Publicaţia britanică The Guardian consideră partida dintre România şi Argentina, din optimile de finală ale Cupei Mondiale din 1994, din SUA, câştigată de tricolori cu 3-2, drept cel mai bun meci din istoria turneelor finale mondiale, conform news.ro.

“Cinci goluri, fotbalişti de clasă mondială aflaţi în vârful carierei lor şi un meci în echilibru până la fluierul final sugerează un , dar acestea nu atrag neapărat atenţia faţă de un clasic din zilele noastre. Dar prin ce este diferită această partidă, ca una care le întrece pe celelalte toate? Ritmul incredibil şi internsitatea meciului, în ciuda unei călduri arzătoare, excepţionala calitate tehnică arătată de ambele echipe şi fascinata bătălie tactică între doi şireţi antrenori, care au adoptat stiluri radical diferite”, notează sursa citata.

“Argentina a adoptat un strâns, compact sistem 4-4-2, cu balonul circulând rapid şi precis de la Redondo, Simeone şi Ariel Ortega către poziţii ale explozivilor atacanţi Batistuta şi Balbo. România a adoptat o formaţie de genul 4-6-0, depăşind ca număr Argentina la mijlocul terenului şi plecând în număr mare pe contraatac când câştigau mingea, schimbându-şi poziţiile şi zăpăcindu-i pe fundaşii adverşi cu mişcarea loc. A fost furtuna perfectă a două echipe care au contribuit împreună la crearea a 90 de minute de fotbal total, sublim şi hipnotizant: o combinaţie de ritm, inteligenţă, o exemplară execuţie tehnică şi tactică”, a mai scris The Guardian.

Publicaţia britanică a prezentat filmul meciului şi contextul în care Maradona nu s-a putut întâlni pe teren cu “Maradona din Carpaţi”, Gheorghe Hagi. Starul argentinian a fost depsitat dopat cu câteva zile înainte şi suspendat din turneu.

“Maradona, care a fost comentator pentru o televiziune argentiniană, nu a putut să treacă peste durerea eliminării timpurii şi peste propria lui paranoia. , a spus el. Să sperăm că în momentele mai liniştie, pline de reflecţie, Maradona realizează acum că nu a existat nicio ruşine în a pierde la limită în acest cel mai epic meci de fotbal”, a conchis autorul articolului.

La CM-1994, România a fost eliminată în faza următoare, în sferturi, de Suedia, la penaltiuri.


https://www.theguardian.com/football/2018/jun/26/world-cup-best-game-argentina-romania-usa-94-hagi

3 COMMENTS

  1. A fost un meci de vis, deschis, ambele echipe au etalat tot ce au avut mai bun, s-a alergat mult si cu folos. Nu degeaba au fost numiti “Generatia de Aur”.
    Un meci asemanator au jucat si “gladiatorii din groapa cu lei” de la Guadalajara (Mexic 1970), in memorabilul meci Romania-Brazilia. Din pacate astazi traim din amintiri.

  2. Asta ar fi stirea cea mai buna (pana acum) pentru romani si pentru Romania, in anul Centenarului … Pacat ca nu e ceva stabilit de catre un for oficial ci doar de o publicatie dar ne mai da si noua o gura de aer proaspat in toata duhoarea asta interna, a politicului si a propagandei anexate acestuia.

  3. si premiul pentru cel mai vindut meci merge cumva la Romania-Spania de la Euro 96? sau pentru Serbia-Romania din 2009?

Leave a Reply