Augustin Zegrean, fostul președintele al Curții Constituționale, afirmă că președintele Iohannis ar fi împiedicat de Constituție să convoace un referendum pe tema amnistiei și grațierii. Într-o primă reacție la cald, fostul șef CCR explică situația într-o declarație pentru stiripesurse.ro.

Uitați-vă în Constituție, la articolul 90, unde spune că președintele poate să cheme poporul la referendum. Mai este un text în Constituție unde vorbește despre inițiativa populară de legiferare, unde spune că nu poate fi adoptată o inițiativă populară în domeniul grațierii și a amnistiei”, a declarat Augustin Zegrean.

„Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”, se arată în articolul 90 din Constituție.

Lista problemelor „de interes național” era reglementară de Articolul 12 din Legea 3/2000. Acesta a fost declarat neconstituțional, ceea ce i-ar permite președintelui să decidă singur care sunt problemele de interes național. Aici intervine un alt articol din Constituție – Articolul 74 (2): „Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.” Astfel, dacă cetățenii nu au drept de legiferare asupra amnistiei și grațierii, nu se pot pronunța nici la referendum.

 

11 COMMENTS

 1. Domnul presedinte, cind a fost ales, a crezut ca poate face tot ce doreste dar se pare ca nu este chiar asa fiind oprit de constitutie. Se pare ca va avea o dezamagire.

 2. Poate men in red deserveste interesele altui stat decat cel al nostru si poate a citit Constitutia acelui stat

 3. Alooooooo, PSD-ul…
  Treceti legea prin PARLAMENT ca aveti guvern si majoritate.
  Gratiati pe cei condamnati politic imediat dupa ce ati trecut legea. Si lasati-l pe klaus sa faca ce referendum vrea creierul sau de securist.
  Altfel dragi PSD-ei daca iar va e frica si nu faceti nimic sa nu mai cereti in vecii vecilor votul nostru.

 4. Mă întreb, pentru ce mai este lăsat în post! Doar pentru circ cu minciuni şi manipulare pentru care încasează venituri şi pomeni grase din bugetul ţării! Acest flotant/turist Sibiu-Bucureşti, bugetar cu mofturi şi fiţe, greşeşte de parcă face totul în familia lui personală sau în propria-i casă! Ăsta nu trebuia să ocupe postul în care se află! Şi-au bătut joc de el împingându-l în post ca pe cel mai ”prost şi naiv” individ! Ăsta nu ştie să citească, să consulte, să înţeleagă sau să memoreze câteva patagrafe şi legi importante din Constituţie!

 5. Faptul ca Iohannis “gandeste precum vorbeste” (rar, n.r) este un lucru evident. Si totusi, armatele de consilieri platiti generos din banul public nu si-au obosit si ei neuronul cu lectura Constitutiei si poate sa-si fi tras sefu’ de maneca si sa-i sopteasca r…a…r in ureche: “Boss, chestia de-i spune Constitutia Romaniei, “aia” de ai jurat sa o respecti, zice la art. 74 (2) ca nu se poate face referendum pe tema gratierii.”
  Stiu, sunt rautacios acuzand consilierii prezidentiali de inteligenta. Nicio problema totusi, Iohannis se va razbuna “comemorand” ziua Unirii de la Brussels.

 6. Totusi, noi am votat si pentru 300 de parlamentari, pentru demisia lui Basescu si nu s-a intamplat nimic. Daca vom vota pentru interzicerea amnistiei si gratierii, ce garantie avem ca nu ne vom trezi cu toti coruptii si hotii pe capul nostru?

 7. Adevarat, Johannis poate fi acuzat de orice in afara de inteligenta. E insa viclean, perfid si razbunator. Confucius are dreptate: “Omul tacut, iute la fapte”. Nu trebuie subestimat nici el nici hienele si sacalii din jurul lui. Pentru ei , Constitutia e doar un optional.
  Guvernul PSD are dusmani mortali: pentru cine nu cunoaste suficient teritoriul, provincia de la Brasov in sus, la centru, in est si in vest, simpatizanti ai lui Basescu si Johannis.
  Nu conteaza primarii, e imposibil de prevazut ce au in minte “masele” apropiate de Boc si personaje de acest gen. Memoria colectiva e scurta adesea, iar simpatia si sustinerea sunt extrem de volatile.
  La adresa guvernului: o sugestie
  Comunicati clar si des!.
  Periodic sa se faca o comunicare si sa se explice tot ce s-a facut din program si ce este in desfasurare. Lumea nu are timp si nici nu stie uneori sa acceseze site-urile ministerelor.
  Un Briefing periodic nu strica, dimpotriva e util si necesar.-

Leave a Reply