Dirijorul Camil Marinescu a murit luni, la vârsta de 55 de ani, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.

Fratele dirijorului, Ciprian Marinescu, a anunţat, pe pagina de Facebook, decesul acestuia.

”Din păcate, după o luptă de trei săptămâni cu virusul COVID-19, iubitul meu frate ne-a părăsit astăzi, la ora 6 a.m. (…) Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis acesta.

Filarmonica “George Enescu” şi-a exprimat regretul pentru decesul dirijorului.

“Filarmonica ‘George Enescu’ îşi exprimă regretul faţă de dispariţia talentatului dirijor Camil Marinescu (1964 – 2020), colaborator remarcabil al instituţiei noastre. (…) Dumnezeu să-l odihnească!”, a arătat instituţia, pe Facebook.

*** Camil Marinescu a fost dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” în perioada 2012 – 2019. A studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa de fagot.

La dirijat a fost discipol al maeştrilor Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu şi Pierre Dervaux.

A predat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi, timp de 10 ani, a deţinut postul de dirijor rezident la Opera Naţională din Bucureşti.

Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania. Începând cu 2002, Camil Marinescu a fost rezident în Japonia, activitatea sa internaţională bucurându-se de succes în numeroase turnee în SUA, Canada, Franţa, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveţia, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel.

Dirijând atât repertoriul de teatru liric, cât şi repertoriul simfonic, a fost invitat să conducă Minneapolis Opera House din Minnesota (SUA), orchestra OSM din Montreal, Westdeutscher Rundfunk – Koln, Komische Oper din Berlin, Mitteldeutscher Rundfunk din Leipzig. Cu unele dintre aceste ansambluri a realizat înregistrări de referinţă: opere simfonice complete de George Enescu, lucrări de Janacek, Stravinski, Bruckner, Mozart, Schubert, Beethoven, Debussy, Richard Strauss şi Ravel. În Japonia a fost prezent pe scene din Tokio, Kyoto şi Osaka. Cu o mare diversitate în abordarea repertoriului – de la Gesualdo da Venosa la opere de Puccini şi Richard Strauss, la muzică simfonică contemporană şi muzică de film şi de jazz – dirijorul include în concertele sale muzica românească, contribuind la cunoaşterea muzicii noastre pretutindeni în lume.

Camil Marinescu a desfăşurat şi o activitate pedagogică susţinută, ce include cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka şi cursuri de estetică şi filosofie a culturii la Universitatea din Kyoto.

De asemenea, a conferenţiat pe teme de analiză muzicală şi interpretare la universităţi din Franţa, Spania, Portugalia, Germania şi SUA, scrie Agerpres.

1 COMMENT

  1. Asta este marea drama, mor oamenii cu inalta pregatire si cariere de exceptie, mor elitele, atatea cate mai avem, derbedeii care sfideaza regulile prind avant, castiga teren mobilizati de PSD sau Tariceanu. S-o spunem cu subiect si predicat, PSD stie ca n-ar fi in stare sa protejeze populatia de raspandirea virusului si de asta au si adoptat pozitia celor care vor sa dea liber la distractii, sa nu impuna restrictii, ca vezi doamne ar fi abuzive iar oamenii au “drepturi si libertati”, bla bla… Dar ei poate ca nici nu sunt capabili sa se abtina de la furat din banul public ori tratarea cu responsabilitate a unei pandemii costa, costa mult, iar lor ce le mai ramane, pentru ce s-ar mai da dimineata jos din pat?

    PSD nu se incurca, el indeamna poporul sa aleaga solutia facila, imbecila, iresponsabila, la asta se pricep cel mai bine, au televiziuni si inflenceri care s-au rodat deja in probleme de justitie, care stiu sa faca din infractori baietii buni si din politisti si procurori eroii negativi ai povestii, deci stiu cum s-o scoata la liman. Medicii devin procurorii care tortureaza iar “cocalarul dornic de o berica cu prietenii” sau cel care fuge din carantina infectand oameni nevinovati, unul cate unul, devin eroi ai neamului. Daci liberi, patrioti! Suna cunoscut. Oare asta vreti?

Leave a Reply