Deși România a înregistrat o creștere economică anuală solidă, în general peste cea din Bulgaria și de mai multe ori cea mai ridicată creștere anuală din Uniunea Europeană, câștigurile economice înregistrate de această țară nu au fost distribuite echitabil, ci au ajuns în mod disproporționat la cei mai bogați 1% dintre cetățeni, potrivit noului infografic lansat de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România (FesRomânia).

Infograficul se referă la veniturile materiale ale celor mai săraci 10% dintre cetățenii României, în comparație cu alte state europene, după intrarea în Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat al FesRomânia, remis joi AGERPRES, infograficul vine să argumenteze că evoluția celor mai săraci 10% dintre cetățeni a fost diferita între România și Bulgaria, deși cele două state au avut un parcurs economic de convergență economică similar.

“În anul 2007, media anuală a câștigurilor materiale pentru cei mai săraci 10% dintre cetățenii celor două țări era apropiată, respectiv 556 de euro pe an în România și 548 de euro pe an în Bulgaria. Totuși, în 2015, sumele erau foarte diferite, cu media anuala a câștigurilor materiale pentru cei mai săraci 10% dintre cetățenii Bulgariei la 1.339 de euro, pe când aceeași medie pentru România era de numai 714 euro pe an, adică 60 de euro/lună, de 10 ori mai puțin decât media UE. Astfel, în timp ce venitul celor mai săraci 10% dintre cetățenii bulgari a crescut cu 144%, veniturile celor mai săraci 10% dintre români au crescut cu doar 28%. Media europeană a câștigurilor celor mai săraci 10% dintre cetățeni este de 8.025 de euro pe an”, se spune în comunicat.

Infograficul arată și evoluțiile intermediare ale veniturilor materiale pentru această categorie de cetățeni, iar acestea sugerează că diferența dintre cele două țări a survenit ca urmare a unei strategii diferite de adaptare la criza economică. În timp ce recuperarea Bulgariei a avut în vedere și creșterea veniturilor celor mai săraci 10% dintre cetățeni, acest curs de acțiune nu a fost o prioritate și pentru România, conform sursei citate.

“Această disproporție a veniturilor materiale pentru cei mai săraci 10% dintre cetățenii României și Bulgariei s-a păstrat și în ceea ce privește raportul cu veniturile celor mai bogați 1% dintre cetățenii acestor state, luate ca procent din veniturile totale naționale. Astfel, dacă în anul 2007, cei mai săraci 10% dintre români obțineau 1,9% din veniturile naționale, în timp ce primii 1% dintre români obțineau 6% din veniturile naționale, raportul din Bulgaria era relativ similar, cu 1,8% pentru cei mai săraci 10% și 6,2% pentru cei mai bogați 1%. Peste timp, Bulgaria a păstrat acest raport, iar în anul 2015 cei mai săraci 10% obțineau 2,2% din venitul național, în timp ce cei mai bogați 1% obțineau 6,4%. Spre deosebire, raportul dintre cei mai săraci 10% dintre români și cei mai bogați 1% dintre români s-a modificat semnificativ, ajungând la 1,5% din venitul național pentru cei mai săraci 10% dintre români și 8,3% pentru cei mai bogați 1% dintre români”, se arată în document.

Similar, comparația cu Uniunea Europeană arată că, în România, cei mai săraci 10% dintre cetățeni obțin de departe cel mai scăzut procent din venitul național, cu 1,5%. Media UE-28 la acest indicator este de 2,8% din venitul național pentru cei mai săraci 10% din fiecare stat membru.

“Aceste cifre demonstrează că în ciuda faptului că România a înregistrat o creștere economică anuală solidă, în general peste cea din Bulgaria și de mai multe ori cea mai ridicată creștere anuală din Uniunea Europeană, câștigurile economice înregistrate de către România nu au fost distribuite echitabil, ci au ajuns în mod disproporționat către cei mai bogați 1% dintre români”, sunt concluziile infograficului.

8 COMMENTS

  1. simplu, tva scazut nu s-a vazut in preturi proportional, oamenii normali nu au parte de servicii de sanatate bune si educatie. fondurile ue pentru reconversie si asistenta sociala au fost niste vaci de muls, nu avem autostrazi si multi din cei saraci sunt lenesi.
    psd e toxic.

    • De la intrarea in UE,romanii nu au stiut decat sa isi aleaga doi presedinti toxici care numai de grija veniturilor celor saraci nu le-a pasat lor,ci au militat,alaturi de slugile lor,pentru austeritate,munca pe doi lei si multa vrajeala “de dreapta” numai in favoarea si spre binele clientelei lor,stapanii de sclaveti.

  2. oare ce prevaleaza, diletantismul sau marxismul?

    diletantismul: nu zic specialistii ca Bulgaria are moneda legata strins de euro, ceea ce a facut ca mutatis mutandis orice crestere economica sau act administrativ reflectata in cresteri de salarii nominale in leva sa se traduca printr-o crestere automata a aceluiasi salariu expeimata in euro… nu zic, ca nu inteleg astfel de mecanisme si astfel lasa cititorului neavizat o impresie falsa. In plus, sunt si mincinosi, pentru ca fac rapportarea la euro, nu la leu sau dolar sau orice alta moneda… si cei 10% sunt si irelevanti cita vreme nu prezinti si restul de categorii de venit.

    marxismul: dupa ce pe pagini intregi se fac comparatii intre veniturile celor mai saraci 10% (si la noi si la ei intra in categoria asta, statistic vorbind, si multii manelisti cu kilu de aur la git si cu Mertanul in batatura…) la final concluzia aparuta din neant e ca totul a fost luat de primii 1%. Pai si celor dintre ei, adica restul de 89%, nu le-a crescut salariul deloc de zece ani? Really? Sau nu ar fi convenabila s opului articolului concluzia ca le-a crescut….

    De fapt, ce avem aici e o mostra de socialism globalist marca Clinton-Obama. Pare si preludiul cresterii de impozite la noi – sigur, ca sa dea bine, pentru inceput e pentru banditii aia din 1%… de fapt, ca intotdeauna, va fi o crestere de impozite pentru toti, afara de “ei insisi” aflati la conducere. Stati sa vedeti dupa 1 septembrie ce va urma….

    Cine crede ca asa se conduce o tara, cu minciuni partiale si cu pacaleli socialiste (in vreme ce, culmea, “ceilalti” sunt populistii) se inseala amarnic si nu face decit sa grabeasca si sa amplifice prabusirea finala.

  3. ……si s-a gândit Olguta Cum sa redistribuie fabuloasa bogăție a României și vom vedea în ce rahat ne baga.

  4. E pe pricipiul „La omul sărac nici boii nu trag … ” .Va fi foarte greu ca-n aceasta democratie originala de la noi sa fie asigurata o echitate si un echilibru in acest sens. In afara de faptul ca unii muncesc de-si rup oasele si sunt platiti cu “minim pe economie” iar, altii mai norocosi ai soartei, o cam balabane si le cad banii-n buzunar de cele mai multe ori cam nemeritat, nu trebuie generalizat insa.

  5. Mă gândesc că e un scop şi un ţel de atins: doar 1% din populaţia de origine română să mai trăiască în următorii ani!
    🙂 🙂 doar categoria ”escroci” performanţi! 🙂 🙂 primesc şi ei insigne şi diplome de la ocupantul principalului scaun al ţării sau de la marii capi ai lumii pentru reducerea în cel mai scurt timp a numărului de oameni din cei peste 7 miliarde puşi în scenă?

  6. Ne putem uita la “moneda de schimb” -pretul painii.tot creste..
    Dar ne putem uita si la Germania care nu vrea sa dea 2% pt.armata.Cica sa o dea tot saracii…

Leave a Reply