O fi academicianul Giurescu batran si istovit dupa o complicata operatie acum 1 an si jumatate. Dar chiar si asa, la 90 de ani, mintea sa stralucita nu va conteni sa lupte impotriva regionalizarii Romaniei prin desfiintarea judetelor si prin eliminarea denumiri regiunilor istorice ale tarii noastre. Abia astept sa ne dea Liviu Dragnea pretextul sa reluam emisiunile pe care le-am facut in legatura cu proiectul prost si neromanesc al regionalizarii. Asa cum este el acum. Daca se va modifica in sensul celor cerute de acad. Dinu C. Giurescu si nu a celor puse pe hartie cu bani frumosi de la stat de Vasile Dancu, atunci e alta poveste.

—————————

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, a declarat presei, miercuri, la Luduş, că de anul viitor trebuie început procesul reorganizării administrative a României, întrucât actualul sistem administrativ a devenit o frână pentru dezvoltare.

‘Planul pentru regionalizare era făcut. Eu am tot mers prin ţară, atunci am lucrat cu specialişti importanţi, academicieni, oameni de mare valoare şi cu expertiză largă în domeniu. Nu mai trebuia decât un sigur lucru: să modificăm Constituţia ca să apară cuvântul regiune. Poate vă aduceţi aminte, poate nu, Băsescu a blocat acest proces. Sigur, Curtea a venit cu o decizie destul de interesantă, că legea modificată a referendumului este constituţională, dar nu de astăzi, ci peste un an. În regulă. S-a pierdut acea oportunitate. Am avut discuţii inclusiv cu preşedintele Iohannis pe subiectul ăsta, eu propunându-i să începem anul ăsta o dezbatere despre modificarea Constituţiei – bineînţeles că a refuzat – dar 2017 este anul în care trebuie să începem acest proces. Reorganizarea administrativă a României este necesară pentru că actualul sistem administrativ din România a devenit o frână pentru dezvoltare’, a afirmat Dragnea.

Liderul PSD a arătat că prin reorganizare administrativă sunt energii uriaşe care se pot descătuşa, prin aducerea deciziei mai aproape de oameni, respectiv la autorităţile locale, deşi este conştient că opoziţia pentru acest proces va fi foarte mare.

‘Există un ghem de  putere şi de interese în Bucureşti, care ţine cu dinţii de această centralizare, dar pe care o să-l rupem – nu e o luptă uşoară, dar o să-l rupem – pentru că România nu poate rata această şansă. Este printre puţinele ţări care mai păstrează sistemul administrativ comunist, este exact sistemul comunist, sunt schimbate puţin denumirile instituţiilor judeţene, dar este acelaşi sistem, care generează aceeaşi mentalitate până la urmă, din păcate’, a spus Liviu Dragnea.

18 COMMENTS

 1. Doamne Dumnezeule, numai regionalizarea mai lipsea.
  Crede cineva intreg la minte ca tara nu merge din cauza judetelor? Ca regionalizarea o sa ne aduca justitie, democratie si prosperitate ?
  Eu cred ca o sa ne duca la autonomia asa zisului tinut secuiesc si dechiderea cutiei pandorii in privinta asta.
  ——————————————-
  Dragnea demisia, placa pana nu dai lovitura finala Romaniei.

  • asta arata ca Dragnea nu a scapat cu adevarat din harponul binomului securist obisnuit sa santajeze cu dosare

 2. Dragnea santajat cu dosare si condamnari e numai bun de unealta pentru a disturge aceasta tara.
  Cu ultima farama de curaj care i-a mai ramas sa faca bine sa se retraga din PSD si din politica, nu sa faca rau Romaniei.

 3. Abia am aşteptat acet material pentru analiză!
  Să facem o paralelă între america ”marea putere a lumii” şi europa, asia, africa, şi toate zonele identificate ca fiind zone de contact(est, vest, sud, nord, mijloc)!
  Acum să punem toate zonele României: zona de nord, zona de sud, zona de est, S-E, N-E, S-V, N-V, şi restul zonelor cum sunt numite!
  Analiză:
  America se vede cea mai tare precum Bucureştii, coaliţia: Germania, Franţa, Marea Britanie, Israelul, fac parte din zona favorizată precum zonele favorizate în România din toate punctele de vedere şi care nu sunt supuse riscurilor. Ţările defavorizate cu care se vor face experimente, cum ar fi: Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatoriala, Laos, Madagascar, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Somalia, Ucraina şi în viitorul apropiat România, sunt echivalentul periferiei zonelor din România: Vaslui, Bârlad, Huşi, Petroşani, Petrila, Mărăşeşti jud.Vrancea(prin Mausoleul oraşului, a fost imaginea victoriei din toate timpurile şi a ajuns mai rău ca un cartier/ghetou mizerabil, infect, înfricoşător, încît te ia groaza cînd treci prin oraş) şi sunt destule!
  Concluzii:
  Conştienţi şi cu rea voinţă scăunarii vor să distrugă o naţiune intenţionat, cu bună ştiinţă şi rea credinţă prin introducerea obligatorie a diferenţierii nivelul de trai şi nivelul de viaţă: ucideri în masă prin destule metode: inaniţie, sărăcie, violenţă, furt, etc.
  – DE CE ???
  – Pentru că România e defavorizată şi voi la rândul vostru defavorizaţi conaţionalii pentru că aşa vreţi???
  Se stabilizează dezastru planificat şi introdus din 2008-2010 şi la momentul introducerii reale a regionalizării, deja au vechime în faceri de orice fel(e ca mafia de care se plîng ciolănarii la momentul când sunt strânşi cu uşa, dar introdusă prin lege) , cînd va fi împărţită ţara pe zone, va fi calamitate de nestăvilit! Vezi mizeriile făcute în 27 ani pentru care nu se mai poate schimba nimic şi tot din cauza legii! Escrocii şi toţi infractorii rămân cu furturile/agoniseala şi omul de rând păgubaş!
  – COBORÂŢI ÎN UMANITATE ŞI UMANIZAŢI-VĂ TOŢI SCĂUNARII !
  – PE LUMEA CEALALTĂ NU PLECAŢI CU VILOAIELE SAU CONTURILE GRASE !
  – TOT ÎNTRO CAMERĂ DORMIŢI NOAPTEA ŞI TOT LA O MASĂ CONSUMAŢI CINA!
  PS. îmi cer scuze pentru că mai gândesc analitic viitorul îndepărtat! Sper să nu se simtă nimeni jicnit!

 4. Uite, asta nu-mi place mie la Dragnea! Ce dracu’ o tine una și buna cu regionalizarea?! Are un mare minus de la mine! Nu auzi pe niciunul din tara asta în afară de el vorbind despre regiuni. Pare ceva obscur la mijloc. Pe Ponta nu l-am auzit bătând câmpii despre regiuni. Ce au județele? Sunt prosti președinții de consilii județene, sunt incompetenți, ce au ei, în ansamblu?

  • Pai in momentul cand judetele se unesc si devin regiuni atunci toti presedintii de consilii devin inteligenti si si competenti si buni manageri ! Altfel ei nu poate ca ii handicapeaza judetul, le incatuseaza geniul si le incatuseaza energia.

 5. Regionalizarea depindea de o modificare a constitutiei, dar a ramas blanã dupa esecul tovarasciului Crin Antonescu si a comisiei sale de modificare a constitutiei (comisie care a stat closca pe oua cu penalul Chiuariu)!!! Iar oricum, nici atunci proiecutl lui Dragnea nu era unul concret, nu erau clare cate si care urmau sa fie regiunile cele, iar multi suspectau ca vrea sa isi faca un hanat de Teleorman mai mare decat judetul TR de acum, peste care sa se faca el mare han-tãtar!!! Dar o regionalizare ar trebui facuta oricum, si ar fi foarte important ca judetele colonizare de populatii extremiste iredentiste sa fie separate fiecare in alta zona, ca sa nu apara o regiune doar a lor care sa fie inca un pas in plus spre autonomnia “secuilor”!!!! Dar parca vad ca in schimbul unui pact politicianist cu UDMR-RMDSZ, pentru formarea unei majoritati, politicienii români isi vor trada tara si le vor acorda maghiarilor o regiune doar a lor, la fel cum si-au tradat tara cand au modificat legislatia electorala asa incat UDMR sa intre in parlament chiar daca vreodata va lua sub 5% la parlamentare, asa cum UDMR este lasat sa se comporte ca un partid al unui grup etnic si separatist, ascunsi sub titulatura juridica de “uniune”!!1

 6. Ponta a negociat, in genunchi, la Bruxelles, i-a dat o mana de ajutor lu’ Basescu la numirea “procurorilor”, i-a numit pe Cazanciuic, Rus si Zgonea, a privit, ca momaia, cum erau prigoniti cei ce au votat demiterea lui Basescu, a vrut sa praduiasca Rosia montana si gazele de sist, nu a construit nimic si a lasat “codurile lu’ Predoiu” sa intre in vigoare, desi avea o majoritate de 70 de procente. Am enumerat cateva “realizari” ale lui Ponta. Evident, a facut si lucruri bune dar nu a marcat un punct de cotitura in istoria Romaniei, desi a avut posibilitatea, insa caciula de prim-ministru a fost prea mare pentru el.

  • Tu inca “te zbati la gradinita” daca poti sa crezi ca lucrurile legate de Rosia Montana si gazele de sist au fost declansate din initiativa lui Ponta si nu sub presiuni si santaj economic extern.Iar faptul ca nu s-a realizat nici una nici cealalta se datoreaza inteligentei cu care guvernarea Ponta a stiut sa iasa de sub presiuni si din capcana.Iar cu codurile lui Predoiu poate nu ai uitat ce oracaiala s-a declansat de catre Macovei pe la basurile lui Reding si Baroroso,de propaganda basista si de ambasade, iar penelistii lui Antonescu s-au speriat si s-au facut ca ploua.Nu caciula a fost prea mare pentru Ponta,ci prea multe muhaiele fricoase si tradatori in jurul lui.Iar poporul s-a bucurat doar de malaiul suplimentar si a stat spectator, in neghiobia sa milenara.Acum s-a trezit nitelus cum ca are o mica sula-n coaste,adica o problema cu guvernarea iohanisto-sorosista a lui Ciolos.Dar se va inviora si mai mult cand se va trezi cu noi datorii si iar cu FMI-ul pe cap.

 7. Din pacate in foarte multe documente oficiale se foloseste denumirea de “regiune”.
  Multi vin cu acest concept si argumenteaza ca se face referire la regiune economica de dezvoltare.
  Vanturile bat din toate partile asupra tarii noastre, in situatia actuala, asta ne mai lipseste sa rupem Romania in regiuni sub pretextul unei mai bune dezvoltari economico-administrative.
  Sa luam aminte la toate spusele academicianului Giurescu, daca nu e prea tarziu.

 8. Romanii trebuie sa se opuna regionalizarii la un eventual referendum deoarece astazi avem un stat slab . condus de securisti ordinari si ambasade , cu lideri slugarnici si usor de prostit
  Tot felul de papusari obscuri din afara Romaniei doresc sa ne destrame acest popor si aceasta tara cu asemena masuri criminale executate de politicieni santajabili . Dragnea a mai enervat si cu insistenta sa pentru legea defaimarii dupa ce a venit din Israel unde probabil le promisese o astfel de lege impotriva dreptului la exprimare a romanilor castigat prin sange in 1989

 9. daca PSD scapa si de Dragnea ar fi cel mai bun lucru..Zgonea si Dragnea “pietre de moara”…si vin alegerile parlamentare…vedeti-va de politica sociala, de stanga, lasati “regionalizare” si politicileimpuse de “licurici” fiti demni precum polonezii si ungurii , iubiti-va si slujiti-va alegatorii si tara ..nu mai stati in genunchi in fata “licuricilor”.

 10. Hai cu regionalizarea. Poate așa scăpăm cumva de tutela asta nefericită de la Bucureşti…….. şi poate cine ştie, în curând se va naşte ţara Transilvania.

  • Tzara? Poate o provincie din Balshoi Ungaria,iar romanii ardeleni vor fi considerati “maghiari romanizati cu fortza” si le vor schimba numele,altfel nu isi vor primi pensiile, alocatiile si…ratzia de marmelada.Au mai pus botul unii la facut tzari si tzarisoare pentru ca vroiau tutela,presedinti si parlament la ei in sat,iar acum plang dupa fortza economica si viata ce o aveau in fosta Yugoslavie.

 11. Pentru cine este putin atent, declaratia contine foarte multa informatie criptata! Dragnea, un personaj aflat in bataia vinturilor, care habar n-are unde va dormi miine, vorbeste despre regionalizarea tarii, o chestie pe care n-o poti face fara sa ai o forta politica remarcabila, o majoritate confortabila si o opinie publica foarte favorabila.
  Ceea ce nici Dragnea si nici PSD-ul, care deocamdata e ca un motanel (ca sa nu zic pisicut) care toarce linistit dupa soba, nu pot face. CU PUTERILE LOR!
  Asadar, in spatele declaratiei lui Dragnea vorbeste, de fapt, altcineva, cineva puternic care nu vrea sa iasa in fata si-l foloseste pe acesta drept paravan. Asadar, cineva a hotarit, in back stage ca urmeaza regionalizarea. O ADEVARATA CATASTROFA PENTRU ROMANIA. De parca numai asta ne mai lipsea…

  • Ai dreptate,REGIONALIZAREA ESTE O CATASTROFA PENTRU NATIUNEA ROMANA.Regionalizarea nu poate duce decat la distrugerea Statului Roman si apoi urmata de spulberarea natiunii romane cu limba sa,cu cultura, traditii si obiceiuri,cu toata istoria si valorile sale,alea care i-au mai ramas.Nu este de asteptat sa priceapa unul ca Dragnea si altii ca el, astfel de lucruri,dar nu cred ca toti sunt atat de retarzi in tara asta,incat, sub momirea cu vrajeli gen “descatusare de energii” si “succesuri” intru “umplerea matzului”,sa o ia TOATA LUMEA pe campii cu REGIONALIZAREA.Unii ar spune: cum de la altii regionalizarea se potriveste si la noi de ce nu s-ar potrivi?.Dar adevarul este ca sunt si la altii multe mari probleme care apar in timp,mai ales ca sunt niste “tovarasi prieteni” care bantuie prin Europa asta amarata de o gramada de alte probleme si dezbina interesati, natiunile si minoritatile, intr-un razboi etnic mascat in care invrajbesc pe toti impotriva tuturor, cu scopul de ai domina si exploata in final pe toti intru interesul lor “geostrategic”.Iar la romani ar fi cel mai rau pentru ca natiunea romana are un dezavantaj natural care a tinut-o dezbinata multe secole,ea este formata in jurul lantzului muntos al Carpatilor si a fost mereu greu cu trecatorile iar de trecatori nu prea s-au preocupat mai deloc nici conducatorii din vremurile mai apropiate,nici inainte de razboiul al doilea,nici dupa.probabil impiedicati si de pe afara,pentru ca am avut si o gramada de imperii nenorocite in jurul nostru,imperii care ereau (si sunt si acum) disperate fiecare in parte de a vedea un stat unitar al natiunii romane.

 12. Ura ,vor striga aia dinUDMR ! Apropo, Cruduta nu salta niciun UDMR ist.Sunt f.cuminti ??
  Tocmai ce urla presa de spagi pe achizitii de tot felul ale baronilor locali.Fix regionalizare ne lupsea !

Leave a Reply