România intră în linie dreaptă pentru achiziția celui mai performant avion de luptă din lume : F-35. În 5 ani, primul avion ar putea ateriza pe o bază aeriană românească. Până atunci, procesul de pregătire a piloților va fi unul extrem de complex și trebuie să ne asigurăm că vom avea suficienți pentru a opera 32 de avioane de luptă din 2030.

Semnificația intrării în dotarea Forțelor Aeriene Române a avionului de luptă de generația a 5 a are multiple componente :

  1. Cu ajutorul radarului extrem de performant de la bord, un avion românesc F-35 va putea supraveghea non stop ce se întâmplă dincolo de Peninsula Crimeea, ceea ce ne va da o perspectivă strategică în monitorizarea amenințărilor de securitate din bazinul Mării Negre
  2.  Armele și muniția aflate la bord sunt de o precizie excepțională și pot lovi de la o foarte mare distanță, fapt care va putea proteja atât avionul de luptă cât și pilotul de eventuale retalieri
  3. Cantitatea de informații culese de aparatura extrem de performantă de la bord va fi crucială pentru toate categoriile de forțe : aeriene, terestre, navale, cibernetice. Practic, F-35 nu este doar un avion de luptă, ci o imensă unitate militară ridicată în aer, capabilă să culeagă și să transmită instantaneu date intelligence de nivel tactic, operativ și chiar strategic
  4. Dotarea Forțelor Aeriene Române cu avioane F-35 va propulsa România ca o putere NATO regională, compatibilă cu statele aliate de pe continentul american și din Europa. La orice alertă ridicată de luptă a NATO, prima decizie a SACEUR va fi ridicarea în aer a peste 100 de avioane F-35 din toate statele NATO, inclusiv România. Acest demers militar cu impact uriaș va asigura dominația aeriană și va genera beneficii uriașe mai ales pentru statele din Flancul Estic, unde se află și România.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr şi ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec au semnat, joi, la Palatul Victoria, Protocolul privind lansarea programului de tranziţie a Forţelor Aeriene Române către aeronave de generaţia a V-a, F-35, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu şi a altor oficiali români şi americani.

May be an image of 5 people and text

Atât premierul Marcel Ciolacu, cât şi ambasadorul SUA au apreciat nevoia de înzestrare, în contiţiile de securitate actuale şi având în vedere rolul României în apărarea Alianţei pe Flancul Estic, scrie news.ro.

Semnarea acordului cu SUA pentru achiziţia avioanelor F-35 reprezintă “încă un pas hotărât înainte” pentru România în direcţia unei apărări naţionale moderne, eficiente şi bine conectate la partenerii noştri internaţionali, a declarat, joi, prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Mesajul Ambasadei SUA la București :
Astăzi, 21 noiembrie, România a făcut un pas important în modernizarea capacităților sale de apărare prin semnarea Scrisorii de Ofertă și Acceptare (LOA) pentru achiziționarea a 32 de aeronave F-35 Lightning II de la Lockheed Martin prin intermediul unei Finanțări Militare Externe oferite de Guvernul SUA.
Această decizie istorică îmbunătățește capabilitățile de apărare ale României, asigurând o forță militară robustă, de ultimă generație, capabilă să facă față provocărilor de securitate actuale și viitoare, consolidând totodată rolul său în apărarea colectivă a NATO.
Ceremonia de semnare, desfășurată la Guvernul României, marchează un progres major în strategia de apărare a României. Tehnologia avansată a F-35, capabilitățile stealth și senzorii de ultimă generație vor îmbunătăți semnificativ apărarea aeriană a României, asigurând o protecție superioară a teritoriului său suveran. De asemenea, aceste aeronave vor consolida interoperabilitatea României cu forțele NATO, și implicit capacitatea Alianței de a descuraja amenințările și de a răspunde rapid provocărilor emergente.
Ambasadoarea Kathleen Kavalec a subliniat în cadrul ceremoniei importanța acestei achiziții:
„Decizia României de a achiziționa aceste avioane de luptă avansate reprezintă un pas important în modernizarea continuă a Forțelor Armate Române și va contribui semnificativ la apărarea pe termen lung a Alianței NATO și la securitatea noastră colectivă. (…) Alianța rămâne unită în fața provocărilor noastre comune de securitate. Sunt încrezătoare că, lucrând împreună, vom continua să ne întărim pregătirea colectivă pentru a apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO.”
May be an image of 4 people and text
Această achiziție reprezintă nu numai un salt major pentru capabilitățile de apărare, ci și o oportunitate semnificativă pentru avansul tehnologic și crearea de locuri de muncă în România. Lockheed Martin, un partener de lungă durată al României, va juca un rol cheie în sprijinirea acestei tranziții, oferind instruire avansată pentru piloții și personalul de întreținere din România.
Achiziția F-35 asigură continuarea poziției de lider a României în regiune și capacitatea sa de a răspunde cerințelor de securitate în continuă evoluție, consolidându-i poziția de partener vital în cadrul NATO și nu numai. Statele Unite sunt mândre să fie alături de România pe măsură ce aceasta își consolidează apărarea și sporește securitatea noastră comună.
Ar putea fi o imagine cu aeronavă

Leave a Reply