www.antifake.ro : În lumina evenimentelor de la Capitoliu, au apărut dovezi că directorii Facebook erau la curent cu incitările la ură și violență care se multiplicau exploziv pe grupurile de Facebook din SUA, dar au amânat acțiunile decisive pentru a limita daunele. Cercetările interne ale companiei au arătat că 70% dintre cele mai influente grupuri de Facebook organizate sub pretextul acțiunii civice și politice erau înțesate până la refuz de dezinformare și incitare la violență, în timp ce algoritmii continuau să le recomande potențialilor noi membri. Ca răspuns, Facebook a luat o serie de măsuri temporare de închidere sau limitare a influenței acestor grupuri, cu efecte modeste. Mișcarea Stop the Steal, concretizată în asaltul asupra Capitoliului, dovedește că activitatea extremistă a continuat cu succes. Grupul asociat mișcării a crescut cu 361.000 de membri în 24 de ore, în absența oricărui ajutor din partea instrumentelor Facebook.
Cum s-a ajuns aici? În 2019, Facebook a schimbat radical strategia de dezvoltare, mutând accentul de la interacțiunea individuală dintre membri, concretizată prin funcția NewsFeed, la agregarea acestora în comunități virtuale cu opinii, interese și viziuni comune, prin funcția Groups. Această schimbare s-a tradus în reconfigurarea algoritmilor pentru a favoriza afișarea conținutului din grupurile în care este înscris utilizatorul și pentru a-i recomanda acestuia noi grupuri de interes. Practica a dovedit, din nefericire, că această funcție favorizează constituirea de echo chambers și articularea pe scară largă a discursului extremist. Echo chambers sunt comunități online puternic partizane, care refuză să accepte punctele de vedere sau dovezile contrare curentului dominant de opinie din respectivul grup. Acestea pot acționa drept catalizatori pentru polarizarea extremă a opiniei și radicalizare.
Sub diverse presiuni, inclusiv din partea mass media tradiționale, Facebook promite să adopte noi măsuri care să limiteze fenomenele negative de la nivelul grupurilor. În primul rând, va renunța pe termen nelimitat la recomandările grupurilor constituite pe teme politice și de sănătate și va elimina anumite instrumente care le permiteau administratorilor grupurilor să le dezvolte foarte rapid. Cu toate acestea, practica recalibrării „din mers”, adoptată încă din 2016, și-a arătat până acum ineficiența, în absența unui cadru legislativ de coreglementare.
Mai multe detalii pe www.antifake.ro