Bomba detonată de un atacator sinucigaș la Manchester luni seara, care a provocat moartea a 22 de persoane și rănirea altor câtorva zeci, era puternică și sofisticată, potrivit fotografiilor poliției, publicate și analizate miercuri de New York Times, dezvăluiri care au provocat indignarea Londrei, conform DPA.

Analiza inițială a bombei — pe baza elementelor fotografiate și recoltate la locul atentatului — nu permite să se deducă tipul sau cantitatea de explozibil care compunea încărcătura principală, dar permite presupunerea că era vorba de un dispozitiv artizanal fabricat după o “analiză atentă și cu grijă”, scrie cotidianul american, citat de AFP.

El publică în exclusivitate opt fotografii care arată diferite elemente ale dispozitivului exploziv, între care detonatorul, o baterie, fragmente ale unui rucsac albastru și bucăți de metal și șuruburi.

Aceste elemente, analizate de artificieri intervievați de NYT, permit să se deducă faptul că bomba era “puternică, dotată cu încărcătură ultrarapidă, dar și că șrapnelul (bucățile de metal) a fost dispus cu grijă și metodic” pentru a face cât mai multe victime.

Bomba, care se afla într-un rucsac mai degrabă decât într-o vestă, era destul de puternică pentru a propulsa torsul sinucigașului departe de locul exploziei și a devasta o suprafață mare în formă de semicerc, unde au fost și cele mai multe victime, subliniază cotidianul.

Publicația insistă asupra faptului că bomba era dotată cu un detonator neobișnuit care conținea un mic circuit imprimat și nu un simplu întrerupător, cum este cazul adeseori. Prezența piesei electronice ar putea sugera un temporizator sau chiar un receptor pentru declanșare de la distanță, sau poate chiar o combinație între cele două.

Potrivit experților intervievați de New York Times, s-ar putea ca această posibilă combinație să fi fost instalată pentru a oferi diverse opțiuni declanșării exploziei de către sinucigaș sau de celula care a planificat atentatul. Dispozitivul mai era dotat cu o baterie mai puternică decât cele utilizate în general pentru acest tip de bombe. Acestea sunt tot atâtea indicii că artificierul care a confecționat bomba “s-a străduit să fabrice un detonator fiabil”.

Canalul de televiziune NBC a avut și el informații din partea unui responsabil american apropiat serviciilor britanice, care i-ar fi declarat că a fost vorba de o “bombă mare, sofisticată”, fabricată cu materiale dificil de obținut în Marea Britanie, ceea ce ar proba — potrivit acestui responsabil — că sinucigașul a avut complici.

Responsabili britanici au reacționat cu mânie miercuri după ce New York Times a publicat fotografii judiciare de la locul atentatului din Manchester Arena, care ar fi fost divulgate de serviciile de informații americane, potrivit DPA.

Premierul britanic Theresa May ar urma să abordeze această problemă la întâlnirea cu președintele american Donald Trump joi, cu ocazia summitului NATO de la Bruxelles.

Fotografiile care par să indice un detonator, bucăți de metal și șuruburi, precum și un rucsac Karrimor bleu, presupus a fi conținut bomba, au fost publicate după o zi de la scurgerea de informații în presa americană vizând numele atentatorului, în pofida dorinței poliției din Manchester.

“Suntem furioși. Este absolut inacceptabil”, a reacționat o sursă guvernamentală britanică, adăugând că “problema a fost ridicată la fiecare nivel corespunzător de autoritățile britanice omologilor lor americani”.

Poliția națională de luptă împotriva terorismului a Marii Britanii a reacționat de asemenea, afirmând că scurgerile de informații au subminat ancheta asupra atentatului de luni seara, în care 22 de persoane au fost ucise.

“Apreciem foarte mult relațiile pe care le avem cu partenerii noștri de încredere din serviciile de informații, de aplicare a legii și de securitate din toată lumea”, a spus un purtător de cuvânt al poliției antitero. “Când această încredere este încălcată, faptul compromite aceste relații și ne afectează investigațiile și încrederea victimelor, martorilor și familiilor acestora”, a continuat el.

“Acest prejudiciu este și mai important când implică divulgarea neautorizată a unor probe potențiale aflate în centrul unei importante anchete împotriva terorismului”, a adăugat el.

La rândul său, primarul orașului Manchester, Andy Burnham, a scris într-o postare pe Twitter: “M-am plâns ambasadorului american de aceste scurgeri de informații din SUA și am fost asigurat că ele vor înceta. Nu au încetat. Arogant, greșit și nerespectuos față de Manchester”, scrie Agerpres.


Autorul atentatului sinucigaş de la Manchester a fost semnalat în mai multe rânduri autorităţilor, din cauza opiniilor sale extremiste, însă nu a fost oprit de către poliţişti, relatează The Telegraph.


Poliţia britanică ce anchetează atentatul de la Manchester Arena a decis să oprească schimbul de informaţii cu Statele Unite, după ce The New York Times a publicat fotografii care par să surprindă obiecte folosite în atac, relatează BBC News preluat de news.ro.

Oficiali britanici şi-au exprimat furia după ce fotografii care par să surprindă obiecte folosite în atac au fost publicate de The New York Times (NYT). Aceste informaţii au fost dezvăluite după ce numele autorului atacului, Salman Abedi, a fost divulgat presei americane la 24 de ore după atentatul în care au fost ucise 22 de persoane – inclusiv copii -, iar alte 64 au fost rănite.

Poliţia din Manchester speră să-şi reia în mod normal relaţiile în domeniul schimbului de informaţii ”curând”, însă este ”furioasă” în prezent, scrie BBC.

Scurgerile de informații includ sugestii cum că familia atacatorului a avertizat serviciile de securitate că acesta este un individ periculos, că aceștia erau îngrijorați față de brusca sa radicalizare, reușiseră să-l convingă să-i însoțească în Libia și îi confiscaseră pașaportul. Se pare că membrii familiei sale i-au returnat însă pașaportul lui Abedi după ce acesta i-a convins că va merge în pelerinaj la Mecca.
Amber Rudd, ministerul de Interne al Marii Britanii, a recunoscut anterior faptul că Abedi era vizat de serviciile de securitate britanice ”până la un anumit punct”. Serviciile de informații britanice vor trebui însă să se confrunte cu întrebări despre măsurile de monitorizare luate la întoarcerea lui Salman în Marea Britanie.
Comentând dezvăluirile de informații ale publicației The New York Times cu privire la fotografii ale fragmentelor bombei și rucsacului folosit de Abedi pentru a-și ascunde dispozitivul explozibil, Consiliul Național al Șefilor de Poliție din Marea Britanie a transmis că ”acestea subminează investigația și încrederea victimelor, martorilor și familiilor lor”.
Politicienii americani însă sunt mult mai deschiși în fața presei cu privire la informațiile ce le-au fost transmise despre Abedi și ”celula sa inspirată din teroriști ai SI”.
Congresmanul american Mike McCaul a declarat că bomba avea un ”nivel sofisticat” ce ar putea indica faptul că autorul dispozitivului ar fi avut pregătire străină. El a descris bomba drept „un dispozitiv clasic folosit de teroriști”, fiind utilizată aceeași substanță ca în cazul atacurilor din Paris, din noiembrie 2015, și din martie 2016 de la Bruxelles.
McCaul a adăugat că dovezile de până acum ”sugerează faptul că poliția nu se confruntă cu un caz al unui lup singuratic, ci cu unul al unei rețele inspirate de teoriști ai Stat Islamic”.
Amber Rudd, ministrul britanic de Interne, a descris joi scurgerile de informații ale presei americane ca fiind ”enervante”, după ce detalii despre atacatorul Salman Abedi, inclusiv dezvăluirea numelui său, au apărut pentru prima dată în presa de peste ocean.
Șefii Poliției din Manchester au condamnat de asemenea dezvăluiri ale unor eventuale dovezi în timpul desfășurării anchetei.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național al Șefilor de Poliție a declarat: ”Apreciem foarte mult relațiile importante pe care el avem cu partenerii de încredere ale forțelor de securitate și aplicare a legii din întreaga lume. Aceste relații ne permit să colaborăm și să împărtășim informații privilegiate și sensibile care ne ajută să învingem terorismul și să protejăm civilii, acasă și în străinătate. Atunci când
această încredere este afectată, aceasta ne subminează investigația. Această vătămare este și mai mare atunci când implică dezvăluirea neautorizată a dovezilor în mijlocul unei anchete de mare amploare împotriva terorismului”.
Dezvăluirile presei americane sunt considerate ca fiind ”complet inacceptabile” de către Marea Britanie.
Publicația The New York Times a descris imaginile ca aparținând ale forțelor de aplicare a legii, dar nu a specificat însă de unde a obținut fotografiile publicate. Ziarul a publicat de asemenea și o hartă cu localizarea victimelor atacului.
Ministrul de Interne al Marii Britanii a declarat înainte de publicarea fotografiilor de către presa americană că nu crede că americanii au compromis investigația prin scurgerile de informații în cauză, dar a adăugat că ”poliția britanică a fost foarte clară în privința faptului că dorește să controleze fluxul de informații pentru a proteja integritatea operațională, elementul surprizei, așa că este enervant dacă sunt dezvăluite informații din alte surse și am solicitat prietenilor noștri ca acest lucru să nu se mai întâmple”.

 

9 COMMENTS

 1. din cauza scurgerilor in presa (NYT si altii ca ei, toti mari democrati), chestie de care s-a plins si Trump, englezii nu mai transmit americanilor informatii despre acest atac si nici alte informatii de acest gen.
  Niste baieti de prin SUA sacrifica orice numa ca sa-l dea jos pe Trump… ce trist.

  • Da. Si toti prostii vad asta ca pe vina ziarelor, nu a CIA-ului (sau FBI-ului, nu stiu cine i-a ajutat pe englezi), dar la cum a mers treaba, cred ca fideli ai lui Roomney i-ai creat o atmosfera de bun venit in Anglia lui Trump:)
   SUA s-au temut de ceva atunci cand au acurs la presa treaba asta. O sa aflam probabil si de ce s-au temut

 2. Titlu : Theresa May studiază introducerea de măsuri pentru desecretizarea Internetului ….Iata ca nevoia te impinge pana aici.De ce fac ei asta si nu doar ei,in multe tari din lumea libera telefoanele se asculta,internetul e controlat,chiar si corespondenta…Cu asta se ocupa serviciile secrete.De ce fac ei asta ? Pentru ca le-au murit cetateni nevinovati cu sutele,le-au murit copiii in atentate.Poate inteleg si politicienii nostri atat de pretiosi si atenti la anii 50,cei care sustin zilnic ca-s abuzati si ca SRI asculta telefoane ca ne place sau nu acest lucru trebuie facut macar pana terorismul asta de tip nou unde se multumesc cu victime putine dar impactul emotional sa fie mare,sa bage frica,teroarea in oameni….Nimanui nu-i convine sa i se controleze corespondenta electronica dar decat sa-mi moara copilul sau parintele nevinovati pe strada o accept.Diferenta intre mine si politicienii si jurnalistii afiliati ideii este ca eu nu vreau sa prostesc pe nimeni astfel sa-i iau votul (ori solda,la ziaristi)…Eu vreau sa nu-mi moara familia,prietenii,sa nu traim intr-o teroare,nu e nevoie ca ea sa vina si pe aceste plaiuri ca sa accept masura de siguranta…Aceste bestii de teroristi trebuie anihilati in totalitate,cel mai bine e sa le anticipezi miscarile iar pt acest lucru ai nevoie de informatii,informatii la zi,la ora daca se poate.

  • De acord ca lumea civilizata sa se lepede (partial) de anumite principii cum ar fi dreptul fiecaruia de a avea propria intimitate in cazul in care pasim intr-o alta faza a terorismului dar trebuie ca institutiile menite sa culeaga aceste informatii sa nu le poata folosi la o adica in interesul cuiva.Aici intervine de fapt un vid legislativ,trebuie sa existe legi care sa reglementeze strict fluxul acesta de informatii.Acum la noi e un fel de razboi rece,cei care nu detin controlul asupra SRI invoca tot timpul ca acesta isi depaseste atributiunile.Daca mai si apare un dosar penal in dreptul politicianului la varf e deranj mare,automat sistemul a lucrat sa-l infunde pe el.Daca bucuria cade pe altul atunci nu mai e asa deranj,e chiar OK la o adica.Vreau sa spun ca la noi legislativul functie de cine este controlat vrea sa-si subordoneze Serviciile in sensul in care sa nu mai aiba ei,oamenii de la putere,senzatia neplacuta ca a mai rasuflat ceva din trecutul lor,acel ceva putand sa fie exploatat de cine stie cine.Toti au un trecut patat altfel nu aveau cum sa detina aceste averi ei fiind in politica de 27 de ani hai sa zicem ca in paralel de ochii lumii mai rostogoleau si niste afaceri ca sa explice in campaniile electorale celor prea curiosi de unde ar avea averile fabuloase

  • Tu crezi ca aia au murit la Manchester pt ca nu a ascultat Theresa May toate telefoanele si interneturile din Regat sau pt ca ala a plecat, venit din Libia, aveau 5 atentionari teroriste asupra lui si i-a durut in cur.
   Hai, daca tot te dai asa free-willy spune-ne pe bune, nu la vrajeala, cum ar fi impieducat acest atentat ascultarea telefoanelor. Sunt curios
   A. Si inca ceva. Cand se asculta IN MASA, aia care vor sa planuiasca ceva cauta SIGUR alte metode de comunicare (ca doar stiu ca daca se asculta in masa sigur ii asculta si pe ei).
   Pe cand atunci cabd se asculta SELECTIV mai ai o sansa sa-i orinzi la telefon. Hai ca nu e fff grea logica:)
   Da astept sa-mi spui cum ascultarea in masa, in locul controlului strict la frontiera si lucrul mai temeinic facut al informatiilor (deja existente la momentul atentatului), ar fi ajutat mai mult la prevenirea atentatului.
   PS: tu ce faci daca te crezi ca nevasta-ta te inseala: dai o lege si o anunti public ca asculti toate telefoanele familiei sau doar pe al ei, fara sa-i spui?!

 3. May Day! Pe bune? Nu mai stie cum sa-i intre in gratii lui Trump My Theresa asta! Si a gasit calea cea mai scurta: injura The New York Times.

 4. Apoi,trebe oprit genocidul copiilor din Siria,iar odata cu reforma serviciilor facute pt noi ca ominisi nu pt ei ca boi dar si cu trecerea in viitor la masini electrice de mare putere aceste revanse se vor opri simtitor. Doamne Ajuta+++

 5. Numa crestinul de fata hristica poate schimba fata raului in bine prin Unul exemplul.Hristos S-a Inalţat!

 6. eu tot nu inteleg, si vad ca nimeni nu vorbeste despre asta, cum a intrat ala pe Stadion cu ditamai bomba si nimeni nu a vazut..

Leave a Reply