Echipa de negociere a Partidului Naţional Liberal, în frunte cu preşedintele partidului, Florin Cîţu, va demara, miercuri, discuţiile cu partidele parlamentare, pentru formarea unei majorităţi parlamentare. Prima întâlnire va fi cu cei de la USR, la ora 13.00 şi va avea loc la Parlament. Florin Cîţu i-a sunat, marţi seară, pe liderii USR şi PSD, pentru a stabili când vor avea loc aceste discuţii. Potrivit unor surse din PSD, preşedintele social-democrat Marcel Ciolacu i-a transmis lui Florin Cîţu că are agenda extrem de încărcată şi va reveni el cu un telefon, pentru a stabili detaliile întâlnirii, scrie news.ro

PNL a decis, în şedinţa Biroului Permanent Naţional de marţi seară, flexibilizarea mandatului de negociere, astfel încât partidul să discute atât cu cei de la PSD cât şi cu cei de la USR. Formaţiunea avea decizii luate de forul de conducere care interzicea orice discuţie cu cei de la PSD şi cu USR, pentru că votaseră moţiunea de cenzură la adresa lui Florin Cîţu.

Din echipa de negociere a PNL fac parte preşedintele Florin Cîţu, primvicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, LUcian Bode şi Rareş Bogdan şi secretarul general dan Vîlceanu. Interesant este că fostul premier desemnat, Nicolae Ciucă, nu face parte din achipa care va discuta cu liderii USR şi PSD.

În urma flexibilizării mandatului de negociere, Cîţu i-a sunat pe Dacian Cioloş şi pe Marcel Ciolacu, pentru a demara discuţiile pentru formarea majorităţii în Parlament. Marcel Ciolacu i-a transmis preşedintelui PNL că are agenda încărcată miercuri dar că va reveni el cu un telefon pentru a stabili detaliile întâlnirii.

Sorin Grindeanu, Mihai Tudose şi Paul Stănescu au cerut insistent, în discuţiile din partid pe tema intrării la guvernare, ca PSD să primească funcţia de prim-ministru într-o coaliţie cu PNL, în caz contrar să refuze intrarea la guvernare, susţin surse politice pentru News.ro. Printre ministerele dorite de social-democraţi se numără: Finanţele, Sănătatea, Transporturile şi Munca. Plus alte trei portofolii mai mici.

“Grindeanu şi Tudose sunt cei mai vocali, joacă cel mai dur. Vor ca PSD să intre la guvernare doar dacă primeşte funcţia de prim-ministru. Şi Paul Stănescu e de aceeaşi părere, însă pe un ton mai moderat. Marcel Ciolacu ar negocia mai degrabă mai multe portofolii cu greutate pentru partid, nu neapărat funcţia de premier”, susţin surse din conducerea PSD pentru News.ro.

Ca variante de prim-ministru, prima opţiune în PSD este Marcel Ciolacu.

“E preşedintele partidului, însă e greu de crezut că Iohannis va nominaliza un premier de la PSD. Teoretic, noi trebuia să avem premierul din decembrie 2020, pentru că PSD a câştigat alegerile. Practic, Iohannis va face tot posibilul să aibă premierul său. În schimb, noi putem obţine ministere puternice”, susţin sursele citate.
PSD îşi doreşte Finanţele, Sănătatea, Transporturile şi Munca. “Fără aceste portofolii nu intrăm la guvernare. Ne mai interesează Internele, Cultura şi Agricultura. Cu siguranţă vom cere jumătate din ministere”, conchid sursele citate de news.ro

Leave a Reply