Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, este suspectat de complicitate la şantaj, în dosarul în care Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut pentru că ar fi constrâns un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro pentru a-şi retrage o plângere la DIICOT.

Radu Pricop, sotul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului presedinte Traian Băsescu, a ajuns la DNA în jurul orei 11.00. Procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă că este suspectat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au reţinut pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi pentru santaj şi trafic de influenţă şi pe Constantin Comăneanu, ofiter de politie la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru luare de mită, urmând să ceară marţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea altor persoane, a şantajat un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro, deşi acesta nu îi datora bani, spunând că doar aşa îşi va retrage o plângere penală formulată la DIICOT pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri că poate determina anchetatorii să ridice sechesterul pus pe bunurile acestuia şi să soluţioneze favorabil dosarele acestuia, indiferent de probele existente. În schimbul acestui “ajutor”, Sergiu Lucinschi ar fi primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de două milioane de euro, arată procurorii în ordonanţa de reţinere.

Cei doi ar fi încheiat pentru aceşti bani un contract fictiv de împrumut, prin care omul de afaceri recunoştea că i-ar datora lui Sergiu Lucinschi suma de două milioane de euro şi se angaja să îi restituie până la 24 decembrie 2015.

“În aceeasi perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu cuantumul sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins că are influenţă, direct şi indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri”, potrivit anchetatorilor.

Procurorii au mai arătat în ordonanţa de reţinere că Sergoiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri pe care îl şantaja că “va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

În acest context, ofiţerul de poliţie de la DIICOT Constantin Comăneanu, care desfăsura activităti specifice în acel dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani, initial neprecizată, printr-un intermediar, omului de afaceri şantajat de Lucinschi, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare a cauzei.

“Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin acelasi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu si i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a si întâmplat ulterior”, au precizat procurorii.

Având în vedere că informaţiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinsi initial, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului său, susţin anchetatorii.

În 30 martie, Comăneanu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la intermediar 5.000 din cei 30.000 de euro daţi de omul de afaceri.

Anchetatorii l-au audiat luni seară pe Sergiu Lucinschi, după ce au făcut percheziţii la domiciliul acestuia din Voluntari, judeţul Ilfov.

DNA a precizat că în această cauză se fac acte de urmărire penală si fată de alte persoane.

Avocatul Radu Pricop mai este urmărit penal de procurorii DNA, într-un alt caz, pentru fals si în?elăciune în dosarul “Moşia Brătienilor”, privind retrocedări ilegale de terenuri din Argeş, în care este implicată şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, ca parte civilă.

 

15 COMMENTS

  1. Daca era altul in locul lui Pricop ar fi fost retinut la pachet cu ceilalti doi ? Mai ales ca e vorba de al doilea dosar penal …..

  2. Famiglia basescu se sterge cu toate dosarele la kur atata timp cat el i-a pus in functii pe toti “justitiarii ” Romaniei , ce naiba nu vedeti ca totul este doar o mascarada , se fac ca lucreaza ca sa dea bine la UE si cad doar fraierii care fac priponul acasa sau in permisii !

  3. sper ca nu e o gluma http://www.stiripesurse.ro/consilierul-lui-klaus-iohannis-face-ordine-in-parlament-obiectivul-pre-edintelui-pe-constitu-ie_951551.html . cine va citi linkul poate comenta cum un prof univ dr, cu doctoratul luat indrept constituţional, la o intrebare simpla vorbeste mult fara sa spuna nimic. in alta stire http://www.stiripesurse.ro/klaus-iohannis-decizie-in-privinta-consilierului-pe-probleme-de-securitate-nationala_951552.html aflam un lucru de necrezut si nu stiiu daca legal actualul consilier pe probleme de securitate al lui 6k a fost retrecut in rezerva dupa ce base l-a reactivat dupa trecerea i nrezerva in 2008. pe cand o noua reactivare?

    • Nu, nu este chiar nimic, ci strecoara niste jeguri prodictatura.Coana mare arata ca 6k baga introducerea,adica vrea de fapt “să modificăm din temelii organizarea statală” adica sa fie republica prezidentiala ca sa puna el sau sa demita prim ministru si guvernul cum are el chef.Sau “ne propunem să REVEDEM procedura legislativă în Parlament”(adica aceea care este bine stabilita in actuala Constitutie), probabil legile organice,trimiterea de trupe si altele mai importante sa le faca 6 klause iar parlamentarii sa ridice labele si sa ovationeze prelungit.Astfel incepe sa se intrevada scopul pentru care 6kasoaie ataca imunitatea parlamentara si vrea, pe baza de DNA, sa isi aserveasca tot Parlamentul.

  4. Ce familie! Este CLAN! Cred că ştiţi ce înseamnă FAMILIE, da? Este un nucleu împlinit fără nicio problemă cu infracţiunile! Cum puteţi să spuneţi că e familia penals? Sorry Radu, dă-mi voie să nu fie deacord cu tine. Este un clan de mafioţi, o să vedeţi în scurt timp de ce spun asta, mai aveţi de descoperit destule din partea lor, cel puţin aşa se vede din privirea lor pe micul ecran! Dacă reuşeau să fie în continuare la guvernare, haosul era în creştere la fel ca infracţiunile(că tot controlau justiţia, poliţia şi procuratura în toate structurile), am convingerea că acum eraţi împuşcaţi şi nu aveau nicio treabă cu legea! Vedeţi ura de pe chipul lor, din privirea lor cît de adînc este imprimată din cauză că tot daţi dovezi clare pe micul ecran! Ar fi bine, chiar mai urgent posibil, să se ia măsuri cu aceste clanuri, locul lor nu este în libertate! Vedeţi că deja clanul s-a întins peste prut la afini, nu m-ar mira să găsiţi conturi sau escrocherii în legătură cu clanul/familia de care scrieţi aici!

    • completare: vedeţi ce spune dl.Chireac de mafia racheţilor? acum aud comentariul domnului Chireac, eu deja scrisesem comentariul pînă să-l aud pe acest domn! …şi cică moaca lor/lichelelor nu dezvăluie multe nemernicii! Mulţi văd puţini cunosc ceea ce trebuie să cunoască şi să ştie!

  5. Atenţie! *Cocalarul* pleacă în rep. moldova pentru a fi decorat! Poate cere şi cetăţenie ca să scape de anchete! Trebuie urmărit pas cu pas că e în stare să facă orice ca să scape, mai văd o capcană întinsă altor politicieni, sper să fie doar o capcană. Ce se mai aude de frate-su? nu trebuie lăsaţi în linişte că o iau razna, vedeţi dacă nu-i mai citiţi facebook-ul des şi-l urmăriţi pas cu pas, nu are încotro, este obligat să cadă în capcana proprie! Succes şi multă rezistenţă echipei A3!

Leave a Reply