Curentul oceanic care ajută la încălzirea apelor Atlanticului din regiunile ţărmurilor europene şi din America de Nord a încetinit semnificativ faţă de nivelul înregistrat în 1800. Conform unei noi cercetări, este la cel mai slab nivel atins în ultimii 1.600 de ani.

Circulaţia curentului oceanic joacă un rol important în sistemul climatic al Pământului, iar o încetinire majoră sau abruptă a acestuia poate avea repercursiuni la nivel global. Conform PopScience, schimbarea ar putea duce la creşterea nivelului oceanelor în SUA, dar ar putea altera şi vremea din Europa.

Anterior, la sfârşitul Erei Glaciare, fluctuaţiile rapide ale circulaţiei curenţilor oceanici au dus la schimbări climatice extreme la nivel global. Un exemplu relativ exagerat, dar în acelaşi timp terifiant, a fost prezentat în filmul ”Unde vei fi poimâine?” din 2004.

Încetinirea observată recent a fost provocată de încălzirea regiunii nordice din Atlantic şi a afluxului de apă din ploi sau topirea gheţarilor. Fenomenul a fost prezis de mai multe ori, însă până în prezent gradul de încetinire a rămas un mister.

1 COMMENT

  1. Ce mama naibii e atata publicitate cu incalzirea globala si praful saharian in romanica?! Tarile civilizate,nu dau stiri de acest gen! Pervazul geamului sters e portocaliu dar nimeni nu se alarmeaza ca voi cei din tara! V-ati stricat de tot la cap de cand e facut programul tv de paparude si intrusi!? Nu ma refer la echipa A3! Snteti manipulati puternic deoarece,increderea in ziua de maine e distrusa,increderea de sine e spulberata! Guvernele nu au fost pe aceeasi linie cu cetatenii alegatori,nu au respectat legea in totalitate,numirile politice au fost doar in scop propriu si de grup,,nu si-au respectat promisiunile si de aici au pornit in cascada toate schimbarile! Acum romanica si cetatenii romani in majoritate, traiesc un fel de “dezbraca-te sa te …,imbraca-te ca nu te mai …”!

Leave a Reply