul pompat de firea si pandele din voluntari ba taxa pe apa murdara de la robinet ba pe mofeturile radet……ba taxa pe gropi .nu se mai satura. Poate la iarna este mai bine sa vina romanii acasa cu doua sticle de vin sa ne incalzim de revelion

Leave a Reply