Soldaţii mobilizaţi pentru protestele de sâmbătă ale vestelor galbene de la Paris vor acţiona sub instrucţiuni clare însă ar putea deschide focul dacă vieţile lor sau ale civililor vor fi puse în pericol, a declarat generalul Bruno Leray, guvernatorul militar al Parisului vineri, scrie Politico.
Trupele vor fi mobilizate sâmbătă pentru a păzi clădirile publice, permiţând astfel poliţiei să se concentreze asupra protestatarilor în cazul unor noi violenţe în Paris şi alte oraşe, a informat guvernul miercuri.

Soldaţii mobilizaţi vor fi redesfăşuraţi dintre cei implicaţi în operaţiunea anti-terorism „Sentinelle” în cadrul căreia armata patrulează pe străzi şi în aeroporturi, staţiile de cale ferată, lăcaşurile de cult precum şi alte facilităţi.

Într-un interviu radio, Leray a declarat că militarii au primit instrucţiuni “stricte” însă “ar putea deschide focul” dacă vor fi puse vieţi în pericol.

“Ordinele vor fi destul de clare pentru ca ei sa nu aibă motive de îngrijorare”, a declarat Leray, răspunzând la o întrebare a unui membru anonim al armatei care precizase că soldaţii Operaţiunii Sentinelle “nu au acelaşi echipament de protecţie ca cel de la CRS”, rezerva generală a Poliţiei Naţionale Franceze.

Planurile de a mobiliza soldaţii au dus la o dezbatere politică şi au creat îngrijorări printre membrii armatei că aceştia nu ar avea destulă pregătire pentru o astfel de situaţie.

“Subiectul meu nu este unul politic. Sarcina soldaţilor este să continue lupta împotriva terorismului zi de zi, aşa cum au făcut-o timp de patru ani”, a declarat Leray după ce a fost întrebat dacă discursul său are ca scop să avertizeze protestatarii non-violenţi că nu ar trebui să participe la demonstraţii.

https://youtu.be/3cLkvJ-yni4

11 COMMENTS

 1. Dar de masurile șoc ale lui twodorel? Interzicerea unor jurnalisti si OUGul care il va scapa pe dragnea de o sentintă?

 2. Modelul”Războiului româno-român” si ;;statu paralel” a devenit molipsitor. Daca au nevoie le imprumutam doua zile si pe ilustrii nostri conducatori. pentru mai multe sucesuri.Din context sa intelegem ca manifestantii nu sunt civili?

 3. … este o tara cu cel putin 150 de ani inaintea RO.Cred ca ar fi mai bine sa ne ocupam de noi, nu de altii, sau nu?

 4. Nu stiu de ce dar anumite “news” ca sa zic asa ma lasa un pic perplexa si ma vad nevoita sa ma gindesc la un proverb: ” ciinele moare de prea multa alergatura iar ….prostul moare de grija satului”.
  O spun fara malitiozitate, credeti-ma !
  Ce ne intereseaza pe noi dincolo de o limita, ce decide Macron impotriva contestatiilor ce inflameaza Franta??!!
  Treaba lor, precum e si treaba lui Fedriga, Guvernator reg. Friuli Venetia Giulia, ales de majioritate (la o populatie de 1.300.000)
  E ca si cum alegatori ar fi si ei prosti si aroganti precum Fedriga (care NU ESTE de EXTREMA DREAPTA cum sustineti) si care socotesc ca ar face bine sa pretinda un certificat de vaccinare nu de alta dar cind unul este bolnav nu are dreptul sa contamineze clasa .
  Un vaccin contine toate medicamentele la care se recurge dupa o eventuala imbolnavire.
  Timp si bani economisiti pentru sine si pentru ceilalti.

 5. Cred ca vestele galbene sunt pregatite pentru orice,altfel nu aveau atata violenta si indarjire la distrugeri si de 20 de saptamani se amplifica nu scade,faptul ca armata e pregatita cu glont pe teava sa traga nu-i va speria!Ma intreb char o sa traga in semeni de-ai lor?Cat de”furiosi”ar fi totusi e un ordin greu de asumat!Nu cred ca s-a intamplat vreodata asta la ei ca au mai fost busculade!Un gaz,un tun cu apa,bastoane,orice,dar ordin de tragere?Ar fi foarte grav!Si primii cazuti vor fi martiri,nu stopeaza ci escaladeaza!

  • Pana dai ok evenimentele evolueaza,Ambasada La Ierulasim,confirmata de istorie a fost sustinuta de Dancila!Apropb intru-totul!Bila uriasa alba pentru Dancila,contrar nazistului iohannis!Viorica stie cu cine fraternizeaza!Inalta tradare ale micronului orban e un stimulent pentru evolutia noastra,altele decat slujisme europeene,ppe pentru un procuror subordonat!Vreau evolutii pentru Romania,in afara lozincilor.si ambasada noastra la Ierusalim e o confirmare a acceptarii istoriei si nu aranjamente politice!Bravo Viorica!

 6. Daca se deschide focul, nu se stie cum se continua. Dar, parca Ceausescu a fost acuzat ca a dat ordin sa se traga. Acum e la moda… Nu e in regula cu dubla masura in UE…

 7. … In dreapta pozei, colțul de sus, scrie clar că e vorba despre un fotomontaj.
  Înainte de a prezenta poza, Alessandra Stoicescu a explicat că este vorba despre un experiment.
  ”Noi am făcut un experiment, e o poză imaginară, pentru că noi nu am văzut fotografia, doar dvs.- Ion Cristoiu n.r.- ați văzut-o” i-a spus Alessandra Stoicescu lui Ion Cristoiu, pe care l-a provocat să spună cine a mai fost sau nu a fost în poză: ”Să vedem pe cine am putea să adaugăm sau să scoatem din poză”.
  Ion Cristoiu a spus că nu apare Sebastian Ghiță în poză și că ”E vorba despre o fotografie făcută de ea în care ea pozează. Ea- n.r. Kovesi- stă pe o laviță, lângă ea stă fosta soție și apoi vine socrul. E limpede că unul din cei doi au rugat-o să facă o poză cu ea în amintirea faptului că au fost acolo”. Potrivit jurnalistului, nu e vorba despre crama de acasă de la Sebastian Ghiță, ci despre crama de la Budureasca (2/3 proprietar Domente Vasile, unchiul lui S. Ghita).
  I.C. :„Este o fotografie în care doamna Codruţa Kovesi stă pe un fel de laviţă de lemn, deci la o cramă a domnului Sebastian Ghiţă, şi lângă ea este fosta soţie a lui Sebastian Ghiţă şi mai încolo este socrul lui Ghiţă. În spate sunt nişte butoaie. Nu este o fotografie surprinsă de cineva. Este o fotografie pe care doamna a făcut-o în selfie.

 8. Noi nu trebuie sa scoatem armata-n strada, “a scos” d-na Primar General gropile in calea noastra si ne-a rezolvat amortizoarele masinilor si dintii din gura. Ce este asa de greu de astupat gropile dintre rosturile sinelor de tramvai si soseaua propriu-zisa ? A se vedea toata zona intersctiei Colentina cu Ziduri Mosi si zona adiacenta unde este o circulatie infernala. Cu greu face fata si transportul in comun, autobuze si troleibuze.

Leave a Reply