Senzația de pulsație la nivelul gâtului, oboseala permanentă, un suflu specific care poate fi auzit cu stetoscopul sau un ritm anormal al inimii pot indica o insuficiență de valvă tricuspidă. Boala apare atunci când valva care separă atriul drept de ventriculului drept nu se mai închide așa cum ar trebui, determinând întoarcerea sângelui din ventricul înapoi în atriu atunci când ventriculul se contractă. Din acest motiv, afecțiunea se mai numește și regurgitare tricuspidiană.

Pentru că boala evoluează adesea silențios, fără simptome, este recomandat periodic un control de cardiologie, care să permită diagnosticarea precoce. În funcție de severitatea afecțiunii, medicul poate recomanda tratament medicamentos sau intervenție chirurgicală în cazurile severe.

Un astfel de caz complicat a fost al unei paciente de 49 de ani, care s-a prezentat la Spitalul Clinic SANADOR pentru o consultație la Dr. Stanislav Rurac, șef Transplant Cardiopulmonar, Asistență Circulatorie și Chirurgie Cardiovasculară Minim Invazivă. Pacienta mai fusese supusă unei operații pe cord deschis cu mai bine de opt ani în urmă, realizată de același medic, pentru o stenoză mitrală reumatismală. P

Deși intervenția pentru noua afecțiune, adică pentru insuficiența tricuspidiană, ar fi trebuit realizată tot printr-o operație clasică, deschisă, cu sternotomie pe linia mediană, adică prin tăierea sternului și deschiderea cutiei toracice, în final s-a decis efectuarea operației printr-o metodă minim invazivă, pe cord asistat, adică fără a se opri inima. Tratamentul a constat într-o plastie de valvă tricuspidă realizată prin abord periareolar drept, mai precis printr-o mică incizie lângă areola dreaptă. Acesta a fost prima intervenție de acest fel realizată în România la un pacient care fusese suspus anterior unei operații pe cord deschis.

Operația a decurs fără complicații și pacienta a putut fi externată după numai o săptămână. Această reușită se înscrie într-un lung șir de premiere în chirurgia cardiovasculară și cardiologia intervențională realizate cu succes la SANADOR.

În Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale valvelor inimii pot beneficia de tratamente avansate realizate de medici foarte bine pregătiți și empatici, într-un bloc complet digitalizat, dotat cu cele mai noi echipamente endoscopice 3D și 4K. Operațiile pot fi efectuate prin minitoracotomie sau prin chirurgie endoscopică.

De fiecare dată când există indicație în acest sens, pacienții cardiaci beneficiază și de operații hibride, când intervențiile de chirurgie cardiovasculară sunt însoțite de proceduri de cardiologie intervențională, realizate cu echipamentele de ultimă generație de la SANADOR.

Leave a Reply