Franţa şi Germania au anunţat ieri că susţin proiectul „Europei cu două viteze”, în vreme ce România crede că o astfel de formulă va conduce la dezintegrarea proiectului comun european.

Principiul „Europei cercurilor concentrice“ prinde contur, după ce ieri Franţa şi Germania au anunţat că susţin proiectul anunţat miercuri de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a cărui linie de forţă este împărţirea Europei în „zone” diferite de integrare – celebrul concept al „Europei cu două viteze”. România va fi pe o orbită marginală, dacă proiectul devine funcţional, scrie zf.ro.

„Proiectul unei Europe cu două viteze este deosebit de frustrant. Realizarea lui ar da senzaţia că am fost minţiţi tot timpul. Spun asta pentru că ideea aderării României a avut drept fundament să importăm instituţiile europene. Ne-am dorit nu portofelul european, ci instituţii ca în Vest, spitale ca în Vest, ne-am dorit să ne simţim cetăţeni europeni. Când am fost primiţi în Uniune, ei ştiau la ce nivel suntem.

Ni s-au fixat obiective de etapă – între care realizarea unor privatizări, ca să dau un singur exemplu. Nu că privatizările nu sunt bune. Dar unele s-au făcut sub presiune, neţinându-se cont de condiţiile de piaţă, pentru a ne încadra în obiectivele de etapă. Au fost situaţii în care, în transformarea economiei noastre, ei şi companiile lor au fost avantajaţi. Dar noi am mers înainte ca să «ne încadrăm» în obiectivele de etapă. Ca acum ei să vină să spună: e doar vina voastă că nu aveţi instituţii europene, că nu sunteţi aliniaţi, prin ur­mare rămâneţi la periferie! Ar fi extrem de frus­trant”, comen­tează Flo­rin Pogo­naru, preşe­dintele Aso­ciaţiei Oame­nilor de Afa­ceri din Româ­nia (AOAR) şi preşedinte al Coaliţiei pentru Dez­voltarea Ro­mâniei.

Economistul Dragoş Cabat comen­tează, la rândul său: „Noi ne-am dorit şi ne dorim să fim în grupul întâi, al acestei Europe noi, dar nici nu avem moneda euro, nici geografia nu ne ajută de data asta. Vom rămâne în grupul al doilea, cu toate consecinţele ce rezultă de aici. Când Uniunea era «împreună», oricât de mic erai erai băgat în seamă”, comentează economistul Dragoş Cabat.

Preşedintele Comisiei Europene Jean- Claude Juncker a prezentat miercuri un plan de reformă a UE, îmbrăţişat imediat de Franţa şi Germania. Sunt cinci propuneri în proiectul lui Juncker, dar ideea de forţă este realizarea conceptului de „Europă cu două viteze”, adică împărţirea clubului în două grupuri de membri.

„Definirea ambiţiei de a face parte din nucleul dur al Uniunii – susţinută de preşedinte şi de principalele partide – nu este o idee proastă. Marea problemă este că, între decla­ra­rea ambiţiei şi capacitatea noastră de a ajunge acolo, este o prăpastie. Apoi, când eşti în ultimul cerc de la periferie în care te-a arun­cat sistemul de guvernanţă şi starea eco­no­miei, este şi mai greu de făcut saltul spre cen­tru”, comentează Mircea Geoană, fost minis­tru de externe, preşedinte al Aspen România.

Alţi economişti cred că apariţia acestei Europe a cercurilor concentrice va însemna bariere în plus pentru România, asa cum s-a întâmplat cu adererea la Spaţiul Schengen, unde sunt invocate chestiuni care nu au nici în clin nici în mânecă cu soliditatea frontierelor.

România a dorit în trecut să facă parte din primul cerc al UE înainte chiar ca cercurile să fi fost inventate – trebuie amintită insistenţa din 2012 a fostului preşedinte Traian Băsescu pentru o „Europă federală” sau de adoptarea în dreptul intern a „obiectivelor pe termen mediu” (MTO), deşi România nu era obligată să facă acest lucru, nefiind în zona euro. Opţiunea nu s-a schimbat de atunci. Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a dezavuat ideea unei Europe cu două viteze, arătând că România reconfirmă angajamentul „ferm de a contribui la consolidarea proiectului european”.

„Pentru România, continuarea integrării la nivelul UE rămâne un obiectiv strategic. Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze – o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Şeful statului a subliniat că România se pronunţă pentru o Europă puternică, consolidată, unitară şi incluzivă”, anunţa miercuri Administraţia Prezidenţială.

Ieri Liderul PSD, Liviu Dragnea, a a anunţat că formaţiunea sa îi propune preşedintelui Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice, în perspectiva participării României la dezbaterile privind viitorul Europei, pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar. După cum vedem din trecut, România vrea să fie cât mai aproape de centru, dar una este să vrei şi alta este să şi poţi. Pe de o parte, este clar că în UE lucrurile nu mai pot continua aşa, sau, dacă actuala stare continuă, aceasta este reţeta spre disoluţie. Extrema acestei perspective, federalizarea, este şi ea o chestiune nepopulară, greu de înghiţit la nivelul întregii Uniunii, astfel că se va alege o cale de mijloc, comentează economistul Aurelian Dochia.

„Ceea ce rămâne pe masă va fi propunerea ca statele să meargă cum doresc sau cum pot. România nu are şanse să intre în primul cerc care va fi constituit din membrii zonei euro, dar nu din toţi membrii acestei zone ci, probabil, din Franţa, Germania şi Benelux care vor putea merge, fiscal şi bugetar, către integrare. Nu se va regăsi nici în cercul al doilea, pentru că nu face parte din zona euro şi este posibil şi ca, din aceste ţări, unele să părăsească moneda unică. România va fi în cercul al treilea, pentru că nici nu ar putea face faţă rigorilor din zona euro. Pentru ţările din acest cerc, între care şi România, deci, vor fi foarte multe lucruri de negociat – pentru că va exista capacitatea de negociere“.

Potrivit lui Dochia, dacă Europa cu două viteze devine realitate, şi evoluţia va deveni mai dificilă. România îndeplineşte de doi ani criteriile formale de aderare la euro, dar nu a făcut nici acum cerere pentru a intra în ERM 2, anti­ca­mera euro, din cauza nivelului redus al bună­stării cetăţenilor României care – s-a spus – ar face dificilă convieţuirea în acest club.

„Este o chestiune de dorinţă. Dar drumul va deveni mai dificil. Ţările de acolo vor fi mult mai reticente şi vor avea şi capacitatea a întârzia lucrurile. Tratatele vorbesc de «sustenabilitate». Vor zice: «da, aţi îndeplinit criteriile, dar sustenabilitatea?»”, comentează Dochia.

Însă, după cum arată Pogonaru, starea unei economii şi a unei societăţi precum cea românească erau cunoscute, iar vest- europenii au profitat şi ei de situaţie, promisiunea fiind o aliniere în timp a instituţiilor şi a economiei. Noi am îndeplinit o bună parte din ce ne era trasat – avem, de bine de rău, o economie de piaţă funcţională, deţinută pe jumătate de companii străine. Am privatizat economia, uneori pe puţin, pentru a ne încadra în cerinţele de etapă. Ce facem în continuare?

„Ce se va întâmpla cu multe din condiţiile pe care trebuie să le îndeplinim pentru a evita infringementul pe diferite zone? Ce facem cu preţul la gaze, îl mai liberalizăm – iată trebuie să îndeplinim unele condiţionalităţi despre care nu putem să spunem că sunt neapărat bune pentru economia noastră. Continuăm acestea doar de teama infringementului, fără a mai spera la o armonizare, la o aliniere? Ne-am îndeplinit partea de datorie, dar ceilalţi nu-şi îndeplinesc partea lor de contract? De aceea spun că apariţia unei Europe cu două viteze ar fi un lucru extrem de frustrant pentru noi şi ne-ar da senzaţia că am fost mereu păcăliţi”, comentează Pogonaru.

 

18 COMMENTS

 1. Un alt mare pericol pentru România: PSD – ALDE – UDMR (să nu-i excludem şi pe penelişti totuşi) şi proiecte de lege așa cum se propun de către anumiţi parlamentari cum ar fi: ultima iniţiativă a lui Tudor Ciuhodaru ca manifestațiile de genul PV să fie pedepsite cu ani de puşcărie sau ilaritatea UDMR ca hotărârile de condamnare definitive să nu poată fi puse în executare decât după comunicarea deciziei in extenso. Am ajuns la momentul în care UE s-a săturat de statele miloage care doar vor beneficii fără a pune osul la treabă. Mulțumim pentru asta partidelor politice, cozilor de topor din presa aservită şi gloatei care stă cu mâna întinsă pentru ajutoare sociale.

  • Nasule, da-te-n basismele tale oparite “de dreapta” de aici! Eu zic mai bine sa desfiintati CCR-ul din Romania si sa depolitizati parlamentul, astea ar fi cele mai de baza la mintea si la psihiatria voastra! Duceti-va si aruncati-va direct pe sina la metrou, ca poate-asa va mai treziti dreacului, cine stie! Altfel nu cred ca va mai scapa nimeni, ca daca in scoala generala sareati gardul sa va duceti sa bateti mingea in timpul orelor, acum n-aveti cum sa mai intelegeti ceva din ceva ca nu aveti scula cu care sa procesati toata harneala numita realitate! Bagati ca rumegatoarelor ce va baga in sacul cu nutreț propagandistii de la posturile tv si site-urile securiste ale procuraturii. Vai steaua voastra de lemnari! Paaaa

   • Dragi Tovarasi

    Ne exprimam intreaga noastra adeziune pentru mersul inainte si neabatut pe calea UE sub inteleapta conducere a tov Merkel (applauze se scandeaza Merkel – PPE, lumina noastra e)
    V-oma face totul pentru noul om anti-corrupt, pentru mascarada luptei anti-coruptie si pentru cresterea nivelul ideologic al tinerilor pro-securisti !
    (se scandeaza – DNA sa vina sa va ia, aplauze si luminite cu stelele UE)

    Uraaaa !

  • Daca prin Europa cu doua viteze se intelege ca unii dicteaza altora si le impun cine sa conduca tara in ciuda alegerilor suntem deja acolo. Daca prin doua viteze se intelege ca unii le devasteaza padurile altora fara sa dea socoteala sau isi scot profitul din tara fara taxe avem deja aceasta Europa. Ce mai avem de pierdut?

   • Domnule Radu Tudor,

    Tot ziceti ca PSD nu comunica…
    UE nu vrea sa auda varinata PSD.
    Ambasadorii nu vor sa auda varianta PSD
    NYTimes si alte ziare “libere” nu vor sa auda varinata PSD.
    Toti astia sunt din categoria #rezist.

    In plus cum sa te duci la ei cu legile traduse???? O sa fim singura tara care inainte sa dea o lege se duce la ambasador sa o aprobe!!!
    Le dai cu tifla le zice hai Pa si sa vedem atunci ce fac. Asa face Viktor Orban si atunci UE si ambasadorii tac chitic ca sa nu se faca de rusine. Adica sa latre degeaba.
    ———–
    Apropos de comunicare,
    Comunicati dvs la astia cu #Rezist=Tanar-prosecurist sa vedem daca va pricepeti la comunicare !!!

 2. Ce spuneti de proiectul lui Ciuhodaru care vrea sa bage la inchisoare pe cei care vor sa se exprime liber impotriva guvernului indiferent de culoarea politica?

   • Proiectul de lege vizeaza de fapt exclusiv “acţiuni în scopul schimbării ordinii constituţionale”, demersul vizand strict manifestatiile extremiste si nationaliste.

    Dar la imbarligatorii si inversorii astia basisti opariti “de dreapta” la ei lucrurile stau altfel!

    In acest sens scrie pe toate site-urile DNA, s-a dat ordin de zi pe unitate si e imputit tot netul cu inversa asta. De-acolo stiu toti acesti basisti opariti “de dreapta” care au intrat repede cu ragaielile “de dreapta” pro-securiste pe aici. Ala nu vorbeste despre asa ceva, ci despre mitingurile

    S-au radicalizat toti basistii astia reformati, transformati in hipsteri feisbucisti, in ONG-isti luptatori anti-sistem si in tot felul de alte specii de bizari, au devenit foarte agresivi. Cred ca ar fi in stare si de razboi civil acesti ultrasi extremisti foarte radicalizati.

    P.S. Acesti derbedei incurajati chiar de guvern si de unii politicieni sa iasa in continuare in strada si sa participe la mitinguri neautorizate se fac ca nu au auzit de Legea 60 / 1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice si se fac de asemenea ca nu stiu ca in familia infrastructurilor critice este inclusa si “continuitatea guvernarii”, care este o problema de securitate nationala. Dar, in Romania legea nu e pentru toti si este valabila doar atunci cand ne este favorabila, altfel da-o dreac ca nu ne mai intereseaza! Sal

    • imbecilitatea la cote maxime
     pai dupa logica asta, indusi un referendum pe tema modificarii constitutiei, cine il initiaza, cine il aproba, cetatenii participanti la referendum, etc sunt penali ca incearca schimbarea ordinii constitutionale, nu?
     a, o sa zica ca e vorba de schimbari cu violenta, deci de exemplu un referendum separatist, care nu implica violenta, e ok?
     oricum o dai nu iese bine… ciohodaru, mare ginditor!

     • Nasule, asta era grija ta cea mare si de-aia nu puteai sa dormi…

  • Domnul acesta Ciuhodaru, nu este dl. doctor de la Iasi mare plimbaret prin partide ? Daca e domnia sa acela, aveam mai multe pretentii de la dansul insa, plimbatul prin partide spune multe despre profilul sau.

 3. Romania trebuie sa ia masuri de urgenta pentru a contracara iminenta “Europa cu 2 viteze”. Raman la parerea ca toata clasa politica trebuie sa plateasca pentru anii in care ne-am prosternat la Poarta, au lasat ca tara sa decada, sa daramam si sa stricam tot, bune, rele asa cum erau, se mai putea face ceva iar, acum suntem prinsi descoperiti.

 4. Prezentarea celor 5 variante de catre UE are ca scop a ne indrepta noi insine, mai curand sau mai tarziu, spre a 5-a varianta, cea a Globalizarii, a renuntarii la suveranitate, a formarii SUE (varianta urmarita de Oculta Mondiala, de Illuminati, necunoscuta indeajuns nici de cei care o promoveaza, fiind dusi cu presul sau promovati in retele masonice sofisticate !). Asa-zisii populisti, care nu sunt, in general, decat oameni fara legatura unii cu altii, dar care realizeaza pericolul prostirii natiunilor de catre cei care conduc din umbra UE, “populisti” care realizeaza ca desfiintarea natiunilor este principalul scop pentru acapararea resurselor (si nu numai), sunt peste 60-70% din populatia UE, dar care pana acum nu prea mergeau la vot. S-ar putea sa vina anul acesta. Modelul SUA a mers, pentru ca s-a format de peste tot si fara a se avea un trecut comun, traditii comune, origini comune. Acest lucru nu se „repeta” si pentru infiintarea SUE. Solutia e o UE naturala, cu natiuni avand avantaje economice, financiare s.a.m.d. reciproc avantajoase in cadrul Uniunii, fara falsitati, scopuri si planuri oculte. Continuarea pe linia amintita duce la ruperea UE.

 5. Ce sa spun, de parca pana acu era cu o singura viteza si pedalam cot la cot cu Germania:))
  Uite ca a aparut si bau-bau-ul: buhuuuu, va bagam in viteza a doua!…:)))))

 6. ce zice Pogonaru e foarte adevarat. Dar nu foloseste la nimic, decit poate la invatatul din greseli.
  Nu poti reforma un sistem prost si incorect facut din start. UE asta de acum e gata, in trei ani vor fi alte realitati.
  Romania nu are decit sansa sa se guverneze cu cap (greu de tot) si NATO, mai exact SUA (teoretic nu e asa greu, dar si aici trebuie multa minte).
  Daca economic nu stam bine nimic nu se poate cladi; iar economic, ma tem, vom sta din ce in ce mai prost, e aproape inevitabil.

 7. EUROPA CU DOUA VITEZE A OCCIDENTALILOR NU ESTE ALTCEVA DECAT O GASELNITA PRIN CARE SE INCEARCA SA SE PASTREZE LIBERUL SCHIMB SI LIBERA CIRCULATIE INTRE TARILE DEZVOLTATE SI MAREA BRITANIE !!!

  Avand in vedere ca Marea britanie iese din europa DOAR DIN CAUZA EMIGRANTILOR EST EUROPENI, sefii occidentali au gasit SOLUTIA!!! Construiesc o Europa in doua viteze iar cei cu viteza mai mare isi vor aroga niste drepturi separate prin care sa poata sa pastreze liberul schimb si libera circulatie spre si dinspre Marea Britanie! Se vede din elicopter!

  Cum de exact inainte de Brexit au ajuns ei la “Europa cu doua viteze” si la politica de deschidere comerciala catre “restul lumii” (aka UK)? Nu cumva merg pe logica: de ce sa rupem noi (cei puternici) relatiile intre noi (noi cu UK) din cauza (emigrantilor) unor state est europe, state care oricum ne trag in jos? Nu mai bine ii lasam pe ei deoparte si ne facem noi un nucleu economic dur din care sa faca parte si UK, unde sa se poata face schimburi comerciale si unde sa se circule liber fara prostimea din est? (mai ales ca UK nu este deranjata de cetatenii europei de vest) Practic ei vor sa faca pe placul britanicilor facand din Europa de vest, o entitate separata din care sa faca parte si UK.
  Normal ca toate astea se vor face in timp. La inceput vor incepe cu niste tratate comerciale cu UK ca pana la urma sa se permita circulatia libera cetatenilor acestor state. Bag mana in foc daca nu va fi asa!

Leave a Reply