Wednesday, January 15, 2025
-0.2 C
Bucharest

“E trist ca reusim in alte state sa deblocam proiecte, iar de la Bucuresti primesc doar acuzatii si insulte”

Comisarul European Corina Cretu, reactie pe Facebook dupa acuzatiile aduse de colegul sau de partid, Codrin Stefanescu :

Buna dimineata.
Nu stiu daca ati urmarit, dar aseara, ca la un semnal, dupa ce am zis ca studiul de fezabilitate al spitalelor regionale costa 1,8 milioane euro (si nu 250, cat se avansase in spatiul public), am inceput sa fiu atacata intr-un mod socant.

Aceste atacuri pornite ca la un semnal la adresa mea si mai ales atacurile la adresa Uniunii Europene, injuriile prin care sunt acuzata ca sunt vanduta intereselor straine, in conditiile in care toti stiu cate eforturi am facut preluand pe fonduri europene toate creditele Romaniei pe care le avea de platit catre Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana de Dezvoltare, salariile functionarilor din Romania care lucreaza pe fonduri europene, fazand zeci de proiecte care nu s-au terminat la timp si pt care statul pierdea aproximativ 3 miliarde de euro, sincer, toate acestea ma lasa fara cuvinte.

As fi inteles sa fiu considerata tradatoare de partid si de tara, daca am fi avut depuse la Comisia Europeana zeci de proiecte care tergiversau sau pe care le-am fi uitat perioade lungi de timp.

Repet, din pacate nu mai avem in analiza proiecte majore depuse la Comisie in afara Magistralei de Metro M6, proiect in legatura cu care inca astept un raspuns la o scrisoare adresata de catre Directorul General al DG Regio, Dl Marc Lemaitre, Ministrului Transporturilor, fara de care regulamentele nu imi permit sa adopt o decizie.

Nici un alt proiect major nu e depus la Comisia Europeana, in conditiile in care Romania a depasit cu mult datele la care singura s-a angajat ca le va depune, nu numai pentru spitalele regionale, dar si pentru autostrazile Pitesti-Sibiu, Târgu Mures-Iasi, Craiova-Pitesti, podul de la Braila, Metroul Pipera-Berceni, Centura Bucurestiului, etc.

E trist ca reusim in alte state sa dezvoltam si sa deblocam proiecte, iar de la Bucuresti primesc doar acuzatii si insulte. Nu numai eu, dar si serviciile Comisiei Europene sau ale celorlalte institutii europene.

Pentru perioada 2021-2027, viitorul Buget European, m-am zbatut pentru mai multi bani pentru Romania, astfel incat aceasta sa beneficieze de inca 8 miliarde fata de actuala perioada de programare pentru investitii in interesul cetatenilor romani.

Cand reusesti, in ciuda plecarii celui de-al doilea mare contributor la Bugetul UE, Marea Britanie, sa obtii o crestere cu 10 la suta a fondurilor europene pentru tara ta, esti, cu siguranta, in slujba unor interese straine, nu-i asa?

Va las pe Dvs sa apreciati munca si loialitatea mea fata de Romania si Uniunea Europeana.


MINISTRUL SANATATII RECUNOASTE : ROMANIA A CERUT/PLANIFICAT PREA PUTINI BANI UE PENTRU SPITALE REGIONALE

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat joi, la Braşov, că instituţia pe care o reprezintă a aprobat, prin Ordinul de Ministru 1394 din 1 noiembrie 2018, structura viitorului spital regional ce va fi construit în oraş.

”Am venit azi la Braşov cu Ordinul de Ministru, cu structura spitalului pentru că există dorinţa autorităţilor de a face acest lucru. Acordăm o mare atenţie acestui spital. Am încredere că autorităţile locale vor conlucra astfel încât acest spital să fie primul gata dintre cele opt spitale regionale. Vă asigur în continuare de sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al Guvernului României”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat că s-au făcut mai mulţi paşi de la discuţiile avute cu ministrul Sorina Pintea în urmă cu două luni.

”În acest moment avem amplasamentul spitalului pe o suprafaţă de 11,45 ha şi avem un PUZ pentru această suprafaţă,deci partea urbanistică este rezolvată. Reţeaua de gaze îndeplineşte toate condiţiile în zona respectivă, iar din punct de vedere al alimentării cu energie electrică mai trebuie făcute nişte lucrări pentru că în zona respectivă nu există capacitatea necesară. În perioada următoare vor fi în discuţii cu BERD-ul, cu care de altfel suntem într-un contact permanent. În viitoarea şedinţă de Consiliu Local vom discuta acordul cu BERD”, a explicat primarul la întâlnirea care a avut loc la Prefectura Braşov, unde a prezentat şi un scurt film cu amplasamentul spitalului.

Conform Sorinei Pintea, lucrurile merg într-o direcţie foarte bună cu privire la viitorul spital regional.

”Sunt plăcut surprinsă de ce aţi realizat până acum şi mulţumită că lucrurile merg într-o direcţie foarte bună. E un soi de lucrare gospodărească şi, practic, din acest moment s-a înfiinţat Spitalul Regional Braşov”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Viitorul Spital Regional Braşov va avea un număr de 849 de paturi pentru spitalizare continuă şi 60 de paturi pentru spitalizare de zi. Printre secţiile care vor funcţiona în spital au fost enumerate: chirurgie toracică, urologie cu transplant renal, ortopedie-traumatologie, chirurgie plastică, medicină internă, diabet zaharat, chirurgie pediatrică, neonatologie.

În legătură cu spitalele regionale, Sorina Pintea a menţionat că în programul de guvernare sunt prinse opt astfel de unităţi medicale, studiile de fezabilitate fiind finalizate pentru cele de la Iaşi, Cluj şi Craiova.

Costurile pentru construirea unui spital regional sunt estimate la 450 de milioane de euro, în condiţiile în care în 2014 fuseseră solicitate de Guvern 150 milioane de euro pentru toate cele trei unităţi spitaliceşti.

”România urma să mai pună 50 de milioane euro, dar atunci s-a discutat doar despre construcţie. Acum, în 2018, când am demarat în forţă, doar la Iaşi aveau regimul juridic clarificat, iar la Cluj şi Craiova s-au făcut eforturi pentru a termina SF-urile. 150 milioane euro pentru trei spitale era puţin în condiţiile în care pentru un spital estimarea este în jur de 450 milioane euro. Atunci, este normal ca România să caute surse de finanţare, buget de stat şi alte surse. Din aceste 450 milioane euro per spital, 130 milioane euro sunt pentru SF-uri, design şi alte lucruri. Mai rămân 20 milioane euro pentru spital. Credeţi că se poate construi un spital cu această sumă? România caută surse de finanţare pentru că va atrage bani europeni şi va trebui să cofinanţeze”, a spus Sorina Pintea.

(Aici Sorina Pintea incurca sumele costurilor totale cu ce a solicitat Romania de la Bruxelles ca fonduri europene…)

Ea a adăugat că la întâlnirea cu comisarul european Corina Creţu, prim ministrul Viorica Dăncilă a propus fazarea lucrărilor, adică în prima fază să se facă partea de proiectare, caietele de sarcini, după care să se înceapă construcţia, lucru agreat de comisarul european.

”Mai mult decât atât s-a spus că nu am fost la Bruxelles să cerem bani. Am fost o echipă de la Ministerul Sănătăţii în 27 septembrie pentru că am fost chemaţi. Am fost la discuţii să putem completa şi ni s-a spus nu. ‘Nu mai avem pentru că aveţi supraîncărcare pe POR.’ Deci am căutat toate soluţiile. Că nu am spus este vina noastră. Vreau să vă spun că România va atrage fonduri europene, va apela la parteneriatul public privat, pentru că aş vrea să mai demontez un lucru. S-a spus că dacă spitalele se vor construi prin parteneriat public privat se vor plăti taxe suplimentare. În niciun caz. Spitalele sunt administrate azi de către angajaţii spitalului. Vor fi administrate de către cei care vor să intre în parteneriat public privat. Spitalele vor fi publice, fără nicio taxă suplimentară”, a precizat ministrul Sănătăţii.

PS : In acest ultim aspect al derularii si functionarii PPP, pare ca doamna ministru al sanatatii nu intelege mecanisme simple, banale

Hot this week

Ponta îşi loveşte partidul : PSD nu e capabil să câştige alegerile

Fostul premier Victor Ponta spune că este pregătit să candideze la...

88% dintre români susţin NATO

Sociologul Remus Ştefureac pe Facebook : La începutul săptămânii viitoare...

MAE despre diversiunea Patruşev : aceleași teme agresive de propagandă și dezinformare cu care Moscova ne-a intoxicat

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat, miercuri, la mesajele controversate ale...

Preşedintele Comitetului Militar NATO : ca să prevenim războiul, trebuie să investim mai mult în apărare

La reuniunea sefilor apărării din NATO de la Bruxelles,...

Premierul Ciolacu anunţă reducerile pe 2025

Premierul Marcel Ciolacu a fost azi la Ministerul de...

Topics

Ponta îşi loveşte partidul : PSD nu e capabil să câştige alegerile

Fostul premier Victor Ponta spune că este pregătit să candideze la...

88% dintre români susţin NATO

Sociologul Remus Ştefureac pe Facebook : La începutul săptămânii viitoare...

MAE despre diversiunea Patruşev : aceleași teme agresive de propagandă și dezinformare cu care Moscova ne-a intoxicat

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat, miercuri, la mesajele controversate ale...

Premierul Ciolacu anunţă reducerile pe 2025

Premierul Marcel Ciolacu a fost azi la Ministerul de...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img