”Aşa cum am spus, aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact. Însă, la momentul acesta, pot să vă spun două-trei lucruri care ţin evident de această temă”, le-a spus preşedintele Klaus Iohannis jurnaliştilor.

Klaus Iohannis a menţionat că decizia CCR aparent vorbeşte doar despre o chestiune foarte concretă, de revocare sau nerevocare a procurorului-şef DNA.

”În realitate însă sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse în discuţie şi care merită discutate. Bunăoară, statutul procurorilor. Eu personal sunt convins şi voi acţiona în consecinţă, evident, că procurorii trebuie să fie independenţi, procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic, procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, orice am face noi în România ca stat trebuie să se asigure independenţa procurorilor pentru a garanta în definitiv o justiţie independentă”, a subliniat Iohannis

Preşedintele a precizat că, într-adevăr, în Constituţie este un articol care spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei.

”Eu înţeleg acest lucru în felul următor: ministrul are sau cel puţin ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să folosească această autoritate pentru a apăra independenţa procurorilor, pentru a-i apăra chiar pe procurori în dezbaterea publică, fiindcă munca procurorilor este extrem de dificilă. Deci, autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor. În absolut niciun caz autoritatea ministrului din articolul din Constituţie nu înseamnă şi nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. Deci, oricine şi orice ar spune nu-i poate plasa pe procurori în subordinea unui politician”, a afirmat preşedintele.

Întrebat dacă ia în calcul să nu dea curs unei decizii a Curţii Constituţionale, Klaus Iohannis a replicat: ”Eu iau în calcul să respect statul de drept din România, să-l întăresc, să am grijă atâta cât pot să rămână procurorii independenţi, cu respectarea evident a Constituţiei”.

Chestionat de asemenea dacă ia în calcul organizarea unui referendum pentru o consultare pe această temă, preşedintele a răspuns: ”Este o discuţie care se poate purta, dacă se impune sau nu un referendum, însă aici apar anumite riscuri. O decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum. Prin referendum pot fi discutate problemele din punct de vedere al construcţiei statului, dar în domeniu, statul are o abordare foarte clară de mai de 10 ani încoace, şi anume independenţa procurorilor şi nesubordonarea politicului. Acest lucru este foarte bine ancorat în justiţia românească şi nu cred că trebuie supusă acum această problemă unei consultări populare, dar sigur, vedem din păcate că sunt tot mai mulţi politicieni care oarecum pun sub semnul întrebării anumite aspecte ale independenţei justiţiei şi, dacă va fi nevoie, putem să convocăm un referendum pe această temă”.

În privinţa revocării şefei DNA, preşedintele Iohannis a subliniat: ”După ce avem motivarea, o citim până o înţelegem, după care spunem exact care este soluţia”.

Iohannis a mai declarat că el va respecta Constituţia ”indiferent ce se întâmplă”.

15 COMMENTS

 1. Totuși, îi explică cineva și lui Werner șase-case care e diferența dintre procurori și judecători și mai ales, cine înfăptuiește justiția într-un stat de drept??? Nu de alta dar de fiecare dată se face de rușine la maximul penibilului cu astfel de ieșiri, asezonate cu rânjete tâmpe, iar gloata de # rezistenți chiar îl crede pe cuvânt!

  • Președintele României ales cu aproape 7 milioane de voturi are susținerea necesară și se impune sa lupte pentru independența justiției! Johannis are sustinerea României a UE și NATO SUA etc grupul infracțional organizat se Dragnea si Tăriceanu nu au nici o susținere…nici macar populara

   • Ministrul Justitiei a spus cu subiect si predicat: independenta procurorilor insemna ca nu intervine nimeni in dosarele pe care le instrumenteaza nu insemana ca ei pot sa faca orice ex sa incalce Constitutia sau sa stea pe dosare ani la randul fara sa faca nimic. Ei raspund pentru aceste lucruri in fata Ministrului Justitiei cum spune Constitutia. Eu zic sa gandim cu capul nostru. Independenta justitiei nu are nimic de-a face cu revocarea administrativa din functie a unei persoane care a incalcat Constitutia si a savarsit abuzuri.

    Deci ori Kovesi in da demisia ori presedintele trebuie conform deciziei instantei sa o demita. Restul vorbariei si a jocului de glezne este pentru grupul lui de sustinatori sa ii dea impresia ca se lupta. E de fapt o pacaleala a electoratului propriu, pentru ca i-au obisnuit cu niste ilegalitati si minciuni…

  • Puterea nu este exclusiv la presedinte intr-un stat democratic.

   Obreja si-a facut bagajele si pleaca la puscarie fara sa citeasca motivatia instantei care n-a fost inca data. Indiferent ce scrie in motivatie decizia e definitiva cu efecte imediate. In schimb presedintele Romaniei este mai presus de lege si de cetatenii romani el asteapta motivatii de parca motivatia schimba ceva. El isi permite, cetatenii romani nu. Asta e mesajul.
   In cel mai rau caz daca motivatia contine lucruri absurde este comentata si pe viitor judecatorii vor incerca sa indrepte lucrurile in cazuri similare, pentru a-si pastra credibilitatea.

   Nici UE, nici NATO nici nimeni nu poate spune ca deciziile instantei nu pot fi respectate pentru ca indeamna la anarhie, este incalcata ordinea de drept si legea. Statele functioneaza pe lege si ordine. Deci nu mai asteptati degeaba miracole din afara ca nu exista. Incepeti sa ganditi cu capul vostru in interesul vostru. Indiferent de optiunea politica trebuie sa respectam niste principii democratice: libertatea de exrpimare prin vot si ordinea data de instanta.

   Partidele politice gen USR si PNL au un singur punct in programul lor: sustinerea lui Kovesi. De-aia sunt asa disperati, pentru ca sustinerea lor este de la procurori si de la ambasade. Atat. Ei nu fac nimic pentru poporul roman. Numiti un singur punct sau o singura propunere pentru romani. Ei fac interesele strainilor prin unealta lor DNA. Invatati sa fiti exigenti cu partidele pe care le sustineti nu mai inghititi derapajele de la democratie.

 2. Eu daca as fi ziarist( neacoperit), i as pune o singura intrebare : de ” patriotii ” muma sa si tatane su traoesc/locuiesc in alta tara ?!.

  • N-ai auzit că au fost goniți de pesedei din țară și forțați să muncească la mântuitori!

 3. Ăștia o țin danga-langa cu independența procurorilor! De parcă îi forțează cineva să nu strângă probe în dosare și dacă Doamne-ferește s-ar întâmpla așa ceva nu poate să urle ca din gură de șarpe!

 4. Mai tineti minte lectia de istorie despre 1907, cand rascoala a putut fi inabusita doar cand trupele de represiune dintr-o regiune a tarii au fost trimise sa impuste taranii din alta regiune?

  Merkel vrea ca tarile UE sa isi retraga pazitorii de granitze nationale si sa-i inlocuiasca cu trupe din alta tara! Vrea ca agentia UE Frontex sa aiba controlul in paza granitelor UE, de pilda controlul asupra granitelor Romaniei sa nu mai fie sub comanda Romaniei. Evident soldatii germani, de pilda, vor permite intrarea migrantilor in Romania, ca acestia sa nu se duca in tara lor.

  Merkel Calls For Brussels Takeover of EU Nations’ External Border Controls
  http://www.breitbart.com/london/2018/06/05/merkel-call-brussels-takeover-border-control/

  Johannis pe 25-26 Iunie 2018 are reuniune la Consiliul European tocmai ca sa semneze ca e de acord cu grozavia asta — ocazie sa se razbune pe poporul roman.

  • metoda nu e noua, a fost folosita si de romani care trimiteau legiuni dintr-o parte a imperiului sa lupte, inclusiv cu poporul, din alte regiuni, ca sa impiedice fraternizarea acestora cu populatia rasculata.
   Dar, pe fond e corect, asta urmeaza; al patrulea Reich nu poate exista si rezista decit prin totalitarism (tocmai s-a hotarit in Germania ca SRIul lor are voie sa asculte orice, oricum, oricind, chiar si fara un motiv…), dictat, opresiune, abuz si crima (in ordinea cronologica a devenirii lor)
   Pentru cine nu stie: democratia s-a inventat si practicat in Grecia; libertatea s-a inventat filosofic in Anglia si s-a desavirsit faptic in America; socialismul s-a inventat in Franta si s-a desavirsit in Rusia, China, Coreea; Germania nu a contribuit la cultura sociala a omenirii decit prin national-socialism, o variatie a comunismului.
   Numai cultura anglo-saxona maximizeaza libertatea individului, din cite ne arata istoria… aviz pro-europenilor de profesie…

 5. Presedintele Republicii nu-mi este extrem de simpatic, n-as dori sa fiu in acest moment in locul dansului, are o sarcina extrem de delicata. Odata, ca unii il strang cu usa instantei, altii vor sa nesocoteasca Legea iar, domnia sa pana una alta este Presedintele Republicii si trebuie sa ia o hotarare. Nici nu vreau sa cred ca Presedintele nu va lua hotarea care trebuie, cea legala, e doar o chestiune de timp.

  • Presedintele tau, dupa ce ca e prost gramada (o sa citesc pina o sa inteleg, poate pina atunci i se termina mandatul lui chioveshi!), e si fudul (ca altfel n-ar fi prost destul). Asa ca ne-am pricopsit (de fapt nu noi, mai degraba Codlea), noroc ca mai are putin si scapam de el. Nu stiu ce dracu ne faceam daca eram monarhie si natingul asta era kaizer! Aviz amatorilor!

 6. In afara de tenta de ridicol ce însoțeste in mod constant discursurile prezidențiale din ultima vreme, declarația de astăzi e la fel de neinteresanta ca și cele din trecut; Johannis e un personaj lipsit de orice calități, care, din nefericire, a fost propulsat la carma statului exact pentru aceasta lipsa. Modelul, același ca și in cazul Kovesi—alta persoana obscura, semi-ignoranta, meschină, scoasă brusc din anonimat—e mai mereu inoperant, ceea ce nu înseamnă ca intriganții care l-au concoctat nu-l vor repeta, amăgiti de ideea ca noul anonim promovat pentru mediocritatea lui funciară va fi mai “obedient” decât anteriorul. Dovada Cioloș, o persoana dotata cu “carisma unei borduri”(excelenta descrierea) pe care toată lumea îl creditează cu capacitați nevăzute din pricina fostei calități de comisar european pe care a deținut-o; ei bine, va fi propus pentru înlocuirea eventuala a lui Johannis, deși se vede de pe acum ca are și inteligenta unei borduri, nu doar șarmul acesteia (vezi afirmatia referitoare la diferența dintre Constituție și lege, in care legea era mai “presus”, doamne ferește-ne de idioți). Asta e.

 7. Independenta procurorilor para sa fie o expresie asemanatoare cu cea de imunitate parlamentara.
  Problema e ca procurorii par sa aiba mai multa putere decat parlamentarii, actiunile procurorilor (in viata publica si in cea privata) este protejata de aceasta independenta a justitiei in timp ce in cazul parlamentarilor se numeste abuz sau evitarea cercetarii penale.
  Acum cativa ani citeam ca procurorii au imunitate in legatura cu cazurile la care lucreaza (legal o ilegal) si ca daca a trecut mai mult de 1 an nu mai poate fi cercetat. Pe parlamentari ii cerceteaza pana si felul cum respira, daca au castigat bani din dobanda sau daca li s-au facut cadou dulciuri, etc.
  Legea e lege pentru toti… imunitate parlamentara sau independenta justitiei. E adevarat ca exista hartuire juridica care in legile americane e foarte bine legiferata.
  Ce ar putea fi considerata hartuire juridica? Atunci cand se cheltuie mai multi bani decat prejudiciul realizat, unicul scop fiind condamnarea unei persoane considerata incomoda.

 8. Romania e svaitzer cu robotul ratacit in principalul scaun al tarii,nu mi-e jena sa afirm acelasi lucru de guvern si toata clasa politica! Toti perindatii si numitii in functii politic au contribuit la svaitzerizarea Romaniei pas cu pas! Acest analfabet juridic mai vorbeste in numele Romaniei ca reprezentant al scandalagiilor si mahalagismului politic! Incredibil,ce tupeu!

Leave a Reply