Fistula arteriovenoasă pentru hemodializă este o comunicare directă între o venă și o arteră, creată chirurgical, prin care sângele circulă direct, cu debitul crescut necesar pentru efectuarea procedurii de hemodializă.
Hemodializa este un tratament necesar pentru pacienții cu funcția renală sever afectată (sub pragul critic de 10–15%) și reprezintă filtrarea sângelui cu ajutorul unui aparat special de dializă, care utilizează un circuit extern, cu reîntoarcerea sângelui în corp prin intermediul unei fistule arteriovenoase (de preferat) sau al unui cateter venos.
Aparatul de dializă necesită o presiune sanguină crescută, de tip arterial, în vederea circulației optime a sângelui prin circuit. Întrucât peretele arterial nu permite puncționări repetate, la intervale scurte de timp, se preferă realizarea unei fistule arteriovenoase, presiunea sângelui dilatând vena, al cărei perete este suplu și ușor de puncționat. Prin intermediul fistulei arteriovenoase, se accesează astfel sânge arterial puncționând peretele venos.
Pentru pacienții asigurați, procedura se realizează GRATUIT
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni cronice severe renale pot beneficia de intervenția chirurgicală în vederea realizării fistulei arteriovenoase în condiții de maximă siguranță, în cadrul Departamentului de Chirurgie Vasculară. Procedura este realizată de chirurgi vasculari cu vastă experiență în domeniu, iar pacienții asigurați CNAS pot beneficia complet gratuit de realizarea fistulei arteriovenoase!
Pachetul disponibil la SANADOR include procedura propriu-zisă, o noapte de spitalizare și consultul de specialitate.
Cum se realizează fistula arteriovenoasă?
Fistula arteriovenoasă este realizată printr-o procedură chirurgicală vasculară relativ simplă, sub anestezie locală. Spitalizarea este minimă, iar pacientul își poate relua rapid activitățile zilnice.
Locul de elecție pentru crearea fistulei este la plica cotului, dar astfel de fistule se pot realiza și în alte regiuni ale corpului, inclusiv la nivelul membrului inferior.
Înainte de intervenția chirurgicală, este necesară evaluarea calității vaselor prin ecografie Doppler, investigație utilă și postoperator, pentru monitorizarea funcționalității fistulei arteriovenoase. P
Fistula arteriovenoasă este considerată cea mai bună opțiune în vederea realizării hemodializei, deoarece prin intermediul ei se asigură cel mai ridicat flux sanguin, are riscuri minime de infecție sau ocluzie (tromboză) și are o durată de viață lungă, comparativ cu puncționarea venoasă prin intermediul unui cateter de dializă.