Franţa, aflată în stare de urgenţă după atentatele teroriste comise la Paris pe 13 noiembrie, ar putea să interzică în curând reţelele publice de WiFi, informează site-ul lepoint.fr, preluat de Mediafax.
Anonimatul pe internet se află în vizorul Ministerului de Interne din Franţa. În cadrul stării de urgenţă, Guvernul francez intenţionează să adopte mai multe măsuri care îi vizează pe internauţi. Una dintre ele ar consta în interzicerea conexiunilor WiFi libere şi partajate, potrivit cotidianului Le Monde.
Suprimarea conexiunilor WiFi publice ar fi motivată de faptul că ele fac dificilă pentru autorităţi identificarea internauţilor conectaţi. Contravenienţii, continuă Le Monde, s-ar expune la “contravenţii penale”.
În prezent, precizează site-ul Numerama.com, legea impune ca abonaţii la internet să îşi securizeze conexiunea WiFi, pentru a evita, de exemplu, ca un utilizator străin să se folosească de acea conexiune liberă, pentru a opera descărcări ilegale online.
O altă măsură ce ar fi vizată de Ministerul de Interne francez vizează interzicerea şi blocarea programelor ce permit navigarea pe internet într-o manieră anonimă. Potrivit Le Monde, una dintre măsuri ar consta în “interzicerea şi blocarea comunicaţiilor pe reţelele Tor din Franţa”, ce permite navigarea online anonimă.
Reţeaua Tor este foarte des folosită de activiştii şi disidenţii din ţările autoritare, care se folosesc de aceasta în special pentru a comunica fără a fi reperaţi de autorităţi. Astfel, Iranul este una dintre primele ţări care au blocat reţeaua Tor.
Aceste texte de lege ar putea fi adoptate în ianuarie 2016.

4 COMMENTS

  1. va fi foarte greu, oricum, sa se monitorizeze strans cyberspace-ul. Studentii mei, de pilda, au trei si patru alias-uri pe diverse retele, care reprezinta ipostazele preferate (eroice, de obicei, sau pur si simplu “fantastice”, misterioase) sub care se prezinta prietenilor virtuali (sau actuali) la randul lor pozand in altceva decat sunt in viata cotidiana. Fiindca am norocul sa le fiu simpatica, am parte si de dezvaluirea adreselor “secrete”, dar asta mi-a dat dreptul si la o multime de virusi si glume tampite (anul trecut, de pilda, am primit un avertisment de la un amic ziarist despre faptul ca i-as fi trimis o invitatie la un rendez-vous galant! dupa care am descoperit ca toate contactele mele masculine primisera mesaje similare). In fine, o viatza intreaga, paralela, se petrece in cyberspace si va fi greu sa se renunte la ea, chiar si de teama “virtuala” de terorism.

      • extrema dreapta, extrema stanga, extrema de centru toate converg spre extrem, control total, monitorizare totala, politici externe dezastruoase eliminarea democratiei in numele a noi si noi pericole si distrugerea vietii normale.

  2. Bravo lor !au gasit vinovatul:wi-fi-ul,retelele de socializare,internetul in general.nici un cuvant despre incompetentii din servicii,nici o demisie din varful acestor structuri devoratoare din fonduri publice.

Leave a Reply