Dupa anuntul Ungariei privind opozitia aderarii Romaniei la OCDE, Austria da si ea o lovitura tarii noastre, anuntand ca se opune aderarii noastre la Schengen.
O atitudine incorecta, nedemna, in totala neconcordanta cu angajamentele deja indeplinite ale Romaniei dar si cu miliardele de euro pe care le fac firmele austriece in tara noastra…
Aceasta noua coalitie austro-ungara are nevoie de o puternica ofensiva a Romaniei la Bruxelles si in toate capitalele europene. Sper ca Teodor Melescanu va stii sa-si puna mai bine in valoare experienta diplomatica serioasa pe care o are, intr-un nou tip de atitudine : mai ferma si mai puternic conturata.
Daca si ministrul afacerilor europene poate avea o contributie in acest sens, n-ar fi rau sa-i vedem primul rezultat de la preluarea portofoliului.
Nu stiu insa cum se face ca in ambele parti ale coalitiei austro-ungare, Rusia are coada bagata adanc, din punct de vedere politic si economic. E doar o constatare a realitatii, nu un motiv ca noi sa batem in retragere, sa fim in pozitia ghiocel ca pina acum si sa perseveram in atitudinea defetista a diplomatiei romane de atatia ani.
N-ar fi rau ca si presedintele Klaus Iohannis sa se implice mai mult, avand in vedere rolul sau constitutional in domeniul politicii externe.
Cancelarul social-democrat austriac Christian Kern şi ministrul său conservator de Externe Sebastian Kurz au respins joi viziunea preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker cu privire la extinderea către est a zonelor euro şi Schengen, relatează Reuters.
În discursul său anual programatic despre ”starea Uniunii” Europene, Juncker a schiţat miercuri o viziune a Uniunii post-Brexit, în care aproximativ 30 de state folosesc moneda unică europeană euro, iar un ministru UE al Finanţelor coordonează bugete-cheie în vederea ajutorării statelor care se confruntă cu dificultăţi.
Juncker a îndemnat de asemenea la primirea României şi Bulgarei în Schengen.
”Pur şi simplu nu are sens ca zona euro să fie extinsă înainte să fie rezolvate aceste probleme, deoarece, altfel, aceste vor probleme vor fi şi mai mari”, a declarat Kern, evocând ca exemplu criza zonei euro în care Greciei s-a aflat pe marginea prăpastiei falimentului mai mulţi ani.
”Dacă doriţi, aceasta este o extindere a problemelor în fond şi la urma urmei şi nu plus în cooperarea europeană. Eu cred că această idee nu este reflectată”.
Kurz a dat la rândul său Grecia drept un exemplu prost de aderare a unor ţări care nu îndeplinesc condiţiile cu privire la fnanţele publice stabilite de UE.
”Zonele euro şi Schengen sunt deschise tuturor, dar numai cei care îndeplinesc criteriile (aderă). Trebuie să evităm situaţii ca cea din Grecia”, a subliniat Kurz.