Oamenii de știință de la Universitatea Copenhaga din Danemarca, care au vrut să descopere secretul pentru a trăi până la 100 de ani, au studiat sănătatea a 176 de centenari, o populație rară. Experții au rămas surprinși să afle că longevitatea subiecților japonezi este legată de un amestec de bacterii și viruși intestinali din organismul lor.
Specialiștii au constatat că aceste bacterii și viruși intestinali protejează corpul uman mai bine împotriva bolilor, potrivit Daily Mail.
Oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, au studiat 176 de centenari japonezi sănătoși – o populație rară care ajunge la 100 de ani sau mai mult – și au descoperit că toți aveau un amestec de bacterii și viruși în tractul gastrointestinal, scrie ziare.com
Studiul a arătat că virușii specifici din intestine pot beneficia microbiomul din intestin și, prin urmare, sănătatea noastră. Deși este imposibil să se schimbe predispozițiile genetice ale oamenilor, cercetătorii speculează că ar putea schimba biomul intestinal al cuiva pentru a include amestecul unic.
Joachim Johansen, autorul studiului, a spus: „Suntem mereu dornici să aflăm de ce unii oameni trăiesc o viață extrem de lungă.
„Cercetările anterioare au arătat că bacteriile intestinale ale vechilor cetățeni japonezi produc molecule nou-nouțe care le fac rezistente la microorganismele patogene – adică cele care produc bolile.
Și dacă intestinele lor sunt mai bine protejate împotriva infecțiilor, ei bine, atunci acesta este probabil unul dintre lucrurile care îi fac să trăiască mai mult decât alții”, a explicat expertul.
Johansen a spus că echipa sa a găsit „o mare diversitate biologică atât în bacterii, cât și în virusurile bacteriene” la centenarii.
El a spus: „Diversitatea microbiană ridicată este de obicei asociată cu un microbiom intestinal sănătos. Și ne așteptăm ca oamenii cu un microbiom intestinal sănătos să fie mai bine protejați împotriva bolilor legate de îmbătrânire.
El a adăugat că informațiile ar putea fi folosite pentru a crește speranța de viață a altor oameni prin proiectarea microbiomului la echilibrul optim de viruși și bacterii pentru a proteja împotriva bolilor.
Dr. Johansen a spus: „Am aflat că, dacă un virus face o vizită unei bacterii, poate întări de fapt bacteria. „Virușii pe care i-am găsit la centenarii japonezi sănătoși conțineau gene suplimentare care ar putea stimula bacteriile.
„Am aflat că au fost capabili să stimuleze transformarea unor molecule specifice din intestine, care ar putea servi la stabilizarea florei intestinale și la contracararea inflamației”.