Medicii avertizează că privitul direct al eclipsei de soare este periculos si că ochelarii de soare, bucătile de sticlă colorată sau alte dispozitive nu oferă protectie ochilor, fiind indicat ca eclipsa să fie privită la televizor.
Managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice” Bucureşti, Monica Pop, spune că este indicat ca eclipsa de soare de vineri să fie privită la televizor, ci nu direct, pentru a proteja ochii.
“Mâine are loc eclipsa de soare. În situaţia în care va fi soare, avertizăm populaţia că privitul direct este foarte periculos. Pot apărea leziuni (arsuri) retiniene grave, care pot determina scăderea definitivă a vederii. Nici un fel de lentile de ochelari de soare, sticle colorate sau afumate, radiografii, dvd-uri nu conferă protecţie pentru ochii dumneavoastră. Priviţi doar la TV eclipsa, dacă doriţi să vă păstraţi vederea intactă“, a declarat, joi, dr. Monica Pop.
O eclipsă parţială de soare, în timpul căreia luna va acoperi peste jumătate din discul astrului, va putea fi observată şi din Bucureşti, vineri, între orele 10.48 şi 13.04, fiind un fenomen astronomic spectaculos, care are loc în contextul echinocţiului de primăvară.
Eclipsa va fi vizibilă din toată România, momentul său de maximă intensitate urmând să fie înregistrat la ora 11.56, a declarat, pentru MEDIAFAX, doctorul în astronomie Magda Stavinschi, cercetătoare la Institutul Astronomic al Academiei Române.
Aceasta spune că nu este foarte important locul de unde alegem să admirăm eclipsa de soare de vineri, pentru că acest fenomen astronomic va putea fi văzut la fel de peste tot în România.
“Pentru că cerul este aproape la fel, adică gradul de poluare nu diminuează prea mult spectacolul, dar evident trebuie să fie senin. Dar durata relativ lungă a acestei eclipse parţiale va permite ca printr-o spărtură de nori să avem posibilitatea să o vedem în frumuseţea ei”, a spus Magda Stavinschi.
Atât aceasta, cât şi Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), au atras atenţia că eclipsa poate fi observată cu sau fără instrumente astronomice, însă se poate privi spre soare, în siguranţă, doar folosind filtre specializate.