Cu noua cerere de arestare a Elenei Udrea, este pentru prima oara cand DNA se implica in anchetarea uriaselor dosare ale baietilor destepti din energie. In Februarie 2012, chiar FMI ne spunea ca Hidroelectrica pierdea un miliard de euro in ultimii 4 ani. In loc sa mearga la bugetul de stat, aceste sume uriase se duceau spre buzunare private si finantau presa basista si camarila fostului presedinte. Nenorocirea democratiei si secatuirea economiei – acestea sunt cele doua mari urme adanci ale regimului Basescu. 5 milioane de dolari – cat spune DNA ca a luat Udrea – reprezinta doar aluna de pe tortul imens, supraetajat si excesiv de greoi al spagilor basiste din energie. Basescu minte odios – ca de obicei – cand spune ca baietii destepti erau fugariti in regimul sau. Au facut imense profituri toti, pe spatele economiei romanesti.

Iata stirea Mediafax din 12 Februarie 2012 :

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a impus Guvernului un termen scurt în care să finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, respectiv până la 15 februarie 2012, şi să anuleze, în limitele legii, înţelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi încheiate.

Termenul de 15 februarie a fost stabilit prin scrisoarea de intenţie convenită în urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie.

“Va fi încheiată renegocierea contractelor bilaterale, astfel cum este permis de condiţiile de piaţă, până la 15 februarie. Dacă încheierea nu este posibilă, contractele vor fi anulate acolo unde este posibil legal”, se arată în documentul obţinut de Mediafax.

Astfel de contracte directe au fost încheiate de Hidroelectrica începând din anii 2000, iar jumătate dintre acorduri au fost preluingite până în 2018.

În toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat în faţa FMI ca, până la 31 decembrie 2011, să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzacţia nu a fost încheiată prin intermediul bursei de energie OPCOM.

În luna decembrie, reprezentanţii Hidroelectrica susţineau că au transmis notificări privind intenţia de reziliere a contractelor aflate în derulare şi care nu au fost tranzacţionate pe OPCOM, arătând că înţelegerile vor fi reziliate “la primul termen posibil”.

Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica se numără producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din ţară, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).

În ultimele zile ale anului trecut, surse din companie au declarat agenţiei MEDIAFAX că Hidroelectrica a reziliat doar trei contracte directe de vânzare a energiei, cu SNLO, Salrom şi CLMB Patinoar Braşov, iar compania Luxten Lightning a renunţat la acord “din motive de imagine”.

SNLO, Salrom şi CLMB Patinoar Braşov cumpărau cantităţi mici de energie, la preţuri printre cele mai ridicate practicate de Hidroelctrica la contractele bilaterale. Chiar şi aşa, preţurile sunt de aproape două ori mai mici comparativ cu tarifele obţinute pe bursa OPCOM.

În conferinţa de presă susţinută duminică, la finalul misiunii de evaluare, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că acele contracte bilaterale pentru energie negociate direct şi de care beneficiază doar anumite grupuri pe cheltuiala populaţiei ar trebui încetate imediat, din moment ce astfel de înţelegeri provoacă numai la Hidroelectrica pierderi de 175-275 milioane euro în fiecare an.

Tema contractelor bilaterale este dezbătută la nivel politic şi al societăţii civile încă din 2006, iar Hidroelectrica a fost acuzată că vinde energie către mai mulţi furnizori prin contracte confidenţiale, la preţuri mai mici decât cele din piaţă şi care sunt renegociate anual.

 

10 COMMENTS

 1. În legătură cu Buzăianu şi cetăţenia elveţiană, vreau să fac nişte precizări. În Elveţia ţi se dă cetăţenie rapid dacă:
  – renunţi la cetăţenia de origine şi nu mai ai pretenţii de la ţara de origine (drepturi şi afaceri pe numele tău),
  – afacerile trebuiesc făcute prin interpuşi şi plata datoriilor la sfîrşit de an ori la 15 ianuarie ţi se calculează şi se opreşte din salariu sau venit posibil odată totul, deşi e cam cu 50%mai mult faţă de realitate,
  – dacă ai carte de identitate elveţiană trebuie să-ţi faci toate actele pe elveţia.
  – să nu ai cazier sau să fi fost infractor în trecutul tău.
  Atenţie mare! E posibil să aibă cetăţenie elveţiană(o foaie ştampilată bilingvă sau trilingvă valabilă doar în elveţia) poţi s-o prezinţi pentru afaceri interne şi internaţionale, dar să-şi fi păstrat cartea de identitate românească că paşaport se face oricum acolo prin corpul diplomatic(aşa li se propusese la ai mei).
  În cazul în care se dovedeşte că e infractor cu vechime, posibilitatea de a fi arestat şi pedepsit e mare dar şi scuiparea lui în ţara de origine. Dacă funcţionează cu brio comunicarea între părţi posibilitatea de a-l aduce în ţară pe motive reale e de 80-90%

  • În legislaţia lor sînt nişte chichiţe pe care poţi apăsa şi sînt obligaţi să execute deşi îţi bagă-n faţă legea care-i avantajează pe ei cînd de fapt fiecare canton are legislaţia lui şi doar legislaţia cantonului respectiv e valabilă!

 2. Vai tu, dar ce lovita se da raluca turcan. Atunci cand o facea pe udrea un veritabil kill bill al politicii romanesti, chiar nu stia nimic despre toate mizeriile parasutei ? Hai, mars, raluco.

  basau si udrea, la puscarie pentru tot restul vietii.

 3. server-ul national nu funcţionează normal! e cu întreruperi foarte des! îngrozitor mai ales cînd emisiunea e interesantă! aproape toată ziua a funcţionat bine şi la emisiunea lui gîdea-oan-ciuvică şi restul se întrerupe des!
  e cumva sabotaj pentru emisiunile A3 după ora 21.30 pînă la emisiunea lui badea?

 4. “Nenorocirea democratiei si secatuirea economiei – acestea sunt cele doua mari urme adanci ale regimului ……………….. ”
  Propozitia e adevarata orice nume am pune la puncte-puncte: Iliescu, Stolojan, Vacaroiu, Constantinescu, Ciorbea, Isarescu, Nastase, Basescu, Boc, MRU.

  Culmea e ca merge si daca punem Antonescu, Ponta, Geoana, Dragnea, Mazare, Udrea, Iohannis, etc etc. Mi se pare ca merge cu oricare nume: trecute, prezente si viitoare. Probabil pentru ca ei sunt fetele, fatadele, pe dedesupt sunt alte nume pe care nu le stim, alte structuri pe care doar le banuim.

 5. Unde s-au pierdut miliarde de euroi merg si milioanele de la Hidroelectrica, se pare ca are balta peste. Multi, multi de tot ar trebui sa faca parnaie grea pentru subminarea economiei nationale. Ceausescu a fost mic copil.

Leave a Reply