Senatul spaniol l-a autorizat vineri pe premierul Mariano Rajoy să conducă direct Catalonia, decizie luată la câteva minute după ce parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independența regiunii de Spania, transmit Reuters și AFP.

Este de așteptat ca Rajoy să convoace guvernul spaniol pentru a adopta primele măsuri de administrare directă a Cataloniei. Printre aceste măsuri ar putea fi incluse destituirea executivului catalan și asumarea supravegherii directe a forțelor de poliție catalane.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un ‘stat independent care ia forma unei republici’.

Documentul a fost adoptat cu 70 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă și două abțineri, a declarat Carme Forcadell, președinta legislativului regional de la Barcelona ce are 135 de locuri. ”Stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic și social”, se menționează în preambulul rezoluției.

Liderul catalan Carles Puigdemont și ceilalți membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului în semn de protest, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP — partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont — și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

—————

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un ‘stat independent care ia forma unei republici’, transmit agențiile internaționale de presă.

Potrivit Reuters și dpa, rezoluția a fost adoptată cu 70 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă și două abțineri, a declarat Carme Forcadell, președinta legislativului regional de la Barcelona ce are 135 de locuri.

”Stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic și social”, se menționează în preambulul rezoluției.

Liderul catalan Carles Puigdemont și ceilalți membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului în semn de protest, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP — partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont — și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

Puigdemont anunțase joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, și că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenței acestei provincii spaniole, în virtutea referendumului din 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul spaniol.

Acesta din urmă i-a cerut de două ori ultimativ premierului catalan să renunțe explicit la autoproclamarea independenței, în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituția Spaniei, respectiv suspendarea autonomiei Cataloniei.

 

14 COMMENTS

 1. pe 9 noiembrie se implinesc 28 de ani de cind a cazut zidul Berlinului, expresia totala a stalinismului si comunismului in Europa; a fost inceputul manifest al finalului pentru URSS. Nici atunci unii nu au inteles incotro merge istoria, pentru Nea Nicu Congresul al XIV-lea abia urma… asta a murit in 25 decembrie 89, URSS a crapat definitiv in iunie 1991.

  Azi, 27 octombrie, a inceput finalul socialismului totalitar si falimentar in EURSS.
  A inceput manifest in Catalonia, dupa ce revolta greaca fusese reprimata sub santaj, fugii britanice catre libertate i s-a raspuns cu aroganta si cu misto si dorintei polonezilor, ungurilor si cehilor sa nu fie colonizati cu forta de musulmanii si africanii refuzati de nemti li s-a raspuns cu dictat si santaj. Halal democratie.

  Nimic nu se poate construi pe pacaleala, pe minciuna, pe dictat, pe santaj. Nu mai e posibila o societate totalitara, o societate doar a adevarului oficial, in care niste unii care s-au ales intre ei si care traiesc la Bruxelles mai bine ca Regina Angliei sa hotarasca de capul lor cit de mult lasa oamenilor din munca si averea acestora. Nu mai e posibil sa impiedici exprimarea votului, autodeterminarea, chiar si independenta, sub pretextul unor legi scrise in alte epoci si care au pretentia sa fie eterne si nemodificabile.

  Ca si in 1989, sunt multi cei care nu inteleg mersul istoriei si care, din prostie sau din interes personal, se impotrivesc istoriei si anunta apocalipsa doar pentru ca un grup de oameni, in tara lor, a hotarit sa fie liber, sa fie independent, sa fie slugile Bruxellului.

  Junckere, Merkele, Macroane, Rajoaie, imparatul e gol! sandramaua voastra federalista, in care ati vrea ca Germania sa aiba 51% din voturi si Franta 48%, si in care ati vinde sau imparti, din nou, bucurosi, Romania si Polonia rusilor, se scufunda! Cit mai aveti? Maxim 2 ani…

 2. Amice, esti dus rau, da’ rau de tot!
  Socialism totalitar, in UE? Greseala elementara de logica! Intr-adevar, orice forma de socialism presupune dictatura, dar nu orice dictatura presupune socialism!
  Catalunia vrea sa se scuture de UE sau de Spania? Pune-ti termometrul!
  “Fuga britanica catre libertate”????? Mai ca-mi dau lacrimile! Cine i-o fi adus cu arcanul?
  In fine, vorbesti ca un poet , dar unul prost, despre legi revolute. Si care-i solutia ta? Cineva, nu conteaza cine, arata cu degetul o lege, si decreteaza, ghevarist: aceasta lege nu e buna. Deci, o putem incalca!
  Sa mori tu? Asa merge acum?
  E simplu sa darimi, amice. Poate orice prost. E-adevarat, ca sa te intrebi ce pui in loc, INAINTE de a darima, iti trebuie, insa, de la doi neuroni in sus. adica mult mult mai mult decit obositul ala stingher din capocul tau.
  Si sa nu te puna dracu’ sa incerci numai sa gindesti:MUSCA RAU!

  • limbaj, atitudine si mentalitate totalitara… e normal, asa sunteti voi.

   daca vrei sa intelegi mai multe, in ipoteza ca iti sunt familiare engleza, dezbaterea inteligenta, leadershipul si democratia liberala reala, uite aici:
   https://youtu.be/rv5t6rC6yvg
   https://youtu.be/Tetk_ayO1x4

   Anglia nu s-a opus ca Scotia sa voteze daca mai vor sa ramina in UK…. majoritatea statelor din UE s-au grabit sa recunosca republica separatista Kosovo… Slovacia s-a separat pasnic de Cehia… RDG s-a unit cu RFG… URSS s-a destramat… istoria nu se opreste niciodata. Socialismul bazat pe filosofia marxista a luptei de clasa e desuet si ireformabil; va face implozie, ca si comunismul, pentru simplul motiv ca este falimentar economic, fundamental imoral si esentialmente corupt.

 3. Uite ca arabii erau deja aici, si noi care credeam ca Dan Carmen si Melescanu Teodor ii opresc la granita sau ca au refuzat patriotic sa-i aduca din Grecia!

  “Potrivit Agenţiei ONU pentru refugiaţi, numai în acest an, peste 3000 de refugiaţi din ţările arabe au făcut cerere de azil în România.” (21 Octombrie 2017)

  http://stiri.tvr.ro/refugiatii-sirieni-din-romania-au-vazut-la-cinema-amintiri-din-epoca-de-aur-de-cristian-mungiu_823762.html

  “[Comisarul UE pt migratie, Avramopoulos] a anunțat, printre altele, că 30.000 de solicitanți de azil au fost relocați din Grecia și Italia și 23.000 din Turcia și din Orientul Mijlociu în țările UE.

  ”Trebuie să continuăm: relocarea celorlalți migranți care corespund condițiilor, din Grecia și din Italia, și relocarea în următorii doi ani a 50.000 de solicitanți de azil, nu numai din Orientul Mijlociu, ci și din Africa ”, a mai spus comisarul european.” (26 Oct 2017)

  https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/26/comisarul-european-dimitris-avramopoulos-insista-pe-respectarea-acordului-ue-turcia-privind-migratia-14-34-44

  Colonizarea asta inversa a Europei la ce va duce? Nu se pot pastra Europa (si traditiile europene) daca ii inlocuiesti populatia cu africani si arabi.

 4. Si eu m-am înfiorat cand Dana grecu a zis ieri la comemorarea a 2 ani de la Colectiv ca ea nu a înțeles nimic din “Colectiv” …. urât din partea unui jurnalist. Binenteles ca intelege ca trebuie sa o demonizeze pe Kovesi…in schimb Arte a facut un documentar extrem de laudativ la adresa lui Kovesi…impartialitatea in jurnalismul adevarat face diferenta:
  ://www.arte.tv/de/videos/071436-007-A/re-die-unbestechliche-von-bukarest/

   • Într-adevăr imi place sa fie abuzați hotii, infractorii, politicienii corupti si nu eliberati! Sa plateasca cu vârf și îndesat! Dar pupincurismul exacerbat fata de coruptii care se perindă prin studiourile antenei3 ca Dragnea, rosca stanescu etc pur și simplu cred ca este deliberat și interesat..
    Iar atacarea celor care lupta cu coruptii va rămâne în istoria jurnalismului ca o pată deosebit de urâtă asupra tonomatelor in cauza….istoria va avea grija sa fiti sigur…depinde de fiecare ce posteritate vrea sa aiba !

     • Despre ce abuzuri vorbiti? Il credeti pe Ghita ca a fost abuzat de Kovesi? Si de-aia a fugit de justitie? O credeti pe Plumb care este aparata de hoarda de hoti din Parlament fugind si asta de justitie? Asa l-ati deplans si pe Mazare sau mai tare ati urlat in studiouri sa plateasca Kovesi daca Nicusor Constantinescu din cauza “bolilor” (inchipuite) va suferi cresterea tensiunii provocate binenteles de Kovesi. Nu ne lamuriti pe noi domnule Tudor apoi si pe hotii astia prezenti in emisiunile antenei3 ca nu Kovesi da verdictul final la finalul procesului ci JUSTITIA cu ajutorul judecatorilor condusi de sefa UNJR in care aveti totala incredere si sa astepte finalul proceselor iar daca vor fi cinstiti o vor invinge pe Kovesi!

    • Controlul psihiatric sa-l faca jurnaliștii care îi apără pe infractori, cei care in loc sa ceara condiții mai bune in scoli si spitaluri vorbesc doar de pușcăriași și lupta împreună cu ei împotriva justiției! Toti pușcăriași perindati pe la puscariaTv inventează abuzuri…dea-aia toti fug de justiție ca dracu de tămâie…se ascund dupa imunitati si dupa campanii de denigrare a justitiei romanest bineinteles ajutati de tonomatelor infractorilor!

 5. Well, Puigdemont și-a salvat fatza pe ultima suta de metri, și Parlamentul catalan l-a urmat-ma rog, parlamentarii aparținând alianței de guvernământ au decis independența, restul au refuzat sa voteze-și-acum cartoful fierbinte e in mâna Spaniei. Probabil, războiul civil nu e o varianta agreata de nimeni, mai ales ca nici un stat din UE nu susține nici una din părți pana la trimiterea de arme și luptători, cum s-a întâmplat in ‘36 sau, de ce nu? In războiul yugoslav din ‘94. Iar rușii, dacă sunt cumva băgați in dezmembrarea Uniunii via statele mediteraneene (cineva remarca, mai sus, legătura dintre “reprimarea”Greciei și viitoarele “represalii”spaniole la care putem adauga referendumul recent din Veneto-Lombardia) rolul lor e asemanator cu cel al celebrei muste la arat pentru simplul motiv ca independența catalana nu are nimic de-a face cu dezmembrarea UE. E o problema interna a Spaniei, cum au precizat toate cancelariile europene cu “greutate”. și, dacă se pot ciupi ceva bani din afacere, rușii vor sari repede sa-și ia partea; dacă nu, nu. Cat despre SUA, probabil este ca nimeni nu înțelege nimic la Dept de stat din yet another (o alta) gâlceava tipica pentru lumea “veche”, cu secesiuni și alte prostii desuete care neagă puterea unificatoare a banului, unica demnă de luat in seama; e destul sa citești documentele, recentdesecretizate, despre asasinarea lui Kennedy, in special mărturia lui Hoover in care se vede explicit nivelul apocaliptic de ignoranta și self-sufficence (aroganta) al paznicilor “democrației” universale, ca sa te infiori, fără ghilimele, in fatza parteneriatelor “strategice” cu țara libertății (tot fără ghilimele, ca americanii chiar iau in serios formula și n-avem de ce sa-i bănuim, la grămada, de ipocrizie activa). Fiindcă veni vorba de lucruri de neînțeles, intr-o postare anterioară se amintește afirmația Danei Grecu despre confuzia care domnește la doi ani de la incendiul din “Colectiv”: juridic, speța trenează fiindcă profitul de pe urma tragediei a fost deja cheltuit (Johannis și-a adus guvernul “lui” chiar dacă pentru scurt timp) iar moralmente, well, nu iese profit, pentru nimeni, dintr-o tragedie., de unde și “neînțelegerea” semnalata de jurnalista—de ce, oare, a fost “nevoie sa moara oameni”(ca sa citam din clasici)? Care este semnificatia încercării cu foc pe care am trecut-o in 2015 ? Răspunsul, dacă va veni vreodată, nu va apărea dinspre partea nici unei “autorități”implicate in tărăboiul post-Colectiv, cu siguranța nu din partea noii “vedete” de pe canalul Arte, madam procuror-șef DNA a carei vulgaritate, mai ceva decât a lui Hoover, nu acoperă nici măcar 4% din incompetenta ce-o caracterizează ( a se vedea declinarea dosarului la Parchetul general după ce nu s-a găsit nici urma de “corupție” prin afacere). Dar e bine ca cineva sa pună, mereu, întrebările corecte și Dana Grecu o face, demersul ei este de salutat.

 6. Dupa amiaza de joi, 26.10, a marcat falimentul ultimei tentative de mediere intre Catalonia si Guvernul de la Madrid.
  Era singura tentativa de mediere acceptata de Rajoy multumita interventiei mediatorilor spanioli din alte regiuni.
  Puigdemont si Rajoy gasisera in sfirsit o intelegere pentru intoarcerea la normalitate.
  Acordul intre cei 2 prevedea:

  a – Guvernul Central se angaja sa nu aplice art. 155
  b – Acelasi Guvern Central promitea neurmarirea legala a unor lideri Catalani independentisti.

  Puigdemont se angaja sa dizolve Parlamentul si sa organizeze noi alegeri.
  Pe baza acestui acord, se prevazuse o conferinta de presa in simultan in care fiecare parte trebuia sa comunice acordul gasit.
  Nu este clar de ce Rajoy nu a intervenit se confirme acordul in conferinta de presa stabilita pentru joi 26 in fata presei si televiziunilor prezente la Barcelona ca si la Madrid.
  In lipsa confirmarii din partea lui Rajoy, conferinta s-a aminat 2 zile la sfisitul carora nu mai ramanea de facut altceva decit convocarea Adunarii Nationale in Parlament.
  In tot acest timp, Puigdemont nu a facut nicio declaratie unilaterala despre acordul cu Madrid deoarece a intuit riscul de a cadea in capcana politica fatala intinsa de Rajoy.
  C.P. s-ar fi pozitionat drept tradator al cauzei Catalane.
  Trebuie spus ca Parlamentul Catalan a incercat inutil, timp de 6 ani, sa instaureze un dialog care sa duca la o revizuire a Constitutiei Spaniole pentru a garanta Cataloniei o autonomie adevarata. Daca adaugam si ambiguitatea UE ce nu a luat in consideratie contextul Catalan, avem scenariul complet, un scenariu ce demonstreaza si incompetenta politica a Statului Spaniol care va trebui sa gestioneze de acum incolo o criza mult mai complexa. Catalonia este fara armata, fara un sistem administrativ de rezerva, fara un sistem financiar propriu. Are un corp de politie a carui loialitate se va vedea doar pe viitor.
  Chiar daca Guvernul Spaniol va reusi sa aplice art. 155, chestiunea sociala Catalana va deveni o problema internationala in sensul unor consecinte greu de imaginat, poate deflagrante. Presa va fi cu ochii pe orice incongruenta generata de comisarierea din parte Guv. Spaniol.
  Nu se stie daca birocratia Catalana va colabora cu functionarii Spanioli.
  Guardia Civil va militariza Catalonia?
  Presa Catalana si Radio-TV Catalane vor tacea supuse comisarilor parasutati de la Madrid?
  S-a invocat dreptul international (care are multe lacune in materie de reglementare a unor fenomene precum secesiunea) sustinand sus si tare nerespectarea legalitatii interne a unui stat, sustinand si incalcarea statului de drept si a Constitutiei.
  Tutologii uita insa ca o secesiune prin insasi natura ei, nu poate respecta aceste 3 conditii; o secesiune respecta doar dreptul international al popoarelor la autodeterminare.
  UE uita sau se face ca nu stie ca legile sunt structuri dinamice care pot fi revizuite sau schimbate pentru a servi cetatenii si nu pentru a-i represuriza.
  Personal cred ca viitorul apartine popoarelor si vointei lor de autodeterminare.
  O alta generatie, deosebita de cea a lui Junker, un batrin conservator, si a lui Merkel riguroasa pina la absurd. O alta generatie va schimba lucrurile. Nu e accetabila idea de a trai conform rigorismului German singurul beneficiar (100%) intre cei 475 MIL. Europeni.-

Leave a Reply