Într-un document intern “strict confidenţial”, FMI notează că a subestimat semnificativ pagubele care aveau să fie aduse economiei greceşti de măsurile de austeritate prescrise guvernului. Grecia este în recesiune de şase ani, potrivit Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Totodată, FMI admite că şi-a încălcat propriile reguli astfel încât datoria publică uriaşă a Greciei să pară sustenabilă şi că, în retrospectivă, ţara nu respecta trei dintre cele patru criterii de calificare pentru finanţare.

Raportul FMI subliniază însă că modul în care a fost abordată criza, în coordonare cu Uniunea Europeană, a câştigat timp pentru a limita impactul asupra zonei euro.

În plus, oficiali FMI consideră că experienţa acumulată în Grecia va ajuta în viitoare situaţii de criză, iar instituţia nu a avut alternative la momentul respectiv.

În ultimii trei ani, mai mulţi oficiali importanţi din cadrul FMI, printre care şi directorul executiv Christine Lagarde, au afirmat în repetate rânduri că nivelul datoriei de stat a Greciei este sustenabil, iar împrumuturile pot fi restituite integral şi la timp.

Doi foşti oficiali ai FMI susţin că şeful biroului de avocatură din cadrul instituţiei, Sean Hagan, a avertizat în repetate rânduri la mijlocul anului 2010 că acordul cu Grecia riscă să încalce regulile Fondului.

În 2010, FMI a modificat reglamentul, introducând prevederi pentru situaţii excepţionale, astfel încât ţările să poată accesa împrumuturi mult mai ridicate decât în mod normal.

“Ceea ce s-a întâmplat atunci este mult mai uşor de observat în retrospectivă. Nu erau satisfăcute toate criteriile pentru accesul excepţional aşa cum era definit la acea dată. Cu toate acestea, era nevoie urgentă de sprijin”, a declarat Lagarde, citată de WSJ. Şeful FMI a precizat că, dacă instituţia nu şi-ar fi modificat regulamentul în 2010, Grecia nu ar fi primit sprijin.

În urma analizării relaţiei cu Grecia, FMI va reevalua probabil “excepţiile la criteriile de acces excepţional” şi va ajusta abordarea faţă de acordurile regionale de finanţare.

FMI a luat măsuri şi pentru a dezvolta un procedeu mai riguros de evaluare a datoriilor de stat şi va pune mai mult accent pe asistenţa tehnică în domenii precum supravegherea bancară şi colectarea taxelor, zone unde Grecia înregistra deficienţe semnificative, a continuat Lagarde.

Raportul FMI notează că experţii instituţiei au fost prea optimişti în 2010 în ceea ce priveşte posibilitatea ca guvernul Greciei să revină pe pieţele financiare şi în privinţa abilităţii politice de a implementa măsurile convenite în program.

FMI a contribuit cu 47 miliarde de dolari la cele două acorduri de finanţare încheiate de Grecia în 2010 şi 2012 cu UE şi instituţia de la Washington, care au avut o valoare totală de 230 miliarde euro (aproximativ 300 miliarde de dolari). Ulterior, FMI a redus participarea financiară la alte acorduri de bailout din zona euro, cu Irlanda, Portugalia şi, mai recent, cu Cipru.

30 COMMENTS

 1. Bihorul spune NU GAZE DE ȘIST!NU CONSTITUȚIEI MODIFICATE ATÂT DE CURÂND!NU REGIONALIZARE Bihorul spune NU GAZE DE ȘIST!NU CONSTITUȚIEI MODIFICATE ATÂT DE CURÂND!NU REGIONALIZARE

  Imediat vor recunoasște că au grșit să se pună cu poporul român!JOS BĂSESCU!JOS GUVERNUL!ANTICIPATE!

 2. Dupa cum le spune si numele ei gândesc cu Fundul, asa ca la ce sa te astepti. In tradiție H.Clinton, baroso, basescu, chiar dacă accepta cu jumătate de gura ca au greșit, nu se întâmpla nimic pe linie de responsabilitate. Nu încă…

 3. Daca recunoaste ca a gresit sa anuleze datoria Greciei. Pai ei pun conditii apoi grecii sunt buni de plata?

  • Ei…, grecii… Nu produc nimic… N-au produs nimic de mii de ani… Sunt doar creatorii si beneficiarii unui idealism – democratia… O democratie care, in conformitate cu principiile… democratiei, este o iluzie… Conform acestei iluzii, toti suntem egali… Oare ?!… Hypatia, primul medic femeie, a fost egala celorlalti ?!… Nu… A fost ucisa, in cel mai barbar stil, lovita fiind cu pietre… De ce ?… Pentru simplul motiv ca era… femeie… Pana si cea mai mare democratie din lume – democratia originala, admitea si accepta ideea ca oamenii NU SUNT EGALI… Chiar a impus-o… Q.e.d….

  • Frunză verde, lobodă,
   „Gura” mi-e prea slobodă,
   Da’ nu-mi pare rău deloc…,
   „Hrănesc porcii” chiar la troc…

   De când vremea vremuieşte,
   Proştii stau în fund la peşte…
   Unii prind fluturi în vânt,
   Hrană vie căutând…

   O găsesc pe la „antene”,
   Ba-i o doamnă, ba-i un nene…
   Ce dacă nu au cultură ?…
   Doar „ai porcu-n bătătură”!…

   Stai o zi, stai două-trei..,
   Da’ se pare c-orice vrei,
   „Porcu’ ” se transformă-ncet
   În erou de cabaret…

   Pe un ritm de music-hall,
   Cu un text de ultim hal,
   Având un tembeloid
   Personaj de tabloid,

   Mă opresc să mai zapez…
   Şi îmi pierd ultimul crez:
   Că mai e posibil azi,
   Mai prejos să mai decazi…

   Cre’ şi eu că e Băsescu
   Subiect de „Caţavencu”…,
   Ponta şi cu Daciana-s
   Ca Manole şi cu Ana…

   A-propos!… L-aţi auzit,
   Pe Victoraş bălăcărit
   Cum că nu ştie ce face ?!…
   Cin’ să-i spună că nu tace ?!…

   Daciana tace mâlc…
   Şi tăcerea are tâlc…
   Va grăi şi ea, cândva…,
   Va vorbi ca nimenea…

   „Motănel” de aş fi fost,
   Încercam să-mi fac un rost,
   Aruncând la-naintare-n
   Ochii proştilor „de moare”,

   Despre ce fac ăi din jur…
   Recunoaşteţi…, vă conjur !…
   Nu ăsta este secretu’
   ‘misiunii cu „cabaretu’ ” ?…

   Cre’ că, de „Motan” eram,
   Felix şi eu mă numeam…,
   Da’ eu nu sunt un târtan,
   Să m-ascund brazilian…

   Aş putea să fac contract
   Cu Moş Ene, stând pe crac,
   Să fiu „prim” în PNL-u’,
   Parc-aş fi chiar Deceneu…

   Chiar de-aş fi şi Brătianu,
   Vă jur că nu trece anu’ –
   Pot să fac şi legământ…
   Antonescu-i “în mormânt”…

   Uite-aşa se duc cu toţii…
   Bagabonţii…, mafioţii…
   Felix, Crin, Victor şi hoţii…,
   Băse, Leana, poligloţii…

   Jalea-i că rămânem toţi
   Emblemaţi “comunitari hoţi”…
   Şi nu suntem…, zău, aşa…
   Da’ ca noi, nu-i nimenea !…

 4. Radule la ce te puteai astepta la la niste comunistiiiiiiiiiiii- austeritatea nu este buna. Urmam noi sunt sigura/convinsa. COLONIE suntem ce mai vrem. Sa traiesti cu 800 lei pe luna cum se cheama. Astept un raspuns.

 5. ce as putea spune ? orice s-ar intampla in lumea asta,bine sau rau ,cred ca cel mai important lucru este sa fii tara INDEPENDENTA atat financiar cat si in celelalte domenii de activitate. din pacate la noi din ”90 incoace am avut guverne care ne-au facut sa fim DEPENDENTI de toate organismele financiare internationale pentru buzunarul lor propriu !!! si nu au raspuns deloc. am raspuns noi platind taxe si impozite si facturi umflate de zeci de ori. in 23 de ani ,toti guvernantii ROMANIEI au reusit sa distruga sistematic tara. cine plateste jaful acesta ??? NOI doar NOI!!!! si probabil vom plati mult timp,pentru ca nu stim nici macar cui santem vanduti in final !!!

 6. lepra a facut plangere la CNA impotriva Antenei3…si-a pus mana in cap ca chelu …nemernicu!!

  -chiar in ziua recursului sa mai puna o leaca de presiune pe magistrati, Demisu’
  -a inceput lepra sa reia Discursul din 2004 -tainul=azi nu vindeti teren strainilor !!-ca si cand i-ar pasa tradatorului care timp de 9 ani ne-a Furat si vandut!!!de fapt de cand a inceput sa faca politica acest cancer…………….

 7. Bihorul spune NU GAZE DE ȘIST!NU CONSTITUȚIEI MODIFICATE ATÂT DE CURÂND!NU REGIONALIZARE Bihorul spune NU GAZE DE ȘIST!NU CONSTITUȚIEI MODIFICATE ATÂT DE CURÂND!NU REGIONALIZARE

  Am foarte multe motive de supărare pe acest guvern.Dar legat de MAI,legat de informări care fac din timp comandamente de urgență pentru a ne pregăti de dezastre naturale

 8. pai toate masurile luate au fost doar pt a limita pierderile companiilor occidentale si efectului asupra euro, cum in cazul Romanieei au fost limitarea pierderilor bancilor cu capital strain!
  nu spune nimic nou FMI ba mai da dovada si d ecinism recunoscand, mai bine ar tacea dreak nenorocitii astia!!! la ce-i mai trebuie carlanului un nou acord de se omoara toti prostii de minsitrii sa vanda ce au pe nimic??? ramane cumva fara bani ???? sa vedem din toamna-iarna cum va fi cu energia electrica si gazul crescut in draci…sa vada prostimea factura si se va satura de coabitare !!!!

 9. Ei lasa ca nu-i nimic o greseala.)))Toate tariile care au aplicat masuriile impuse de acesti assasini economici ,au ajuns la sapa de lemn.FMI,BM,UE niste facaturi si slugute in spatele lor sant bastanii aia adevarati.Poate invata Poanta si USL-ul ceva si naiviii care se uita la astia cu gura cascata.Ma indoiesc.

 10. FMI e varza. Asta se intampla cand pui niste functionari cu ifose sa isi spuna cuvantul in domenii ce evident ii depasesc.

  Incompetenta insa se poate extinde si la nivel local, al fiecarei tari care a ajuns sa aiba contracte cu FMI.

  In fine, problema noastra nu este FMI si nici daca vom fi afectati, ci cu ce viteza ne vom izbi de sol, sau vom atinge fundul prapastiei.

  Perioada urmatoare va fi foarte interesanta. Limitele speciei umane vor fi mult mai elastice.

 11. Bietul Ilie Serbanescu striga in pustiu de cativa ani. Iar guvernul Ponta face exact aceleasi lucruri pe care le-au facut guvernele Basescu. Si se asteapta la rezultate diferite. Asta parca era una dintre definitiile nebuniei: sa repeti la nesfarsit acelasi lucru si sa te astepti la rezultate diferite.

 12. pasta cine o crede..:):(fmi a stiut exact ce face.de fapt asta urmaresc.distrugerea economiilor tzarilor pt.ca guvernele sa se imprumute vesnic la ei.dar cu grecii nu le-a mers pana la capat.cu noi a mers pt ca au gasit un presedinte si un partid (pdl) ‘deschis’la toate propunerile lor

 13. Intr-un fel sau altul grecii le-au luat banii – “prin prevederi exceptionale astel incat tarile sa poata accesa imprumuturi mult mai ridicate decat in mod normal”, stiut fiind faptul ca si FMI-ul asta trebuie sa-si plaseze banii undeva! Treaba e ca grecii nu-si colecteaza taxele demult, inteleg ca nu-si sufoca populatia, iar de platit datoria – probabil ca ….la “calendele grecesti” !FMI a avut interese, iar acum doar fac pe prostii! Felicitari grecilor!

 14. Cum a plecat Bechtel cu buzunarele pline, va amintiti, e vorba de un contencios. Uite ce a patit Germania cu inchiderea energiei nucleare, trebuie sa plateasca 700milE:

  “if you are looking for the protection of your environment, watch out to be sued. And this is not just poor countries. Germany is getting sued, because after Fukushima, the citizen movements there were able to win a moratorium on nuclear power. And so, the Swedish company involved in their nuclear power industry is suing them for 700 million euro.”

  Si Salvadorul trebuie sa despagubeasca o companie Canadiana de exploatare de AUR prin plata a 1% din PIBul tarii:

  “El Salvador … discovers that this Canadian mining firm is going to dump poisonous chemicals into their drinking water to suck gold out of the ground. … They hammer on their government until they get the government to agree not to let the mining go forward. So what does the company do? The company turns around, under one of these trade agreements, and sues for $315 million. So what you have—it’s a win-win for the companies, because they either win huge amounts of money—I mean, this is 1 percent of GDP in El Salvador.”

  http://www.democracynow.org/2013/6/6/obama_backed_trans_pacific_partnership_expands (de la min29)

  Rosia Montana si Exxon in curind?

 15. Dovada poluării Chevron este scoaterea definitiva a zeci de mii de hectare din circuitul agricol .
  Datorita poluării acestor terenuri ele nu vor mai putea produce hrana nici peste 1000 de ani .
  Romanii sa iasa in strada ca guvernanții nu au nici o mila !

Leave a Reply