Pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă, în continuare avem producţie şi, din păcate, ne ajută faptul că anumiţi consumatori industriali şi-a oprit activitatea şi nu mai consumă gaze, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Zoltan Nagy – Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

“Categoric ne aşteaptă o iarnă complicată. Nu va fi complicată pentru că ne aşteptăm la temperaturi anormale. Probabil că temperaturile se vor situa în mediile multianuale pe care le-am avut în ultimul deceniu. Probabil că vom avea 10, 15, 20 de zile friguroase, când pe partea de gaze naturale consumul zilnic va sări de 50, 55 de milioane de metri cubi. Pe partea de gaze e puţin probabil să avem complicaţii. Avem stocuri, zic eu, la un nivel satisfăcător. În continuare se înmagazinează. Probabil că ritmul va scădea. Dacă am avut în luna iulie, în medie, peste 16 milioane de metri cubi înmagazinate, medie zilnică, au început să scadă aceste medii zilnice şi eu mă aştept ca şi în octombrie să înmagazinăm, în medie, poate 10 milioane de metri cubi, ceea ne va duce la un grad de umplere a depozitelor de peste 90%. În acest moment suntem la 84%”, a afirmat Nagy-Bege, la conferinţa “Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.

El a subliniat că, “pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă” şi în continuare avem producţie.

“Din păcate, şi aici e un paradox, ne ajută faptul că anumiţi consumatori industriali şi-au oprit activitatea şi nu mai consumă gaze. Vă dau cifre de la jumătatea anului. După 6 luni, consumul casnic de gaz naturale a scăzut cu 5,2%. Este normal să oscileze cu 5%, în funcţie de temperatură, sunt valori normale. În schimb, consumul industrial şi consumul producătorilor de energie termică, în această perioadă de 6 luni, în ianuarie-iulie, a scăzut cu aproape 18%, ceea ce, în medie, ne dă o scădere de 13%. Dacă extrapolăm – şi tot anul va însemna o scădere de 13%, pe tot anul 2022, înseamnă că de-abia trecem de 10 miliarde de metri cubi consumul anual de gaze naturale. Din păcate, dificultăţile cu care se confruntă industria ne ajută să nu avem probleme cu alimentarea cu gaze naturale”, a subliniat vicepreşedintele ANRE.

El a precizat că, în ceea ce priveşte energia electrică, trebuie acoperite “nişte vârfuri”.

“Dacă la gaze vârfurile sunt mai predictibile şi prognozele meteo ne cam arată când vin aceste vârfuri, la energie electrică situaţia este mai puţin predictibilă şi previzibilă, pentru că vedem istoricul ultimilor 10 ani. La noi, când bate vântul exportăm, când vântul stă importăm şi căutăm soluţii să acoperim vârfurile. Va fi o provocare şi pentru administraţie, pentru minister, pentru noi, pentru companiile implicate în sector Transelectrica, Transgaz, furnizori, distribuitori – absolut toţi trebuie să contribuie, să fie vigilenţi, să fie atenţi, să fie pregătiţi cu scenarii, ca să improvizăm în momentul în care dăm de o problemă”, a completat Nagy-Bege, citat de Agerpres.

1 COMMENT

  1. Care stat? Guvernul Ciuca plateste politic si economic facturile predecesorilor sai de la roman incoace cand au zis ca vor raspunde politic pentru imprumuturi aiurea si care nu au patit nimic. Ba, au case palate si conturi de milioane prin toata lumea . Lipsa de reactie a lui Ciuca la aceste hotii il duce in cardasie cu ei. Ca rezervist este lipsit de forta de a lua taurul de coarne si sa il scoata la vedere: Astia sunt hotii dumneavoastra! Omuletul asta de la ANRE ne abureste cu limbaj de lemn si derapaje :,,Din păcate, şi aici e un paradox, ne ajută faptul că anumiţi consumatori industriali şi-au oprit activitatea şi nu mai consumă gaze.” Vai ce bucuros sunt ca voi avea gaze ca industria a murit????? este normal ce spune? Sa nu vorbesc despre ce nu stiu. Sa ii spun lui Nagy-Bege ce au patit parintii mei in epoca, poate asa afla si el ce se intampla cu firmele electrica. Erau ceasurile acelea electromecanice . Din cauza unei defectiuni au sarit niste cifre si a aparut un consum enorm. Au reclamat greseala si au venit haita cei de la electrica Asa au aflat ca aveau un racitor fram, 3 becuri de 40w un fier de calcat si un radio Neptun.Au constatat ca nu este lovit sau agresat contorul si au plecat cu el la laborator. Dupa 2 luni am pornit in cautarea laboratorului Undeva pe 1Mai ( i Mihalache) exista acest laborator tot al IDEB. ( ei centrau ei dau cu capul)Audienta si aflam ca o greseala a mecanismului de contorizare a permis eroarea dar ca trebuie sa platim ca sa nu ne debranseze asa este regulamentul. Am platit in rate 5400 lei(salariu de director atunci). Cu aceasta ocazie am aflat de la un lucrator care ne-a condus la poarta ca toate contoarele sunt jmecherite in laborator si ca inregistreaza cu 10 -12 % in plus.Iar verificarea se face tot la ei si nu poti face nimic decat sa platesti ce iti vine. Oare acum cum o fi? Poate ne spuneti la CNN. Aceste firme arata cu degetul spre stat care a devenit in mintea noastra slaba HOTUL Energetic. Vampirul care ne fura banii cu facturile. Asa o fi? Daca nu este asa de ce nu monteaza statul contor inteligent si asteapta la comerciant sa faca asta. De ce nu face un laborator neutru si un sistem care verifice ocaua lui Cuza. Daca ar face asta Ciuca ar lua locul lui Cuza in istorie. Dar nu o va face!

Leave a Reply