Generalul SRI (r) Sorin Dunea, unul din cei mai importanti experti antitieroristi ai Romaniei, mi-a scris un nou mesaj in legatura cu amenintarea care persista dramatic in Europa. Analiza sa mi se pare esentiala :

“Asa cum am promis revin cu cateva considerente privind atacurile teroriste ce au avut loc vinerea trecuta la Paris. In primul rand vreau sa remarc acea cultura a durerii si a compasiunii decente de care au dat dovada atat locuitorii Parisului,cat si  presa si autoritatile.

Am citit multe comentarii in ultimele ore si pe cat posibil nu vreau sa reiau sau sa fac aprecieri asupra lor.  Vreau doar sa-ti atrag atentia asupra unor aspecte ce tin de manifestarile noului terorism international,posibile cauze si efecte in masura in care experienta de care dispun mai poate fi credibila la cativa ani buni de la retragerea mea din activitate.  Nu vreau sa insist asupra motivelor pentru care comunitatea internationala a reactionat atat de inadecvat la aparitia si proliferarea ISIS. Asta este treaba analistilor politici, domeniu in care nu am suficienta expertiza. Este insa foarte clar pentru mine ca aparitia unui nou si feroce focar de terorism nu ar fi trebuit sa fie tolerat asa cum s-a intamplat in realitate. ISIS s-a suprapus peste o situatie operativa si asa mult prea grava. Chiar daca retorica Al Qaida si motivatiile unei organizatii decapitate au cunoscut un recul notabil, este lesne de inteles ca masele de simpatizanti au gasit aproape imediat in ISIS un nou centru de coordonare.

Nu-mi propun sa fac o analiza exhaustiva asupra acestor aspecte. Ar fi prea multe lucruri de spus.  In aceasta schematica si poate prea pretentios spus analiza a  noilor tendinte in terorism, trebuie sa mai mentionez unul din factorii favorizanti ai actualei stari de fapt-toleranta societatilor democratice, sub toate aspectele ei. Impinsa la extrem, toleranta a condus la creearea in multe mari centre urbane de enclave musulmane inchise in care cu timpul interventia pentru respectarea legii nu a mai fost posibila atat de usor.

Desigur marea masa a musulmanilor respecta legislatia tarilor de adoptie dar elementele radicale au proliferat si au incitat conationalii la nesupunere civica bazata pe teroare si amenintari.  De aici pina la impunerea in interiorul enclavelor a legii islamice sharia ca singura autoritate a mai fost doar un pas. In aceste teritorii ocupate se poate face orice!  Legea tacerii a devenit obligatorie pentru toti membrii comunitatii terorizate si indoctrinate. Astfel conspirativitatea obligatorie in organizatiile teroriste a asigurat secretul pregatirii si finantarii actiunilor teroriste. Cred ca asa au fost confectionate centurile exlozive folosite de teroristi la Paris.

De asemenea, armamentul poate fi usor procurat si ascuns.  Mijloacele moderne de comunicare faciliteaza comunicatiile dintre grupuri aflate in diverse tari. Personal nu cred ca a existat neaparat o coordonare a atentatelor de la Paris de catre conducerea operationala a ISIS dar in mod cert a fost ordonata de catre ea. Uriasul val migrationist a favorizat infiltrarea in Europa a unor teroristi bine pregatiti si indoctrinati pentru executarea de actiuni sinucigase. Din nefericire dispun de o baza enorma de recrutare in randul tinerilor someri debusolati.

Se stie acum ca ISIS dispune de fonduri chiar mai mari decat Al Qaida in perioada in care multimilionarul Ossama bin Laden a finantat rezistenta islamica in Afganistan. O parte a acestor fonduri sunt folosite acum pentru suprimarea multor vieti nevinovate in Europa. Iata deci cum neinterventia si toleranta au condus la tragedia pe care o traim azi. Desigur mai sunt si alti factori favorizanti despre care putem vorbi. Poate cu alta ocazie. In final ma intreb totusi daca sunt solutii pentru limitarea efectelor acestui fenomen. Poate ca da dar ma tem ca multe din masurile necesare ar putea fi dureroase pentru societatile democratice . Prevad ca se va discuta din nou despre necesitatea limitarii temporare a unor drepturi cetatenesti.

Probabil ca unele astfel de masuri vor fi adoptate. Reamintesc discutia despre cartelele preplatite (care in acest moment ar trebui reluata). Imi amintesc deasemenea ca inca din perioada cand eram in activitate solicitam legislativului accesul la baze de date ale turistilor a caror constituire nu era atunci legala, probabil nici acum. Cred ca la nivelul Uniunii Europene se resimte nevoia unor reglementari unitare in materia prevenirii si combaterii terorismului dar mai presus de toate este nevoie de coordonare si de o viziune comuna . Trebui sa decidem cu totii ce este de facut si mai ales cum.”

18 COMMENTS

 1. Ati facut, seara de seara, emisiuni prin care solicitati toleranta din partea romanilor fata de migranti. Acum postati grozaviile care se intampla in Europa datorita tolerantei manifestate de tarile vestice?

 2. Pai nu stiu, de cand a aparut toleranta extrema si de cand a aparut terorismul islamic pe planeta? Ca la fel zicea si Basescu, sa se inchida granitele UE si migrantii sa fie expulzati! Intrebare, pentru Basescu si pentru toti inteligentii care se substituie ideilor si dezideratelor acestui f mare sticlist expirat: INAINTE DE RECENTA MARE MIGRATIE A CETATENILOR DIN TARILE ARABE SI AFRICANE, AU MAI FOST CUMVA ATENTATE? In Madrid in trenuri, Londra la metrou, Paris la je suis Charlie etc., au mai fost atentate teroriste? Pai si daca au mai fost si inainte de marea migratie, ce legatura are expulzarea migrantilor recenti cu atentatele, daca atentatele nu au inceput acum si arabii nici nu s-au apucat de atentate abia de ieri?

  Acum bine, la mintea lui Basescu e mai greu sa te raportezi, sa fie expulzati care, cei care sunt de 3 generatii in Franta si care nu au locuri de munca tot de atunci, adica magrebienii, sa fie expulzati cei veniti prin casatorie, cei veniti la studii din tarile arabe si ramasi in cercetare etc.? Adica, la mintea lui care ar trebui “expulzati” mai exact? Care ar trebui sa fie criteriile, dar sa ne spuna asta dupa ce mai lasa si el sticla, ca daca stam sa discutam asa bombardati in picaj, nu ne mai intelegem ca oameni si se strica peisaju’, dupa parerea mea!

 3. Cu toata stima (sincera) pentru pozitia exprimata de invitatul d-voastra… si intelegand ca cel putin teoretic structurile de intelligence trebuie sa ofere analize si nu sa impuna solutii…. totusi… zic, nu dau cu parul, the US of A nu cumva a analzat cam prost oportunitatea Primaverii arabe? Nu cumva de cam multa vreme Vestul se baga intr-un spatiu pe care nu face efortul de a-l intelege si culege ce seamana?
  Nu sunt vre-un expert si nu vreau sa para ca ma dau asa ceva… dar totusi asa cum aia care au fost socati de Grecia nu au citit (aparent) Zorba… astia de o ard cu spatiul arab au citit (ca par exemplu) Tuaregul? Intreb nu dau cu Tesla?

 4. ”istoria” prostiei şi a aroganţei îşi arată colţii din ce în ce mai mult. Ce să zică nea expertul?

 5. păi în ţările ăstea civilizate,nu ca la ţară la noi,în marile oraşe sunt cartiere în care nu mai este în forţă legea laică a statului,ci sharia,care mai este aplicată şi vizitatorilor!statele respective sunt complice cu teroriştii!

 6. Din pacate, dle expert, civilizatia inseamna toleranta. Si unii oameni sunt gata sa moara pentru a apara civilizatia, tot asa cum si adeptii intolerantei sunt gata sa se arunce in aer pentru a sustine “barbaria”(cit.aprox. Hollande). Asadar, nu o lege a lui Bigger Brother (Fratele si mai Mare) va rezolva conflictul, ci vointa politica de a repune “banul”sub control, taierea, concreta, a surselor de finantare a abcesului. Metoda nu indraznesc s-o sugerez, nu e treaba societatii civile sa faca asta, expertii, insa, sunt incurajati sa nu se ocupe decat de masurile concrete ce trebuie luate pentru a preveni efectele barbariei.

 7. Asa cum anticipam (si nici nu era asa de greu), scopul acestor texte este “pregatirea de artilerie” care vrea sa ne fezandeze un pic, ca sa putem inghiti mai usor pilula amara a renuntarii la o buna parte din drepturile si libertatile fundamentale cetatenesti. Cu ocazia asta, domnul Dunea ne dovedeste ca din anumite servicii nu iesi odata cu iesirea (formala) la pensie, ci mult mai tirziu.
  Numai ca, ceea ce ne spune domnia sa seamana izbitor de mult cu povestea drobului de sare. Si constat cu stupoare ca sintem indemnati, mai voalat sau mai direct, sa ne punem toti niste caciuli de fonta pe cap, ca sa putem supravietui unui (extrem de) ipotetic impact al drobului cu tartacuta noastra.
  Care drob, in Romania, o tara care si-a exportat unicul terorist cu berbecutii, nu exista.
  Legea (sau legile) BB exista in Franta, de mult timp. Cu ce rezultate?
  Stiu, mi s-ar putea raspunde: “Ehei, daca ai sti cite atentate au fost ASTFEL dejucate…”
  Asa e. DACA as sti … Evident insa ca nu voi sti niciodata!
  Nu, rezolvarea acestor probleme nu este confectionarea (si purtarea) caciulilor de fonta, asa cum ne propune domnul general. Solutia este sa mergem, in amonte, la cauzele primordiale. La ADEVARATELE cauze!

 8. OFF TOPIC

  Felicitări pentru obiectivitatea cu care aţi pus la zid ipocrizia PSD+PNL cu ocazia votării tehnocraţilor, în comisii şi plen… Domnul Savu a avut o zi grea…

 9. In ce consta totusi “expertiza” care sta la temelia textului? Tot ce este scris in acest articol poate fi compliat in 30 de secunde de pe net. Nu este musai necesara exertiza ci doar sa vrei sa fii mai informat decat cel care nu este interest deloc de acest subiect.
  Autorul invoca textual ” toleranta societatilor democratice, sub toate aspectele ei”. Afirmatia are radacini adanci si ar fi tolerabila daca ar fi facuta de la nivel de plutonier. Nu exista societate democratica toleranta ci doar societate care a epuizat toate modelele consacrate pe care ti le pune la dispozitie ca sa te adaptezi sau care a invalidat demonstrat toate modele pe care i le-ai sugerat pentru a se adapta.
  ma intreb totusi daca sunt solutii pentru limitarea efectelor acestui fenomen

 10. Avem oameni politici fără pregătire politică. Avem nr.1 în stat care tocmai din străinătate urlă la români(de parcă nu are unde să se manifeste în ditamai ţara) făcîndu-ne de tot rîsul, dar în primul rînd, îşi anihilează cu voinţă proprie personalitatea lui ca om şi ca preşedinte de ţară fără a ţine cont de bîrfele scoase pe gură permanent(România e exeplu lucrului bine făcut pas cu pas, uciderea din clubul Colectiv urmat de ceea ce s-a întîmplat în Paris). Cum poţi pune cele 2 incidente cu teme diferite în aceeaşi oală, încît să laşi să se înţeleagă că românii sînt la fel cu uciaşii din Paris sau altă ţară din Europa??? E bîrfa ideală pentru denigrarea unui popor sau a propriului popor pe lîngă multe altele!!! Nu mai spun de jurnaliştii care scriu în presa internaţională şi care împrăştie materiale denigratoare sau doar pro-anumită parte a politicii din care se cam înţelege ”ura faţă de semneni, românii sînt proşti fără pic de gîndire, asta din cauză că nu aderăm la mizeria politică de mahala circo-bîlăcăreală, sau că avem altfel de gîndire ce nu corespunde jurnaliştilor respectivi! Avem tehnocraţi aterizaţi direct pe scaune în funcţii dar fără performanţe în domeniile în care au studii(asta se vede din materialele online tv). Ce să înţelegem: performanţele lor au fost doar în numiri pe funcţii, diplome la metru cub, imobiliare şi conturi, ajunşi în funcţii nu ştiu decît să-i bîrfească pe ceilalţi, să se certe între ei, parada modei pe bani publici, vacanţe în orice ţară cu anumite motive de ei ştiute,plimbări în ţară în scopuri personale sau de ei ştiute cu turma de maşini-ritual aproape generalizat, întîlniri şi adunări la cîrciumi pentru că nu respectă instituţia unde muncesc şi unde au săli speciale pentru întruniri?
  De ce şi pentru ce ar fi deacord românii cu aceşti funcţionari ”păcălici” dacă fiecare dintre ei au aterizat în funcţii şi vechimea fiindu-le în orice în afară de profesionalismul în ceea ce au studiat???
  – Normal strada trebuia să ceară tehnicieni nu tehnocraţi! Dar manipualrea a fost mult mai puternică.
  – E diferenţă uriaşă între cele 2 categorii!

 11. Toleranta extrema? Nu Franta daduse o lege prin care interzicea femeilor musulmane sa poarte valul in public? Nu mai vorbesc de tentativele de izolare si hartuire ale comunitatilor de romi, sau de o parte a presei care a adoptat o atitudine vadit rasista impotriva romilor si musulmanilor. Toleranta extrema este poate in Romania, tara atat de toleranta, incat permite ca cetatenii ei sa fie asupriti si marginalizati de o minoritate in judetele Harghita si Covasna. Domnul rezervist SRI sa ne povesteasca despre asta mai bine.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/11/17/guvernul-tehnocrat-ciolos-predictii-despre-noua-guvernare/

  • Bine punctat, Cristian! Chiar, oare de ce nu se inghesuie niciun SRI-st sa ne dea lectii despre cum trebuie rezolvata problemele din Harcov. Adica rezolvam probleme care sint ALE ALTORA, in loc sa le rezolvam PE ALE NOASTRE. Sau despre astea NU E VOIE SA VORBIM, sau, de fapt scopul legilor BB e cu totul altul, si in folosul altcuiva decit poporul roman!

 12. Domnule Radu Tudor,
  In timp ce dumneavoastra si aproape intreaga Antena 3 are o pozitie mai mult decat corecta fata de criza refugiatilor fata de razboiul din Siria si isi arata sustinerea si compasinea fata de victimele atentatelor de la Paris tot pe site-ul Antena 3 apare o perluare scarboasa de la CANCAN.ro numita:Jurnal de Razboi.Un roman scrie despre atrocitatile din Siria de la fata locului,din care redau textual Scumpa noastra Franta culege ce a semanat.Franta nu a tacat niciodata ISIS.Ce s-a intamplat a fost o operatiune sub”steag fals”care urmeaza sa fie folosita de FRANCEZI ca pretext pentru a intra pe teritoriul Sirian oferindule astfel ajutor teroristilor din opozitie.
  Va rog sa incercati o vorba care sa duca la un filtru de decenta la astfel de preluari. Personal nu vreau sa vad stiri fie ele si preluate care sa faca apologia dictatorului sirian sau mai rau cat de dreapta e cauza criminalilor de la ISIS.
  Va multumesc.

Leave a Reply