Miscarile din ultima perioada de la varful Armatei Ruse, concentrarea de trupe la frontiera Belarus-Ucraina si miscarea unor submarine si nave in bazinul Marii Negre anticipeaza o noua etapa a razboiului brutal, ilegal si neprovocat lansat de Rusia in Ucraina.

Din aceasta perspectiva, a unui posibil val 2 al invaziei rusesti, NATO ia masuri puternice de intarire a apararii pe Flancul Estic.

Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre.

Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezența aeriană în flancul estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane cisternă, transmite MApN.ro

Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în aropierea granițelor NATO.

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței.

Componenta AWACS este o dimensiune esentiala a Fortei de Raspuns a NATO (NRF), activata la un nivel fara precedent de la inceputul razboiului Rusiei in Ucraina si in bazinul Marii Negre.

#NATO
#AWACS
#Romania
#aparare
#Rusia
#razboi
#Ucraina
#MareaNeagra
#RaduTudor

E-3A crest

Leave a Reply