Carmen Reinhart, care urmează să fie numită economist-șef al Băncii Mondiale, a declarat pentru Bloomberg că epoca globalizării se apropie de final după seria de evenimente din ultimul deceniu, care a culminat cu pandemia de coronavirus.

”Fără să fim melancolici, Covid-19 pare ultimul cui bătut în coșciugul globalizării”, a spus Reinhart, profesor de finanțe internaționale la Harvard Kennedy School. ”Criza din 2008-2009 a dat o mare lovitură globalizării, ca și Brexit, ca și războiul comercial SUA – China, dar coronavirusul este mult mai mult”.

Ea a explicat că tot mai multe țări au închis granițele, au ridicat bariere în calea exportului de alimente și produse sanitare, iar altele fac eforturi pentru a readuce acasă activitățile de producție în domenii-cheie după ce lanțurile globale de aprovizionare au fost grav afectate.

“Covid a făcut unele țări să simtă că trebuie să fie auto-suficiente într-un mod nemaintâlnit. Vom vedea o puternică tendință îndreptată spre producția internă”, a mai spus Carmen Reinhart pentru Bloomberg, preluat de g4media.ro

Efectele acestei noi tendințe-antiglobalizare vor fi negative la adresa creșterii economice globale, iar țările în curs de dezvoltare, care se bazau mult pe export, vor fi cele mai afectate, a mai spus noua economistă-șefă a Băncii Mondiale. De altfel, Organizația Mondială a Comerțului (WTO) prognozează o scădere masivă a volumului comerțului la nivel global în prima jumătate a acestui an.

”Ultima oară când am văzut ceva similar a fost la Marea Criză din 1929, când am avut un colaps similar al comerțului”, a mai spus Reinhart.

Leave a Reply