“În semn de recunoştinţă şi apreciere pentru dăruirea şi curajul manifestate sub culorile drapelului naţional, pentru spiritul de sacrificiu dovedit în timpul executării unei misiuni de luptă în Teatrul de Operaţii din Afganistan, preşedintele României, Klaus Iohannis, a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, sublocotenentului Stoica Vintilă Mădălin”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Apărării Naţionale, Mihai Fifor

Mădălin Stoica a decedat vineri, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan, anunţă MApN. Alţi doi militari români sunt răniţi. Militarul, de 41 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operaţii şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.

În acelaşi atac cu maşină capcană asupra patrulei au fost răniţi caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuaţi pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar, anunţă Ministerul Apărării.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica şi a înaintat Preşedintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Luni, 18 septembrie, vor fi organizate în unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii ceremonii de comemorare a militarului căzut la datorie.

6 COMMENTS

 1. Tot respectul si consideratia pentru cel disparut dar sa-mi fie cu iertare cred ca notiunea de erou la noi este gresit inteleasa,,,La altii “erou” este acela care-si da viata sau nu salvand intr-o misiune la limita o reduta vitala,un obiectiv,viata celorlalti camarazi de arme sau a unor civili din zona,cel care a evitat un carnagiu sacrificandu-se pe sine.Dintr-o simpla patrula atrasa intr-o ambuscada si se intampla ca unul sa nu mai scape iar ceilalti da cel cazut nu poate fi numit erou.Dar noi in Romania acolo unde gradele,strelele de general se iau daca te bati cu polonicele la popota sau intendenta si termina programul la 4,la 50 de ani iesind cu o pensie super-speciala prin comparare desigur ca toti cei care-si risca viata acolo prin simpla lor prezenta se pot numi “eroi” …totusi cu ghilimele.

  • Intr-un fel are si Filip dreptate. Erou esti cand faci o fapta eroica, nu cand mergi intr-o misiune de patrulare. Trebuie facuta o distinctie totusi intre un soldat cazut la datorie si un erou.

 2. CONTRIBUŢIA ÎN SÂNGE SE PUNE?
  Sunt si eu curios dacă pensia militară de urmaş pentru copilul lui orfan de tată de acum, va depăşi ,,nesimţita” sumă de 500 lei!?
  D-le premier Tudose, norma de hrană nu intră în baza de calcul a pensiei militare ,,nesimţite”, doar în veniturile singurilor sclavi instituţionalizaţi de pe planetă!!!!!
  ,, Este interesant de știut ce pensie o să aibă băieții ăștia proaspăt răniți, că uite azi e 15 Sectembre și a intrat în vigoare ordonanța Olguța. Apropo, doamna Olguța, matale spuneai că militarii nu merită pensiile pe care le au, pentru că nu au contribuit la fondul de pensii. De curiozitate întreb și eu, contribuția în sânge se pune ? Și dacă da, la cât e evaluat militarul, nu de alta, dar dumneavoastră politicienii decideți și votați trimiterea militarilor să lupte pe meleaguri străine și tot dumneavoastră, cu aceeași nesimțire ca a domnului recent caftit de purtătorul de pumni Palada, le ciuntiți și înghețați apoi pensiile.
  AUD ???????? ”
  Sursa http://www.in-cuiul-catarii.info/2017/09/15/contributia-militarilor-la-fondul-de-pensii-12703

 3. Eroi sunt cei care lupta si mor in razboiul proprieu tari,pe teritoriul interior al respectivei tari!?
  Cecenii su racolatii pentru atac si lupta, au declarat multi eroi ?!
  Daca eroi sunt cei care lupta pentru alte tari,cum se vor numi cei care lupta pentru patria mama Romania,dar in interiorul ei?!
  “Racolatii” indiferent de tara si unde presteaza,nu pot fi eroi decat imaginabil! Si alkaeda,isis,si plys altii,pot fi eroii celor carora le-au indeplinit misiunea! Ghici cine e labutoanele de conanda?!
  Hai sa nu le mai amestecam!

Leave a Reply