Centrul de Comandă Aeriană al NATO de la Torrejon, Spania, a oferit, astăzi, în exclusivitate pentru Antena 3, prima reacţie în cazul avionului “fantomă” care a traversat mai multe ţări, printre care şi România, până să fie abandonat în Bulgaria.

NATO poate confirma că avioane ale Poliţiei Aeriene Aliate au escortat aeronava bi-motor care a tranzitat spaţiul NATO pe 8 iunie fără să deţină un plan de zbor sau să răspundă la apelurile radio. Aeronava nu a arătat un comportament periculos sau ostil în perioada zborului, astfel că nu au fost luate măsuri. Centrul de Comandă Aeriană investighează, alături de aliaţi, acest incident”, se arată într-o informare NATO.

Avionul “fantomă” a fost găsit abandonat pe un aerodrom situat la vest de oraşul Shumen, în regiunea Targovishte.

Avionul de mici dimensiuni, la bordul căreia se aflau mai multe persoane a decolat din Ungaria, din zona Debreţin, în jurul orei 17.30, fără a avea un plan de zbor aprobat și fără a avea pornite mijloacele electronice de identificare.

Acesta a fost interceptat de două aeronave militare ale Forţelor Aeriene Ungare însă, nu a răspuns semnalelor.

Aeronava tip Beechcraft a intrat în spaţiul aerian al României ieri la ora 17.49, în zona Oradea.

După retragerea aeronavelor maghiare, puţin înainte de ora 18, ţinta a fost preluată de două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene ale Statelor Unite.

La ora 19.00, avionul a intrat în spaţiul aerian al Serbiei, într-o zonă aflată între Drobeta Turnu Severin și Korbovo, iar 10 minute mai târziu a ajuns şi în Bulgaria. Cele două aeronave F-16 române au încheiat misiunea în jurul orei 19.46.

În Bulgaria, avionul a fost abandonat, iar pilotul şi pasagerii au dispărut fără urmă, scrie antena3.ro

Leave a Reply