Prima doză de vaccin anti-COVID19 dezvoltat de Pfizer este eficientă în proporţie de 85%, se arată într-un studiu realizat în rândul personalului medical de la un spital israelian, alimentând dezbaterile cu privire la schema recomandată de două doze, relatează vineri Reuters.

Constatările Centrului Medical Sheba arată o eficacitate generală de circa 95% într-un regim de două doze efectuate la distanţă de 21 de zile în cazul vaccinului dezvoltat de Pfizer împreună cu BioNTech.

Studiul Sheba, care urmează să fie publicat în revista medicală The Lancet, vine la o zi după ce cercetători canadieni au sugerat că a doua doză de vaccin Pfizer ar trebui amânată având în vedere nivelul ridicat de protecţie oferit de prima doză, ceea ce ar putea creşte astfel numărul persoanelor vaccinate. Cercetarea lor a arătat o eficacitate de 92,6% după prima doză de Pfizer, pe baza unei analize a documentelor transmise în decembrie de compania farmaceutică către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA. În răspunsul său, Pfizer a declarat că schemele de vaccinare alternative nu au fost încă evaluate şi că decizia de a face acest lucru revine autorităţilor sanitare.

Studiul Sheba a arătat că în rândul celor 7.214 de angajaţi ai spitalului care au primit prima doză în ianuarie, a existat o reducere de 85% a cazurilor simptomatice de COVID-19 în decurs de 15 până la 28 de zile. Reducerea generală a infectărilor, inclusiv a cazurilor asimptomatice detectate prin testare, a fost de 75%.

Epidemiologul Gili Regev-Yochay de la Centrul Medical Sheba a atras atenţia însă că persoanele studiate în rândul personalului medical au fost “în majoritate tinere şi sănătoase”.

Spre deosebire de studiul clinic Pfizer, “nu avem mulţi (angajaţi) cu vârsta peste 65 de ani”, a declarat ea pentru jurnalişti, subliniind însă că studiul Sheba a avut loc în timpul unei creşteri a numărului de cazuri de COVID-19 în Israel, care a condus la numeroase internări, scrie Agerpres.

2 COMMENTS

  1. Atata timp cat in Romania se practica teroarea prin orice metoda, fiecare cetatean se apara singur de boli! Initial au inceput cu teroarea: urlete terorizante de la clanul arafat-orban/pnl-plavanul de lux plus medicii care nu mai conteneau sa se planga invinuind cetatenii, inchis in spital si in casa, restrictii si invinovatiri pe banda rulanta, atentionari pe masti neconforme si aparatura care ia foc in spitale, urlete pentru spitalele cumparate pe bani grei si ardere pe viu in spitale! De cand cu vaccinurile, teroarea e si mai oribila, ei arata ca si cum se vaccineaza, dar e inca o forma de teroare mai grava, incat, cetatenii se departeaza si mai mult de spital, medici si injectii de oricare ar fi! Mizerabil!

  2. “Um…Um…” zice Voiculescu.
    Ati observat, la cuvantarea catre presa a lui Vlad Voiculescu in curte la Marius Nasta, ca ezitarea verbala intre putinele idei o pronunta domnia sa in engleza?! In engleza!
    Cel mai ridicol ministru miolcoshit, “englezit”, fals, nesincer!

    Evident cuvantarea miolcoshitului a fost calculata sa scoata Valea Jiului de pe prima pagina a televiziunilor.

    Cand va lua cineva interviu si lui Baietzica englezitul pus director privat peste banii casei de sanatate a poporului?! Sa vedem ce “Um… Um… Ummm…” mai pune si acela la cale.

Leave a Reply