Fermierii români afectați de războiul Rusiei în Ucraina primesc despăgubiri de sute de milioane de euro.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de promulgare a legilor care stabilesc instituirea unor scheme de ajutor pentru fermieri şi agricultori, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, subvenţiile totale fiind de aproape 400 de milioane de euro.

Legea care aprobă OUG privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale prevede că resursele financiare totale necesare sunt de 1.557 de milioane de lei, reprezentând echivalentul a 315.603.843 de euro, care se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării din anul curent.

De asemenea, Legea pentru aprobarea OUG privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele suin şi avicol, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 prevede că valoarea totală maximă a sumei acordate pentru crescătorii de porci este de 141.360.800 de lei, echivalentul sumei de 28,7 milioane de euro, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

În ceea ce priveşte crescătorii de păsări, valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 181.624.300 de lei, echivalentul sumei de 36,8 milioane de euro, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe 2024.

Preşedintele a promulgat şi Legea pentru aprobarea OUG privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi al bubalinelor.

Potrivit acestui act normativ, valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 54.432.751 de lei, echivalentul sumei de 11.033.516,64 de euro, şi se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024, scrie Agerpres.

1 COMMENT

  1. Buna gluma! Suna ca marirea pensiilor. Marii specialisti in dezamorsare au tocit cariocile pe tabla . Bine ca olguta nu mai are meteahna asta. O asteptam pe firea sa rupa si ea duoe tri carioci. Sa fim corecti: luna asta un vecin a primit de la apia11lei si 50 de banuti isaresti pentru 1 ha . Nici el nu stia sa spuna :ba ceva cu investitii ba subventie pe suprafata…. Ametelile M A de la cormorani si guvizi la subventie pe trestie si papura. Glume romanesti sa il incurce pe ciolancu cu ciuca

Leave a Reply