harta cu denumirile-regiunilor-viitoare

A fost dat publicitatii raportul CONREG (http://85.120.159.18/regionalizare/conreg), acea structura ce realizeaza documentatia pentru regionalizarea Romaniei. Acest proces va fi consfintit in primul rind prin referendumul ce va fi organizat in luna noiembrie, pentru revizuirea Constitutiei. In acest document, pe baza caruia Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (www.mdrt.ro) va trece la regionalizarea tarii, sunt citeva afirmatii si concluzii cel putin controversate. Printre ele, ruperea in doua regiuni a Transilvaniei – Centrala si de Nord-Vest – sau disparitia Dobrogei, ca denumire si forma administrativa istorica.

Sunt convins ca prin ample dezbateri publice, mai ales cele din emisiunile Antena 3, populatia trebuie sa fie lamurita in legatura cu valabilitatea acestei regionalizari, cu soliditatea argumentelor si cu eventualul pericol pentru identitatea Romaniei ca natiune unitara.

O diferenta importanta intre actualele regiuni de dezvoltare si cele viitoare este ca acestea din urma vor avea personalitate juridica. Fapt care ar putea aduce nu doar consecinte benefice in privinta fondurilor europene, dar si o posibila dezbatere viitoare legata de largirea autonomiei locale, cu limite ce azi ar putea fi greu de acceptat.

Iata citeva extrase din raportul CONREG :

Transilvania – dezvoltarea, mai relevanta decit “regiunea istorica in sine”

“Transilvania, ca regiune istorică, este extrem de eterogenă. În consecință, regiunile de dezvoltare care subdivid Transilvania (în sensul restrâns sau larg al termenului) – Transilvania Centrală sau cea Nord-Vestică – sunt matrice pentru dezvoltare de mai mare relevanță decât regiunea istorică în sine”.

“Regiunea geo-culturala Dunarea de Jos”

A construi regiuni administrative care să urmează conturul acestor regiuni istorice are multiple dezavantaje: costurile administrației regionale ar fi foarte mari pentru că s-ar împărți la un număr mic de locuitori; județe învecinate care efectiv gravitează către unul dintre cele două centre județene puternice – Timiș și Constanța – ar rămâne în afara regiunii funcționale de care aparțin natural (cazul Hunedoarei și al Aradului orientate, spre Timiș, sunt exemplare în acest sens; în sud-est, Tulcea este legată nu numai de Constanța ci și de Galați iar Brăila gravitează nu numai în sfera economică a Galațiului ci și a Constanței – vezi anexa 6). Ceea ce se realizează prin integrarea regiunilor istorice mici în regiuni mai largi (Dobrogea în Sud-Est și Banat în Vest) este o sporire a ariei funcționale pe care regiunile administrative/de dezvoltare o acoperă în mod tradițional, cu prețul unei reduceri a omogenității lor culturale. În Sud-Est, în fapt, nu se produce atât o reducere a omogenității culturale ci conformarea la o altă regiune tradițională, diferită de Moldova, respectiv, suprapunerea regiunii de dezvoltare (administrative) peste regiune geo-culturală a Dunării de Jos. Este adevărat că acesta din urmă este mai puțin populară decât Moldova dar este cu profil tradițional bine constituit.

Argumente in favoarea disparitiei Dobrogei ca denumire si forma administrativa istorica

“Principalul factor de eterogenitate în Dobrogea sau, în varianta extinsă la regiunea Dunărea de Jos (Sud-Est) este decalajul de dezvoltare dintre Constanța și Tulcea. Scenariile de decupaj teritorial care vizează o regiune de excepție formată numai din Constanța și Tulcea nu pot fi susținute cu argumente științifice. Simpla unitate culturală dintre cele două județe dobrogene nu este suficientă pentru a genera efecte de dezvoltare locală semnificative. Extinderea regională cu includerea altor patru județe apropiate duce la conformarea regiunii pe o arie culturală – cea a Dunării de Jos – care are un impact semnificativ asupra dezvoltării locale. (…) Atât Banatul cât și Dobrogea sunt două regiuni istorice cu profil cultural bine determinat. Ambele , însă, sunt extrem de eterogene sub aspectul dezvoltării social-economice interne. Eterogenitatea și dimensiunea demografică redusă duc la ideea ca este de preferat o formulă de regionalizare care le incorporează în arii învecinate mai largi.”

157 COMMENTS

 1. Domnule Radu Tudor
  V-as sugera, in legatura cu regionalizarea Romaniei si revizuirea Constitutiei, expunerea acestui document si ce inseamna revizuirea Constitutiei, mai pe intelesul tuturor. Am certitudinea ca foarte multa lume nu intelege dedesubturile acestui document,documentul in sine, iar in noiembrie la referendum, multa lume va vota in necunostinta de cauza. Expuneti pareri pro si contra, asa poate marea masa a potentialilor votanti, isi va face o imagine cat de poate de reala asupra acestei problematici.
  Astept cu mare nerabdare emisiunea dvs si parerile distinsilor invitati.

 2. Dobrogea=Drobestos=Trei Cetati=Cele 3 Cetati Capitale ale Regatului Atlant: Tomis, Histria, Callatis. De aici au plecat cei 3 Magi(Regi Magicieni) si au venit sa-i vada pe Gemeni Divini Apollon si Artemis, cei doi Zalmocsa, viitorii zei ai Tracilor. Au confirmat cu prestigiul lor Nasterea Fiilor Tatalui Ceresc. Semnul lor grafic este doi de Z in patrat-Crucea Gramata=Svastica cu sens Ascendent. Cine incearca sa ne distruga trecutul multimilenar? Cine a pus in practica acest plan de distrugere a Romaniei? Cine nu uita si nu iarta de-a lungul milenniilor? Lupta Finala dintre Cavalerii Luminii si Cavalerii Intunericului se apropie, deoarece viitorul intregii planete Terra este in pericol.

 3. REGIONALIZARE = FEDERALIZARE = IUGOSLAVIA

  TOTI CEI CARE PUN IN PRACTICA DEMENTA ASTA SINT NISTE TRADATORI ORDINARI DE TARA

 4. Nu va dati seama ca de 25 de ani Romania e condusa de niste marionete printre mulete altele.Romania a fost jucata si e in mariile Cancelarii Europene si Mondiale.Dar Romanii tot timpul naivi.Nu domle nu se poate e teoria.conspiratiei.Debedeii astia tradatori primesc totul de-a gata de la UE.Nu iesiti la referendumul Constitutieie.Sau daca iesiti scrieti-le pe buletin ceva ,,frumos,,

 5. nu sa spus nimic despre disparitia reg istorice ce treaba are una economica cu alta .dupa parerea mea reg istorice trebuie sa ramina sub acelas nume iar din puct de vedere a absortiei banilor inpartite in zone sarace care trebuie ajutate mai mult in constructia de autostrazi,aeuroporturi,si crearea locurilor de munca iar cele bogate mai putin .
  trebuie sa explice cum vor forta investitori sa vina in moldova si alte zone sarace ale tari .nu vad de ce sa rupt moldova ,cum se va grupa economia in jud deja dezvoltate in moldova iasi ,dunarea costanta ,muntenia capitala ,oltenia craiova ,banatul toate 3 judete sunt bogate .
  iar in privinta trasilvaniei se vede clar acceptul suveranitati hunilor adica crearea de un nou kosovo romanesc .
  atunci daca jud sarace graviteaza in jurul jud bogate ce rol mai are regionalizarea .
  reg istorice sa ramina cum sint sa se gaseasca alte denumiri economice ,exp zona de est,sud ,centru,vest ,centru.
  psd sa lase vrajeala ce se ascunde de fapt in spatele regionalizari .
  scrie mai multa autonomie fata de capitala cum cetateni reg daca in spre exp abuzurile eau amploare mai mare ca acum daca va exista curti de apel ,politruci in conducerea zonei,cum vor fi numiti cei care conduc reg daca o face bucale atunci ce fel de autonomie .pina ce nu voi primi raspunsuri care sa ma convinga ca aceasta reorganizare este cu adevarat pentru tara si nu pentru benificiului politrucilor pentru ca am impresia ca bucale este prea injurat si vor sa comute atentia populatiei .
  ce instituti noi vor lua nastere si care vor disparea democratia costa dar nu vreau sa platesc in plus vara sa primesc in schimb decit obisnuitele vaicareli ca de 23 ani nu sa facut nimic .

 6. La demiterea lui Basinel UE dorea 50plus unu .Acum au acceptat 30 plus unu)))Numai de aici va dati seama ca treaba nu-i khosera.

 7. “Regionalizarea României nu va duce la dezvoltarea economiei ţării, ba din contră, putem asista la o dezmembrare a statului, spune Dinu C. Giurescu.

  Istoricul este de părere că regionalizarea poate fi un plus pentru administraţie, însă, în acelaşi timp, poate duce la distrugerea regiunilor de către şefii desemnaţi.

  “Vreau să spun că regionalizarea are două componente: pe de o parte descentralizarea, dar are şi componentă economică foarte serioasă şi, dacă dau putere mare unui preşedinte de regiune şi acela face ce vrea, atunci sigur vom asista la dezmembrarea economică a României”, a spus istoricul Dinu Giurescu.

  România urmează să fie împărţită în opt regiuni. Proiectul legii regionalizării va fi discutat de USL şi, apoi, depus la Parlament, pentru a fi adoptat.”(…)Iniţiatorul acestui proiect, liberalul Sorin Frunzăverde, spune că noua împărţire a ţării reprezintă un model european. România va avea 8 regiuni – Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud şi Sud-Est – care vor avea competenţe exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual şi un preşedinte, în fruntea unui consiliu regional, potrivit proiectului Legii privind regiunile.”

  http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/03/28/dinu-c-giurescu-regionalizarea-va-duce-la-dezmembrarea-economica-a-tarii-video/

  PS: Vor fi poate absorbite mai usor fondurile UE, dar la fel de usor isi vor putea “baga mana pana la cot” unii in acele fonduri,la nivel regional. Nu sunt de acord cu disparitia denumirii istorice Dobrogea si nici cu impartirea Transilvaniei,dar pe initiatorul acestui proiect – (Sorin Frunza Verde) nu cred ca il preocupa prea mult istoria Romaniei; nu agreez deloc proiectul de regionalizare.
  Tot respectul pentru tine Radule si pentru domnul academician Dinu C Giurescu!

  Cu apreciere,:)*

  Gabriela B

 8. Tind să cred acest coșmar dintr-un singur aspect,care a dat guvernul de gol,care mă conduce la mai multe antecedente.
  1.Referendumul pentru regionalizare,ar avea loc în noiembrie odată cu modificarea Constituției.Va să zică proștilor,votați și veți vedea cu ce v-ați ales,după ce-ați votat,în grabă!
  Nu înțeleg ce-i cu regionalizarea asta,ce să votez la referendumacumm chiar nu știu și nici cu Constituția,dar nu mai am încredere în siguranța guvernului de a-mi spune că nu se desfințeză Transilvania și alte județe,când istorici și alte categorii sociale îmi spun altceva.
  Regionalizarea va favoriza,sau av încuraja,explorarea și exploatarea gazelor de șist,și asta-i sentimenul pe care-l simt!Nici un guvern nu mă poate convinge.De data asta nu votez referendumul,defapt voi zice NU acestui referendum până am asigurări că Transilvania mea sfântă nu se desfinnțează și că această regionalizare nu av favoriza explorarea și exploatarea gazelor de șist!

 9. Speranța mea și poate a multor oameni este ca acest lucru să nu se întîmple niciodată ! Cine acceptă și pune în practică această mîrșăvie, cu regionalizarea ori , este indus în eroare de cei ce au ca interes distrugerea istoriei noastre milenare și a însăși țării, ori este trădător de neam .

  • Păcat că nu mai e printr-e noi Tătânul Nostru al României și al românilor,Ceaușescu,să ne spună că Regionalizarea reprezintă O MARE GREȘALĂ!:P
   Glumesc urât,desigur dar oamenii treuie să se informeze mai bine și să asculte istorici,academicieni,geologi…Într-un an NU se paote face regionalizarea.Tătânul Nostru Ceaușescu a făcut regionalizarea cu cap.Nu i-a ieșit perfect,dar a făcut totul pentru țară,chiar și viața când a acceptat schimbarea de regim,chiar la final.
   Pentru micile mari proiecte reușite pentru România,Ceaușescu-ți mulțumesc!
   Cei care vor sau o fac voluntar și involuntar să distrugă ce ne-a lăsat bun,Ceaușescu în România,trebuie opriți,dacă nu vor să se oprească de bună voie!

 10. Dle Tudor,poate ca intr-un an se va schimba mentalitatea oamenilor ,dar acum sub spectrul de pierdere a suveranitatii/pierderea increderii in vot(8,5 milioane de voturi au fost aruncate de UE/LICURICI/basescu la cosul de gunoi si in continuare Ponta ne arata ca nu conteaza ce votam ci ce intelege el si Zgonea ca am votat) daca face referendum cu “regionalizarea ” vor avea o surpriza mare in care vor constata ca fff putini vor vota pentru regionalizare(deci nu va putea fi facuta).Ceace va fi f bine.Cu un stat slab si f putin sprijinit de societatea romaneasca(cu proiecte contestate de societatea civile:rosia montana,gaze sist,groapa UE pentru deseuri toxice…)un stat cu baroni care din 1990 si pana acum fac legea in teritoriu,un stat sub dominatia procurorilor,serviciilor,un stat fara sprijin extern si chiar dispretuit in exterior ,ar fi cea mai mare gafa sa faci acest lucru.

 11. Să râdem până nu se impozitează și asta sau se scoate din legalitate
  Cum prepari o salată Oatu?
  Se ia o salată Cezar(Caesar),și se adaugă două ouă… 😀

 12. Eu tot nu inteleg de ce se tot insista cu regionalizarea. Am inteles ca se pastreaza si judetele asa ca este ceva in plus la bugetari ca si numar nu in minus. O sa vad ce riscuri implica regionalizarea dupa ce se mai discuta si daca e ceva in neregula cum am iesit 8 milioane sa-i spunem PA lui Belzebut iesim sa spunem si NU Constitutiei.

  Mai bine sa se insiste in Constitutie sa se puna justitia pe picioare sa fie independenta de politic. Pe bune noi nu avem legile clare astia fac jaf de 23 de ani si o tinem cu regionalizarea.

 13. Eu am apucat regiunile.Eram student-practicant si apoi ziarist la ziarul din Brasov ,pe atunci regional.Modelul-si politico-economic si cel de presa – era ,functional , de-a dreptul catastrofal.Iar “stabii”,baronii de azi,de neatins nici cu o floare…Nu cel mai grav era faptul ca primul secretar avea un Mercedes negru de protocol,o Volga,tot neagra…de seviciu si un Gaz(capitonat,cu radio…) pentru teren ,la sate si pentru vanatoare.El era la fel de sus,ca Ceasca! Caci se faceau partide de vanatoare sau de pescuit in “rezervatii si crescatorii’ si la nivel de raion.Iar cele de “pomina”,mai ales acolo… Nomenclatura se structurase de-a dreptul malefic ,pe intreaga scara ierarhica,desi era interzisa promovarea in zonele de bastina.
  Cei din Ardeal se bucurau insa cand le veneau “stabi” olteni , ca erau mai activi,mai bagareti,mai vocali …
  Acum vad ca ii injura,desi,Brasovul bunaoara le datoreaza mult!Merita insa de vazut ce autonomie desantata antiromaneasca promoveaza Tv.Transilvania Live…cu pivotul ei Sabin Gherman.Ete inspaimantator!!
  Iar Regiunea Autonoma Maghiara devenise,pe bune,stat in stat!Am fost,in 1966,ca ziarist la prima vizita de lucru a lui Ceausescu la Tg.Mures. Ceasca a fost primit cu onoruri la…nivel de sef de stat, (cu translator,pe cuvant de onoare!,in prezenta ambasadorilor din URSS si Ungaria!) La Gheorgheni parca,si ziaristii…romani am avut translator!Imi amintesc, in cuvantarea lui Janos Fazakas i s-a urat “Bun venit”din partea secuilor!!Atunci “chestia” dadea bine,in sensul…distantarii de Budapesta.Ceasca insa se inverzise ca steagul maghiar!Ca de,era de fata ambasadorul lor…
  Investitiile erau dirijate tot pe simpatii si caprarii politico-teritoriale,asa ca orase ca Agnita,Copsa,Rupea,chiar Sf.Gheorghe ,Fagaras, Sighisoara si Medias pareau …in conservare.
  Deocamdata la nivel de anecdotica,pare o catastrofa.
  Dar trecerea la judete a fost o treaba judecata 2 ani, s-a facut dupa efectuarea unor studii serioase de teren,de vorba cu oamenii locului, de catre colective de profesori universitari(inclusiv de la Facultatea de Silvicultura din Brasov) ,apoi economisti,sociologi specialisti agricoli,chiar medici,etc.In nici-un caz asa,la plezneala , in doua sedinte de 2-3 ore cu niste “titluri” de profesori …Care habar nu au ca ,de exemplu,in Orasul Victoria (fostele Ucea de Jos si de Sus,cu mii de hectare arabile!) nu s-a dat nici-un titlu de proprietate!
  Tot vorbim pe sarite,dar are habar fostul baron de Calarasi despre rivalitatile “istorice” Braila-Galati;Timisoara-Arad;Sibiu-Brasov;iasi-Suceava…Ce se va intampla cu actualele”zone metropolitane”- azi un fel de judet…in judet,care au deja nise structuri comune cu…comunele arondate?
  Daca-mi raspundeti,mai vorbim!Oricum sincere felicitari pentru seriozitatea cu care va faceti meseria de jurnalist! (ddr)

  • Aceste regiuni sunt cerute de interese oculte nu de populatie in urma unei dezbateri reale !
   Globalizarea a diluat caracterul national iar statele mici sunt in pericol fata de forta imensa a cercurilor oculte .

 14. Eu tot nu inteleg, ca ati votat USL-ul sa schimbe Constitutia si acum vad din discutii ca nu se schimba ca nu convine Mafiei ca justita sa fie independenta. Asta cam asa este da cine face Constitutia? Ca parca era Crin si parca vrea presedinte. Sa faca ceva cu Constitutia aia. Daca face o Constitutie si n-o votam ce o sa faceti la alegerea lui Crin la presedentie? Ca in iarna cand spuneam sa cereti ceva USL-ului spuneati ca o sa cereti dupa alegeri. Acum sper sa nu-i cereti lui Crin dupa alegeri ca lungim boala.

  • Astept emisunea si spun dupa aia ca nu-mi vine sa cred ca ne iau de prosti si astia din USL. Daca spera ca bagand regionalizarea la inaintare o sa scape de Constitutie se inseala. Eu sincer nu cred ca aia din UE se cramponeaza de regionalizare la problemele economice pe care le au. Mai curand e o dovada a cardasiei USL-PDL-Basescu care de 23 de ai au jecmanit tara.

  • Am votat USL dar votul nostru al anti-Basistilor a fost deturnat de Ponta – agent SRI infiltrat la varful USL

   • Bine, o sa mai discutam dupa cateva luni in 2014 daca Antonescu va iesi presedinte. Eu nu cred ca e strain de gasca baietilor cu ochi albastri.

   • Daca face o Constitutie cum trebuie si o s-o votez, il votez si pe Antonescu presedinte. Asta ii cer lui Antonescu pt votul meu. Vot dupa … eu nu mai dau.

    • Marinelu nu mai posta si tu prostii. Ca n-am facut nimic daca pleci de pe forum. Am inteles ca esti cam antisemit din comentarii. Pai afaceristii asta vor bani. Da prosti sunt ai nostri ca le fac jocul pe niste spagi. Daca ai ceva loveste in cei care iau spagi. Prost e ala care da.

 15. Daca acum nu au fost capabili sa atraga fonduri Europene nici cu Regionalizarea nu vor fi.Asta-i vrajeala ieftina.Asa au facut dupa 89.De cate ori au vrut sa comita vre-o magarie imediat au sarit cu scuza si promisiunea unui mai bun trai ,sau o imbunatatire a vietii si viitorului Romaniilor.Astia-s niste DIAVOLI.Buni psihologi.Si multi ii cred.Daca in 25 de ani sub carmuirea lor numai nenorociri si ditrugeri au avut loc acum va fi altfel.Astia-s incapabili sa conduca un sat daramite sa faca o REGIONALIZARE.Dar cum stapanii asta le cer asta fac.De parca in Romania toate-s la locul lor si functioneaza si nu-i mai nimic de facut decat asta.

 16. TREBUIE MERS LA VOT SI VOTAT IMPOTRIVA REGIONALIZARII !
  CU O CLASA POLITICA ANALFABETA SI TRADATOARE NU PUTEM RISCA SA FIM FACUTI PRAF DE SERVICII SI MASONI

 17. Dobrogea are semnificatie atat istorica cat si crestina. Intaiul apostol ales al lui Hristos a fost Andrei, care a predicat in Scytia Minor, deci in Dobrogea.

  Dobrogea e tinut sfant, si nu folosesc cuvinte mari, e tinut sfintit de sangele martirilor lui Hristos, a caror moaste se gasesc si in Constanta si Tulcea.

  La aceste se adauga trecutul istoric al unui tinut pentru care s-au luptat atatia care sa il alipeasca Romaniei unite.

  Din punct de vedere cultural, aici au convietuit, s-au dezvoltat si s-au influentat un numar mare de minoritati, iar diversitate etnica si culturala este unica pe tot teritoriul Romaniei.

  Chiar si din punct de vedere turistic, Dobrogea in sine reprezinta un capital majoritar.

  Ca dobrogeni spunem NU dizolvarii identitatii Dobrogei. Spunem NU dizolvarii si ciopartirii teritoriale a Romaniei pe criterii mercantile. Spunem NU mercenarilor si bisnitei.

  Respectam memoria bunicilor si inaintasilor nostri care au luptat pentru acest tinut si pentru demnitatea noastra nationala si ca atare ne opunem deciziilor pripite, avand criterii marunte si cu care nu ne identificam.

  Pe 27 mai inaltam steagul pentru ai nostri, in memoria lor, in cinstea valorilor pentru care si-au pus viata si pe care ni le-au transmis.

  Romania ridica steagul pentru eroi, pentru demnitatea nationala si pentru continuitatea ei.

  Militati pentru identitate nationala. ROMANIA are un cuvant de spus in istoria lumii. ROMANIA nu e o intamplare sau un hazard. ROMANIA nu a insemnat civilizatie seaca, ROMANIA a insemnat si inseamna construirea identitatii si valorilor pe fundament crestin. ROMANIA nu va muri niciodata.

 18. Aloo,băi dlor conducători ai țării,voi sunteți întregi la glagorie,când vreți să spargeți țarișoara asta,dupa cum vi se scoală vouă ideile in căpățână??????? Veți fi voi aleșii poporului,dar țineți cont că ACEST POPOR,NU ESTE TURMA VOASTRĂ ,pe care să o duceți la păscut pe câmpurile sterpe pe care vreți voi. Ajunge,ajunge,ajunge cu atâta bătaie de joc la afresa nației române!!! Ne-am săturat să mai suportăm tot felul de inepții decretate de voi sub formă de legi,care să vă fie de folos doar voua,iar plebea sa stea precum calul la fântâna,așteptând să treacă cineva, ca să ii dea să bea apă. Nu vi se pare că vă jucați prea mult cu soarta acestui NEAM ROMÂNESC ? Cine vă dă dreptul să ștergeți de pe harta istorică a țării denumirile provinciilor istorice,care sunt stiute de toată lunea,de când este lumea pe pământ? Chiar nu aveți nici o limită? Sa nu uitați nici o dată că:
  Cine a indragit străinii,
  Să îi roadă gâtul,câinii.
  Rușine domnilor guvernanți,eu de pe acum vă voi blestema,să nu aveți pic de liniște și odihnă,dacă aveți de gând să ciopârțiț Rmânia,după interesele voastre și a celor care vă comandă din afară! Iar dacă va fi nevoie,nu voi da un pas înapoi,să pun mâna și pe ghitara cu 30 de cartuse si să cânt cântecul românesc ” Te-am zărit printre morminte”. Eu nu mai am ce pierde.
  Restul,pentru toti româniivadvărați,numai noroc,sănătate,fericire și grijă mare să avem de Țara Noastră.

 19. Domnule Radu Tudor,
  consider ca regionalizarea Romaniei reprezinta inca o etapa in procesul de destabilizare a tarii noastre, inceput imediat dupa 1989. Este evident ca exista interese economice si politice legate de tara noastra, iar intr-o tara federalizata este mult mai usor de exploatat…

  Traiasca Romania!

 20. Transilvania are 16 judete, ca sa fie egale, ar putea fi impartite in 4 regiuni cu cate 4 judete. 42 de judete cu Bucurestiul inclusiv, ar veni cam 10 regiuni cu cate 4 judete, mi se pare firesc. Transilvania: 1. Tm-Ar-Hd-Cs; 2. Bh-Sm-Sj-Mm; 3. Cj-Ab-Bn-Ms; 4.Bv-Cv-Hr-Sb. Clujul are mai multe in comun cu Ms si Ab decat cu Mm, si mai ales Ab nu are prea multe in comun cu Bv.

 21. Domnul profesor Giurescu are toata dreptatea , in tot ceea ce spune . Regionalizarea va “vinzarea finala ” a Romaniei . Rusine dle Dragnea ! Va bazati pe niste inculti si pe niste vinzatori de tara , in asa-zisele “studii” pentru regionalizare . Strabunicul , unchiul , bunicul si tatal meu au facut front pentru Romania . Dintre toti a scapat cu viata doar tata , dar a fost ranit foarte grav , ajungind veteran de razboi . Romanii morti pentru integritatea acestei tari se vor rasuci in morminte . Romanii nu sint nici prostii , nici cobaii UE . Terminati cu “amorul” asta neconditionat pentru UE ! Doar erati si dvs. in viata asta-vara ! Aceea este UE , cu privire la Romania si la romani ! Treziti-va !

 22. FELICITARI PENTRU EMISIUNE ! FELICITARI MARELUI ROMAN DIN EMISIUNEA D-VOASTRA ! NU AM AUZIT PANA AZI CA CINEVA CARE NU E DIN TRNSILVANIA SA APRECIEZE ACEST TINUT ATAT DE MULT CA COMPONENTA A ROMANIEI.
  TRANSILVANIA A FOST DIVIZATA DE UN INDIVID CU BARBA CA SA LASESE MOSTENIRE UNUI FOST MITROPOLIA CLUJULUI.
  TRAIASACA SECURISTII !

 23. Sunt complet de acord cu punctul de vedere al academicianului Giurascu. Istoric si etnic.
  Inr-adevar tara este pe mina unor politicieni fara cea mai mica idee despre geografie, istorie si lingvistica.
  In zodia actualei conduceri, pe care am ales-o, si care ne dezamageste din ce in ce mai des, si din ce in ce mai tare…Sa le fie rusine.

 24. Proiectul asta european nu urmareste decat sa disparem cu totii, sa se realizeze globalizarea.fara istore nu insemnam, nimic in lume.

 25. Domnul profesor Giurescu are toata dreptatea , in tot ceea ce spune . Regionalizarea va fi”vinzarea finala ” a Romaniei . Rusine dle Dragnea ! Va bazati pe niste inculti si pe niste vinzatori de tara , in asa-zisele “studii” pentru regionalizare . Strabunicul , unchiul , bunicul si tatal meu au facut front pentru Romania . Dintre toti a scapat cu viata doar tata , dar a fost ranit foarte grav , ajungind veteran de razboi . Romanii morti pentru integritatea acestei tari se vor rasuci in morminte . Romanii nu sint nici prostii , nici cobaii UE . Terminati cu “amorul” asta neconditionat pentru UE ! Doar erati si dvs. in viata asta-vara ! Aceea este UE , cu privire la Romania si la romani ! Treziti-va !

 26. Stimate domn Radu Tudor,
  Urmaresc exact acum emisiunea dvs. de duminica seara, la care il aveti ca
  invitat pe dl.prof.acad.Giurescu,avind ca tema documentul regionalizarii.
  Eu inclin sa cred ca o etapa legata de Noua Ordine Mondiala este aceea de
  a anula ceea ce este foarte important pentru orice tara:
  1)Identitatea istorica si granitele regiunilor.
  2)Identitatea de limba si traditie nationala.
  3)Limba oficiala si traditiile culturale ale regiunilor.
  etc….etc…in asa fel incit sa fie in viitor mult mai usor de implemen-
  tat telurile Oligarhiei Mondiale.
  De aceea,va doresc in continuare mult succes in activitatea dvs.la postul
  Antenei 3 la Punctul de Intilnire si la alte emisiuni (La Ordinea Zilei,
  cu Dana Grecu, de ex.),in efortul de-a lamuri si explica celor care ur-
  maresc Antena 3 problemele foarte importante cu care se confrunta socie-
  tatea romaneasca.
  Cu stima si respect, Cezar Tataru, München.

  • Subscriu. Din păcate în țara asta sunt f. mulți care se lasă cumpărați ,pt un vot, cu te miri ce, votează în necunoștință de cauză , ceea ce s-a și văzut în toate ocaziile , și tocmai pe asta se bazează cei care prin regionalizare vor să destrame România. Pt. cei care mai cunosc cîte ceva, asta e o idee veche ., ————DIVIDE ET IMPERA ————- și doar așa se poate distruge o țară.

 27. Domnule Tudor,

  Va urmaresc la TV si nu inteleg pt ce militati in legatura cu denumirea regiunilor (adica ce sustineti). De ce nu intelegeti ca regiunile de dezvoltare nu au si nici nu trebuie sa aibe ceva cu regiunile istorice? Impartirea teritoriala a regiunile de dezvoltare a ramas aceeeasi din 1999, anul cand s-au infiintat. Si cred ca este una buna (poate nu e cea mai buna) si nu are nici un rost sa se reimparta teritorial regiunile de dezvoltare. As avea rugamintea sa nu militati pt asa ceva (daca nu militati pt asta, imi cer scuze ca nu am inteles eu). E adevarat ca este suparator pt multi conservatori impartirea numelor regiunilor istorice si ii inteleg, dar cred ca ar trebui sa militati pt scoaterea numelor regiunilor istorice din numele regiunilor de dezvoltare. NUmele regiunilor de dezvoltare sa fie date de la I la VIII, sau in functie de pozitionarea fata de punctele cardinale.

  Va rog sa nu cereti schimbarea teritoriala a regiunilor de dezvoltare: sunt niste mecanisme care functioneaza, mai bine decat functioneaza majoritatea lucrurilor in Romania, iar o reorganizare teritoriala a lor nu garanteaza imbanatatirea acestor mecanisme, dar cu siguranta va crea ceva debusolare.

  Multumesc!

  • regiunile istorice sunt tot ceea ce conteaza. restul e apa de ploaie, din punctul meu de vedere. cele bune !

   • Si eu sunt de parere ca regiunile istorice
    sunt singurele importante acum , fix cele
    ce n-ar trebui ignorate sau ciuntite ! …
    De ce trebuie opt sau nu stiu cate regiuni ???
    Normal , politicienii de acum (USL) ar trebui
    sa tina cont doar de vechile regiuni :
    Transilvania , Banat , Oltenia , Muntenia si
    Moldova ! ATAT !!! De ce alta impartire ???
    Cum sa bagi nordul Munteniei ~ Buzaul sau
    Vrancea langa Dobrogea ??? …….
    Poporul ar trebui sa respinga orice regionalizare !!!

     • Adica da. Am inteles. Iar cand o sa vina alte Guverne care vor modifica legea, o sa le dea voie unora si altora sa isi ceara independenta fata de Bucuresti, exact cum dorea Sabin Gherman, daca-l mai tineti minte si altii ca el. Nu vad ce legatura are denumirea cu atragerea de fonduri europene.

 28. SFINT POPOR ROMAN MERKEL FASCISTA A HOTARIT DEJA CUM VA ARATA HARTA EUROPEI…HITLER IA FOST BUN MENTOR DOAR PLANUL ESTE DE ATUNCI…SI DACA VA FI REFERUNDEM SI IN PROPORTIE DE 99 %ROMANII VOR ZICE NU REGIONALIZARII CREDETI MA CA NE RAMINE LUPTA CU ARMA IN MINA PT CA VOM FI ACUZATI CA NU RESPECTAM ORDINELE FURHERULUI..PE MOTIVUL AUSTERITATII SI CRESTERII ECONOMICE MERKEL RECONSTRUIESTE GERMANIA FASCISTA…MAREA GERMANIE PREGATESTE IN ACEST MOMENT UN PLAN DE INTERVENTIE DIRECTA IN FIECARE STAT CARE NU SE SUPUNE.. IN ACEST MOMENT CRIZA SE ADINCESTE IN EUROPA ,,SOMAJUL CRESTE IN SPANIA ITALIA GRECIA ESTE IN CATATASTROFA LA FEL PORTUGALIA…SFINT POPOR TRACOGET A VENIT MOMENTUL TREEZIRII NEAMULUI NOSTRU..SI VOM LUPTA PINA LA MOARTE

 29. Am impresia ca se va ajunhe la “Canezate si voevodate” in lipsa evolutiei acepta ivolutia ca forma de schimbare, mai clar peste regiunile astea o sa fie un “cneaz” sau “guvernator” ca in SUA… care va fura ca in Romania…

 30. Am impresia ca se va ajunhe la “Canezate si voevodate” in lipsa evolutiei se acepta involutia ca forma de schimbare, mai clar, peste regiunile astea o sa fie un “cneaz” sau “guvernator” ca in SUA… care va fura ca in Romania…

 31. Proiectul asta european nu urmareste decat sa disparem cu totii, sa se realizeze globalizarea.Fara istore nu insemnam nimic in lume.

 32. Adevarat. Vor sa distruga tara. Judetele s-au infiintat pt.o dezvoltare mai armonioasa a tarii. Eu am prins si regiunile, dar dupa infiintarea judetelor, tara s-a dezvoltat foarte mult. Din pacate, Romania este condusa alternativ de 2 gasti mafiote. Trebuie sa luptam cu ele spunand NU in numar masiv la referendum. Unii au doctorate, dar probabil nu au decat 8 clase si nici macar nu au invatat nimic la istorie. Guvernul mondial nu a reusit sa destrame Romania in 1991, de aceea s-a indreptat asupra tarii vecine. In Romania au gasit cozile de topor si isi aplica planul. Sper ca populatia sa se trezeasca din somnul cel de moarte , altfel si astia ca si cei care au fost la putere ,ne vor omori ei. Acum cred ca exista demoni.

 33. Totusi de cateva sute de ani pentru unire au luptat si au murit sute de mii de oameni care pot fi numiti PATRIOTI,(mare lucru in alte tari)si la noi cand abia suntem uniti,teritorial,nu fizic,o sa fim dezbinati si ocupati atat de usor,asta peste cadavrul MEU SI GATA!

 34. “Asta-i pohta ce-au pohtit-o” voievozii nostrii ??? Atatea lupte atat de mult sange varsat pentru o identitate nationala … si in definitiv sa se ajuga la asta ?? Personal nu am sa votez asa ceva!

  • Eeeeee. Da-i dreaq pa eroi si pe vaduvele lor si pe copiii orfani si pe schingiuiti si pe prizonieri si pe romani in general. Noua Ordine Mondiala conteaza. Dar noi, romanii, avem o sansa sa le dam peste mufe, la vot.

   • pt. Protestez. Și dacă ne ducem iar la vot și –deștepții– care au furat votul celor 7.4 milioane, o fac din nou , cum crezi că te-ai simți? Într-o țară unde majoritatea votează fără să aibă habar despre ce e vb. în propoziție , tu , sau eu să mai avem încredere că se respectă ceva. că se ține cont de voința celor mulți ? Haida, de ! Doar trăim în România!

    • Pai si altceva ce avem de facut ? Si eu cred ca referendumul se va frauda la fel ca cel din 2003 sau cand s-o fi votat… Dar daca romanul este responsabil si va merge in numar mare la vot si va da un NU categoric, nu vor mai avea ce sa faca. Normal ar fi fost ca dupa anuntul USL-ului despre asumarea raspunderii pe regionalizare, lumea sa iasa in strada cu milioanele si sa nu plece de acolo pana nu se razgadesc marii nostri coabitaci. Dar nu se intampla asta, asa ca ne ramane votul.

     • Acum nici nu mai e nevoie să vină mulți la vot .. Au aprobat pragul de 30. Și 30, să fii sigur că strîng ei , nici nu mai au nevoie să fraudeze, ci doar să prostească, pe proști, convingîndu-i să voteze ce le spun ei, din ordin de partid, și cu ocazia asta fac economie și la —-darurile —specifice, (mită, electorală)

 35. Comisia de regionalizare a Romaniei trebuie desfiintata, in componenta ei ar fi trebuit sa intre oameni care au trecut, macar sporadic, pe la scoala. Denumirile regiunilor sunt aberante si denota faptul ca cei care le-au botezat nu au un minimum de cunostinte istorice, ca sa nu mai vorbim de cunostinte din alte domenii. Regiunile istorice ar trebui sa isi pastreze identitatea, care se confunda cu identitatea noastra nationala. Sunt minti bolnave, care ar dori sa stearga pentru totdeauna aceasta identitate, asa cum au sters din toate manualele care trateaza istoria noastra sintagma “istoria romanilor”. Astazi, elevii fac la scoala istorie pur si simplu, fara sa mai stie daca este universala, europeana, nationala. Daca se continua asa, generatiile care urmeaza nu vor mai sti nimic despre radacinile lor, vor deveni persoane apatride, care, daca nu se pot sprijini pe o identitate istorica si nationala, nu vor avea un viitor. Uniunea Europeana ne ia o parte din suveranitate in favoarea institutiilor europene, acest lucru il putem intelege. Dar trebuie sa luptam sa nu ne ia si identitatea nationala, mai ales ca sloganul Uniunii Europene este “unitate in diversitate”.

  • Daca poporul li se opune, n-au ce sa faca. Cheia este la referendum. Cine isi voteaza disparitia ca roman, sa voteze aceasta Constitutie. Eu inca mai sper ca romanul nu este atat de papagal incat sa le dea puteri unor extremisti (de toate felurile si natiile) asupra lui. Iar Parvulescu, de cand e barosan, a luat-o pe aratura in ultimul timp. Ori e varza, ori are ordin. Din doua, una.

 36. Regionalizarea pentru o mai buna absorbtie a fondurilor europene e un pretext pueril! Toata treaba este impusa din afara pentru alte scopuri, ma indoiesc ca strainii sunt preocupati de bunastarea Romaniei…ma tem ca s-a hotarat disparitia tarii noastre ca stat unitar iar cozile de topor pun in practica strategia necesara…

 37. Domnului profesor, cu dragoste!
  Donului academician, cu netarmuit respect!
  Acum intelegem de ce fiul nostru in clasa a VIII a , nu i s-au predat inca, la geografie, judetele tarii!Am sustinut, cu toata increderea si vointa, intrarea in UE, dar directia in care se indreapta Uniunea, modul in care unii sunt mai egali decat altii si incapacitatea de gestionare a problemelor multiple( sociale, economice, culturale etc.) ne determina sa credem ca, in continuare vor exista state( regiuni) majore si altele minore. Stim bine cum se rezolva o situatie de criza in aceste registre.In acelasi context, lipsa reperelor culturale si degringolada din invatamant, nasc monstuozitatile prezentate in aceasta emisiune. Cati dintre cetatenii tineri din Romania inteleg adevarata dimensiune a acestor proiecte europene? Oare numai dimensiunea financiara o sa conteze in viitorul foarte apropiat? Oare verticalitatea si principiile nu mai reprezinta nimic? Atunci inseamna ca ne aruncam intr-un proiect care nu poate sa duca la nimic si niciunde.
  Familie de intelectuali din Alba Iulia.

 38. Buna ziua.
  Eu as vedea impartirea tarii in regiuni de dezvoltare, pastrand si regiunile istorice, in felul urmator:
  – Regiunea BANAT-CRISANA;
  – Regiunea TRANSILVANIA;
  – Regiunea MARAMURES-BUCOVINA;
  – Regiunea MOLDOVA;
  – Regiunea OLTENIA;
  – Regiunea MUNTENIA;
  – Regiunea DOBROGEA;
  – Regiunea BUCURESTI.
  Consider ca aceasta impartire, in viziunea mea, este una de bun-simt, in primul rand, care pastreaza esenta istorica a tarii si care prezinta eficienta in ceea ce priveste dezvoltarea tuturor judetelor.
  La noi, s-a pus problema impartirii tarii in regiuni de dimensiuni si cu populatii apropiate ca numar, fara a se lua in seama conservarea regiunilor istorice, care este foarte importanta.
  Daca privim si la alte state importante din UE, vedem ca acestea au regiuni inegale ca suprafata, semn ca acesta nu a fost un criteriu luat in calcul la impartire.
  Eu unul nu sunt de acord cu impartirea propusa in prezent.

 39. Banuiesc ca se va intampla ca la referendumul din 2012, in sensul ca desi sunt multi care nu sunt deacord cu regionalizarea, aceasta va trece ca fiind valida pentru ca cei care nu se vor prezenta vor fi considerati automat : PENTRU REGIONALIZARE.

 40. O ÎNTREBARE PT USL….ȘI DRAGNEA————– CÎȚI ARGINȚI AȚI PRIMIT DE LA U.E SĂ VĂ VINDEȚI ȚARA ?—————-

 41. Sa se faca rapid un referendum sa vedem cati vor regionalizare. Dupa referendum sa se apuce de Constitutie. E clar ca faramiteaza Transilvania si in timp cine stie ce mai urmeaza. Astia ne-o fac cu pasi marunti.

  • Așa ar trebui, dar bagă iar ca la ofertă 2în1 , oamenii votează constituția iar —băieții— aplică și una și alta .

 42. In loc sa lupte impotriva coruptiei si hotiei regimul Ponta-Basescu a numit aceiasi procurori care au musamalizat hotia PDL sa ne “apere” in continuare .
  E clar ca in spatele regionalizarii nu sunt intentii oneste !
  DUPA TEAPA COABITARII , KOVESI, CHEVRON , RMGC … CINE MAI CREDE IN PONTA?
  REGIONALIZAREA ESTE DEFAPT COABITAREA CU SAPANII LUI PONTA DE LA BRUXELLES !

    • Antonescu este preşedinte al comisiei de revizuire a Constitutiei, adica accepta regionalizarea, si nu oricium, ci prin asumarea raspunderii, ca PDL-acii. De parca raspund astia vreodata… Asa ca e si cineva de la PNL, ba chiar important.

     • Ai dreptate, la el mă gîndeam, dar știam că face constituția , nu regionalizarea. Sau le face pe amîndouă ?

 43. FRATI ROMANI INDIFERENT DE OPINIE ACUM ESTE MOMENTUL ADEVARULUI..SA LUPTAM IMPOTRIVA NOII ORDINI MONDIALE CU TOATE MIJLOACELE..SA MANIFESTAM PE STRAZI SA LE SPUNEM AFARA DIN ROMANIA TRADATORILOR SI OCUPANTILOR CARE NE IMPUN NOUA ORDINE MONDIALA SIMILARA FASCISMULUI MERKELIST..FAC APEL LA TOTI ROMANII SA LUPTE ACTIV PE TOATE CAILE IMPOTRIVA NOII ORDINI MONDIALE CONTRA FASCISMULUI MERKELIST..TRAIASCA ROMANIA LIBERA DE NOUA ORDINE MONDIALA DE FASCISMUL MERKELIST..SA SPUNEM UN NU CU FORTA FASCISMULUI MERKELIST SI SA ALUNGAM OCUPANTII..ROMANI A VENIT MOMENTUL ACTIUNII CU ORICE MIJLOACE..EI NU AU SCRUPULE NE AU SARACIT ACUM VOR SA NE OTRAVEASCA APA SI PAMINTUL SFINT CU GAZELE LOR DE SIST..ROMANI SA LUPTAM CHIAR CU PRETUL VIETII DACA VA FI NEVOIE ASA CUM AU LUPTAT STRAMOSII NOSTRII

 44. SFINT POPOR ROMAN MAICA DOMNULUI TE IUBESTE SI DE ACEEA ITI CERE SA TREZESTI SI SA LUPTI CONTRA REGIONALIZARII FASCISTE MERKELISTE SA LUPTI CONTRA NOII ORDINI MONDIALE IN ISTORIA LUMII AM AVUT UN ROL IMPORTANT ACUM IN NUMELE CRESTINISMULUI SI AL MAICII DOMNULUI A VENIT MOMENTUL SA LUPTAM CU TOATE MIJLOACELE IMPOTRIVA NOII ORDINI MONDIALE

 45. Ati zis in emisiune de Constanta ca va face bani ca poarta de intrare pentru ciurucurile chinezesti! Pai tocmai vinderea lor in EU cauzeaza pierderi de locuri de munca in EU. China joaca murdar, cu sclavii lor de muncitori pusi la munca si platiti sub valoare. Vezi panourile solare la pret de dumping care au revoltat comisia europeana acum 2 zile.
  EU ar trebui sa puna (si va pune) bariere vamale contra chinei, nu sa faciliteze intrarea lor pe la Constanta. (Desi inteleg ca ati zis-o din patriotism local.) Puschea pe limba.

  • subscriu.china face un joc murdar.produsul chinezesc este vindut la export fara oprelisti,statul chinezesc opreste valuta,muncitorul chinez nu poate sa cumpere produse din exterior decat cu aprobare,in acest mod,cantitati uriase de bani sant scoase din circuitul economic mondial.dar murdar este si jocul investitorilor,mai ales din germania si america,ei fiind,impreuna cu politicienii lor ,artizanii globalizarii.astfel,ei produc in china ieftin si vand la ei acasa sub pretul investitorului care da de lucru celor de acasa si de aici dezastru care nu stiu cum va mai putea fi oprit.

 46. ROMANII SUNT NASCUTI INVINGATORI SI DE ACEEA PERMANENT DUSMANII NOSTRII NU NE LASA IN PACE..FRICA SI LACOMIA UNGURILOR,RUSILOR,BULGARILOR,TURCILOR,AMERICANILOR,NEMTILOR SI CITI II MAI STIE MAICA DOMNULUI IA FACUT SA VINA VREMELNIC SA NE OCUPE PT CA APOI SA ISI LASE OASELE IN PAMINT ROMANESC..ROMANII SUNT UN POPOR DE INVINGATORI NASCUT NU FACUT

 47. Dar care era problema daca faceau niste regiuni pliate exact pe regiunile istorice??? Nu mai erau valabile, nu mai primeam bani de la UE in acest caz, sau ce?
  Aici se vede pana la urma scopul ascuns al regionalizarii, anume destramarea identitatii nationale, care poate sa mearga in timp inclusiv pana la destramari teritoriale. Un stat slab, cu conducatori tradatori, neo-fanarioti, daca pot sa ma exprim asa, va fi vesnic victima intereselor straine, cum s-a intamplat in istorie atatea secole.

  Pe de alta parte dl.Parvulescu mi-a lasat o impresie destul de proasta; domnia sa sustine (sau vrea sa spuna) ca doar o “noua” constitutie poate modifica art. 152? Eu printr-o noua constitutie inteleg una care sa rezulte dintr-o Adunare Constituanta, adica se “arunca la cos” vechea constitutie, iar Parlamentul scrie alta noua, din temelii. Poate domnia sa vede undeva sa scrie ca art. 152 nu poate fi revizuit, ceea ce ar schimba datele problemei.

 48. Nu stiu cine a facut acest raport, dar sa nu tii cont de regiunile istorice este cea mai mare cruzime. Sa dispara Dobrogea?Sa imparta Transilvania? Sa faca bine acesti(e) domni/doamne sa se documenteze si sa lase regiunile istorice si geografice in pace. Mai spun aceste persoane anti-romane ca Dobrogea are dimensiunea demografica redusa. Daca ar fi citit aceste creaturi pragurile demografice pentru NUTS (politica de coeziune utilizeaza sistemul NUTS) ar fi vazut ca sunt foarte multe regiuni din UE care se incadreaza la Nivelul NUTS 2: ceea ce inseamna regiuni cu populatie intre 800.000 si 3.000.000. Dobrogea se incadreaza in NUTS 2. Mai exista si NUTS 3 – 150.000-800.000.
  Asa ca sa faca bine sa regandeasca regiunile, sa nu schimbe istoria cum vor ei, pentru ca stramosii nostri n-au murit ca sa-si bata joc aceste creaturi de memoria lor. Iata ce spunea Carol I la alipirea Dobrogei, Romaniei, in vizita domniei sale la Tulcea in 1879: “Recunoaşterea măririi noastre dincolo de Dunăre trebuie să o acceptăm – deşi aici un partid şconservator, n.ed.ţ se străduie împotrivă – ca să avem ieşire la Mare, sigura cale pentru a impulsiona comerţul nostru. Aceste noi judeţe au un mare viitor, numai că trebuie să le scoatem din starea jalnică în care le-au lăsat turcii şi trebuiesc construite imediat şosele şi şcoli. Dobrogea are o reputaţie mai proastă decât merită, dar ţara este fertilă şi pământurile micului Balcan, pe care le cunosc, sunt foarte frumoase”. “Voiu iubi Dobrogea cum iubescu România din care face acum parte, ambiţiunea mea ş,ţ stăruinţele mele vor fi de a da acestei ţări desvoltarea morală şi materială la care’i dă tot dreptul admirabila sa poziţiune”
  Daca nu vor reveni la regiunile istorice, romanii nu le vor vota la referendum aberatia de revizuire/regionalizare. O sa fac anti-campanie la referendum.

 49. Escrocii astia slugarnici si cozi de topor sant de-o smecherie fantastica.Daca sant handicapati si acum nu pot atrage fonduri Europene nici daca impart Romania nu o vor putea face.Asta-i motivul pe care-l dau Romaniilor dandu-le speranta unui viitor mai bun ,BANOS.Nu-i asa ca ii curios cum TRANSILVANIA E RUPTA IN DOUA.Mai sa fie si partea centrala cu judetele unguresti ca populatie.Asta e primUL pas.Apoi odata facuta Regionalizarea fiecare regiune va capata o putere de decizie la nivel administrativ.Si uite asa regiunea aceasta centru va avea puterea de a face un referendum pt o autonomie .Vor apare alte probleme.Guvernul central se va spala pe maini invocand autonomia adminastriva.

 50. Nici noua constitutie nici mizeria aceasta de regionalizare nu vor trece. Nu au realmente niciun argument solid in favoarea lor. Constitutia din 2003 desființa armata obligatorie, un lucru dorit de orice om cu un IQ mai ridicat decât temperatura camerei. Noua constitutie e doar o smecherie a Koabitacului de a-si ascunde josnicia tradarii electoratului cu o așa zisa reforma structurala. Rahat pe bat ca VP.

 51. Regionalizarea – ochestiune cu care este tinuta lumea ocupata! Sa vedem referendumul. Pana atunci unde sunt banii din TVA, din accize la carburant, din rovigneta, din autorizatiile transportatorilor,….unde sunt autostrazile ???

 52. Ponta și ai lui să NU UITE nici o clipă că noi nu i-am votat pe ei, pt că sunt deștepți și frumoși și cinstiți. AM VOTAT PT. CĂ DOREAM SĂ SCĂPĂM DE BĂSESCU ȘI PDL ȘI NU AVEAM —-ALTĂ—- ALTERNATIVĂ ! la momentul ăla . Pt. asta au ajuns ei la putere, nu pt . altceva. Li s-a ridicat puterea la cap, și cred că ei sunt de neatins. Dar din primul moment , din noaptea trădări , au făcut numai și numai contra noastră a celor care din dorința de a scăpa de Băsescu , i-am adus pe ei la putere. SĂ NU UITE CĂ DATORITĂ NOUĂ CELOR MULȚI AU AJUNS SUS , ȘI TOT DATORITĂ NOUĂ POT ȘI CĂDEA ! Romînul este răbdător, DAR TOATE AU O LIMITĂ !ȘI VOI AȚI TRECUT DE MULT DE ACEASTĂ LIMITĂ !

 53. Avertisment la ce?Sau tie ti se par cei care va carmuiesc sant inteligenti si patrioti.Sau va duc pe drumul cel bun.Sant niste gunoaie care in 23 de ani au pus capac unei tari.Milioane de Romani sufera in tara de conditii inumane intr-o tara bogata alte milioane au luat drumul strainatatii lasand acasa parinti,copiii lor.Tara-i bataia de joc a multora.Romanii ramasi priviti ca niste tampiti de cei care considera tara mosia lor.Si tu te superi ca le zoc handicapati.Pai nu-s han dicapati ci criminalii istoriei unei natiuni si unui popor cu cel mai scazut nivel de viata din UE.Io nu umblu cu oua cu ei.Bunica zicea .CU OMUL OM CU PORCUL PORC.Poti sa ma banezi .Raman fidel principiilor mele nu ca altii. Va rad astia in fata si va nenorocesc viitorul copiilor vostrii si alor tai si voi umblati cu ei precum cu o fata mare.SALUT.

  • te-am rugat si te-am avertizat de 3 ori in legatura cu tendintele tale antisemite. cred ca am avut deja destula rabdare

   • … numai din cate avertizari date de d~vs am citit
    si deja sunteti prea cuminte … in general am vazut
    ca sunteti foarte democrat … le tolerati f. multe …

 54. Orice tip de regionalizare va duce la disparitia Romaniei ca Stat Unitar. Indiferent ce zone, ce regiuni sau pe ce criterii se vor face, Constitutia modificata n-o votez. Asta este. Romanii au ca prioritate JOS BASESCU !, nu planul UDMR de dezmembrare a tarii.

 55. Romania incepe sa fie in default tehnic.

  Vorbind de treburile serioase, se va consolida datoria locala (comune, orase, judete) in datorie regionala?
  Daca nu, jmecheria cu regionalizarea va fi fix degeaba, va fi ca scenariul EURO la o scara mai mica.
  Se vor reduce angajatii la stat din cauza regiunilor? Ma indoiesc… ce minte au politicienii, ce viziune economica au samsarii de terenuri pentru a asigura investitii?
  Vor reduce ei fiscalitatea locala? Ma astept la “din contra”.

  Ce vor face politicienii, vor crea pasalicuri regionale. Vor lua credite si vor pune conducte la care nu se branseaza nimni, vor asfalta drumul dintre tarlale, vor pune panselute in fata impozantei cadiri a fiscului regional (pentru care nimeni nu plateste impozit…)

  Daca FMI nu le da bani (recuperabili de la noi, prin cresteri de impozite) Ponta isi incheie cariera la anul si de Craciun euroiul comemoreaza 5 lei…. daca le da bani, tot ce vor aia va fi vindut intr-o saptamina pe degeaba si la anul impozitele se dubleaza. Asa ca, dormiti linistiti cu probleme majore gen Cezar Ouatu si “greii din fotbal”, FMI lucreaza pentru voi…

 56. Radu este extrem de grav daca dispar regiunile istorice. Pietrele de temelie ale tarii mele (spun “tarii mele” fiindca nu poate fi a “lor”, a celor ce ii scriu necrologul si vor sa si-l votam)sunt Regiunile Istorice. Regiunile Istorice ale Romaniei s-au format in sute de ani si au diferente cultural-religioase sesizabile dar acestea fiind complementere au ajutat intai pe domnitorul Cuza, apoi pe regii Carol I si Ferdinand sa adune in jurul lor un stat national si unitar. Atrag atentia micimilor politice de azi ca infiintarea vremelnica si contra naturii de catre parintii lor comunisti sub lumina stelei rosii de la Kremlin a Regiunii Mures Autonome Maghiare, a accentuat antagonisme ce se mentin si azi. S-a mai facut o greseala cand in numele “autonomiei locale”, prin alegeri s-a cerat imunitate presedintilor de consiliu judetean. In ultima perioada am vazut cu amaraciune cum dl Ponta si ministrii Guvernului miorlaiau muscandu-si pumnii la baronii arendasi de judete sa ia masuri impotriva structurilor descentralizate, facatoare de rele. Un guvern central eunuc ce nu are suficiente parghii de putere pentru a pune ordine in tara. Peste nenorocirile alese ca arendasi de judet mai vii si pui alti arendasi imuni prin alegeri peste regiuni create pentru ei, prin spulberarea Regiunilor Istorice si deci a identitatii profunde a natiei. Cu un guvern central slab dl Ponta poate avea surpriza sa i se interzica de catre consortiul format din arendasii de judet si al arendasul regional, accesul intr-o anume regiune scoasa cu pixul pe harta. Voi reveni cu un exemplu pe un caz ipotetic pentru a ma face mai bine inteles.

 57. Chemati-l pe ministru’ apararii si trageti-l de limba ca tehnica militara este INEXISTENTA!!!

  Daca incepe sa arunce porcarii gen “in calitate de aliati tralala NATO tralala Afganistan” si umbla cu limbaj de lemn, opritii microfonu’ si trimiteti-l acasa.

  REGIONALIZARE FARA TEHNICA MILITARA + VANZAREA RESURSELOR NATURALE STRAINILOR=DISPARITIA ROMANIEI!

  Multumesc.

 58. http://www.rumaniamilitary.ro/

  Recomand.

  Cateva emisiuni despre tehnica militara si posibile solutii pentru Romania nu ar fi rele deloc, explicati ce inseamna offset si cate posibilitati are Romania, pentru dezvoltarea industriei de aparare, fie chiar si prin cooperare cu companii straine, in aviatie in special, restu’ fiind la fel de important.

 59. Din motive stiute doar de ei targ-muresenii si-au ales si reales un primar roman tinand UDMR la respect de Targu Mures. Imaginati-va ca din motive de ei stiute romanii autosuficienti si care vorbesc de “Mitici” voteaza “la misto” alaturi de acei unguri sustinatori de drepturi colective si autonomisti intr-una din transilvaniile Diktatului de la Bucuresti si-l aleg gunernator pe un anume Laszlo Tokes. Ce crede dl Prim Ministru ca poate face daca arendasul regional Tokes trimite politia la granita pamantului romanesc administrat de el si opreste coloana oficiala? Ei bine asa ceva este inimaginabil in Transilvania Istorica, ce are suficiente mecanisme de autoreglare, ca un individ de tip Tokes sa nu primeasca prin alegeri arenda sa.
  In incheiere ce-mi doresc:
  1- Poporul roman s-a format si rezistat unitar in arealul sau chiar fiind sub imperii diferite, gratie unitatii de limba si credintei in Dumnezeu, prin vointa Judecatorului Suprem. Este o blasfemie ca forma de guvernamant republicana inpusa, de Stalin sa o declari intangibila in Constitutie. Inca, se poate permite unor politruci sa interzica fiilor si nepotilor lor sa decida asupra formei de guvernamant? Ce zice dl Parvulescu, dar Curtea Constitutionala de punerea in opozitie a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului cu republica diktata de la Bucuresti?
  2- Da regionalizarii pe harta Regiunilor Istorice, cu parghii de control ale Guvernului Central asupra conducatorului, inclusiv a baronilor arendasi de judete.
  3- Declaratia politica din Parlament dintr-o zi de mai a lui Kogalniceanu “Domnilor suntem o natiune independenta, de sine statatoare” (citat din memorie) consfiintita a II-a zi de Decretul lui Carol I este adevarata zi de nastere a Romaniei. Pregatirea fusese facuta din timp prin reformarea, instruirea si dotarea armatei. 1 Decembrie trebuie si ea respectata cu sfiintenie consemnand Intregirea.

  • Nici dumneavoastra nu intelegeti ca dupa ce va trece Guvernul USL si se vor organiza din nou alegeri, vor veni alte Guverne care sigur vor avea in componenta lor UDMR-ul si care vor face in asa fel sa faca din Romania un Stat Federal si regiunile respective sa fie independente ? Sau chiar va doriti sa nu mai fiti roman ? Ce tara Unitara s-a regionalizat in Europa de cand exista U.E. ? Sa se regionalizeze Ungaria intai si apoi mai vorbim.

   • Eh na… Atragerea de fonduri eurpene, laudari din partea cotropitorilor si alte chestii d’astea. Exista persoane in Romania care considera ca daca esti umil in fata “sefului” si ii pupi pana si poala, o sa ai de castigat.

 60. Regionalizarea este un compromis fata de modificarea articolului 1 din Constitutie. Si PDL-ul a vrut sa-si asume raspunderea pe regionalizare tot din motivul atragerii mai bune a fondurilor europene. Insa atunci urlau USL-istii ca nu este legal asa ceva, de zguduiau platourile Antenei 3. Acum au uitat… Defapt si Ponta a zis la TVR ca acum nu mai este in opozitie. Adica poporul a fost lasat singur in opozitie.

 61. Pentru cine se mai streseaza pentru concursurile aranjate Eurovision:
  Le mulţumesc tuturor celor care au crezut în mine şi au votat România. România rămâne, însă, o ţară negată oarecum de Europa, aşa că, în această seară, cele două mari familii – Scandinavia şi ‘Mama Rusie’ – au învins. Eu am fost favorit la titlu din partea fanilor, dar, geopolitic vorbind, nu mai ţine de mine…”, a declarat Cezar, pentru MEDIAFAX
  Ce s-o mai dam la intors ? Eu, ca tara, n-as mai participa la un asemenea circ. Mai bine ma duc la “Britain’s Got Talent” sau la altii. Ati vazut ce succes a avut Costel Busuioc, dupa ce a participat la o emisiune despre care nu se stia nimic ? Eurovisionul… maca maca. Sa se duca Ponta la Eurovision, de mana cu Basescu, Anotnescu, Patapievici, Ioan Oltean si Zgonel mititel…

 62. „Îmi pare rău că trebuie să v-o spun, dar acest pământ e prea frumos şi prea bogat ca să-l puteţi păstra fără luptă. Vi-l vor lua!” (Jean-Marie Le Pen, om politic francez, în atenţia Poporului Român)

 63. Pînă acum nu am auzit nicio explicație logică și convingătoare pentru regionalizare = un nou nivel administrativ = cheltuieli bugetare inutile = aparat birocratic

 64. NU VOI VOTA NICIODATA ABERATIA ASTA! ROMANIA NU-I O BUCATA DE CARNE PE CARE S-O SFARTECE SI S-O INGHITA VECINII “BINEVOITORI”!! Sa nu ne amagim, regionalizarea asta are in substrat “Divide et Impera”. Asta ne trebuie noua, romanilor, un popor care geme de lichelele si ticalosii cocotati la putere?

 65. aici am sa fiu scurt domnule Radu ! felicitari pentru emisiune , chiar dati dovada de bun si autentic ROMAN ! daca ar fi toti macar 50 % la fel de romani , ar putea aproba ue si 10% pragul ca degeaba ! nu vreau sa fiu rau , dar intreb cu o mina zambitoare (amara , ce-i drept) : de ce nu vor ue sa regionalizeze GRECIA ???? 😀 sau sa reorganizeze ITALIA si sa ii oblige sa schimbe denumirea de SICILIA in insula mare din josul cizmei ! as fi curios sa vad reactii atunci 🙂

Leave a Reply