Război în Ucraina, ziua 500. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că discuțiile cu omologul său din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, au vizat în principal prelungirea Acordului cerealelor cu Rusia și garanțiile de securitate pe care Kievul le cere din partea NATO.

https://www.antena3.ro/externe/razboi-rusia-ucraina-8-iunie-2023-679647.html

Ucraina “merită să adere la NATO”, a declarat vineri preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, după o întâlnire la Istanbul cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, notează AFP.

Kievul vrea să adere la Alianţa Nord-Atlantică, dar Statele Unite au avertizat vineri că Ucraina “nu se va alătura NATO” la finalul summitului Alianţei prevăzut marţi şi miercuri la Vilnius.

Şeful statului turc, care a anunţat vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, “luna viitoare”, a fost de părere, pe de altă parte, că Rusia şi Ucraina “ar trebui să revină la negocierile de pace”.

Erdogan, care a luat cuvântul alături de preşedintele Zelenski, şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa ca acordul privind exportul de cereale ucrainene, încheiat în iulie 2022 sub egida Naţiunilor Unite şi Turciei, să fie prelungit.

“Sperăm că acordul va fi prelungit”, a spus Erdogan, în timp ce Rusia a declarat că nu vede niciun motiv să-l prelungească la expirarea sa pe 17 iulie, scrie Agerpres.

 

Leave a Reply