Legea salarizării unitare va genera costuri totale de 61,2 miliarde de lei, sau 6,6% din produsul intern brut, ceea ce se traduce printr-un impact bugetar net de circa 2,6% din PIB, potrivit estimărilor staff-ului Fondului Monetar Internațional care a realizat, în martie, la București, o evaluare a economiei românești.

“Proiectul de lege își propune să organizeze remunerarea sectorului public dar generează riscuri fiscale semnificative iar anumite aspecte sunt neclare”, precizează FMI într-un document publicat joi.

Potrivit sursei citate, argumentele pentru variațiile creșterilor în cazul diferitelor grupe de bugetari în primii ani de implementare a legii sunt neclare și au implicații fiscale semnificative. După anul 2022, salariile sunt stabilite potrivit unei grile bazată pe coeficienți. Coeficienții sunt multiplicați în funcție de salariul minim pentru a determina nivelul salariului ceea ce face ca baza de ajustare să fie extrem de volatilă și puțin flexibilă, consideră FMI.

De asemenea, nu este clar dacă acești coeficienți reflectă o evaluare cuprinzătoare a jobului respectiv care să asigure o echitate a plății sau dacă aceste niveluri de echivalare au fost reglate în funcție de sectorul privat. Mai mult, în timp ce legea încearcă să rezolve preocupările legate de sustenabilitatea fiscală (definind explicit acest principiu și limitând plățile maxime), mecanismele prin care să se asigure sustenabilitatea fiscală nu sunt definite în lege. În final, nu este clar dacă autoritățile locale sunt acoperite de actul normativ.

“Impactul fiscal estimat al acestei legi este semnificativ. În vreme ce anumite majorări ale salariilor în sectorul public sunt justificate, legea va crește anvelopa salarială semnificativ peste nivelul economiilor emergente. În prezent, anvelopa salarială în România este sub nivelul mediu din economiile emergente (7,5% din PIB față de 9% din PIB). Estimările staff-ului indică faptul că, odată cu aplicarea acestei legi a salarizării, anvelopa va fi cu 2,5 — 3 puncte procentuale peste cea a economiilor emergente până în 2022”, se mai arată în documentul citat.

Printre recomandările FMI pe acest subiect se numără implementarea graduală a legii în concordanță cu spațiul fiscal, o structură simplificată a grilelor de salarizare și folosirea salariilor din mediul privat drept etalon.

“Staff-ul recomandă ca legea să fie bazată pe principii clare de sustenabilitate, echitate, transparență și relativă simplificare. Mai specific documentul trebuie: să fie sustenabil și implementat gradual în concordanță cu spațiul fiscal; să introducă o structură simplificată a grilelor de salarizare; să aibă în vedere responsabilitatea fiecărui job, complexitatea și gradul de calificare; să aibă ca indicator salariile din sectorul privat astfel încât să se asigure că salariile din sectorul public sunt aliniate condițiilor din piața muncii; să stabilească plafoane pentru bonusuri și plăți pentru performanță mai degrabă decât nivele obligatorii”, precizează documentul publicat joi de instituția financiară internațională.

La jumătatea acestei luni, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, arăta că legea salarizării unitare va aduce o creștere medie a salariilor cu 56%, dar vor fi și bugetari care vor avea salarii mai mici, respectiv 3% dintre angajații cu salariile mari, de 14.000 de lei.

Propunerea legislativă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu amendamente, în ședința de marți a plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Ministrul Muncii a declarat, în plen, că legea salarizării are ca obiectiv corectarea disfuncționalităților din sistem, prin aplicarea principiului “la muncă egală, salarii egale”, scrie Agerpres.

Economia românească va înregistra o creștere de 4,2% în 2017, principalul risc la adresa perspectivei fiind o percepție de relaxare a prudenței fiscale care ar putea afecta negativ încrederea piețelor, arată experții Fondului Monetar Internațional într-un raport elaborat în urma consultărilor cu România în baza Articolului IV din Statutul FMI.

Potrivit documentului publicat joi de FMI, o eventuală relaxare fiscală, cumulată cu creșterea tensiunilor politice, ar putea afecta consumul și investițiile, ar putea majora costurile cu împrumuturile și ar pune presiuni asupra cursului de schimb, ceea ce ar afecta bilanțurile băncilor.

Comitetul Director al FMI salută progresele înregistrate de România în reducerea dezechilibrelor economice după criza financiară globală însă recomandă o reorientare a politicilor dinspre stimularea consumului către sprijinirea investițiilor pentru a proteja rezervele și a crește în mod sustenabil standardele de viață.

“Cu toate acestea, recenta deteriorare a politicilor fiscale și încetinirea ritmului reformelor structurale ar putea pune în pericol aceste câștiguri. În acest context (-directorii-) au subliniat necesitatea reorientării politicilor dinspre stimularea consumului spre sprijinirea investițiilor pentru a proteja rezervele și a crește în mod sustenabil standardele de viață”, susține FMI.

De asemenea, Comitetul director subliniază că proiectul Legii salarizării unice și noile reduceri de taxe reprezintă un risc la deficitul bugetar. “Directorii au atras atenția asupra necesității de a evita noi reduceri de taxe, de a modera majorările de pensii și a analiza și a modifica cu atenție proiectul Legii salarizării unice în conformitate cu spațiul fiscal disponibil și obiectivele fiscale pe termen mediu”, se arată în comunicatul FMI.

În contextul unei posibile înrăutățiri a situației fiscale, staff-ul FMI a recomandat autorităților române să evite politicile expansioniste, de exemplu majorările excesive de salarii și pensii precum și noi reduceri de taxe. De asemenea, să constituie rezerve solide prin reducerea deficitului fiscal la 1,5% din PIB până în 2020. Această ajustare ar trebui sprijinită prin reforme structurale și dând întâietate investițiilor în raport cu consumul precum și prin îmbunătățirea eficienței administrației publice.

Estimările staff-ului FMI arată că deficitul bugetar va ajunge la 3,7% din PIB în 2017 ca urmare a noii Legi a salarizării, majorărilor de pensii și reducerilor de taxe. Mai mult, există riscul ca în conformitate cu politicile, deficitul să se deterioreze până la 3,9% din PIB în 2018. Pentru a evita ca majorarea deficitelor să pună în pericol stabilitatea fiscală, FMI recomandă consolidare pe termen mediu, sprijinită de reforme care să crească eficiența sectorului public.

Potrivit FMI, autoritățile de la București au recunoscut că atingerea țintei de deficit pe 2017 va fi dificilă dar au dat asigurări că vor monitoriza cu atenție execuția bugetară și vor lua măsuri compensatorii dacă va fi nevoie.

În ceea ce privește legea salarizării unice, autoritățile au fost de acord cu staff-ul FMI cu privire la necesitatea implementării graduale dar au apreciat că impactul fiscal al actului normativ ar putea fi mai mic decât se anticipează.

Misiunea FMI a realizat evaluarea anuală a economiei românești în luna martie a acestui an, la București. Pe baza informațiilor disponibile la momentul discuțiilor, a fost elaborat un raport al staff-ului FMI la data de 4 mai 2017, raport care a fost analizat de boardul executiv al instituției financiare internaționale la data de 22 mai.

Consultările periodice prevăzute de Articolul IV din Statutului Fondului constituie un exercițiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situației financiare și economice la nivel național și formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare și economice de urmat pentru asigurarea stabilității și a unei evoluții pozitive la nivelul economiei.

21 COMMENTS

  1. FMI se baga singur in seama,noi trebuie sa ne vedem de ale noastre sa nu stam in genunchi in fata lor.

    • Nu,asta e semn de curs al leului mentinut si controlat artificial de ani de zile,monedă se ține dupa economie si economia nu mai e in niciun punct stategic in mâini romanesti (de stat sau privat)asa ca trage si tu niste concluZii cine controlează si foloseste cursul leului in interes propriu..a si uitate si cine e mare smecher la Bnr..si încă de cati ani..

      • Leul nu mai tine demult de guvernare..tine de deciziile celor ce controlează fluxurile de capital si rulajul banului in Romania

      • da. nu intelegi nimic. bnr sustine greu si acest curs. reflecta diferenta de balanta comerciala. cerere si oferta. se cumpara valuta pentru importuri. adica platim noi aceasta buna guvernare.
        nici in teleorman nu i-ar angaja pe grindeanu si oamenii din guvern.

  2. Numai in capul lui dragnea toate is bune si frumoase, economia duduie, mortii nu se mai dezgroapa. Astia ne baga intr-o noua criza. Da cu oistea-n gard!

    • Ce cauta toți semidoctii basisti pe bloguri situri profund si legitim antibasiste..nu pot intelege..serios cat va plăteste sri-ul sa fiti trolli pe bani?
      Esti penibilă nici basaul nu mai e basist in schimb tu si altii a tine insistati cu propaganda asta de trista amintire….

      • Eu personal sunt pe acest site pentru a nu te lasă pe tine în pace sa-ți debitezi tâmpeniile cu senzația ca toată lumea ar fi de acord cu voi (liceu făcut la seral, cu o slujba de rahat și votanti la greu de PSD).

        • Vai de capul tau..sunt si mai tanar decat tine ,am 21 deci argumentul ala imbecil cu tinerii si batranii (apropo de unde vine ura si fascismul asta social fata de persoanele in varsta si fata de cei defavorizati…sunt si ei romani ca noi)nu tine..crede-ma am terminat unul din cele mai bune licee din Iasi si sunt student la drept..nu ma cunosti personal nu stii din ce familie vin cine nu imi stii istoria personala,dar insulti gratuit asa sa te afli in treaba..ce sa zic..bravo.
          Despre slujba…crede-ma eu nu voi fi niciodata un robot corporatist precum voi tfl-isti..si daca voi castiga putin la inceput eu vreau sa fiu propriul meu stăpân sa nu am sefi..patroni directori director si (mai ales străini )..

          • Jura sa moară idolul tau Băsescu-Ciolos ca eu am votat psd. ..eu nu merg la vot nu am pe cine vota.
            Psd a propus intiat si sustinut doua pachete de legi big brother(printre cele mai dure din Europa)..oricine încearcă sa distrugă sa restraga sau sa imi afecteze exercițiul drepturilor si libertăților mele fundamentale pe motive de securism nu va avea niciodata votul meu.

          • Ashura este student la drept și nu vrea sa aibă șefi. Maestre vezi ca la MC donalds vei avea parte din plin de aceasta categorie.

        • Ca esti de acord sau nu,aberatiile pe care le tot afisezi pe aici arata ca tu esti departe de a-ti termina macar scoala generala.Demonstrezi o totala lipsa de logica si multa naivitate la un nivel mai de jos decat examenul de treapta,pe bune. Dar nu-i de mirare,ca doar nu toti care simpatizeaza sau voteaza dreapta boso-iohanista sunt si automat inteligenti,ba sunt multi ,poate, bine intentionati ,dar naivi si chiar prostanaci, amestecati cu multi ceva mai inteligenti ,dar ipocriti,egoisti,lacomi si pe care nu-i intereseaza nimic altceva decat interesul lor personal.Dar se bulverseaza cand vad altii ca ei, dar care nu sunt din gasca lor de suflet.

  3. Oare a luat FMI in calcul si stoparea masiva a furturilor de miliarde euro din buget? Chiar si fara crestere economica Romania poate sustine cresterea salariilor.Fara ciordelile de la ANRP si Hidroelectrica si uite ca am facut bani de salarii.
    Ciudat e faptul ca leul se devalorizeaza fata de euro in plina crestere economica.Cineva de acolo sus face cursul valutar din pix,cineva care nu a fost schimbat de foarte multi ani.

  4. Fmi -adică fostii stăpâni ai birjarului alcolist Băsescu Trian ,gropării României cei ce ne-au obligat sa liberalizam piata energetică,cei ce ne-au forta sa distrugem companiile tactice din economie si sa distrugemasa numitele monopoluri din energie,cei care ne au dat indicatii in cel mai badaranesc mod cu putință de tip sultanat, ce sa privatizam si cand-Acordul PSAL2 cei care ne-au obligat sa privatizam distribuțiile de energie,cei ce pt propășirea capitalului bancar străin ne-au împovărat cu datorii externe de vreo 100 de miliarde,cei din cauZa cărora au murit oameni în fața zecilor de spitale închise,cei din cauza cărora timp de 4ani in Romania s-a trăit groaznic din cauza acelei barbare taieri a pensiilor si a salariilor,cei care de fiecare data cand veneau in misiune im Romania ne aminteau vai vai (cu mila compasiunea si durere)ce capusat e sistemul energetic national si cum vor ei sa ne ajuta..si daca se poate sa-l privatizam(pe tot daca se poate)cei care ne băgau pe gât propaganda ca suntem cica stat social asistential si ca trebuie sa ne oprim in ai sprijin ii pe sărmani…cei care ne făceau in 2011-2012 lobby pt aceea odioasă lege a sănătății,care ar fi urmat sa distrugă si sa privatizeze total toate punctele vitale din sistemul medical care ar fi ajuns in mana mafiilor fie ele locale sau corporatiste nu am uitată aceea iarna si niciun patriot nu trebuie sa o uite,cei datorită cărora sute de mii sute de mii de firme mici si mijlocii au dat faliment…..
    Sa am oare incredere in ei???niciodata niciodata!
    Fmi a îngropat orice tara in care a intrat a lichidat orice perspectivă de dezvoltare si progres..FMI-ESTE O ORGANIZAȚIE MAFIOTĂ la fel ca si Komisariatul de la uniunea sovietică europeană, in frunte cu mafiotul lobby-ist Juncher
    Cat ii mai răzbi Doamne..cat ?

  5. @Domnule Radu Tudor,asa avea o intebare pentru dumneavoastră daca imi permiteți, chiar aveti sincer incredere in FMI si in propaganda lor ieftina??..deci in Romania efectiv se moare de foame din cauza salariilor derizorii-de tip colonial,peste tot in lumea civilizată angajara intr-o slujba cu norma inteaga inseamna iesirea din sărăcie si un trai măcar decent..la noi nu e asa..si vine fmi si atrage chipurile atenția sa nu îndrăznim sa cerem mai mult…mi-e sila de aceasta mafie internationalista,cica astea-a valori euro-atlantice….si liberale..hmm ma lipsesc.

    • Mai creier de colibri ia citește mai bine ce spun cei de la FIMI. “Creșterea ar trebui sa intervină gradual în limita spațiului bugetar”. Scrii mult și prost.

      • Permite-mi sa nu dau doi lei gauriti pe fmi si aprecierile lor economice…ori unde s-au dus cei de la fmi au lasat in urma nenorocire,sărăcie probleme sociale uriase si au distrus orice perspectiva de progres…..ma rog nu stau sa discut cu dumneata istoria intervențiilor Fmi…ar dura mult prea mult..a si eu stiu cine e Fmi si tocmai de asta nu dau doi franci pe opiniile lor..

  6. Ce nu se intelege,s-au nu se doreste sa se inteleaga,este faptul,ca atit clasa politica,cit si mijloacele de informare in masa,nu privesc dezvoltarea economiei nationale,decit prin soliutii proiecte s-au doctrine politice. Inca nu sunt suficienti 27 de ani de incercari politice in vederea relansarii(dezvoltarii )economiei nationale,sa inteleaga ca acest lucru nu este posibil prin masuri politice????.Singura posibilitate de relansare(dezvoltare)economica si sociala,sunt;solutiile si proiectele cu caracter tehnic-stiintific,care implementate in diferite domenii economice,sa creeze locuri de munca profesionale,direct productive,realizind produse caracterizate pozitiv,din punct de vedere;economic,rentabil,ecologic-calitativ si cantitativ. Astfel de proiecte cu implementare in domeniul civil si militar,am trimis urmatoarelor institutii ;guv.A.Nastase,C.P.Tariceanu,Emil Boc,Victor Ponta,precum si administratiei prezidentiale si CSAT. Din corespondenta mea cu institutiile statului,rezulta,lipsa de interes a acestora,fata de solutiile si proiectele cu caracter tehnic-stiintific,mergind in continuare pe proiecte politice. Mentionez,ca,prin implementarea proiectelor mele in domeniul civil si mai ales militar,se obtin produse caracterizate pozitiv,din punct de vedere;economic,rentabil ecologic-calitativ si cantitativ,fara concurenta la nivel mondial,militar si NATO. Asa ca,cu politica,continuam prabusirea economica si sociala. Cu deosebit respect,pentru ;creatie,stiinta si tehnologie. (A.Q. asigurarea calitatii aparatura bord aeronave,echipamente si tehnologii aerospatiale civile si militare. G.I.A-R.A. Bucuresti)

  7. “de a modera majorările de pensii” hahaha, da, de parca pensiile au crescut pana in tavan si cu mare avant. Niste pensii amarate de muritori de foame si ei spun sa modereze majorarea de pensii. Serios? Au ajuns pensiile cumva la nivelul european decent al pensiilor? NU! FMI sa manance mai putin rahat cu polonicul. Ca nu suntem toti fraieri, ok?
    Deci concluzia lor : mai usor cu majorarea salariilor, pensiilor si reduceri de taxe. Deci cand nu o baga pe aia cu austeritatea, o baga pe asta cu lasati …. ramaneti asa cu salariile /pensiile ca va sta bine asa mai sarantoci in Europa.
    Deja enerveaza maxim FMI! Dar cand ne-au obligat TOTI sa ne distrugem economia si sa devenim piata lor de desfacere (adica CONSUMATORI) nu era rau, eram buni consumatori nu?, atunci nu se cerea MODERARE! nuuuuuuu, rapid totul ca asa era avantajos pentru unii, DOAR pentru unii, se stie!.
    Sa reamintim asta :
    Curierul National :
    “FMI a recunoscut recent eroarea comisă: a subestimat în mod grav efectele nefaste ale curelor de austeritate impuse în schimbul “planurilor de salvare”
    “O simplă eroare de calcul”, se spune oficial.
    Olivier Blanchard, economistul-şef al FMI – o somitate în domeniul economiei mondiale, chiar un posibil candidat la Premiul Nobel – în care a admis, negru pe alb, că Fondul Monetar Internaţional a greşit pe toată linia atunci când a evaluat starea de sănătate a economiei ţărilor cărora le-au fost impuse cunoscutele “planuri de salvare” de la faliment.
    În extraordinarul document, intitulat “Erori în privinţa previziunilor de creştere şi a multiplicatorilor bugetari”, cosemnat şi de un alt reputat economist de la FMI, Daniel Leigh, Olivier Blanchard recunoaşte (cu cifre şi argumente de susţinere) că reducerea drastică a cheltuielilor publice, respectiv faimoasa cură de austeritate prezentată, aşa cum toţi ştim, drept “unica politică economică posibilă” – impusă Greciei, Portugaliei, Italiei, Spaniei, Irlandei, dar şi Marii Britanii şi chiar Franţei – nu a provocat nenorociri doar popoarelor respective, dar a împins unele din aceste ţări într-o criză şi mai violentă, cu efectele mult dezbătute: accelerarea recesiunii, închiderea uzinelor, şomajul în masă, scăderea dramatică a calităţii vieţii. ”

    FMI? ciocul mic! : “închiderea uzinelor, şomajul în masă, scăderea dramatică a calităţii vieţii.”
    In Romania a fost URGIE!!!!!!!! -romanii au fost cel mai greu loviti!, deci repet ciocul mic!

Leave a Reply