EURACTIV scrie ca un conflict mocnește în sânul celui de-al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, Renew Europe, care a reunit fostul grup liberal ALDE cu partide de centru apropiate de doctrina lui Emmanuel Macron și a formațiunii acestuia, En Marche.

Surse din grupul parlamentar au spus pentru EURACTIV.com că există nemulțumiri tot mai mari față de președintele român al Renew Europe, Dacian Ciolos, întrucât multe delegații naționale consideră că au fost date la o parte și grupul a pierdut, în general, ocazia de a se afirma ca o alternativă viabilă la Partidul Popular European (PPE) și Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D).

„După aproape doi ani, majoritatea delegațiilor înțeleg acum că grupul nu este condus de un membru ALDE, ei văd că am pierdut multe oportunități, am fi putut fi mult mai eficienți”, a spus sursa citată, adăugând că disputa devine mai pronunțată după plecarea Fidesz din grupul PPE, care ar putea determina o schimbare a forțelor în Parlament.

PLUS, formațiunea fondată de Cioloș, nu este membră a Partidului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE). Nici LREM al lui Macron nu este, deși toți europarlamentarii lor fac parte din grupul Renew din Parlamentul European.

„Încrederea politică se erodează și frustrarea este destul de semnificativă în acest moment. Multe delegații sunt acum angajate să construiască o nouă agendă politică pentru a doua jumătate a mandatului”, a adăugat sursa.

EURACTIV scrie că, dacă se ajunge la o masă critică, grupul ar putea chiar să ceară alegeri la jumătatea perioadei și să încerce să îl dea pe Cioloș la o parte.

O sursă apropiată de tabăra lui Cioloș a confirmat pentru EURACTIV că un număr de deputați s-au plâns încă de la început de conducerea sa. Cu toate acestea, potrivit sursei, acești oameni provin în principal din „vechiul ALDE” și nu au reușit niciodată să se adapteze la noua realitate.

„Vorbim despre parlamentari UE de modă veche care nu s-au adaptat niciodată la noul impuls al socio-liberalismului inspirat de președintele Macron și îmbrățișat pe deplin de Cioloș”, a spus sursa.

„Acești liberali de modă veche ar semna orice acord de liber schimb fără condiții […] fără a lua în considerare drepturile sociale, aspectele de mediu”, a adăugat aceasta. „Istoria merge mai departe și trebuie să abordăm acest decalaj generațional”, a adăugat sursa.

Plecarea Fidesz, partidul prim-ministrului maghiar Viktor Orbán, din grupul PPE a pregătit scena pentru o posibilă schimbare a forțelor de putere din Parlamentul European.

Într-un e-mail trimis lui Cioloș săptămâna trecută, al cărui conținut a fost pus la dispoziția EURACTIV, europarlamentarul olandez Renew Sophie in’t Veld a solicitat o dezbatere în cadrul grupului pentru a discuta despre implicațiile potențiale asupra structurii puterii din interiorul Parlamentului European chiar luni, 8 martie.

In’t Veld a spus că a cerut secretarului general al Renew să „producă urgent o analiză a impactului diferitelor scenarii” în ceea ce privește majoritățile sau posturile, spunând că, „dacă facem matematica simplă pentru scenariul de status quo, grupul nostru o să devină un grup foarte mic după alegeri. Trebuie să mutăm încă de acum și să avem un plan pe termen mediu și trebuie să începem să ne pregătim pentru 2024”.

„Dacă suntem serioși în ceea ce privește crearea unei mișcări de centru puternică și largă, liberală, progresistă, pro-europeană, nu mai putem amâna”, a scris europarlamentarul olandez, adăugând că ea crede că Fidesz nu va fi „un eveniment izolat”.

Ea apreciază că peisajul din PE se va schimba rapid, iar Renew trebuie să aibă o strategie pregătită.

Conform calculelor EURACTIV, dacă Fidesz ar merge la grupul conservatorilor și reformiștilor europeni de dreapta (ECR), numărul deputaților ECR ar crește de la 63 la 74.

Mai mult, dacă Fidesz reușește să-l convingă și pe Matteo Salvini să-și treacă deputații din grupul Identitate și Democrație (ID) la ECR, acesta va depăși Renew ca număr de parlamentari – 102 la 97 – devenind al treilea grup ca mărime din Parlament.

Acest lucru ar slăbi și mai mult mâna liberalilor, deoarece aceștia sunt deja împărțiți pe plan intern între liberalii moderni cu tendințe verzi, cum ar fi Momentum din Ungaria, și facțiunea mai de centru-dreapta, care este mai probabil să se alăture PPE.

De asemenea, liberalii sunt îngrijorați de consolidarea stângii dacă cei 10 deputați europeni neafiliați ai Mișcării 5 Stele din Italia se alătură fie social-democraților (S&D), fie Verzilor.

Numind aceasta o „mișcare substanțială”, In’t Veld a spus în scrisoarea sa că „acest lucru va reduce decalajul dintre PPE și S&D și va lărgi și mai mult decalajul dintre S&D și Renew”.

Patru europarlamentari de la 5 stele au părăsit partidul pentru a se alătura Verzilor.

Eurodeputata olandeză consideră că Renew va fi afectat de aceste schimbări la jumătatea mandatului Parlamentului, când majoritatea posturilor vor fi distribuite din nou.

Verzii nu par prea interesați de schimbarea puterii în Parlament, dar ECR, cu Fidesz, i-ar depăși ca număr. Cu cât mai multe forțe de extremă dreaptă, cum ar fi Liga, aderă la ECR, cu atât mai „toxic” va deveni pentru Verzi să lucreze cu ei la dosare pe care cele două grupuri au găsit până acum un punct comun.

Acest lucru s-ar putea întâmpla destul de curând: Orbán a solicitat deja vineri (5 martie) crearea unei noi forțe europene de dreapta pentru „tipul nostru de oameni” care doresc să-și protejeze familiile și patria și a spus că „toate tipurile de propuneri pentru reînnoirea politicii europene ”erau luate în considerare.

Europarlamentarul francez Renew Valérie Hayer a declarat pentru EURACTIV Franța că, deși nu există încă o decizie, „o fuziune a Fidesz, PiS (partidul de guvernământ al Poloniei), Liga Nordului și Fratelli d’Italia este într-adevăr în curs de desfășurare”

Dar ECR va avea dificultăți în a găsi o narațiune comună pentru diversele facțiuni, iar Renew ar putea profita de acest interval pentru a se regrupa.

O altă implicație potențială a plecării lui Fidesz din PPE este slăbirea sprijinului pentru Comisie, dat fiind că europarlamentarii PPE, S&D și Renew Europe au sprijinit alegerea Ursulei von der Leyen ca șefă e Executivului european în 2019.

1 COMMENT

  1. Sa iti spun ceva, astia din guvernul roman sunt considerati sulfe, mincinosi, hoti, excroci, criminali care isi ucid conationalii si nu numai! Nu ma mira si nici nu intereseaza cetatenii, e o nulitate care pupa si accepta orice pentru functii stabile si excrocherii in Romania! Asemenea lepre nu pot reprezenta Romania si nici natiunea romana, la fel si ambasadorii sau cei din ambasade!

Leave a Reply