Comisia Europeană va înainta marţi propuneri pentru a scăpa cât mai repede ţările din UE de dependenţa energetică faţă de Rusia, a anunţat luni preşedinta CE, Ursula von der Leyen, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a atras atenţia că, pentru moment, importurile de energie fosilă din Rusia sunt “esenţiale” pentru “viaţa cotidiană a cetăţenilor” europeni.

“Trebuie să scăpăm de dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia”, a declarat Ursula von der Leyen la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu premierul italian Mario Draghi, potrivit DPA.

Planul de a pune capăt dependenţei de Rusia survine în contextul temerilor că invazia rusă din Ucraina ar putea afecta aprovizionarea cu energie a UE. Gazul din Rusia este transportat în UE prin teritoriul Ucrainei.

Există de asemenea îngrijorări că Moscova ar putea tăia alimentarea ca reacţie la sancţiunile impuse Rusiei de UE pentru invadarea Ucrainei.

UE importă marea majoritate a gazului natural pe care îl consumă, iar în 2019 Rusia asigura 41% din importurile blocului comunitar.

 

In ultimele luni, dependenta de gazul rusesc a scazul de la 41% la 27% prin ajutorul masiv dat de SUA cu livrarea prioritara in Europa a tancurilor de LNG extras de pe teritoriul american.

 

În acel an, peste un sfert din importurile de ţiţei ale UE (27%) şi aproape jumătate din importurile de cărbune şi carburant (47%) proveneau din Rusia.

Von der Leyen a spus că planul Comisiei Europene implică îmbunătăţirea eficienţei energetice a UE, sporirea investiţiilor în producţia de energie regenerabilă şi schimbarea surselor de energie ale UE cu “furnizori mai de încredere”.

Propunerea urmăreşte să elimine dependenţa de petrolul şi gazul din Rusia, nu doar să o reducă, a explicat ulterior presei purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

UE şi SUA colaborau încă de dinainte de invazia rusă din Ucraina pentru a garanta furnizări sigure de energie, o alternativă fiind gazul natural lichefiat. SUA sunt deja cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat pentru UE, iar Qatarul a fost identificat de asemenea ca o opţiune.

Înaintea întâlnirii cu şefa CE, premierul italian Mario Draghi a făcut apel la ţările membre ale UE să acţioneze rapid cu sancţiuni împotriva unor persoane şi companii din Rusia în urma atacului asupra Ucrainei, potrivit Reuters. “Acum trebuie să acţionăm cu toţii rapid în legătură cu asta”, a afirmat el.

Într-o declaraţie separată după întâlnirea cu Ursula von der Leyen, Draghi a spus că Italia, Franţa şi Germania implementează rapid sancţiunile împotriva oligarhilor ruşi, în timp ce “alţii o fac mai puţin”. El nu a oferit detalii.

“Nu excludem noi sancţiuni, dar nu am discutat asta” cu şefa CE, a precizat Draghi.

Pe de altă parte, între-o declaraţie transmisă presei şi citată de AFP, cancelarul german Olaf Scholz atrage atenţia că importurile de energie fosilă din Rusia sunt “esenţiale” pentru “viaţa cotidiană a cetăţenilor” din UE şi că aprovizionarea continentului nu poate fi asigurată altfel în această etapă.

În contextul discuţiilor dintre SUA şi UE privind potenţiale sancţiuni asupra sectorului energetic rus, Scholz a precizat că “aprovizionarea Europei cu energie pentru producţia de căldură, mobilitate, electricitate şi industrie nu poate fi asigurată altfel pentru moment”, scrie Agerpres.

1 COMMENT

Leave a Reply